Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Tu opremu treba da prati faktura od firme bugarska ka firmi beograd, kao da je redovan uzov u putanju, stavi se vrednost robe i na fakturi se stavi napomena da se oprema ustupa na korišćenje bez nadoknade. Može da se stavi i manja vrednost da bi dažbine bile manje.
To je jednostavnija varijanta, komplikovanija je da se roba izvozi kao ata karnet tj. privremeni izvoz ali to mora da se periodično obnavlja jer to nije trajni izvoz, ovo se koristi recimo kada izvoziš npr. kombajn na sajam pa ga vraćaš (ili kasnije odradiš redovan izvoz ako ga prodaš na sajum). Prednost je što su troškovi manji ali je procedura komplikovanija.

Inače, s obzirom koliko košta DHL prevoz + troškovi carine, za taj iznos mogla je dotična oprema i da se kupi kod nas...

Robu treba da prati profaktura a ne faktura. Ako bi bila faktura onda ona mora da se plati a neverujem da bi Bugari pored robe slali i pare koje bi srpska firma opet vracala u Bugarsku. Na profakturi mora da bude iskazana vrednost koja ce biti carinska osnovica uz dodatak free of charge. DHL ce vrv raditi i carinjenje, moguce da ce Bugari platiti i sve troskove uvoza, od vas bi u tom slucaju samo trayili par izjava.

Poslali mi da moram carinarnici u Zemunu poslati one dokaze o kupovini itd itd a ne javljaju se na telefone, moze li to putem email - a ili mora postom ? Screen Shotovi su dovoljni ? Da ih stampam pa u kovertu ? Mislim, stvarno bzvze, mogli su utvrditi vrednost robe za pola minuta da su hteli, nije ni velika, nesto manje od 48,00 dolara ali mi je zanimljivo sto je aliexpress poslao iz Litvanije. :)

Hvala na pomoci unapred !

Nije aliexpress poslao iz Litvanije, vec posiljka ide preko Litvanije, tamo se nalazi veliki tranzitni centar.

Koliko je zadrzavanje ovih dana, je li i dalje stoje paketi po 20 dana u izmenicnoj i carini?

Poslali mi da moram carinarnici u Zemunu poslati one dokaze o kupovini itd itd a ne javljaju se na telefone, moze li to putem email - a ili mora postom ? Screen Shotovi su dovoljni ? Da ih stampam pa u kovertu ? Mislim, stvarno bzvze, mogli su utvrditi vrednost robe za pola minuta da su hteli, nije ni velika, nesto manje od 48,00 dolara ali mi je zanimljivo sto je aliexpress poslao iz Litvanije. :)

Hvala na pomoci unapred !
Ja sam pre nekoliko godina slao mailom i ništa se nije dešavalo. Nisam dobio odgovor da je neko to uopšte pročitao a na praćenju se ponavljao isti status. Kada sam im odeo i predao odštampano stvar se otkočila. Možda je sad bolja situacija ali ako ti ne odgovore bojim se da ništa od toga.

Drugari, samo da podelim iskustvo. Kupio sam preko Alija slušalice koje koštaju 10$. Iz nekog razloga Marina Mančić mi je ocarinila i naplatila PDV 360 dinara. Pročitao sam prethodne postove da je dotična ozloglašena i da nemam pravo na žalbu kad preuzmem paket...

Drugari, samo da podelim iskustvo. Kupio sam preko Alija slušalice koje koštaju 10$. Iz nekog razloga Marina Mančić mi je ocarinila i naplatila PDV 360 dinara. Pročitao sam prethodne postove da je dotična ozloglašena i da nemam pravo na žalbu kad preuzmem paket...
30% od 1172 je 351. Tehnicki trebao bi platiti samo PDV 20% bez tih 10% za carinu, ali sta je tu je. Ne vredi ti ni dizati zalbu, zalba kosta duplo koliko si platio carinu + PDV

Cuveno strucno stranacko zaposljavanje koje nam polako ali sigurno dolazi glave.:mad:

Bez namere da zvucim kao pristalica bilo kog rezima (stranke) i uvlacenja u dnevnopoliticke teme, polazim od sebe. Ako sam do sada narucio 200 paketa i nijedan, ponavljam NIJEDAN nije cak ni otvoren niti naplacen PDV (sto zakonski sleduje svakom paketu) a kamoli carinjen, ako mi jedan metodom slucajnog uzorka cak bude naplacen i 10% vise nego sto bi trebalo, sigurno necu ni pomisliti da se zalim. Drugo, ako se to uradi, rizikuje se da vam svaki naredni paket bude otvoren i pregledan, sto pretpostavljam da niko ne zeli. U redu je osecati se ostecenim, ali ako se pogleda sira slika, nije bas sve crno i belo.

@holocen zar to nije 20% PDV i otvaranje paketa (umesto 10% carine)?!

