Šta je novo?

Grejanje na pelet

Pozdrav, da li neko ima Termoflux pelling 25kw kotao? Imam problem sto se posuda za sagorevanje brzo napuni prasinom i sljakom i pocne da preliva okolo pelet, napuni punu pepeljaru. Verovatno je pelet loseg kvaliteta, ali sta moze da se uradi da se popravi situacija?

Nisam ekspert ali imao sam slicne situacije, tako da mozda nije do peleta. Probaj da detaljno ocistis pec i izduve (sta god se moze ocistiti) i vidi da li se i dalje tako ponasa. Ako se isto ponasa posle komplet ciscenja, moze biti da malo treba sa podesavanjima da se igras. U smislu jacine ventilatora, brzina unosa peleta i slicno.

Kao što kaže @starinovajlija posle čišćenja probaj da pojačaš ventilator, a smanjiš doziranje peleta. Po snagama, podrazumeva se. Nadam se da je odžak prohodan?

Vidi i koliko vremena prodje do pojave plamena nakon sto se malo nakupi peleta. Ponekad se iskrivi grijac vremenom i ne dodiruje tj ne pogadja pelet kroz onu rupu na casi. Pokusaj to viditi pa ako je slučajno kriv malo ga ispravis njezno sarafcigerom. Naravno provjeriti sve cijevi i cistiti kao sto spominju svi iznad

Možda bi bilo najpametnije pozvati ovlašćenog servisera

Gori lepo, ali izgleda da ne sagori pelet dovoljno brzo ili je neki drugi problem pa se ona posuda brzo napuni i krene da preliva sa strane. Zvao sam servisera pa da vidim sta ce on da kaze. Ne znam da li ja smem da menjam te parametre, da ne zeznam garanciju, posto je kotao nov.

Ja sam imao taj problem prošle godine sa Sparow peletom (napravi se da kao kamen izgleda i preliva pelet), mislim da tu nema uticaja peć, jednostavno je pelet loš.

Pozdrav, da li neko ima Termoflux pelling 25kw kotao? Imam problem sto se posuda za sagorevanje brzo napuni prasinom i sljakom i pocne da preliva okolo pelet, napuni punu pepeljaru. Verovatno je pelet loseg kvaliteta, ali sta moze da se uradi da se popravi situacija?
Meni serviser dolazio i pojacao ventilator,prilikom gasenja peci ne raspuse ventilator dobro i ostane,otada nisam imao vise problema

To se desava iz 3-4 razloga
1. Poremećeni parametri u vidu ubrzanog doziranja peleta u samom procesu paljenja ili smanjen ventilator koji raspiruje u samom procesu paljenja pa ili previse naspe peleta ili slabo raspiruje (ovo je najmanje moguca opcija)
2. Los ili kriv grijač
3. Prljave i zacepljene cijevi za dovod i /ili dovod vazduha koji raspiruje čašicu i vatru.
4. Loš prljav ili vlažan pelet

Kada je lošiji pelet u parametrima treba pojačati ventilator kao kod helsinkija ili smanjiti doziranje

Pozdrav. Interesuje me da li neko može da mi kaže koliko mi okvirno treba tona peleta za grejanje 60-80m2 ? Stavljena je izolacija i fasada kao i PVC stolarija. Sprat je zidan ciglom. Hvala unapred.

Zavisi od jacine peci tj kilovata, da li bi na centralno ili puhalicu ?
Onako okvirno puhalica oko 2.5 do 3 tone a za centralno oko 4-5

Ja 75m2 u jednoj etaži samostojeće kuće grejem sa 2t. Pvc, 10cm fasada, stipor plafon. 18kw mareli kotao. Od ove godine u kombinaciji sa klimom planiram da prepolovim potrošnju. Kotao još nisam palio. Fujitsu 12 LMCA održava temp na 23° sa manje od 5kw potrošene struje po danu.

Prilozi

• Screenshot_20221121-113655_Smart Life.png
    Screenshot_20221121-113655_Smart Life.png
    71.1 KB · Pregleda: 31
Poslednja izmena:
Da. Nisam napisao da je kuća prizemna, zidana termoblokom.

Šta je to na puhalicu a šta centralno?? Kotao bi stajao u kotlarnici a grejala bi jednu etažu oko 60-80 m2. Kuća je izolovana stiroporom od 12cm. Prozori Pvc.

