Šta je novo?

Prečistač vazduha

Pa ovde je generalno uvek zagadjen, u tome je problem :)

Bas ne znam sta da radim.

treba mi nov hepa filter za xiaomi 2s, gde je sada najpovoljnije da se uzme? i naravno da mi ne uvale neki koji ide samo za nove modele... :)

koliko vidim nisu više svi kompatibilni...

Poslednja izmena:
Uhh, ne znam, lomim se najvise oko toga. Leti izbegavam klimu da palim, pustim je malo pred vece kad je pakao da mogu da spavam. Navikao sam da imam neki prozor na kip pa sta god da ulazi kroz njega.
Zimi isto drzim na kip u spavacoj jer mi je prijatnije da spavam u malo hladnijoj sobi a i vazuh se sasusi od grejanja. Da sve drzim zatvoreno delovalo bi mi nekako bolesno, kao da zivim u nekoj teskoj izolaciji.
Mada tek mi je bolesno kad gledam trenutni prizor sa terase koliko je sve sivo. Sunce bi se mozda i videlo da moze da se probije kroz ovo sivilo. Mogu misliti sta ce biti tek zimus.

Da skratim pricu i kuknjavu, merkao sam mi 4 pro ali kontam da bih onda trebao da drzim sve zatvoreno da bi on mogao da preciscava kako treba a u tom slucaju mi je bolje da se odselim iz bg-a.
Ako ostavimo po strani energetsku krizu, kao i neracionalno trošenje energije i zaštitu sredine... Zašto bi i grejao i držao otvoren prozor? Zar nije logičnije smanjiti/ugasiti grejanje (a uvek se može proluftirati prostorija na 5-10 minuta čime bi i problem suvog vazduha bio rešen)?

treba mi nov hepa filter za xiaomi 2s, gde je sada najpovoljnije da se uzme? i naravno da mi ne uvale neki koji ide samo za nove modele... :)

koliko vidim nisu više svi kompatibilni...
Kompatibilni su svi novi koji su manji sa 2S. 3c, 3h, 2, 2s, svi dele filtere. Ne znam za 4 seriju, ali pretpostavljam da preciscsivac te velicine iz 4 serije deli filter takodje.

A to gde da kupis, KP ili radnje :D

Mora se povremeno provetriti, jer visoka CO2 koncentracija takođe nije dobra za zdravlje.

Zna li neko gde se kod nas moze kupiti levoit 300s model i eventualno 200s

Kompatibilni su svi novi koji su manji sa 2S. 3c, 3h, 2, 2s, svi dele filtere. Ne znam za 4 seriju, ali pretpostavljam da preciscsivac te velicine iz 4 serije deli filter takodje.

A to gde da kupis, KP ili radnje :D
Četvorka ima posebni filter i razlikuju se za običan, za Light i Pro verziju. Makar po Xiaomi sajtu. Pisao sam skoro i kačio link ovde.

Inače, hvala na podeljenom iskustvu za 4 Pro. Ja se odlučio za njega.
Mora se povremeno provetriti, jer visoka CO2 koncentracija takođe nije dobra za zdravlje.
Vetri se više zbog drugih stvari. Pri disanju se iz vazduha koristi (i konvertuje u CO2) 3% kiseonika (od 21%), a nijedan stan nije hermetički zatvoren.

Ako ostavimo po strani energetsku krizu, kao i neracionalno trošenje energije i zaštitu sredine... Zašto bi i grejao i držao otvoren prozor? Zar nije logičnije smanjiti/ugasiti grejanje (a uvek se može proluftirati prostorija na 5-10 minuta čime bi i problem suvog vazduha bio rešen)?
Imam CG, prosle godine su grejali da bude mlako i bilo je ok ali moram prozor povremeno da otvorim jer osetim da fali vazduha.
Odustao sam od bilo kog preciscivaca, dobio sam sliku da bih ziveo kao u inkubatoru.
Pre sam za varijantu da odem odavde ako se desi nesto sto mi ne ogdovara.

Ako bih birao između: ROWENTA ili Xiaomi 4 (lite ili "samo" 4), šta biste rekli/odabrali? I može li neka preporuka, ako izbacimo ova dva, u tom nekom cenovnom rangu do 25K? Najbitnije mi je prečišćavanje od prašine.

Da li neko ima Xiaomi Mi Air Purifier 4 Lite EU? Gledam specifikacije i ovo pise za filter "Xiaomi high efficiency filter and active carbon column" a za 3h pise "360° Cylindrical Tri-Layer HEPA". Sad ne znam sta je pametnije uzeti 4 lite ili 3h

Ima li neko iskustva sa kombinovanim prečišćivačem i ovlaživačem? Zagađenje jeste problem, ali mi još veći problem pravi suv vazduh u grejnoj sezoni. Ako kombinovani uređaji nisu preporučljivi, koji ovlaživač preporučujete? Stan ima 64m².

