Šta je novo?

Prečistač vazduha

Ljudi ja sam naveo da posedujem lakirnicu da biste znali da sam dobro upoznat sa ventilacijama i filtracijom vazduha. To je deo mog posla vise od 25 godina, a stanujem kao i vi u gradu i imamo svi isti problem. Nije mi jasno sta dobijate filtracijom ustajalog vazduha ??? Ljudskom organizmu je potreban kiseonik, tako da je daleko bolje resenje ipak luftirati stanove. Uostalom pitajte i lekare, znaju i oni nesto.
Druze nije mi bas najjasnije, jel ti preporucujes preciscivac ili kazes da je apsolutno suvisan u stanu?

Pominjes doktore, meni su doktori (vise njih) i preporucili da stavim preciscivac vazduha u sobe (pogotovo kod deteta koje ima problem sa krajnikom).

Niko ovde ne uzima preciscivac vazduha da bi zamenio prozore i ne porice da je potrebno luftirati prostorije. Niko nije lud da 247 drzi prozore zatvorene. Poenta je kako precistiti taj 'svez' vazduh koji nagrne cim otcorim prozor. Pored kiseonika udje i gomila go**** od lozista i s ega ostalog sto danas loze u svacijem gradu bilo u centru bilo na periferiji.

Hoces da kazes da ne vredi imati preciscivac u sobi koji ce izvuci neki procenat tih mikrocestica i gluposti?

Takodje imam aspirator u kuhi ji koji je uvek ukljucen ali i pored aspiratora i prozora opet mora valjda preciscivac da odradi svoje.

Cenim tvoje iskustvo sa lakirnicom itd ali ne kapiram poentu...

Porucio cetvrtak u 16:40, stigo u petak(danas) u 10:00. Pohvala za Ananas... ukljucio ga u sobi, pokazao je zagadjenost od 070 u onim brojevima. Pokazuje i temperaturu i vlaznost vazduha. Cenim da zagadjenost od 70 nije losa, ne znam koliko ce mi uopste pomagati ovako nesto. Verujem da je ovo vise za ove iz centra grada sto su po stanovima. Ja sam u sirem delu Kragujevca...
70 pm 2.5/m³ je poprilično zagađeno za stan/kuću. Moje skromno mišljenje je da oko15ak čestica neka max prihvatljiva zagađenost. Lično se trudim da držim ispod 10 ali zadnjih dana je to gotovo nemoguće.

70 pm 2.5/m³ je poprilično zagađeno za stan/kuću. Moje skromno mišljenje je da oko15ak čestica neka max prihvatljiva zagađenost. Lično se trudim da držim ispod 10 ali zadnjih dana je to gotovo nemoguće.
Otvoren mi je prozor na kant i bez problema ga tako drži na 008, ne znam za pluća ali ja konkretno ne osećam razliku. Da li bi inače trebala da bude primetna?

@nervic
Pa udje i prljavstina i nezeljene cestice kad otvoris ili prozor ili vrata, a poenta je sto ne treba da udje. A da bi to postigao onda ti treba da udje vec filtrovan vazduh. I taj filtrovan je samo relativno cist, zavisno od filtera koji takodje nije svemocan. Ja sam na primer stavio kvalitetne predfiltere koji zaustavljaju 98% cestica, sto mi zadovoljava potrebe. U stanu to nemam, luftira se naravno, pere, cisti, uklanja prasina, osnovna higijena. A taj uredjaj pitanje je koliko mikro cestica pokupi i za koje vreme, kakav mu je filter i koliki mu je kapacitet sa tim filterom. A da, nisam znao da to sokocalo moze da izleci krajnike, uvek nesto novo...

^^Otvoren prozor i prečistač koji radi ne idu zajedno... Nema smisla. Ako ti je zagađenost oko 8 sa otvorenim prozorom, prečistač ti i ne treba, isključi ga, čuvaj filter, pa s vremena na vreme uključi proveri stanje.

Čestice zagađenja umeju da budu i bez mirisa, često mi se dešavalo da pomislim da nije zagađeno ili ne puno zagađeno, otvorim terasu/ prozor da provetrim, a aparat poludi, ode preko 100.

