Šta je novo?

Hard diskovi se cuju bez read and write a 100% health u Sentinel-u

Stefan1989

Poštovan
Učlanjen(a)
11.07.2015
Poena
70
Pozdrav momci! Kupio sam od jednog decka 2x3TB toshiba po odlicnoj ceni, ali problem je sledeci. Oni kao da konstantno ucitavaju nesto a read and write i active speed je sve na nuli. Ponekad prestane na minut pa opet krene. Ja zaista ne razumem sta se desava ako moze neko da mi kaze? Hard diskovi odlicni u sentinel-u kao i u sam S.M.AR.T. tab-u. Tako da zaista ne znam zasto se konstantno iritantno cuju kao da prebacujem neke podatke bukvalno, a idle su. Zaista ne razumem zasto se to desava ako je u sentinel-u sve okej. Takodje sam provalio da je zvuk kada dizem nesto sa njega drugaciji od onog zvuka kada su idle. A opet rezultati sve ok.

Ja imam 1TB Toshiba HDD WDWD110 i on je necujan idle bukvalno, ali je mnogo laksi od ovog koji je 3TB (Toshiba HDWD130 3TB). Molim vas za pomoc jer ne znam zasto se toliko cuje.
Dosta sam guglao i jedino sto sam nasao je da disable defrag u TaskSheduler, ali ni to nije pomoglo. Evo sad na primer posle 30 minuta tok zvuka su prestali, i nista se ne cuje. Samo se cuje kada podizem nesto sa diskova ili kopiram sto je normalno. Ne razumem zaista. Verovatno ce opet da se javi tako da mi treba vasa strucna pomoc sta to moze biti.

Kada si ih uzeo, to jest kada si ih napunio podacima i koliko su popunjeni? Ako je baš nedavno i dosta je podataka u pitanju, verovatno windows indeksira sadržaj diskova kada je mašina idle. Sačekaj pa vidi ali računaj da je sve ok sa njima i windows je taj koji ih drlja u pozadini.

Ej, dobro jutro! Hvala na odgovoru. Pre nego sto odgovorim na tvoja pitanja rekao sam gore da su prestali sa tim zvukom, ali opet se javio zvuk posle 10 minuta pa sam izgasio za svaki slucaj jer ne znam sta je zaista.

Da odgovorim na pitanja. Napunio sam ih bukvalno pre 3 sata sa podacima i oba su na oko 1.8TB sada. Znaci po 1TB podataka na oba sa veoma veilikim brojem foldera i pod foldera.

Sad pitanje za tebe. Da li moze da read and write i ostalo bude na 0% a da se cuje taj zvuk , jer radi to sto si ti rekao, indeksira? Ja se zaista plasim da ga pustim posto je dosta dugo to radio, skoro dva sata. Ja sam izgasio komp pa upalio mada on opet krene bukvalno cim upalim komp. Zaista sam se uplasio tako da bolje da pitam nego da ih ostavim da se cuju tako.

Ako se u Task manager-u ne vidi nikakva aktivnost, ili je malware (čisto sumnjam u tvom slučaju) ili firmware diska radi nešto vezano za obradu SMART atributa. Trebalo bi da stane kada pristupaš disku, pa se posle nekog idle vremena nastavi, dok god ne dovrši. Imam baš taj isti disk od 3TB.

Da odgovorim na pitanja. Napunio sam ih bukvalno pre 3 sata sa podacima i oba su na oko 1.8TB sada. Znaci po 1TB podataka na oba sa veoma veilikim brojem foldera i pod foldera.
Računaj da je do windowsa, daj mu vremena.

Ako su SMR diskovi, oni znaju da još neko vreme preslaguju podatke. CMR diskove mogu da izbacim odmah iz USB fioke, a SMR kako kad.

Win indeksira fajlove 99.9%, to se oduzi kad imas mnogo podataka pa to cujes.

Možda windows rade defrag ili optimizaciju. Na W10 i W11 to radi automatski svakih 15 dana i to samo kada su diskovi u idle modu. To može da se isključi Na samom početku kada se napuni ima puno pesla a posle retko kada. Pusti sve da radi na idle nekoliko sati ili preko noći pa vidi dal će prestati.

Okej, vazi hvala vam puno na odgovorima! Nisam palio komp jos od jutros pa cu ga sada ostaviti. Javljam vam !

Hoće i kućište da rezonuje, i to poprilično kada imaš više diskova. Aktivnost diskova (treperenje hdd led) ne mora da postoji da bi kućište reagovalo na rad hard diskova.