Bez namere da zvucim kao pristalica bilo kog rezima (stranke) i uvlacenja u dnevnopoliticke teme, polazim od sebe. Ako sam do sada narucio 200 paketa i nijedan, ponavljam NIJEDAN nije cak ni otvoren niti naplacen PDV (sto zakonski sleduje svakom paketu) a kamoli carinjen, ako mi jedan metodom slucajnog uzorka cak bude naplacen i 10% vise nego sto bi trebalo, sigurno necu ni pomisliti da se zalim. Drugo, ako se to uradi, rizikuje se da vam svaki naredni paket bude otvoren i pregledan, sto pretpostavljam da niko ne zeli. U redu je osecati se ostecenim, ali ako se pogleda sira slika, nije bas sve crno i belo.
Tebe ne carine kao da ti je "dalji rođak Mihalj Kertes Braca".... :D

P.S. ko ne zna tekst pesme Atheist Rap...
A ko ne zna ko je Kertes i kakve je veze imao sa carinom, neka progugla.

Tebe ne carine kao da ti je "dalji rođak Mihalj Kertes Braca".... :D

P.S. ko ne zna tekst pesme Atheist Rap...
A ko ne zna ko je Kertes i kakve je veze imao sa carinom, neka progugla.
Malo sam preterao sa 200, ali lep, okrugao broj, pokazuje poentu lepo 😅

Po mom iskustvu dimenzije paketa su presudne...
Ako je paket ustvari kovertica prolazi bez dažbina pa makar u njemu bili dijamati vredni milion USD, dok sa druge strane ako je nešto od 1 USD kabasto, carine ga bez daljeg.
Bar je tako na carinarnici u NS...

Bitna je i težina.
Ako je nešto veliko a lagano isto neće biti pregledano.

Po mom iskustvu dimenzije paketa su presudne...
I ja sam u NS, ima toga definitivno. Evo nedavno mi prosao paket sa 3 CD-a bez dazbina, ukupna cena 56 evra (+ 15 dostava), paket je ona mala koverta sto kazes, samo malo kartona i bubble wrap. Bila je cena napisana, nije bio oficijalni racun doduse, ali eto izginorisali iz nekog razloga

Pozdrav drugari,
Potreban mi je savet u vezi kupovine multimedije za auto sa Aliexpress-a. Nisam siguran šta odabrati kao način dostave: "From China to Serbia via UPS Expedited" ili "From China to Serbia via Cainiao Standard For Special Goods". Razlika u troškovima dostave je 1,50 Eura u korist UPS-a i dostava je za 10 dana. Da li će me dostava UPS-om, pored carine i PDV izaći mnogo skuplje? Ne žuri mi se i mogu da čekam i tih 59 dana koliko je dostava preko Cainiao pošte. Da li da tražim od kineza da navede manju cenu, do 50 Eura, ili nema koristi?
Hvala unapred.

Prilozi

• Bez naslova.jpg
    Bez naslova.jpg
    66.7 KB · Pregleda: 29
^najbolji savet koji bih mogao da dam je - ne porucuj multimediju sa aliexpressa. Kad saberes sve troskove, nece te izaci mnogo jeftinije nego ovde, a nemas nikakvu garanciju. Moze se lako desiti da dobijes kolokvijalno receno ciglu od cca 200 evra.

Tako je ali ekspres i skupa tehnika ne idu u istoj rečenici mnogo je nesigurno...Inače koliko sada stoje paketi na BG carini?

Poslednja izmena:
Zna li neko gde se nalazi pošiljka (HU), kada na Aliexpressu stoji "At local delivery center"? Da li to znači da je u pošti koja pokriva moj reon, ili je u nekom od centara u Srbiji? I koliko je ta informacija pouzdana, pošto nema mogućnost praćenja.

Ako bih uzeo recimo nesto vredno 500 dolara sa Amazona, i tamo mi sve sracuna, ispada 700 dolara, da li je to jedini trosak ili mogu da ocekujem jos?
Kalkulaciju na amazonu vec racuna potencijalnu carinu.

Screenshot_2022-11-09-12-16-30-570_com.android.chrome.jpgpozdrav, da li ovaj poslednji status znači da je prošlo carinu i da ide dalje na dostavu?

Zna li neko gde se nalazi pošiljka (HU), kada na Aliexpressu stoji "At local delivery center"? Da li to znači da je u pošti koja pokriva moj reon, ili je u nekom od centara u Srbiji? I koliko je ta informacija pouzdana, pošto nema mogućnost praćenja.
Znaci da je srbiji, e sad vrv tek treba na carinu da ide, tako da ne ocekuj jos naredne 2 nedelje, a ako je prošlo carinu onda dan dva.

Ako bih uzeo recimo nesto vredno 500 dolara sa Amazona, i tamo mi sve sracuna, ispada 700 dolara, da li je to jedini trosak ili mogu da ocekujem jos?
Kalkulaciju na amazonu vec racuna potencijalnu carinu.
(500 doll + slanje) x 1.2 x 1.1 = ono što ćeš platiti

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno