Šta je novo?

Prečistač vazduha

Ljudi ja sam naveo da posedujem lakirnicu da biste znali da sam dobro upoznat sa ventilacijama i filtracijom vazduha. To je deo mog posla vise od 25 godina, a stanujem kao i vi u gradu i imamo svi isti problem. Nije mi jasno sta dobijate filtracijom ustajalog vazduha ??? Ljudskom organizmu je potreban kiseonik, tako da je daleko bolje resenje ipak luftirati stanove. Uostalom pitajte i lekare, znaju i oni nesto.
Luftiranje je neophodno da bi izbacio ugljen-dioksid i ugljen-monoksid. Prečišćivač je neophodan da bi uklonio čestice zagađivača iz vazduha (PM 2.5 i PM 10).

Prozorska klima je prevaziđeno rešenje jer se sada mogu kupiti i split klime sa mogućnošću ubacivanja spoljnog vazduha.

Zbog toga i postoje AirVisual i Klimerko, te podaci postaju lako dostupni i ažurni, a cele zime, i kada nema magle, podaci su poražavajući.

Teže je malo za manipulaciju kad su ljudi ukapirali da postoji problem i mogu sami da izmere. Nema nazad sad. Bitno je da čovek može da premosti sa prečšćivačem dane kada je baš strašno.

U krajnjem slučaju, ako je identičan uređaj postavljen u maglovitom Londonu, kao i u maglovitom Beogradu, podatak da kod nas pokazuje znatno veće zagađenje govori sam za sebe.

cela Srbija se greje na drva i ugalj
Naš lignit je lošeg kvaliteta jer sadrži i do 40% gline, vode, sumpora...
Može se koristiti samo u velikim industrijskim ložištima uz prethodno "sušenje" i obogaćivanje.
Nije za mala ložišta i domaćinstva. Neka objašnjenja se mogu naći ovde...

Bivši direktor istraživačke stanice Petnica, Vigor Majić, još pre par godina:

Jao bre ljudi dokle cete se obazirati na tu osobu? Dosao je u temu o preciscavacima da nam objasni da to ne treba da kupimo. Kao kada bi u iphone 14 temi pisao da je iphone 8 sasvim dovoljan. Plus, njegov savet je da treba renovirati kucu i uloziti par hiljada evra kako bismo imali malo kiseonika. Kao ovi za ustedu struje sto predlazu toplotnu pumpu i novu izolaciju objekta kako bismo smanjili potrosnju struje za 20%.
U redu, culi smo misljenje, hajmo sada nastaviti da pricamo o preciscavacima vazduha

Mislim da je ipak za stanove u centru grada... Ovo je 15ak min nakon otvaranja prozora. Bez problema ga spusti bez velike buke

Prilozi

• 0AE26C94-0EBA-470A-AEA0-8CEF4025A3F4.png
    0AE26C94-0EBA-470A-AEA0-8CEF4025A3F4.png
    285.4 KB · Pregleda: 76
Mislim da je ipak za stanove u centru grada... Ovo je 15ak min nakon otvaranja prozora. Bez problema ga spusti bez velike buke
Polen je većeg promera, pa ga taj Xiaomi ne može detektovati, već vidi samo čestice od 2,5 mikrometara. Mislim da samo verzija 4 Pro ima i detektor za 10 i za 2,5 mikrometara.

Da li postoji neki preciscivac vazduha koji ima opciju i da oDvlazi vazduh(imam problem sa vlagom)?

Ne verujem, a i da ima sigurno se ne isplati.

Na par sajtova su pogresno napisali, bas da ima, posumnjao sam da je slovna greska. Sto bi rekli, i na tarabi pise... 😁

Ako imaš klimu prebaci je u dry mod na pola sata. Problem je što tada hladi 😁

Najbolje je kupiti namenski odvlaživač, kako bi temperaturno bio neutralan.

Trenutno za tu cenu od 21000 imas i Xiaomi Smart Air Purifier 4, koliko sam uspeo da ispratim u temi, Xiaomi je najcesca preporuka.
Ja sam se za ovaj model odlucio, sad me samo zanima dal ce za crni petak da spuste jos za koju hiljadarku ili ne.

Taj Alpha je kao neki novij proizvođač izgleda tipa VOX, Beko, Tesla. Vidim da ih Roming radi kroz tehnomaniju a obzirom da manija izgleda ide pod led ne znam koliko će se održati ovaj brend u smislu prodaje filtera...

Pozz narode, razmisljam da kupim preciscivac ali se ne razumem u vezi tih uredjaja i teme generalno. Vidim da se dosta preporucuju Xiaomi uredjaji, jel moze neko ko se razume da mi objasni razlike za uredjaje ispod i da ih rangira od najboljeg ka najgorem?

Xiaomi Mi 3C
Xiaomi Mi 3H
Xiaomi Mi 4 Lite
Xiaomi Mi 4
Xiaomi Mi 4 Pro

Hvala unapred :)

Ne posedujem pomenuti uredjaj, ali sama cinjenica da ima funkciju UV sterilizatora mu je velika prednost u odnosu na ove aspiratore sa antibakterijskim i ugljenim filterima.
Između ostalog to mi je upalo u oči...jedino što me buni je zamena filtera. Na sajtu piše da se filter menja na 1500 radnih sati a to je oko 60 dana. U prodavnici nemaju blage veze sa tom pričom i guraju priču da se komplet filter''pere'', ja ih pitam ''i HEPA filter sa ovim ostalim delovima''? Prodavac kaže ''naaravno!''...

https://alphaelectronics.eu/en/p/alpha-x-ultra-smart/

Sa druge strane ovde čitam vas koji imate te uređaje i ovde se priča o praćenju degradacije filtera kroz senzor zagađenja i vreme...što mi je negde ok i logična varijanta u odnosu na striktno menjanje filtera po specifikaciji.

