Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Da li može mala pomoć vezano za Gaggia Viva Deluxe? Mislim da je odsvirala svoje juče.... Kupila sam je 2019. na KP novu bez garancije (kako to vec ide) i već posle par meseci je otišla na servis jer je nešto pregorelo pri paljenju. Dijagnostika je bila da je neka žica, da je aparat pun kamenca - i taj spoj je popravljen, očišćen je aparat i od tada ne radi onaj switch osigurač da se gasi posle pola sata, već moram sama. Od tada radim dekalk na svakih mesec i po, dva meseca maksimalno jer se već nekako čuje to štuckanje dok radi, iz jednog otvora ne curi voda i slično. I juče ubacim ujutru da pravim kafu, i kreće da curi sa svih strana, tj iz svih ovih otvora na slici 2, i zagrejao se gornji deo kao nikada. Mislila sam da nisam namestila dobro ovaj coffee holder, ali nije. Poslednji dekalk je bio pocetkom oktobra, planirala sam svakako ovih dana, ali mi je nemoguće jer se preliva preko ivica. Ne znam, kontam možda je taj mali kazančić otišao... I tako mi je ceo taj aparat faličan od početka :cry: Nemam bukvalno nijedan servis (ovlašćen neovlašćen) na 100km, moram da šaljem sve poštom kao prošli put, a cenim ako je neki veći kvar (tipa pukao je kazan) ne bih da dajem još više novca (poštarina plus kvar plus čišćenje) na njega već da uzmem Dolce gusto.... i ovaj prodam u delove? To je neka moja prva pomisao jer mi kafa i kafe aparati nisu neki hobi, a volim tu jednu lepu kafu ujutru.... Ja sam zapravo srećna što je potrajala uopšte toliko jer sam posle prvog kvara mislila da sam bacila tih sto nešto evra :oops: Šta biste mi vi savetovali?

Prilozi

• IMG_20221118_094551.jpg
    IMG_20221118_094551.jpg
    78.1 KB · Pregleda: 76
  • IMG_20221118_094748.jpg
    IMG_20221118_094748.jpg
    137.6 KB · Pregleda: 134
Batali ga, bolje uzmi novu Vivu, ako je novi Classic predaleko, našli smo u DE za 78e, kod nas je oko 100tke.

Da li može mala pomoć vezano za Gaggia Viva Deluxe? Mislim da je odsvirala svoje juče.... Kupila sam je 2019. na KP novu bez garancije (kako to vec ide) i već posle par meseci je otišla na servis jer je nešto pregorelo pri paljenju. Dijagnostika je bila da je neka žica, da je aparat pun kamenca - i taj spoj je popravljen, očišćen je aparat i od tada ne radi onaj switch osigurač da se gasi posle pola sata, već moram sama. Od tada radim dekalk na svakih mesec i po, dva meseca maksimalno jer se već nekako čuje to štuckanje dok radi, iz jednog otvora ne curi voda i slično. I juče ubacim ujutru da pravim kafu, i kreće da curi sa svih strana, tj iz svih ovih otvora na slici 2, i zagrejao se gornji deo kao nikada. Mislila sam da nisam namestila dobro ovaj coffee holder, ali nije. Poslednji dekalk je bio pocetkom oktobra, planirala sam svakako ovih dana, ali mi je nemoguće jer se preliva preko ivica. Ne znam, kontam možda je taj mali kazančić otišao... I tako mi je ceo taj aparat faličan od početka :cry: Nemam bukvalno nijedan servis (ovlašćen neovlašćen) na 100km, moram da šaljem sve poštom kao prošli put, a cenim ako je neki veći kvar (tipa pukao je kazan) ne bih da dajem još više novca (poštarina plus kvar plus čišćenje) na njega već da uzmem Dolce gusto.... i ovaj prodam u delove? To je neka moja prva pomisao jer mi kafa i kafe aparati nisu neki hobi, a volim tu jednu lepu kafu ujutru.... Ja sam zapravo srećna što je potrajala uopšte toliko jer sam posle prvog kvara mislila da sam bacila tih sto nešto evra :oops: Šta biste mi vi savetovali?
Ako se odlucis za prodaju za delove...javi se :)

IMG_20221119_173526.jpg

Bio u blizini i tražio da mi samelju 200g u Coffee Vibes u Cara Dušana u Zemunu. Ceh 600 kinti, da premostim dok su rekviziti u pristizanju.