Šta je to na puhalicu a šta centralno?? Kotao bi stajao u kotlarnici a grejala bi jednu etažu oko 60-80 m2. Kuća je izolovana stiroporom od 12cm. Prozori Pvc.
Puhalica je samostalna pec koja ne ide na radijatore, pogodna je za vecu prostoriju ili otvoreniji prostor. puse sprijeda i tako grije (poput obicne peci na drva samo sto je ovdje toplota koncentrisana sa prednje strane) Tako da tebi treba pec za centralno odnosno etazno

Ja imam jedan problemcic.
starci imaju centrometal z12 puhalicu i hocu da ima podesim automatsko paljenje i gasenje (sta sam i uspio) medjutim kada se pec iskopca iz struje ili struje nestane to se podesavanje ponisti (ovo je naglaseno i uputstvu).
Da li zna neko postoji li neki nacin da se ovo sprijeci, ne mogu da vjerujem da nisu stavili neku baterijicu na maticnu plocu da pamti ova podesavanja, ja sam to imao na alfapalam luca i pec je mogla biti iskopcana po pola sezone a podesavanja bi ostala sacuvana.

Ovo im treba jer su povremeno odsutni na vise od 7 dana pa sam im pec spojio na wifi uticnicu sa kojom sam mislio da dan prije povratka kuci mogu ukljuciti struju tako da se pec sama upali po podesavanjima automatskog paljenja medjutim zbog gore pomenutog problema ovo je nemoguce

Poslednja izmena:
Ja tu bateriju imam na termofluxovoj puhalici. Jedino da kontaktiras centrometal za to da vidis sta oni kazu. Malo jest nelogicno to al eto

@LukasP sto bi je iskljucivao iz struje?

meni kotao stoji 365 dana u godini na standby i nista ne fali.

@LukasP sto bi je iskljucivao iz struje?

meni kotao stoji 365 dana u godini na standby i nista ne fali.
Ovo im treba jer su povremeno odsutni na vise od 7 dana pa sam im pec spojio na wifi uticnicu sa kojom sam mislio da dan prije povratka kuci mogu ukljuciti struju tako da se pec sama upali po podesavanjima automatskog paljenja medjutim zbog gore pomenutog problema ovo je nemoguce

Da li postoje negde optimalna podešavanja za Termomont TOBY B 21, ili ostaviti onako kako je fabrički? Nešto se sećam da je postojala excel tabela od različitih korisnika, ne sećam se gde.

I pokušaću još jednom sa mojim problemom: u delu kuće gde je podno grejanje se nalazi bežični termostat, tako da kada dostigne željenu temperaturu u sobi, kotao se gasi. Sobe sa radijatorima se ohlade a podno još drži temperaturu u delu kuće. Da li ima smisla da se termostat stavi u sobu sa radijatorima, neće smetati ako češće bude išao on/off, i tada više troši?

Puhalica je samostalna pec koja ne ide na radijatore, pogodna je za vecu prostoriju ili otvoreniji prostor. puse sprijeda i tako grije (poput obicne peci na drva samo sto je ovdje toplota koncentrisana sa prednje strane) Tako da tebi treba pec za centralno odnosno etazno

Ja imam jedan problemcic.
starci imaju centrometal z12 puhalicu i hocu da ima podesim automatsko paljenje i gasenje (sta sam i uspio) medjutim kada se pec iskopca iz struje ili struje nestane to se podesavanje ponisti (ovo je naglaseno i uputstvu).
Da li zna neko postoji li neki nacin da se ovo sprijeci, ne mogu da vjerujem da nisu stavili neku baterijicu na maticnu plocu da pamti ova podesavanja, ja sam to imao na alfapalam luca i pec je mogla biti iskopcana po pola sezone a podesavanja bi ostala sacuvana.

U pitanju je razvedeno grejanje sa radijatorima. Majstor mi je rekao oko 3 tone za 100 m2 i preporučio Mareli kotao od 35 je. Ima li neko od vas takav i kakva su iskustva??

U pitanju je razvedeno grejanje sa radijatorima. Majstor mi je rekao oko 3 tone za 100 m2 i preporučio Mareli kotao od 35 je. Ima li neko od vas takav i kakva su iskustva??
3 tone ako greješ 7-8 sati dnevno.

Ja sa Mareli pb18 grejem ~77m2 lagano. Na 45°C voda iz kotla, 2 tone po sezoni. Čak je u planu da se na njega doda još nekoliko radijatora ako nekad sredim potkrovlje.

Na internetu može da se nađe kalkulator za postavku centralnog grejanja, uneweš parametre i dobiješ koliko ti je kw potrebno za grejanje. Za potrošnju kotla od 30kw računaj prosek od 2.5-3 kg po satu, pa puta broj sati dnevno koliko greješ pa puta 5/6 meseci koliko traje grejna sezona.

Ja imam 35kW kotao na ugalj za 120m2, prejak kotao koji ne koristim.

slazem se. Za 100kvadrata 4 tone osim ako nije ekstremno dobra izolacija. takodje mislim da je 35 kw malo previse za 100 kvadrata ali nisam strucnjak
Ja grejem 250 kvadrata na 30kw kotao, peć je alfa plam. Potrošim 4.5 tone za grejnu sezonu. Temperatura je 23.5c nameštena i grejanje zbog dece 24/7. Kuca full izolovana sa 10cm stiroporom plus PVC Stolarija.

Vrh Dno