Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

Problem je u svakom slučaju što LT ne mogu da nađem, zvao sam nekoliko radnji, kažu da ga nema već 2-3 meseca. Po karakteristikama mi odgovara, ali još jedan problem je što u Kragujevcu za Fujitsu nemam ovlašćenog servisera, pa čak i da hoću nemam gde da kupim direktno.
Što se tiče izolacije, evo detaljnije: zidovi stiropor 7 cm, na plafonu (rigips) stiropor 5 cm + staklena vuna + daske preko greda. Stolarija nova PVC ove godine rađena, 3 prozora okrenuta ka pravcu jugoistok, jug i jugozapad (prozor-vrata). Ulazna vrata nova aluminijumska sa termo prekidom. Topliji deo grada, južna ekspozicija.

LFCA 18 tek ugradjena da vidimo samo sta ce zima da kaze za sada ima jak izduv… duva bas toplo… ima snage i sto me bas cudo nikakvih vibracija niti je bucna.Stavljene a.gumice 3 m instalacija, posebno izolovane cevi, samo dok ne dodje minus ne smem nista da kazem vise.
Gde si kupio klimu?

Gde si kupio klimu?
CoolShop ali najbolje da nazoves Viacom posalju mnogo bolju ponudu nego na sajtu.Za sada sam prezadovoljan, jos malo da zaprdi pa cu izneti kako i sta, bilo je jutra gde je bio dobar mraz kod mene u selu i minus 1 ali kao i sto sam pisao nema defrosta dok sam na vivaxu AEEI+ imao , i npr kolega na Muse isto defrost.Eto toliko od mene za sada.

Poslednja izmena:
Kod mene magla na 30 metra se ne vidi, 0c, samo LGC u kuhinji odradila prvi defrost ove sezone.

Juče ujutru KMTA12 odradio svoj prvi defrost ove godine. Što reče kolega jako gusta magla i -2°C. Malko se jače čuje SJ dok radi defrost ali ništa strašno, više kao zujanje trafoa.

Da li si merio koliko trosi dok radi defrost? Kod LGC je 600W.

Nisam, al upamtiću pa ću da vidim. Ako se dobro sećam od prošle godine to je oko 500w/h. Al prvom prilikom ću proveriti. Al zanima me jel Fujitsu ima fiksnu potrošnju prilikom defrosta ili i on zavisi od spoljne temperature?

Ne secam se da sam negde video detaljno opisan defrost kod Fujitsa (ne, ne mislim na samo okidanje automatskog defrosta, vec po kom algoritmu radi), ali ne znaci da nema u nekom dokumentu. Ono sto je manje vise slicno/isto kod svih klima, kada se okine defrost, krene da zagreva spoljni izmenjivac i prati se temperatura spoljnog izmenjivaca, koja kada dostigne 13C (moze biti niza ili visa temp, zavisi od "fabrickog" podesavanja, odredjenog modela) ili vise salje signal o prekidu defrosta (smatra da je sav led sa izmenjivaca otopljen), odnosno ako izmenjivac nije dostigao >=13C za 15 minuta, po isteku 15. minuta dalji defrost se prekida. Uglavnom su klime podesene da tokom samog defrosta ne vrte kompresor na maksimalnu frekvenciju, vec je to za jedan do dva koraka nizi stepen, ali kao sto spomenuh, nisam natrcao na dokument koji to opisuje do tancina za Fujitsu.

Kada imaju malo leda na sebi i nisu preterano niske temperature napolju, defrost moze da traje kratko i sama potrosnja da ne predje ni 1/5 ulazne snage kompresora, jer temp izmenjivaca ocas posla dostigne 13C. A, ako su uslovi bas nepogodni, moze se desiti da drlja i 15min i da tom prilikom kompresor vrti na visokim frekvencijama = na meracu se ocitava visoka potrosnja.

Mene je klima pozitivno iznenadila sa defrostima (Lomo regular -22 ). Prije nego sto sam kupio citao sam dosta zalbi na defrost po forumima. Medjutim meni nije predstavljao problem jer kratko traje. Jedino je iritantno kad naglo prestane grijat.
I to upratio sam 2 defrosta, otprilike je omjer 2:1. 2 kratka pa ide jedan "dugi".
Kratki traju 3 do 4 minute(od prestanka puhanja do ponovnog toplog puhanja) i "dugi" od 7 minuta. Poprilicno ga agresivno radi. Za budzet klimu jako dobro rijesen defrost. Najcesci interval sto je radila je bio na otprilike sat, sat i po kad je magla oko 0 c.

