Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

Mnogo je komplikovamo i uvek može da se desi, da nešto zezneš.. Na'rani svinje...
🤫

Nije nista komplikovano, dobio je na private slike sta i kako treba da uradi.

Nema šta da se objašnjava, svaka kartica ima fabricki da zaustavi ventilatore. Kad dođe do određene temperature automatski se aktiviraju. Jedino ako preko msi aferburnera napravi sam profil pa namesti na dijagramu da ventilatori odmah rade i da idu i preko brzine kako je fabricki namešteno.

Upravo to sam mu i objasnio kako da namesti krivu u msi afterburner da mu ventilatori rade non stop, tipa kada je kartica na 25 stepeni da se ventilatori vrte na 20%, kada radi nesto malo zahtevnije i kartica se zagreje na 40 stepeni da se ventilatori vrte brzinom 45%. Ako je u igrici i kartica se zagreje preko 60 stepeni da ventilatori krenu da se vrte na 60% i ako se zagreje vise od toga da ventilatori krenu da se vrte jos brze. Kada vec koristi msi samo sam mu na slikama pokazao gde da to podesi i kako.

^ po meni ako će dirati u afterburneru ja bih uradio undervolt, iste performanse i grafička se skoro ni ne čuje. Nema potrebe da se ventilatori vrte ako ne treba. Ovo je sa 3080ti undervolt u valhalla na 1440p sve na max. Ni jedan fps ne pada a temperatura niza 10c, fanovi oko 18% manje vrte i ne troši 400w nego 300w. Nameštena stalno na 1890mhz i voltaža o.875. Zbog manje temperature stalno drži 1890 dok na default kad ode na 70c padne ne 1835.

Prilozi

• EFED0EF6-023B-40B9-9BF2-E29D746B4880.jpeg
    EFED0EF6-023B-40B9-9BF2-E29D746B4880.jpeg
    364 KB · Pregleda: 85
^ Ovo.
Sem jednog.. Nije "voltaža", već napon.

^ greska u koracima. 😀 pazim na decu

Nije nista komplikovano, dobio je na private slike sta i kako treba da uradi.
Hvala, odradio sam, sad je vec temp na oko 34c sto je za 10-15c manje.

^ po meni ako će dirati u afterburneru ja bih uradio undervolt, iste performanse i grafička se skoro ni ne čuje. Nema potrebe da se ventilatori vrte ako ne treba. Ovo je sa 3080ti undervolt u valhalla na 1440p sve na max. Ni jedan fps ne pada a temperatura niza 10c, fanovi oko 18% manje vrte i ne troši 400w nego 300w. Nameštena stalno na 1890mhz i voltaža o.875. Zbog manje temperature stalno drži 1890 dok na default kad ode na 70c padne ne 1835.
Probao sam undervolt mada ja nesto nisam primetio razliku, doduse probao sam samo WoT koga gpu tera na 50% gpu usage, testiracu kad skinem RDR2, Cyberpunk itd.

^ kad kartica ide na 50% opterećenja nema potrebe za undervolt. Ako ide kao kod mene uvek na 100% da izbaci ako može od 165fps onda je undervolt odlična stvar.

Hvala, odradio sam, sad je vec temp na oko 34c sto je za 10-15c manje.

Probao sam undervolt mada ja nesto nisam primetio razliku, doduse probao sam samo WoT koga gpu tera na 50% gpu usage, testiracu kad skinem RDR2, Cyberpunk itd.
Za sam undervolt moras polako da testiras karticu, spustis na tipa 1000 mV i dignes slajder na 1850 MHz, on ce sve da unormali na isto i onda vidis kako se kartica ponasa, ako nemas problema onda ponistis to pa ides nize, tipa 0.975 i opet drzis MHz na 1850 njega ces kasnije da povecavas ili smanjujes ako bude bilo potrebe, odnosno vidi koliko ti kartica najvise boostuje pa onda na konto toga odredi u msi dokle ce da ide, najbolje ces videti dokle boostuje u benchmark programu Heaven ujedno to ce ti biti i glavno program za testiranje stabilnosti. Opet ako prodjes sa 0.975 ides na 0.950 i da ti sada ne bih cifrao dok ne vidis da kartica baca artifakte ili da je fps jako pao.

Ja sam bar tako svoju gtx 1070ti undervoltovo i testirao, ne znam jel mozda ima neki drugi nacin ako ima i ako ja negde gresim molio bih da me neko ispravi da znam i sam gde sam mozda pravio greske. Hvala

^ ne grešiš, ja sam stavio na primer 0.875 i stavio na 1820, prođe sve ok. I dizao do 1890 i preko toga neće.