25s za 50tak ml, otprilike, ali iz druge sam uspeo tek, treba da se pritisne baš jako, malo je izgleda krupnije mlevena, za 1 broj. Pena kakvu još nisam dobio do sad. Ukus tačno na pola puta od gorke ka kiseloj, zanimljivo za nas početnike, ako se neko nađe u blizini.

Prilozi

• IMG_20221119_173552.jpg
    IMG_20221119_173552.jpg
    115.6 KB · Pregleda: 50
Pritiskanje tamperom po pravilu nema uticaj na dužinu ekstrakcije. Možeš da povećaš dozu ako ti stane u korpu.
Super ti je šoljica

Pogotovo vidljivo kod "presitnijeg" mlevenja.

To nije stvar "eksperata" nego fizike.
Pa baš to. Fizika.
1bar = 1.01972kg/cm²
Mašina stvara pritisak od min 9 bara (ove lošije i više, 10-15)
Uzmimo da je korpa 50mm (5cm) to je od 45-75kg pritiska na kafu. Naspram tvojih 10tak kg kod tampanja. To je ništa.
Ono što eventualno može da se desi kod sitnog mlevenja i jakog guranja, da se kafa inicijalno nabije u rupice portafiltera i tako oteža ravnomeran protok. I onda opet loša ekstrakcija.

Površina je 2,5*2,5*3,14, ali i to je pogrešan pristup, jer tečnost pod pritiskom ide kroz zapreminu, a ne površinu, a da stvar bude kompleksnija, karakteristike zapremine se menjaju kako se natapa vrućom vodom.

Jače tamperovanje smanjuje prostor između čestica, bilo bi neobično da to nema uticaja, a ne obrnuto.

Naravno da ima uticaj pritisak tampovanja.
Ali poenta je da budete konstantni kako god tampovali, a tome prilagoditi krupnoću mlevenja.
P. S Jedna jutarnja.

Prilozi

• 20221120_095728.jpg
    20221120_095728.jpg
    118.4 KB · Pregleda: 75
Pritisak tamp-ovanja je bitan samo donekle. Potrebno je samo "istisnuti" višak vazduha. Nakon toga je sve slično. Dole ostavljam par videa gde su ljudi imali mašine i mogućnost da izmere. Od tada se više ne zamaram tampingom samo pazim da je ravno.
Iz ličnog iskustva znam da povećanje pritiska neće produžiti vreme extrakcije. Pošto imam ograničen mlin (Gaggia MD15) ukoliko je kafa loša, mlin jednostavno ne može da je usitni dovoljno i dobijem turbo shot svaki put, 15-16 sekundi bez obzira na jačinu tampinga. Dozu mogu samo donekle da povećam...
Ovo loša kafa pretpostavljam da nije sveža ili jeftinija kafa (niža nadmorska visina možda) i sl. Iole normalna sveža zrna mogu da sameljem tako da zagušim mašinu.

:cry: Nemam bukvalno nijedan servis (ovlašćen neovlašćen) na 100km, moram da šaljem sve poštom kao prošli put, a cenim ako je neki veći kvar (tipa pukao je kazan) ne bih da dajem još više novca (poštarina plus kvar plus čišćenje) na njega već da uzmem Dolce gusto.... i ovaj prodam u delove?

:oops: Šta biste mi vi savetovali?
Nemam iskustva sa VIVA-om ali imam sa Dolce Gusto-m (model Mini Me) pa bi izneo par zapažanja.
Aparat kao aprat je odličan i ovaj moj kupljen na KP pre 4.5 godina radi kao zmaj sa prosečnim spremanjem oko dve kafe dnevno.
Dekalcifikacija na 6 meseci, koristim filtriranu vodu iz Akvafor bokala.