Evo servisnog uputstva za Fujitsu inverter ima opis rada defrosta.Potrebni uslovi za defrost od početka do kraja.Pogledati pod Defrost Operation Control.Ima opis rada i uslova za kontrolni defrost ili u opisu Integrating Defrost.Koga zanimaju detalji vredi da pogleda.

Prilozi

• NL-J02.121.3F-AOYG-LLCE-Inverter-buitenunits-Fujitsu.pdf
    1.4 MB · Pregleda: 40
To su sve sami okidaci za ulazak/izlazak u/iz defrost moda. Sam proces defrosta nije opisan, bar ja ne vidim? Primera radi, koja je max frekvencija na kojoj ce da zavrti kompresor prilikom defrosta, sta ako je temp spoljnog izmenjivaca 10C posle 5minuta rada u defrostu, da li dozovoljava podizanje frekvencije kompresora ili ne itd.

BTW, kod LLCE je target temperatura izmenjivaca 16C, a ovo gore sto sam napisao je iz nekog manuala za neki asug09lzas uredjaj (prvi link sto mi je google dao, na upit fujitsu defrost). Kao sto rekoh od modela do modela moze se razlikovati, ali sve je to slicno, finese se razlikuju. ;)

Ja recimo imam Luca12 i Daikin FtxB25C i primetio sam da Daikin ide mnogo češće u defrost nego fujitsu iako greje 6m2 doduše sa otvorenim prozorom za luftiranje. Posle sam na netu video da svi Daikin modeli imaju jako osetljive parametre za defrost, nije mi lako dostupna spoljna da vidim ali ne nahvata se belo uopšte
Fujitsu Luca sa druge strane greje dok dobro ne pobeli, nekad skoro i da se zaledi. Serviser mi je spominjao da često ide u defrost po vlažnom vremenu ali ja za sad to nisam primetio, ove godine imala jedan defrost juče i to je to.

Kod mene 12Luca 2xlmce9 rade kao singerice,na 23 setovana temp,nisam primetio defrost za sad,naravno da ih je bilo jer je magla smrt za klime i temp oko 0c

Kako sad' samo za do 30 m2.. Ja sam čuo da može bar duplo?
"Ljudi dragi trenutno 0 stepeni klima stvarno i zaista radi EXTRA ,dnevni boravak i soba ukupno 58m2 greje sve to u majici sam svaki dan.0 stepeni napolju mraz i sve nema defrosta.."

Kako sad' samo za do 30 m2.. Ja sam čuo da može bar duplo?
"Ljudi dragi trenutno 0 stepeni klima stvarno i zaista radi EXTRA ,dnevni boravak i soba ukupno 58m2 greje sve to u majici sam svaki dan.0 stepeni napolju mraz i sve nema defrosta.."
Jeste na nuli tako, istina, ali kada zaprdi magla i minus 7 zatvaraj sobu i to je to dzabe ne vredi …nema mala klima za toliki prostor 2.8m plafoni, ali kazem da je idealna da 30 m2.Sta ocekujes da zagreje toliku kvadraturu na -7 i sa maglom i velikom vlaznosti, pa koja 12 to moze ... Ovo je kuca ne stan da se razumemo.Tako je kako je nisam pogresio nista sto sam napisao ovo je već azdaja naspram 12.I da se razumemo ljudi imaju AEEI+ klimu pisali su koliko je jaka i kako radi ali sto je mnogo mnogo je za nju ostajem pri tome da je super uredjaj za manju kvadraturu ...

Poslednja izmena:
Propraćena kmta u toku defrosta. Ona tokom defrosta kao da modulira. Kreće od 150w/h pa se lagano podiže do 450 i onda celo vreme se kreće u rasponu od 400-500w/h, znači nema fiksnu vrednost nego u rasponu od 400-500 ide gore dole i tako stalno dok ne završi defrost. Onda lagano ide potrošnja dole i to je to.

LFCA jutros defrost 9 minuta trajao i nakon toga posle tri sata isto DF , posle valjda otoplilo pa nema jos uvek, dobar mraz je bio jutros -5 i vlaznost 94%.Kakvo je stanje kod vas?