Castioo sam se danas sa RTX 3070, ali me koci i3-8100 izgleda, da bi se GPU razmahala..
Sta savetujete za upgrade CPU+MB, a da ne zahteva napajanje jace od 600W za celu konfu?

za takva pitanja tu je

Meni su se Gaming OC pokazale za mrvu bolje (hladnije, manje trose struje)
Svakako Aorus je 100x lepsa karta i licno bih uzeo Aorus-a 👌😎

Ne znam zasto meni je aorus 3070 jedna od ruznijih kartica, ne znam zasto imao sam prilike da je vidim uzivo i da moram da je kupim ne bih sigurno, a za gigabyte 3070 gaming oc mogu da potvrdim da su karte necujne, da su hladne u radu, primerak koji sam imao se lepo undervoltovo pa sam time jos bio smanji temperaturu.

Daleko od toga da je losa ta aorus i ako je cena ok sto da se ne uzme.

Zadnje aorus karte koje su mi lepe su 1080ti ali xtreme edition. Svojevremeno sam imao 1060 xtreme edition 9 Gbps uzeo na kp od coveka koji je doneo iz madjarske. Neverovatna karta.

Nema garancije :( , dao covek na mame mi da testiram i ako odgovara sutra da platim.

^ bolje i dati 100€ više nego uzeti bez garancije, velika serija 3000 kartica je nabavljana odakle je god moglo i zato nemaju garancije posto su rudarile

Da slazem se. Popasio 1 plavi ekran u leru. E sa tu moze biti svasta. Mada ne secam se kad sam video plavi ekran. Sa kojim programom najbolje testirati graficku ?

Mozes i furmark da vidis kako je sa temperaturama, to ce izvuci maksimum iz nje. Pa usporedi temperature istog modela sa nekog videa sa YT. Ako su ti temperature dosta vece moguce da su stradali termalni padovi, pasta na GPU.

@Danilo123
LiveKernelReports folder nema nista- [razno. Mozda su se posopali Armoury create i rgb od aorusa. Greska 0x0000004E koliko sam video na brzinu.

Prilozi

• unengin.jpg
    unengin.jpg
    124 KB · Pregleda: 41
  • furmark.jpg
    furmark.jpg
    517.4 KB · Pregleda: 35
  • restart.jpg
    restart.jpg
    157.5 KB · Pregleda: 50
Vratio sam rtx3070.
Na LG C1 oled baca sliku sa crvenkastim tonom boje na sve hdmi izlaze, DP na monitoru odlican, nikako nisam uspeo da podesim boje na tv kako treba, probao sva tri HDMI, ubo staru rx570 i to je to - odlicna slika. na tv- hdmi.
Coveku se zuri sa prodajom a ja nemam vremena da sve ispitam, vraceno. Sto kaze Lemaja bolje dati 100e vise pa ako treba reklamiras, ovako ... i da ventilatori su pri kraju, losi su.

Realno gledano samom GPU chipu nece biti nista dok su ventovi pogaseni, ali drugi delovi hardvera koji su nakaceni na heatsink [memory, power delivery] mogu da se zagreju vise tokom zero-fan moda. Fanovi se pale samo po detektovanju vece temperature GPU chipa, a ne vece temeprature ostalog hardvera.

U principu trebalo bi sve da pozivi dugo bez ikakvih problema. U zadnje vreme samo neki 3090 modeli su imali design flaw gde vram chipovi na pozadini PCB-a bili nepovezani sa backplate-om, pa su se redovno grejali na ~100C i posle godinu-dve su crkavali.
Taj zero 0 db je takva glupost kao sto je i start stop sistem na kolima neveratno kolika budalastina. Znaci neka dodje taj neko da mi kaze da cuje ventilatre na 500rmp a za 500rmp je dovljno da se ne usijava cela karta i da ne bleji na 50 60 tokom stanja mirovanja

Jel normalno da se na 3070 memory controller load ponasa ovako u idle? Varira od 0-40% i tako stalno, a nista nije upaljeno u pozadini.
U pitanju Zotac AMP

Prilozi

• gpuz.gif
    gpuz.gif
    17.9 KB · Pregleda: 43
U vezi drajvera za NV 3000 seriju grafickih karti, da li je bolje instalirati drajver sa NV sajta ili drajver od samog proizvodjaca kartice ?
Navodno neki tvrde da drajver bas treba skinuti od proivodjaca a ne sa nv sajta jer je navodno slika drugacija po bojama, to majneri tvrde a ja prvi put cujem za to.

Vrh Dno