Ono što se meni ne svidja je mali izbor kafe koju možeš naći i koji se svodi na par vrsti DG kapsula, jedna vrsta Costa Caffe kapsula i/ili evenutualno punjive kapsule u koje ćeš sama stavljati i tamperovati kvalitetniju mlevenu kafu. Probao sam sve te varijante i nisam bio zadovoljan kvalitetom da bi na kraju uzeo Nespresso adapter za DG + Milk frother i za sada sam zadovoljan tom kombinacijom.
DG kapsule su oko 540 din za kutiju od 16 kapsula kada su na sniženju (Metro, Tempo a verovatno slične regularne cene na KP i OTCu) s'tim što ako je kafa sa mlekom (Cappuccino, Latte Machiatto, Chococino) onda su samo 8 kapsula sa kafom/kakaom a 8 sa mlekom što osetno povećava cenu kafe/napitka (~35 vs 70 din).

Ako si ljubitelj raznovrsnije kafe i automatske pripreme, onda je možda bolji izbor Nespresso aparat za koji postoji zaista velik izbor kafe i proizvođača.
Aparat se, u zavisnosti od modela, može naći za nekih 12.5 do 16k u prodavnicama kod nas sa dvogodišnjom garancijom dok se kapsule mogu naći na svakom koraku i od povoljnijih bi izdvojio Lidl-ovu Viola 9 i Jacobs Espresso 10 kafe (obe su u rangu 22.5din po kapsuli).
Za istančanije ukuse, postoje i originalne Nespresso kapsule (60-70 din po kapsuli) kod kojih imaš zaista velik izbor blendova i single origin-a.

Jedina mana koju ljubitelji kafe navode za Nespresso kapsule je da im nije dovoljno jaka i treba uzeti u obzir da Nespresso kapsule u proseku imaju po 5gr kafe dok Dolce Gusto oko 7gr tako da bi iz DG trebala biti za nijansu jača.
Nisam je koristio ali pretpostavljam da u VIVA-u ide više od 7gr i da je kafa iz nje jača i ukusom bogatija , tako da i bi i to trebala uzeti u obzir prilikom potencijalnog odabira novog aparata i zbog čega mislim da bi ti DG definitivno (a možda donekle i Nespresso) bio kvalitativni korak unazad.
U temi je pristuno par kolega koji su prešli sa kapsula na prave espresso aparate i oni mogu dati svoj sud o kvalitetu jedne i druge opcije.

^^^ u fabricki portafilter (basket) na Viva-i,ja stavljam 16gr kafe,tako da je definitivno jaca od tih kapsula...

Drugi video fino objašnjava. Bez preinfuzije potpuno nebitno je li 2 kg tamp ili 20.

Bez WDT, dobrog grindera, konzistetnog puck prepa, ravnomernog tampa, glupo je govoriti o faktorima koji utiču ili ne utiču na ekstrakciju.
Ako je neko u mogućnosti da uradi 3 zaredom identične šoljice espresa, (a malo ko je) onda možemo da razgovaramo o iskustvima sa parametrima njihovoj ulozi. A faktora je mnogo. Od +- 1 C°, do +-0.5grama u korpi, tipa zrna, nivoa prženosti..

Zato treba odvojiti žito od kukolja. Razlikovati korisne informacije koje zaista mogu da pomognu, od nekih vudu varijacija sa lokalne scene iza kojih stoje mašine koje same po sebi nisu u stanju da održe ni temperaturu ni pritisak dovoljno konstantnim, da bi išta od te priče ostalo relevantno.

Koristan video, zahvaljujem, kao i tvoje objašnjenje. Moje sile pritiska su daleko veće nego što je on tu opisivao iz prostog razloga što je neko drugi već samleo tu kafu, pa sam imao dva ekstrema, prvo previše sitno, pa sad za nijansu krupnije, ali nije veliki prebačaj.

Mora prvo da se samelje odgovarajuće aparatu, pa onda dalje da pričamo. Sve jasno.

Jedan labud za dobro jutro!

Nemam iskustva sa VIVA-om ali imam sa Dolce Gusto-m (model Mini Me) pa bi izneo par zapažanja.
Aparat kao aprat je odličan i ovaj moj kupljen na KP pre 4.5 godina radi kao zmaj sa prosečnim spremanjem oko dve kafe dnevno.
Dekalcifikacija na 6 meseci, koristim filtriranu vodu iz Akvafor bokala.