Ovlaživač će terati prečišćivač da radi "punom parom" :D

Bilo je priče o tome u ovoj temi ili onoj o ovlaživačima i mislim da ti treba posebna vrsta ovlaživača i destilovana voda (bez dodataka koji se stavljaju u neke od njih).

Ima neki Alpha na akciji za 22k (inače 30+) sa više nekih filtera i ovlaživačem. Šta su oni tu smislili?

Xiaomi 4lite je na ananasu 13999

Nema ideja gde nabaviti filter za Mi Prečišćivač vazduha PRO H? Na Mi Store ga nemaju.

Ok kupovina, samo mi krivo sto lite nema jonizator :( 4 i 4 pro imaju.
Meni će to biti prvi uređaj takvog tipa, valjda ću da osetim razliku i sa njim, ako ne osetim ide na oglase svakako :D

Da li neko ima iskustva sa bukom od ventilatora ili motora kada se uredjaj pali svako malo (na auto modu). Nocu ga cujemo dok spavamo, zuji svako malo…

U pitanju je xiaomi purifier pro, star par godina, nekoliko filtera potrosio do sad.

Poslednja izmena:
Ljudi ne zavaravajte se, to su samo igracke sa jako slabim i delimicnim efektom. To je na nivou slabijeg kuhinjskog aspiratora koji radi sa ugljenim filterom. Prave sad i prozore sa ventilatorima sa strane, pa zvrndaju, ali slabe vajde od toga. Kad se radi o ventilaciji mora mnogo toga da se uzme u obzir i preracuna koliko izmena celokupnog vazduha na sat je potrebno, a to zavisi i da li je to kuhinja ili kupatilo ili dnevni boravak, jos ako pusite opet zaseban problem. Ja pusim i cesto otvaram balkonska vrata i u sred zime. Ranije su koriscene one prozorske klime koje su ubacivale svez i filtrovan vazduh u prostorije, ove sada split sistem imam i koristim ih tek kada temperatura dostigne 36+°.
, Da bi imao cist vazduh, moras imati dotok od spolja i izbacivati stari sa druge strane. I za svaku situaciju postoje vec izracunate vrednosti koliko je potrebno da bude izmena celokupnog vazduha na sat. I za izvlacenje vazduha je uglavnom neophodno koristiti centrifugalne ventilatore, jer aksijalni nemaju tu snagu. Ja sam svojevremeno izgradio jednu lakirnicu i ventilacija i potpuno cist vazduh su mi bili najbitniji problem. Uspesno sam to resio, tako da izvlaci 2 kubika u sekundi i imam stalni dotok svezeg filtrovanog vazduha. Sa dosta sam podataka i normi morao da se upoznam, to nije jednostavan posao. Eto i da obidjemo pricu o profesionalnim izvedbama i resenjima, po hotelima, konferencijskim salama i sl. taj problem ni u stanu necete resiti sa 100€, nego otvarajte prozore, provetrite, ne gajite pogresnje iluzije. Za kuhinju jedna jaca kapa, za kupatilo centrifugalni ventilator i to je dovoljno.

pa prijatelju, ovde nije problem sto ljudi nece da otvaraju prozor, nego sto nam je u Bg vazduh najzagadjeniji na svetu... Tako da to otvaranje prozora bez nekog preciscivaca na znaci mnogo... I niko ovde ne pokusava da zameni prozor preciscivacem vazduha...

Pa napisao sam da je jedno od resenja prozorska klima koja vrsi i izmenu vazduha, ubacujuci svez filtrovan. Kako ces ga ti filtrovati ? Trebao bi da ubacujes i kiseonik... Ako ti smeta, idi na selo, u planinu, sedimo tu u prometnim ulicama i kukamo na zagadjen vazduh. Pa pazi da ga ne precistis sa tom xiaomi kutijicom.

@Zuel Pa naravno da ces ga precistiti, ne 100%, ali sasvim dovoljno, da ne moras da udises sva ta sr*** u spavacoj sobi... Dovoljno je i prasinu iz vazduha da pokupi, pa se primeti razlika...

Meni je facinatno da pušači koriste prečišćivače. To ti je kao da si u čamcu u kome namerno bušilicom bušiš rupe i sve vreme gledaš koju pumpu da staviš da izbaciš vodu koja ulazi umesto da prestaneš da bušiš čamac.
- OK, pomaže ali ni 1% kao prestanak pušenja.

