Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

Da li ima smisla uzimati 3090 Ti sada ili cekati 4080? Po spekulacijama o cenama, 4080 ce verovatno biti skuplja od trenutne ponude 3090 Ti modela. Sto se performansi tice, deluju dosta blisko, pretpostavljam da je jedina prednost 4080 DLSS 3? Moram reci da ne pratim hardver toliko detaljno, tako da je moguce da sam propustio nesto. :)
Nije jedina prednost DLSS 3, kako trenutno radi to mozda cak i nije prednost... Prednost je dodatnih oko +30% FPS i jos toliko u RT igrama kada se ukljuci RT u odnosu na 3090ti, tako bi trebalo okvirno da bude... Svakako cena je po ovim najavama nesrazmerna FPS dobitku u odnosu na 3090ti. Bolja je kupovina obicna 3090 jer mala je razlika u odnosu na 3090ti, jedino ako nije mala razlika u ceni, nisam pratio. Jos bolja je kupovina polovne 3090/3090ti tako da ako ti se zuri za kartu to ti je najbolja opcija. Posle 3070 imao sam istu dilemu.

Samo da dodam na temu 3090 (naročito polovne bez obzira na cenu) - nikako, mem na zadnjoj strani se pregreva i umire bez ozbiljnog hlađenja tako da je pitanje koliko će poživeti ako im se ne obezbedi isto i u kakvim su uslovima radile.

Imao sam jednu, uzeta polovna pod garancijom, pre mene rendala vrv na stock naponu, server room, ali pitanje kako je hlađena... Hladio sam je udarnički dok je bila kod mene u open bench varijantii i opet je delovala umorno kad ju je uzeo kolega ovde na forumu i rasklopio za pod vodu.

Sad joj neće ništa faliti sa aktivnim backplate-om u custom loop, ali za vazduh 3090 non-ti nikako ko nema mesta za par ventova samo u nju da duvaju zguza mada i tada verovatno je sigurnije uzeti 3090 Ti makar i nesrazmerno bila skuplja...
Ni meni se ne svidjaju temerature za te module na poledjini, gotovo da je nemoguce da se rashlade na adekevatan nacin... Medjutim servis kaze drugacije, 3090 gotovo i da nema na reklamciji, mada mozda nije proslo dovoljno vremena da pocnu da crkavaju, a verujem da nije nesto mnogo prodato kao slabiji modeli. Svakak je rano za procenu, a bas me je zanimalo upravo zbog tih modula jer sam ocekivao da ce tako neko resenje da bude i za 4090 pa da znam sta da radim, medjutim kod 4090 nema modela na poledjini, ociglednu su naucili nesto iz iskustva sa predhodnom serijom, al su zato napravili novi zapaljivi kiks.

Kod polvne 3090 obavezno proveriti i preventivno zameniti padove, a jedan vent da duva pozadi prakticno je obavezan, isto tako ne treba koristiti pvi PCI-e vec sledeci koji je x16, i zbog tog venta koji treba pozadi da duva, i da bi se karta odvojila od hladnjaka za maticnu plocu. Treba viditi racuna i M.2 da ne bude ispod graficke kartice.

Ima 3080 modela sa dovoljno ohlađenom memorijom, problem je potrefiti koji...treba kopati po netu.
PNY Revel Epic-X ima odlične temperature out of the box. Imam više komada, nije prešla temp memorije 90 ni na jednoj, kupljene 1. aprila ove godine. Gainward bi takođe trebalo da je zamenio padove za bolje.

PNY Revel Epic-X ima odlične temperature out of the box. Imam više komada, nije prešla temp memorije 90 ni na jednoj, kupljene 1. aprila ove godine. Gainward bi takođe trebalo da je zamenio padove za bolje.
Da, čuo sam za PNY, kao i za Gainward Phantom GS a mislim i Palit Gamerock. Asus TUF i Strix su takođe dobri.
EVGA kuburi sa padovima, ne sećam se ko još...

Da, čuo sam za PNY, kao i za Gainward Phantom GS a mislim i Palit Gamerock. Asus TUF i Strix su takođe dobri.
EVGA kuburi sa padovima, ne sećam se ko još...
TUF i STRIX su užas.
STRIX 3080ti LC temperature jezgra smešne, ali zato memorije preko 100, TUF zakucava na 110.

