Šta je novo?

Prečistač vazduha

Opasno je da UV-C zracenju budu izlozeni koza i oci, a u uredjajima za sterilizaciju vazduha ili vode ta svetlost je unutar ventilacionih kanala i ne vidi se. Takvi uredjaji moraju proci sanitarnu proveru pre izlaska na trziste.

Opasno je da UV-C zracenju budu izlozeni koza i oci, a u uredjajima za sterilizaciju vazduha ili vode ta svetlost je unutar ventilacionih kanala i ne vidi se. Takvi uredjaji moraju proci sanitarnu proveru pre izlaska na trziste.
Naravno...to se zna a i provera se podrazumeva.

Ja na svojoj klimi imam jonizator za koji proizvođač tvrdi da je testiran u zvaničnoj laboratoriji u Francuskoj gde su dokazali da je izbacivanje ozona za vreme korišćenja te funkcije klime 0.007 mg/m3.
Do duše nisam korstio tu funkciju. Ono što jesam jeste prečišćavanje vazduha za vreme one havarije na deponiji kad se ceo grad gušio...tad nas je klima spasila sa filterima...bukvalno.

Zato gledam da uzmem još jedan prečistač da imam kao dopunu jer planiram i klimu da krenem da koristim sa tim opcijama...samo da provalim kako se menjaju filteri na klimi :D

Alpha je rebrendirani kinez, a ne bih baš verovao kineskoj kontroli kvaliteta kad je u pitanju količina ozona koju proizvodi. Sa druge strane, vrlo je upitna kasnija dostupnost filtera.
Ima ga na onom spisku odobrenih uređaja.
A može se na netu naći i kompletan izveštaj SGS-a, kažu da je ozon u redu. UV-A isto OK.

Poslednja izmena:
Vidim sada da je GORENJE Prečišćivač vazduha AP350 na finom popustu.
I dalje ostaje pitanje filtera, ali recimo da nije nemoguće naći.

Xiaomi se pokazao kao sigurna investicija dugoročno, na sve strane postoji ponuda zameniskih filtera. Mislim da tome treba dati najviši značaj, jer to je jedino suštinski bitno u tom uređaju.

Uzmi 2x Xiaomi 3H ili nešto u tom rangu i rasporedi na 2 tačke gde spavate.

Bio na akciji 3H i 3C za 14000, prati malo oglase i akcije pa ćapi kad naleti.

ja sam već poručio 4 lite. Navodno je i on malo bolji u odnosu na 3h

Zapravo to se i ja pitam, šta poručiti a da je u jeftinijem rangu od PRO modela? Lite je sada na finom sniženju.

A ima i obican 4 za 20 500din ja mislim. Da li vredi dodati 6500din u odnosu na 4 lite?

Pitanje je koliko traje filter u oba modela. Da nije na lite rok znatno kraceg veka (manjih je dimenzija).

Koliko sam skapirao, oba isto preciscavaju ovaj Xiaomi 4 ima one negativne jone za koje smo zakljucili da ne valjaju. I negde sam procitao da je lite mehanicki dok je ovaj elektronski (sta god znacilo).

Juče sam video da ima u prodaji i Hisens prečišćivača 29k. Prilično masivan uređaj sa povećim filterom...opet ista priča uboga Tehnomanija prodaje pa mi je sve to prilično nesigurno što se tiče dalje eksploatacije...

Pitanje je koliko traje filter u oba modela. Da nije na lite rok znatno kraceg veka (manjih je dimenzija).

Koliko sam skapirao, oba isto preciscavaju ovaj Xiaomi 4 ima one negativne jone za koje smo zakljucili da ne valjaju. I negde sam procitao da je lite mehanicki dok je ovaj elektronski (sta god znacilo).

Rekao bih da je filter maltene isti kod 4 Lite i 3H. Slažu se i po dimenzijama i po težini (zapravo je 4 Lite lakši: 1,1kg vs 1,15kg). Filter za 4 Pro je i veći i za 36,36%.