@Zuel
Ti imaš drugi problem u odnosu na opštu populaciju i zato je i rešenje drugačije.
Spoljašnji vazduh ("svež vazduh") nije sinonim za čist vazduh. On može, ali ne mora biti čistiji od unutrašnjeg. Stanovi nisu hermetički zatvoreni.

Osnova čišćenja vazduha ide sledećim redom:
1. Ukloniti sve zagađivače (pušenje, paljenje u stanu, lemljenje...)
- ovde ulazi i zaštita od spoljašnjeg zagađenja (zatvoreni prozori/vrata i da oni dobro dihtuju)
2. Provetravati stan i pratiti pravila za isto (otvaranje prostorija na suprotnim krajevima, kada je spoljašnje zagađenje najmanje (i ako je taj nivo prihvatljiv), kao i da to traje 5-10 minuta).
  • To raditi i kod neizbežnih situacija koje povećavaju zagađenje (npr. tokom kuvanja obroka)
  • Edit: Ovde spada i redovno čišćenje stana (većina čestica je na podu/policama/...)
3. Prečišćivači za stvari koje se ne mogu izbeći (prašina i nečistoće poreklom iz stana (sa kože ljudi, krzna ljubimaca...), kao i one iz spoljašnje sredine koje ne možeš sprečiti da uđu kako tokom provetravanja, tako i zbog toga što stan nije hermetički zatvoren).

Ako središ prve dve stavke kao osnovne i dođeš do treće, prečišćivač bi trebao biti dovoljan, jer preostale nečistoće može lako da isfiltrira, a one se ne proizvode/ulaze (prašina i spoljašnje čestice kada prozori dobro dihtuju) brzinom koje se prečiste.

Ako pušiš u stanu, koristiš ga kao kuhinju restorana, pališ otvorenu vatru na sred sobe, koristiš ga kao radionicu (lemiš, obrađuješ drvo)... onda je to manje "stan", a više nešto drugo. U tom slučaju nijedan prečišćivač neće (iole značajno) pomoći, sve i da su industrijski (koje bi u tom slučaju svakako trebalo koristiti umesto ovih "kućnih").

Poslednja izmena:
Ljudi ja sam naveo da posedujem lakirnicu da biste znali da sam dobro upoznat sa ventilacijama i filtracijom vazduha. To je deo mog posla vise od 25 godina, a stanujem kao i vi u gradu i imamo svi isti problem. Nije mi jasno sta dobijate filtracijom ustajalog vazduha ??? Ljudskom organizmu je potreban kiseonik, tako da je daleko bolje resenje ipak luftirati stanove. Uostalom pitajte i lekare, znaju i oni nesto.

Xiaomi 4lite je na ananasu 13999
Porucio cetvrtak u 16:40, stigo u petak(danas) u 10:00. Pohvala za Ananas... ukljucio ga u sobi, pokazao je zagadjenost od 070 u onim brojevima. Pokazuje i temperaturu i vlaznost vazduha. Cenim da zagadjenost od 70 nije losa, ne znam koliko ce mi uopste pomagati ovako nesto. Verujem da je ovo vise za ove iz centra grada sto su po stanovima. Ja sam u sirem delu Kragujevca...

Pa kako je ustajao vazduh? otvaram prozore (a verujem i ostali) stalno, pravim promaju... Kada se izluftira, udje "svez" vazduh, palim preciscivac da odradi posao koliko moze... Ne verujem da neko menja otvaranje prozora kupovinom preciscivaca...

Za te uredjaje se navodi da imaju kapacitet oko 360 m3/h. I kad preracunas, on navodno moze da profiltrira u stanu od 65-70m2 dva puta sav vazduh. Znaci samo dve izmene na sat. Samo za jednu kuhinju je potrebna ventilacija koja pravi 15-tak izmena. A cak i u kuhinji nije isto kada aspirator izbacuje vazduh napolje i kada samo reciklira kroz ugljeni filter. I da bi neka ventilacija sa filtriranjem ili bez radila sa nekim uspehom, mora se uzeti u obzir i dinamika fluida, medjutim, stanovi su podeljeni na prostorije i u takvom ambijentu takav uredjaj ne moze nista da da pomogne, osim da zadovolji potrosacku sujetu.
I evo i ovaj Milos iz Kragujevca je konstatovao da mu ne pokazuje neko zagadjenje vazduha, da ne ulazimo i u to sta uopste meri i koliko je precizan taj pokazivac.

Nazad
Vrh Dno