3090ti je jedina karta na kojoj su temperature gddr6x memorije smesne

LC je drugo, verovatno blok ide samo preko jezgra a VRM i VRAM nisu pokriveni.
Videh samo pohvale za TUF i Strix, kao i dobre rezultate na testovima gde mere i te temperature, ne samo jezgro...

LC je drugo, verovatno blok ide samo preko jezgra a VRM i VRAM nisu pokriveni.
Videh samo pohvale za TUF i Strix, kao i dobre rezultate na testovima gde mere i te temperature, ne samo jezgro...
One kada kopaju, temp preko 100 lagano, igranje naravno daleko ispod, u granicama ''normale''.

TUF i STRIX su užas.
STRIX 3080ti LC temperature jezgra smešne, ali zato memorije preko 100, TUF zakucava na 110.

3090ti je jedina karta na kojoj su temperature gddr6x memorije smesne
3080ti asus Strix je brutalan. U zatvorenom kućištu temperature ne pređu 68c sa 25c sobnom temperaturom. Hot spot 78 a memorija oko 74c. Ne znam odakle ti informacije da su Strix i Tuf loši. Ima @ericm Tuf pa ti može potvrditi.

3080ti asus Strix je brutalan. U zatvorenom kućištu temperature ne pređu 68c sa 25c sobnom temperaturom. Hot spot 78 a memorija oko 74c. Ne znam odakle ti informacije da su Strix i Tuf loši. Ima @ericm Tuf pa ti može potvrditi.
Pricam za 3080, moguce da su 3080ti bolje odradili, tj. stavili bolje padove. 3080 TUF i Strix tokom kopanja muka, 100+ na mem odmah.

Pa čovek, i tebe da čekićaju usijao bi se... :)
Te karte nisu napravljene da im se mrcvari memorija u rudniku već za igre, i tu se ponašaju odlično.

Mada, moguće je sa jesu stavili bolje padove na 3080Ti jer se pojavila kasnije, i dotle se već znalo za vrelu memoriju...

Pricam za 3080, moguce da su 3080ti bolje odradili, tj. stavili bolje padove. 3080 TUF i Strix tokom kopanja muka, 100+ na mem odmah.
Ja sam imao i 3080 Tuf i Strix i temperature su još malo niže nego na TI verziji . Kopanje je kao da uzmeš auto i voziš ga maksimalnom brzinom jedno 6 meseci bez stajanja i kažeš da ne valja.

Ja sam imao i 3080 Tuf i Strix i temperature su još malo niže nego na TI verziji . Kopanje je kao da uzmeš auto i voziš ga maksimalnom brzinom jedno 6 meseci bez stajanja i kažeš da ne valja.
Slazem se 100%, nego cisto radi poredjenja sa nekim modelima gde kopa a ne prelazi 90. U svakom slucaju, menjanje padova resava problem, a zamena moze da se odradi bez gubljenja garancije.

^ sto kaže @jurodivi ove kartice nisu namenjene za kopanje. Sto se tiče gaminga u 3000 seriji moj predlog je sa msi suprime x, asus Strix i Tuf.

Pojavile se kod nas na KP osakaćene 3060 sa 8GB memorije
Screenshot 2022-11-14 at 19-11-48 Palit Products - GeForce RTX™ 3060 StormX 8GB.png

Jel moze neko da mi kaze kakva je ova karta? Narucio sam sebi asus tuf 6900 xt sa cenom od 830 ali mi se nudi i ova u ponudi za 810 evra. E sada koja je usustina bolja za 2k gejming?

Hahaha ali ovaj patrljak od karte je 3080. Verujem da je upola snage nego neki model sa tri venta i toliko toplija i bucnija. :D

Hahaha ali ovaj patrljak od karte je 3080. Verujem da je upola snage nego neki model sa tri venta i toliko toplija i bucnija. :D
Koliko vidim, i ova ima tri ventilatora i zauzima tri slota u kucistu. Nesto je kraca karta (malo ispod 300mm) i to je to. Uz mali undervolt radice odlicno. Sad, TUF 6900XT jeste nesto brzi ako ne ukljucujes RT, ima vise memorije, verovatno je i kvalitrtnija karta, ali ako je bitno iz bilo kog razloga da imas NV kartu, siguran sam da ce raditi kako treba.