Osnovni preduslov je da računar bude uključen. 🤓

Hoće i kućište da rezonuje, i to poprilično kada imaš više diskova. Aktivnost diskova (treperenje hdd led) ne mora da postoji da bi kućište reagovalo na rad hard diskova.

Osnovni preduslov je da računar bude uključen. 🤓
Imam dva hard diska kao i ranije, i nikad nisam imao ovako drobljenje u pozadini konstantno bukvalno, i prestane pa se opet javi tako da nije do kucista jer je isto, ali razumem sta hoces da kazes.
A i mislim da to svako zna ;)

Poslednja izmena:
Nema veze što to svako zna; kad počne da drobi - stavi nešto teško na kućište, pa oslušni. 🤓

Koji je pun naziv diska? samo Toshiba HDWD130 nije dovoljno da se ustanovi koji je tacno,inace znaju SMR diskovi to da rade ako se cesto upisuje na njih.

Koliko sam procitao ti od 3TB P300 serija su CMR, kao i kad su diskovi sa vise kesa onda su SMR. Znaci ako je 64mb kesa onda je CMR.

Ovo je taj hard: https://viphouse.rs/p/toshiba-hdwd130uzsva/124679

BTW, ovo je prestalo da ocitava, i sada su diskovi mirni idle, ne cuju se vise. Bili ste u pravu ! Samo kada pristupim slikama ili otvorim neki video onda se pomalo cuju. Provericu jos svakako, ali nema sta ne cuju se vise idle. Hvala puno na odgovorima kao i uvek, i hvala puno na nekoj sigurnosti koju ste mi dali :)

Ako bi mogao da se nadovezem na temu posto imam slican ako ne i isti problem. Kupio sam nov komp i sa njim Seagate Hard disk 2TB BarraCuda 3.5″. Danima sam se cimao sta se to non stop cuje u kucistu i ustanovio da je hard, on non stop čangrlja/zuji ali nije ono klasično kada radi mehanika diska kad nešto kopiram ili instaliram na njega nego nešto tiše ali je iritantno pogotovo noću kada je tišina. Skidao sam SeaTools i prolazi test. Da li je ovo normalna pojava ili je za reklamiranje, do sada na starom kompu sam imao WD 500gb i nisam imao taj problem, bio je ne cujan u idle.

Ako bi mogao da se nadovezem na temu posto imam slican ako ne i isti problem. Kupio sam nov komp i sa njim Seagate Hard disk 2TB BarraCuda 3.5″. Danima sam se cimao sta se to non stop cuje u kucistu i ustanovio da je hard, on non stop čangrlja/zuji ali nije ono klasično kada radi mehanika diska kad nešto kopiram ili instaliram na njega nego nešto tiše ali je iritantno pogotovo noću kada je tišina. Skidao sam SeaTools i prolazi test. Da li je ovo normalna pojava ili je za reklamiranje, do sada na starom kompu sam imao WD 500gb i nisam imao taj problem, bio je ne cujan u idle.
Ne znam da li si otvorio vec temu, ali u mom slucaju to se desilo jer sam veliku kolicinu podataka prebacio odjednom na oba hard diska. I prestalo je ukupno za tri sata kao sto se moze procitati gore. Kod mene se culo kako diskovi rade kao da prebacuju i ucitavaju konstanto a idle su. Sad, mozda Seagate ima drugaciji zvuk od Toshibe. Ja znam da hitachi ima drugaciji zvuk od Toshibe, kao i WD kad sam imao. Ako si prebacio podatke onda ce se cuti dok ne odradi svoje, ako je nov i cuje se cudno a prolazi testove onda moguce da se tako on jednostavno cuje. Nikad nisam imao Seagate diskove tako da ne znam.

Ne znam da li si otvorio vec temu, ali u mom slucaju to se desilo jer sam veliku kolicinu podataka prebacio odjednom na oba hard diska. I prestalo je ukupno za tri sata kao sto se moze procitati gore. Kod mene se culo kako diskovi rade kao da prebacuju i ucitavaju konstanto a idle su. Sad, mozda Seagate ima drugaciji zvuk od Toshibe. Ja znam da hitachi ima drugaciji zvuk od Toshibe, kao i WD kad sam imao. Ako si prebacio podatke onda ce se cuti dok ne odradi svoje, ako je nov i cuje se cudno a prolazi testove onda moguce da se tako on jednostavno cuje. Nikad nisam imao Seagate diskove tako da ne znam.
Da, rekli su mi u servisu da se Seagate jednostavno tako cuje, omogucili su mi zamenu pa cu verovatno uzeti WD.

Vrh Dno