Alpha je rebrendirani kinez, a ne bih baš verovao kineskoj kontroli kvaliteta kad je u pitanju količina ozona koju proizvodi. Sa druge strane, vrlo je upitna kasnija dostupnost filtera.

Alpha je rebrendirani kinez, a ne bih baš verovao kineskoj kontroli kvaliteta kad je u pitanju količina ozona koju proizvodi. Sa druge strane, vrlo je upitna kasnija dostupnost filtera.
Čekaj...šta je Xiaomi? Kako upitno kad Xiaomi (Mi Serbia) navodi isključivo informacije od strane Kineskog instituta...

Ne znam zašto bi uređaj kao uređaj bio drugačiji kad je manje više ista oprema u njemu.

Prilozi

• xiaomi.jpg
    xiaomi.jpg
    246.5 KB · Pregleda: 47
Ne bih se igrao sa UV sterilizacijom zbog ozona. Neki tvrde da je dobro, neki da je lose, ali mislim da je sterilizacija vazduha u kucnom okruzenju nepotrebna.
+1 za filtere. Jedan od razloga popularnosti xiaomi su filteri koji su svuda dostupni. Ovi alpha su mozda uvezli jednu turu, a sledece godine mozda skor odustanu od cele price i onda ti ostajes da se snalazis da filterima.
Evo upravo dok kucam, ispod vidim related teme od kojih je jedna "Filteri za prečišćivač vazduha Gorenje - gde kupiti?". I to je brend koji je VRLO rasprostranjen kod nas.

Cao Ljudi uzeo sam xiaomi 4 pro preciscivac vazduha, radi odlicno. Medjtuim citao sam neke nezavidne komentare sto se tice negative ion ili ti jonizacije vazduha. Zena mi je trudna i radi u istoj prostoriji gde je preciscivac pa sam trenutno iskljucio negative ion. Ima li neko iskustva ili mozda zna vise o tome i o stetnosti "ozona" i da li emituje to. Hvala!

Problem je u UV sterilizatoru, hepa filter je hepa filter i tu nema puno nauke.
Cao Ljudi uzeo sam xiaomi 4 pro preciscivac vazduha, radi odlicno. Medjtuim citao sam neke nzavidne komentare sto se tice negative ion ili ti jonizaciej vazduha. Cena mi je trudna i radi u istoj prostoriji gde je preciscivac pa sam trenutno iskljucio negative ion. Ima li neko iskustva ili mozda zna vise o tome i o stetnosti "ozona" i da li emituje to. Hvala!
Ja imam takođe 4 pro, i držim ugašenu opciju. Ne želim da razmišljam o bezbednim vrednostima ozona i da li sam ih premašio ili ne :)

Čekaj...šta je Xiaomi? Kako upitno kad Xiaomi (Mi Serbia) navodi isključivo informacije od strane Kineskog instituta...

Ne znam zašto bi uređaj kao uređaj bio drugačiji kad je manje više ista oprema u njemu.
Iako sam na svom Xiaomi-ju ugasio tu opciju, opet je neka uteha da je neko proveravao količinu ozona koju emituje. Možda ima tu i Alpha uređaja pod nekim drugim brendom, vredi pogledati koga interesuje.

Cao Ljudi uzeo sam xiaomi 4 pro preciscivac vazduha, radi odlicno. Medjtuim citao sam neke nezavidne komentare sto se tice negative ion ili ti jonizacije vazduha. Zena mi je trudna i radi u istoj prostoriji gde je preciscivac pa sam trenutno iskljucio negative ion. Ima li neko iskustva ili mozda zna vise o tome i o stetnosti "ozona" i da li emituje to. Hvala!
Ja sam laički shvatio da je ta opcija u stvari zadužena za sterilisanje samog filtera tj. tom vrstom filtracije ne dozvoljava da se štetni činioci vraćaju kroz filter napolje usled kruženja vazduha.

Pri tome UV sterilizacija je ozbiljna stvar i potrebno je mnooogo više UV zračenja da bi se odradila bilo kakva ozbiljna sterilizacija u smislu vazduha i prostora. U OP salama se koristi taj sistem ali sterilizacija se vrši u kontrolisanim uslovima.

Ja sam laički shvatio da je ta opcija u stvari zadužena za sterilisanje samog filtera tj. tom vrstom filtracije ne dozvoljava da se štetni činioci vraćaju kroz filter napolje usled kruženja vazduha.
Ispada da emituju stetan ozon i da to nije preporucljivo da bude ukljucen, ali ne znam ni sam.

Ispada da emituju stetan ozon i da to nije preporucljivo da bude ukljucen, ali ne znam ni sam.
Šta znam...ako tako gledamo ne vidim smisao da postoji takva opcija.
Sa druge strane to mi zvuči isto kao kad bi recimo neko počeo da pravi frku oko zračenja građevinskog materijala koji koristimo u izgradnji kuća i zgrada pošto svaki prirodni materijal ima svoju radiacionu vrednost tj. ispušta određen nivo radijacije.

Šta znam...mislim da cela ta priča ne pije baš vodu ali možda i grešim. AKo ima ko pametniji i edukovaniji može da nam pojasni :)

Postavio sam gore link sa kriterijumima koje treba da ispunjava da bi se smatrao bezbednim za upotrebu (u USA, nisam našao slične informacije za EU):
"Electronic air cleaners must also be tested for ozone emissions and meet an ozone emission concentration limit of 0.050 parts per million (50 ppb)."
Tu se nalazi i lista prečišćivača sa jonizatorima koji ispunjavaju uslove.

Vrh Dno