Gledajuci sada youtube nema recenzija o ovom palit modelu, recezija da nema, ima samo jedan benchmark iz heaven i to je to.

Koliko vidim, i ova ima tri ventilatora i zauzima tri slota u kucistu. Nesto je kraca karta (malo ispod 300mm) i to je to. Uz mali undervolt radice odlicno. Sad, TUF 6900XT jeste nesto brzi ako ne ukljucujes RT, ima vise memorije, verovatno je i kvalitrtnija karta, ali ako je bitno iz bilo kog razloga da imas NV kartu, siguran sam da ce raditi kako treba.
Ja se interesujem oko kupovine, pa je sada to verujem kao kod svakog dilema ako uzmem ovo da li cu se zeznuti sto nisam uzeo ono ili ako uzmem ovo sto nisam uzeo ono.

Mozda neki ljudi nemaju dilemu nego odu kupe pa kako su izabrali tako je ali ja preispitujem mogucnosti gde bih za manje novca dobio vise i bolju karticu u igrama.

Druže uzmi Tuf i ne razmišljaj dalje, za razliku od 20€ ja se ne bih cimao. Čim na YT nema recenzija te kartice znaci da nije nešto posebno. Da je razlika 100€ pa da i rizikuješ. A 6900xt je kao kartica jača od 3080. Jedino ako ti mnogo znaci RT.

Ma nije zbog razlike u 20 evra, to me ne zanima ni malo nego sto *** sada amd nema toliko upotrebljiv RT i DLSS a sa druge strane ima FSR, a mozda gresim ali cini mi se da je RT i DLSS nekako vise zastupljen u igrama i zbog toga gledam tu razliku. Opet onda amd ima 16 gb vrama a rtx 10 gb onda amd je 256 bit magistrala, rtx je 320 bit, amd je ddr6 ovde je ddr6x.

Kod nekih stvari jednostavno nemam taj problem oko kupovine ali graficka mi je trn u peti i uvek imam neku dilemu oko kupovine.

Da me neko ne svati pogresno, nemam posao sa kojim zaradjujem mesecno 100 i vise hiljada pa da mi je sve jedno, radim manje placen posao pa ne zamerite sto malo preispitujem svoju odluku. Ipak za mene su ovo velike pare. Mozda za nekoga nisu ali meni za igre jesu, nije da ih zalim ali ako neko moze da razume da samo zelim za novac koji sam vec odlucio da dam da uzmem nesto sto ce potrajati.

^ moje mišljenje idi na 6900xt, prvo je asus bolji nego palit, drugo 6900xt je hardverski jača nego 3080 i trajace ti duže. Uglavnom sve igrice koje imaju RT imaju i FSR, evo pre neki dan je bio update za cyberpunk sa FSR 2.1

nije tema šta kupiti. @KovacTibor je pitao za konkretnu grafičku, ne šta da kupi između nVidia-e i AMD-a

Ma nije zbog razlike u 20 evra, to me ne zanima ni malo nego sto *** sada amd nema toliko upotrebljiv RT i DLSS a sa druge strane ima FSR, a mozda gresim ali cini mi se da je RT i DLSS nekako vise zastupljen u igrama i zbog toga gledam tu razliku. Opet onda amd ima 16 gb vrama a rtx 10 gb onda amd je 256 bit magistrala, rtx je 320 bit, amd je ddr6 ovde je ddr6x.
Razlicite arhitekture, razlicite prednosti i mane, ne mozes direktno uporedjivati.

Par ljudi ti je vec reklo istu stvar - 6900XT je nesto brzi (do 10% u proseku, mada to zavisi od igre do igre), NVIDIA jaca kada je RT u pitanju, Asus nesto bolji od Palita (iako je i Palit generalno dobra karta, ista kompanija bese i Gainworde proizvodi). Naigraces se lepo i sa jednom i sa drugom.

