Ljudi ja sam naveo da posedujem lakirnicu da biste znali da sam dobro upoznat sa ventilacijama i filtracijom vazduha. To je deo mog posla vise od 25 godina, a stanujem kao i vi u gradu i imamo svi isti problem. Nije mi jasno sta dobijate filtracijom ustajalog vazduha ??? Ljudskom organizmu je potreban kiseonik, tako da je daleko bolje resenje ipak luftirati stanove. Uostalom pitajte i lekare, znaju i oni nesto.
Ja sam lekar i napisao sam šta se preporučuje u našim knjigama što se tiče luftiranja.
Dve stvari ovde zanemaruješ:
1. Disanjem trošiš samo 3% kiseonika iz vazduha (koji ima 21%). Uostalom kiseonik nije problem kod disanja istog vazduha, već povećanje ugljen dioksida, ali da ne idemo dalje u detalje.
2. Stan nije hermetički zatvoren.
Zato u stanovima nije problem kiseonik, već zagađenost vazduha i zato se preporučuje luftiranje koje kratko traje i radi se kada je spoljašnji vazduh odgovarajućeg kvaliteta (tu računam i prisustvo polena).
Za te uredjaje se navodi da imaju kapacitet oko 360 m3/h. I kad preracunas, on navodno moze da profiltrira u stanu od 65-70m2 dva puta sav vazduh NA SAT. Znaci samo dve izmene na sat. Samo za jednu kuhinju je potrebna ventilacija koja pravi 15-tak izmena. A cak i u kuhinji nije isto kada aspirator izbacuje vazduh napolje i kada samo reciklira kroz ugljeni filter. I da bi neka ventilacija sa filtriranjem ili bez radila sa nekim uspehom, mora se uzeti u obzir i dinamika fluida, medjutim, stanovi su podeljeni na prostorije i u takvom ambijentu takav uredjaj ne moze nista da da pomogne, osim da zadovolji potrosacku sujetu.
I evo i ovaj Milos iz Kragujevca je konstatovao da mu ne pokazuje neko zagadjenje vazduha, da ne ulazimo i u to sta uopste meri i koliko je precizan taj pokazivac.
Ispravih ti boldovani deo velikim slovima.
Dovoljno je da jednom dnevno pročisti vazduh, a ne dva puta na sat, ako su ostali uslovi koje sam opisao ispoštovani. Ne stvara toliko mnogo nečistoća u stanu pa da mora svaki minut ceo vazduh da filtrira. Ako kuvaš svaki dan, po ceo dan, onda je to efektivno više restoran nego stan. To jednostavno nije stan prosečnog korisnika, pa zato za njega ove smernice ne važe, tj rigoroznije su (profi aspiratori, češća provetravanja, bolji/veći/jači prečišćivači).
- Uzmi u obzir da je zagađenje i u ovom slučaju samo tokom kuvanja, gde bi posle završetka ovaj prečišćivač za pola sata očistio skroz i taj vazduh (kada obrne ceo ciklus) i ostatak dana si miran.
Nemoj shvatiti ovo lično. Rekoh u prvom postu da ti nisi prosečan korisnik te otud i razlika u preporukama.
Svakako se slažem sa tobom da je kvalitet detektora upitan, a koliko je zaista precizan, tj koliko promašuje ne znam, niti sam video da je neko testirao profi uređajem. I dinamika fluida jeste bitna i pitanje je koliko zaista ceo vazduh obrne ovakav uređaj (ili samo vrti taj koji je njemu blizu dok dalji ne "dohvata"), ali isto važi i za luftiranje (jer nema razlike u pritiscima između prozora na jednom kraju stana u odnosu na drugi na drugom kraju, kada su oba otvorena).
@nervic
Pa udje i prljavstina i nezeljene cestice kad otvoris ili prozor ili vrata, a poenta je sto ne treba da udje. A da bi to postigao onda ti treba da udje vec filtrovan vazduh. I taj filtrovan je samo relativno cist, zavisno od filtera koji takodje nije svemocan. Ja sam na primer stavio kvalitetne predfiltere koji zaustavljaju 98% cestica, sto mi zadovoljava potrebe. U stanu to nemam, luftira se naravno, pere, cisti, uklanja prasina, osnovna higijena. A taj uredjaj pitanje je koliko mikro cestica pokupi i za koje vreme, kakav mu je filter i koliki mu je kapacitet sa tim filterom. A da, nisam znao da to sokocalo moze da izleci krajnike, uvek nesto novo...
Filter nije svemoćan i troši se u zavisnosti od zagađenosti, a tajmer je maksimalno neprecizan pokazatelj istošenosti istog. Iako merač nije precizan, dobar je pokazatelj trenda (rast/pad) čestica zagađenja.
A prečišćivač, teoretski, pomaže kod svih respiratornih oboljenja, samo je pitanje u kojoj meri.