Ono što se meni ne svidja je mali izbor kafe koju možeš naći i koji se svodi na par vrsti DG kapsula, jedna vrsta Costa Caffe kapsula i/ili evenutualno punjive kapsule u koje ćeš sama stavljati i tamperovati kvalitetniju mlevenu kafu. Probao sam sve te varijante i nisam bio zadovoljan kvalitetom da bi na kraju uzeo Nespresso adapter za DG + Milk frother i za sada sam zadovoljan tom kombinacijom.
DG kapsule su oko 540 din za kutiju od 16 kapsula kada su na sniženju (Metro, Tempo a verovatno slične regularne cene na KP i OTCu) s'tim što ako je kafa sa mlekom (Cappuccino, Latte Machiatto, Chococino) onda su samo 8 kapsula sa kafom/kakaom a 8 sa mlekom što osetno povećava cenu kafe/napitka (~35 vs 70 din).

Ako si ljubitelj raznovrsnije kafe i automatske pripreme, onda je možda bolji izbor Nespresso aparat za koji postoji zaista velik izbor kafe i proizvođača.
Aparat se, u zavisnosti od modela, može naći za nekih 12.5 do 16k u prodavnicama kod nas sa dvogodišnjom garancijom dok se kapsule mogu naći na svakom koraku i od povoljnijih bi izdvojio Lidl-ovu Viola 9 i Jacobs Espresso 10 kafe (obe su u rangu 22.5din po kapsuli).
Za istančanije ukuse, postoje i originalne Nespresso kapsule (60-70 din po kapsuli) kod kojih imaš zaista velik izbor blendova i single origin-a.

Jedina mana koju ljubitelji kafe navode za Nespresso kapsule je da im nije dovoljno jaka i treba uzeti u obzir da Nespresso kapsule u proseku imaju po 5gr kafe dok Dolce Gusto oko 7gr tako da bi iz DG trebala biti za nijansu jača.
Nisam je koristio ali pretpostavljam da u VIVA-u ide više od 7gr i da je kafa iz nje jača i ukusom bogatija , tako da i bi i to trebala uzeti u obzir prilikom potencijalnog odabira novog aparata i zbog čega mislim da bi ti DG definitivno (a možda donekle i Nespresso) bio kvalitativni korak unazad.
U temi je pristuno par kolega koji su prešli sa kapsula na prave espresso aparate i oni mogu dati svoj sud o kvalitetu jedne i druge opcije.
Hvala ti na detaljnom odgovoru, imam sad pregršt informacija :). Da, u Vivu sam stavljala više kafe, i zaista je ukus odličan pa me to i zadržava da je se rešim. Kopkaju me i ti DG pa sam ga naručila 😁, a Viva će verovatno na servis.

Vidim u temi da par vas ima Philips EP3200 seriju.
Zanima me kako vam radi taj steamer?
Jel neko probao bilo kakav latte art i da li je uopste izvodljivo? :)

Zdravo, da li neko moze da mi preporuci tecnost za ciscenje Gaggia Classic Pro aparata. Originalnu Gaggia tecnost ne mogu da nadjem kod nas pa me zanima koja je dobra alternativa.

Izneo bih jednu manu Gaggia Vive na račun automatskog gašenja. Naime hoću da spremim jedno veče kafu, uključim aparat da se zagreje i nešto se posle malo zamajem po stanu i prođe xx minuta. Pripremim u međuvremenu sve, krene kafa i na pola šota samo se isključi aparat. Odmah sam ga uključio i završio je šot do kraja ali mogli su predvideti situaciju da se ne gasi aparat tokom same ekstrakcije ili tokom mućenja mleka (ovu situaciju nisam još uvek imao).

Nije mana, zaboravio si ga uključenog. Ugasiš upališ pre ekstrakcije kad se to desi. Dobro i to ima na ovako prost način jednostavan aparat.

Pozdrav svima, odnedavno sam vlasnik Gaggia Classic aparata i tada sam i počeo da pratim ovaj forum pomalo, pre toga sam godinama koristio Jura automatski aparat. Možda je već i pominjano na forumu, ali video sam prethodni post pa me podsetilo da sam ja sam za ovaj DIY WDT tool iskoristio staru B žicu od gitare, video sam da su žice na WDTu 0.4mm debljine, ovo što sam imao je 0.38mm tako da je ispalo super.

Vrh Dno