Prešao sam posle 7 god sa 970 na gigabyte 3070ti, interesuje me zašto se po deafaultu ne vrte ventilatori bar malo. Idle temperatura je 44c, dok kad nešto radim na kompu, youtube etc ode do 50 i dalje se ventilatori ne pale, tek kad upalim igru, konkretno sam trenutno samo skinuo World of tanks i tu kad ode na 58c rade ventovi i drže temp stabilno na 58c što je po meni ok za ultra podešavanja na full hd 165hz. Do sada samo znam jer sam koristio 970 windforce da mi je idle bio 35c sa ventovima koji su se vrteli. Da li je ova temp od 44-50c ok za neki rad na kompu, mislim dal smeta grafi i ako smeta treba li upaliti nekako ventilatore? Da napomenem da je kućište Coolermaster TD500 mesh sa 3x120 napred i 1x120 pozadi koji su namešteni da se vrte na nekih 650rpm.

Tako je normalno, imam TUF 3070ti i pale se ventovi tek kad je opteretis, isto je bilo i na MSI gaming X 1060 ...to je prednost tisina pre svega :)

Prešao sam posle 7 god sa 970 na gigabyte 3070ti, interesuje me zašto se po deafaultu ne vrte ventilatori bar malo. Idle temperatura je 44c, dok kad nešto radim na kompu, youtube etc ode do 50 i dalje se ventilatori ne pale, tek kad upalim igru, konkretno sam trenutno samo skinuo World of tanks i tu kad ode na 58c rade ventovi i drže temp stabilno na 58c što je po meni ok za ultra podešavanja na full hd 165hz. Do sada samo znam jer sam koristio 970 windforce da mi je idle bio 35c sa ventovima koji su se vrteli. Da li je ova temp od 44-50c ok za neki rad na kompu, mislim dal smeta grafi i ako smeta treba li upaliti nekako ventilatore? Da napomenem da je kućište Coolermaster TD500 mesh sa 3x120 napred i 1x120 pozadi koji su namešteni da se vrte na nekih 650rpm.
kartica poseduje 0db mod i tek kada se optereti da li je to 55 ili vise stepeni onda krecu ventilatori da rade a dok si u destop-u ili youtube gledas, film, seriju kartica nece paliti ventilatore da ne prave buku... ako ti je to problem mozes da namestis u msi afterburner da non stop vrti ventilatore na 25% ili da joj namestis u opciji krivu pa kada temperatura dodje do 40 da se ventilatori vrte na 30%, kada teperatura predje 55 stepeni da se ventilatori vrte na 50% i tako sam mozes da podesi u nekoliko podeoka kako ce ventilatori da rade.

Ukljucis posle da se msi afterburner pali sa windows i nemas problema vise oko toga. Ako ti bude trebala pomoc oko podesavanja kazi pokazacu ti gde i kako da podesis.

Realno gledano samom GPU chipu nece biti nista dok su ventovi pogaseni, ali drugi delovi hardvera koji su nakaceni na heatsink [memory, power delivery] mogu da se zagreju vise tokom zero-fan moda. Fanovi se pale samo po detektovanju vece temperature GPU chipa, a ne vece temeprature ostalog hardvera.

U principu trebalo bi sve da pozivi dugo bez ikakvih problema. U zadnje vreme samo neki 3090 modeli su imali design flaw gde vram chipovi na pozadini PCB-a bili nepovezani sa backplate-om, pa su se redovno grejali na ~100C i posle godinu-dve su crkavali.

kartica poseduje 0db mod i tek kada se optereti da li je to 55 ili vise stepeni onda krecu ventilatori da rade a dok si u destop-u ili youtube gledas, film, seriju kartica nece paliti ventilatore da ne prave buku... ako ti je to problem mozes da namestis u msi afterburner da non stop vrti ventilatore na 25% ili da joj namestis u opciji krivu pa kada temperatura dodje do 40 da se ventilatori vrte na 30%, kada teperatura predje 55 stepeni da se ventilatori vrte na 50% i tako sam mozes da podesi u nekoliko podeoka kako ce ventilatori da rade.

Ukljucis posle da se msi afterburner pali sa windows i nemas problema vise oko toga. Ako ti bude trebala pomoc oko podesavanja kazi pokazacu ti gde i kako da podesis.
Pa mozes da mi objasnis postupak ako ti nije frka, skinuo sam msi after jer ga koristim da gledam temp i usage gpu cpu

Nazad
Vrh Dno