3h i lite ne koriste iste filtere. Imam oba uređaja.
Ja bih rekao da je na lite uži i viši. Takođe nema NFC tag na dnu. Na 3h su pametni i uređaj sam detektuje zamenu, dok se na lite mora ručno resetovati.

lite je
I koji ti deluje bolji?
lite je juče otpakovan tako da nemam baš neke utiske.
Uključen je nakon luftiranja, zagađenje pm2.5 je bilo 20-21. Manual mode na oko pola (čuje se, ali nije strašno) je to smanjio na 5 za par minuta. Stan je mali, 36m2, 1.5 soba.
Filter je tehnički vrlo sčan, dobija se sivi. Ne mogu stvarno reći o HEPA varijantama u njima.
Stan je čist bez prašine, nepušački... Bukvalno je kupljen samo zbog otvaranja prozora.

Moram danas da vidim kakav je na sleep mode.
3H malo čuje, do duše, bio mi je na pola metra od glave. Nije problem ventilator dok radi nego promene brzine kada zazuji blago. I kad se pali i kad se gasi čuje se više nego dok radi. Bio je prebačen na sleep mode posle 1h jer sam tada već u deep sleep pa mi nije smetao.
4 lite sam sada namestio na sleep od 9h pa ću večeras videti da li se može spavati pored njega. U ovom stanu je dosta dalje od mene, oko 3m od glave tako da neće baš biti direktno poređenje.

Sve u svemu, ne vidim nikakvu bitnu razliku. Filteri su slični, aplikacija i funkcije iste. Motor nema šanse da je drugačiji, samo je pitanje veličine peraja gde veći možda ima malo veći kapacitet za prostorije.

Ja bih rekao da je na lite uži i viši. Takođe nema NFC tag na dnu. Na 3h su pametni i uređaj sam detektuje zamenu, dok se na lite mora ručno resetovati.
Da li mozes da pojasnis sta zanci na lite da treba da se rucno resetuje?

Prilikom
Da li mozes da pojasnis sta zanci na lite da treba da se rucno resetuje?
3h ima NFC i sam detektuje da je ubačen novi filter. a ekranu prikazuje procenat potrošenosti, a u aplikaciji predviđeno vreme trajanja.
4 lite nema nfc pa prilikom zamene filtera na uređaju treba držati dva dugmeta kako bi uređaj dobio informaciju da je ubačen novi filter. U suprotnom, čak i sa novim filterom bi pokazivao obaveštenje o potrošenosti.
Loše je što možeš greškom da resetuješ i onda nemaš pojma gde si i šta si.
Dobro je što možeš da resetuješ da te ne gnjavi i nastaviš da koristiš stari (ako misliš da je dovoljno bezbedan).

Onda to ispada kao da ni ne zna da li je stvarno filter dobar ili ne. Nego da ga meri po satima rada, a ne koliko je stvarno zaprljan. 🤔

tako je...

Uz malo sreće, nisu u pitanju samo sati rada nego i kvalitet vazduha u trenutku.
Svi uređaji preračunavaju, nijedan nema detekciju.

Tako ti radi i toner na štampaču.

Ako su iste težine i iste zapremine, onda bi trebalo isto da traju. Poenta mog posta je da nema šanse da na 4 Lite filter traje godinu dana, a na 3H pola godine. Jednostavno nema nikakve logike da bude tako.

P.S. Svejedno je da li ima čip i da li sam detektuje filter kada radi kao najobičniji tajmer (što se potrošenosti filtera tiče).
- Samo se nadam da makar uzima u obzir brzinu ventilatora, jer bi u suprotnom trajao filter isto i onom koji ga non-stop drži na "low" i onom što ga non-stop drži na "high", što je tek suludo, a lako je implementirati.

ZEPTER Therapy Air iOn , molim za iskustva i savete u vezi ovog aparata! Nemam puno vremena da čitam sve, deluje primamljivo, a opet vidim da ima dosta jeftinijih... Pa vi, koji znate vise o njima, molim vas dajte savete. 👋​

Jako te svrbi novčanik.

Vrh Dno