Ljudi ja sam naveo da posedujem lakirnicu da biste znali da sam dobro upoznat sa ventilacijama i filtracijom vazduha. To je deo mog posla vise od 25 godina, a stanujem kao i vi u gradu i imamo svi isti problem. Nije mi jasno sta dobijate filtracijom ustajalog vazduha ??? Ljudskom organizmu je potreban kiseonik, tako da je daleko bolje resenje ipak luftirati stanove. Uostalom pitajte i lekare, znaju i oni nesto.
Ja sam lekar i napisao sam šta se preporučuje u našim knjigama što se tiče luftiranja.

Dve stvari ovde zanemaruješ:
1. Disanjem trošiš samo 3% kiseonika iz vazduha (koji ima 21%). Uostalom kiseonik nije problem kod disanja istog vazduha, već povećanje ugljen dioksida, ali da ne idemo dalje u detalje.
2. Stan nije hermetički zatvoren.

Zato u stanovima nije problem kiseonik, već zagađenost vazduha i zato se preporučuje luftiranje koje kratko traje i radi se kada je spoljašnji vazduh odgovarajućeg kvaliteta (tu računam i prisustvo polena).
Za te uredjaje se navodi da imaju kapacitet oko 360 m3/h. I kad preracunas, on navodno moze da profiltrira u stanu od 65-70m2 dva puta sav vazduh NA SAT. Znaci samo dve izmene na sat. Samo za jednu kuhinju je potrebna ventilacija koja pravi 15-tak izmena. A cak i u kuhinji nije isto kada aspirator izbacuje vazduh napolje i kada samo reciklira kroz ugljeni filter. I da bi neka ventilacija sa filtriranjem ili bez radila sa nekim uspehom, mora se uzeti u obzir i dinamika fluida, medjutim, stanovi su podeljeni na prostorije i u takvom ambijentu takav uredjaj ne moze nista da da pomogne, osim da zadovolji potrosacku sujetu.
I evo i ovaj Milos iz Kragujevca je konstatovao da mu ne pokazuje neko zagadjenje vazduha, da ne ulazimo i u to sta uopste meri i koliko je precizan taj pokazivac.
Ispravih ti boldovani deo velikim slovima.
Dovoljno je da jednom dnevno pročisti vazduh, a ne dva puta na sat, ako su ostali uslovi koje sam opisao ispoštovani. Ne stvara toliko mnogo nečistoća u stanu pa da mora svaki minut ceo vazduh da filtrira. Ako kuvaš svaki dan, po ceo dan, onda je to efektivno više restoran nego stan. To jednostavno nije stan prosečnog korisnika, pa zato za njega ove smernice ne važe, tj rigoroznije su (profi aspiratori, češća provetravanja, bolji/veći/jači prečišćivači).
- Uzmi u obzir da je zagađenje i u ovom slučaju samo tokom kuvanja, gde bi posle završetka ovaj prečišćivač za pola sata očistio skroz i taj vazduh (kada obrne ceo ciklus) i ostatak dana si miran.

Nemoj shvatiti ovo lično. Rekoh u prvom postu da ti nisi prosečan korisnik te otud i razlika u preporukama.
Svakako se slažem sa tobom da je kvalitet detektora upitan, a koliko je zaista precizan, tj koliko promašuje ne znam, niti sam video da je neko testirao profi uređajem. I dinamika fluida jeste bitna i pitanje je koliko zaista ceo vazduh obrne ovakav uređaj (ili samo vrti taj koji je njemu blizu dok dalji ne "dohvata"), ali isto važi i za luftiranje (jer nema razlike u pritiscima između prozora na jednom kraju stana u odnosu na drugi na drugom kraju, kada su oba otvorena).
@nervic
Pa udje i prljavstina i nezeljene cestice kad otvoris ili prozor ili vrata, a poenta je sto ne treba da udje. A da bi to postigao onda ti treba da udje vec filtrovan vazduh. I taj filtrovan je samo relativno cist, zavisno od filtera koji takodje nije svemocan. Ja sam na primer stavio kvalitetne predfiltere koji zaustavljaju 98% cestica, sto mi zadovoljava potrebe. U stanu to nemam, luftira se naravno, pere, cisti, uklanja prasina, osnovna higijena. A taj uredjaj pitanje je koliko mikro cestica pokupi i za koje vreme, kakav mu je filter i koliki mu je kapacitet sa tim filterom. A da, nisam znao da to sokocalo moze da izleci krajnike, uvek nesto novo...
Filter nije svemoćan i troši se u zavisnosti od zagađenosti, a tajmer je maksimalno neprecizan pokazatelj istošenosti istog. Iako merač nije precizan, dobar je pokazatelj trenda (rast/pad) čestica zagađenja.
A prečišćivač, teoretski, pomaže kod svih respiratornih oboljenja, samo je pitanje u kojoj meri.