Juče padao sneg i vlažnost bila 100% bilo defrosta isto na 3 sata negde.Jutros -5 bilo.

Neka mi se javi u inboks ko je skorije kupovao fujitsu klime, tražim LFCA 18 i KMTA 18 ali nema ih u mnogo radnji, a tamo gde ima su cene mnogo otišle.

Pohvale za KMTA 12 i sa moje strane.. Ovo je treca zima da je koristim za grejanje i prezadovoljan sam.Imam i neke druge klime za koje sam mislio da su super ali kad sam ovu ugradio progledao sam...Aktivno greje sobu od 22 kvadrata a vrlo cesto su i vrata otvorena tako da se indirektno dogreva druga velika prostorija u kojoj ne boravimo pa nam nije bitno ako je tamo malo hladnije...Izmedju ostalog najvise sam impresioniran modulacijom i preciznim odrzavanjem temperature.. U prelaznim periodima kada nisu velike potrebe za grejanjem "uhvatio" sam je u momentima kako modulira na 170...180w (u prvoj brzini pirka vazduh od 32c :D ) ,kada se vrata od sobe zatvore klima dotera temperaturu u sobi tacno u decimalu i to odrzava.. Sto nije slucaj sa ostale dve klime sto imam koje kontrolisu temperaturu blago receno ocajno... Po mom misljenju klima je malo softverski "ustrojena" tojes ogranicena, verovatno da se nebi izgubilo na efikasnosti samog uredjaja... Npr kad se u hladnijim periodima vrata od sobe otvore i klimu podignem na 24-25c ona radi ,fino greje ali temperaturu u sobi nikad ne digne preko 22-23 iako joj je zadato da greje na 25c i pritom vuce iz uticnice 300-400w..Toplota naravno bezi u drugi deo kuce sto i jeste cilj ali je isto tako cilj da u sobi gde se nalazi klima bude podnosljivo toplo.. Skoro je nemoguce naterati je da povuce kontinuirano iz zida preko 600-700w i da greje neki veliki prostor za koji nije namenjena. Jednostavno klima odbija da povuce puno struje jer ce pritom drasticno opasti COP i defrosti ce biti cesci a to slozicete se samnom nisu pozeljne situacije kada pricamo o efikasnosti uredjaja. Cim se vrata od sobe zatvore ona u roku od pola sata bez problema natera na temperaturu koja joj je zadata. Dakle sve u svemu za prostore do 30ak kvadrata moja topla preporuka za ovaj uredjaj!

Ni na sta...
konstatujem da su mu vrlo skromni prohtevi ako sa 12ticom greje jednu sobu od 20m2 i ako ne moze da zagreje kada otvori druga vrata.

Economy ograniči kompresor na maksimalnih 70%.Outdoor unit low noise negde na 50%

Nije upaljen economy.. powerfull radi nesto kratko tipa 10ak min tu se "razbudi" malo i naduva brzo temp za stepen-dva gore ako treba i onda se posle toga vrati na staro,lagano opusteno moduliranje ... :)
@bakara da i prezadovoljan sam.. 22 kvadrata soba nije puno ali je zato zagarantovani komfor.. Tiho i precizno odrzava temp. , pre neki dan na -10 a evo i jutros na -7 bez problema.. Sinoc stavio klimu na 22c , jutros ustao iz kreveta termometar pokazuje 21.9c sto nije slucaj sa drugim losijim klimama koje imam u drugom delu kuce...
Kada otvorim vrata od drugog dela kuce ukupan prostor koji se greje je oko 50 kvadrata a to je slozicemo se malo puno za klimu 12icu...Moze da prodje u prelaznom periodu pa tako i radim ali kad se priblizimo minusima ja ta vrata pritvorim a u drugom delu kuce palim klimu sa kojom nisam zadovoljan i namestim je na 19-20c cisto da odrzava kolko tolko prostor toplim jer se u tom delu kuce ne boravi pa je i 19c sasvim dosta...
Da me ne shvatite pogresno sa KMTA 12 sam i vise nego zadovoljan i to sto ja od nje ocekujem ona sasvim dobro obavlja... za 20-35 kvadrata (zavisno od izolacije i rasporeda) idealan uredjaj. Preko toga vec treba biti realan pa traziti neko drugo resenje.

Tesko da moze da greje 30+ kvsdrata u bocu..jedino u idealnim uslovima sto se tice stolarije i izolacije

Vrh Dno