Poslednja izmena:
Ma ne shvatam nista licno, sve je u zivotu relativno. Vodim se nekim podacima proizvodjaca ventilacija, kako u stanovima tako i u poslovnim ambijentima i na osnovu toga i iznosim cinjenice. Mada, svacemu se organizmi prilagodjavaju i rade i odbrambeni mehanizmi. Jeste zadnjih godina neka kampanja da nas ubede da je Beograd najzagadjeniji grad na Svetu, sto sam siguran i da nije tacno. Po Kini su najzagadjenija mesta, tamo gde je najveca industrija, dok je cela Srbija po broju stanovnika ko jedno kinesko selo. Mada hajde, posto je sve relativno, moze ko sta hoce da tvrdi.

ne znam sto mislis da nas neko ubedjuje u to da li je i koliko zagadjen beograd/srbija?
prosto uzmes i izmeris... ima raznih uredjaja za merenje, od DIY, preko kucnih varijanti pa do profesionalnih... I ti podaci su javni... i ne razlikuju se mnogo...
koliko je precizno merenje, nije toliko ni bitno... kod nas je stalno (pogotovo zimi kad krene grejanje), zagadjenost ogromna... Da li je na onoj skali zagadjenost 100 ili 200, meni iskreno ne pravi razliku... Ni jedno ni drugo nije zdravo... uostalom, ne moras ni da meris, dovoljno je da izadjes napolje i duboko udahnes... I sve ce ti biti jasno...

Sto se tice kapaciteta preciscivaca, koliki kod da je, zbog konfiguracije prostora, ne strujanja (minimalnog strujanja) vazduha izmedju prostorijamoze, moze da ocisti efikasno samo jednu sobu...

Pa prosto izmeris, ali sta si izmerio ? Kolicinu azot dioksida ili sumporaste kiseline ili sumpor dioksida ili olova i kadmijuma? Pa ko zna cega sve tu nema i sta ti i koliko tacno meri taj jeftini kineski instrumentic. Nekad smo se svi grejali na drva i ugalj, pa smo presli na gas kao ekoloski cistiji i sad je najvece zagadjenje, a ranije se nije to ni pominjalo. Doduse sada je mnogo vise automobila. I kako bre nije bitno precizno merenje, sta je sa teskim metalima ? Sta ti mozes da izmeris kod kuce ? Pazite ljudi sta pricate. Pa i oni koji to profesionalno mere, to rade na par mesta u gradu gde sumnjaju da ce nesto naci, ne mere kod vas u stanu.

Kod kuće meriš broj PM2.5 čestica u vazduhu, niko ne pominje koje niti taj podatak previše znači nama, više onima koji se bore protiv zagađenja.
I to je naravno aproksimativno, ali kao što je navedeno nema preteranog odstupanja u odnosu na javno dostupne podatke. Sam merač je veoma prost, mali ventilatoričić koji uvlači vazduh u merač, laser koji emituje snom svetlostili i prijemnik sa druge strane koji tu svetlost prima, kada je vazduh čist, maksimalna količina svetlosti dolazi do prijemnika, zagađenja nema, kada svetlost ne može da prođe do prijemnika zagađenje je maksimalno(kod Xiaomia 600), a ostale vrednosti se nalaze između. Nije savšen, ali dovoljno dobar da se ima predstava o zagađenju bez gore pomenutog metoda disanja punim plućima.

@Astmario
Koja je to vrsta zagadjenja ? Jel znas ti koliko industrije ima u zapadnim zamljama Evrope a koliko kod nas ? I Beograd najzagadjeniji i to slucajno ili namerno plasiraju uvek kada se desi magla !? Pa sta mere ti njihovi instrumenti, maglu ? Gde je tu logika. Prosao sam dosta krajeva i fabrika po evropi i imaju neuporedivo vise zagadjivacke industrije, a i magle imaju mnogo vise. Pricaju nasi strucnjaci, ali ne pricaju o pesticidima u hlebu, insekticidima u vocu, kozervansima i raznim aditivima. Pre tri godine sam pojeo saku jagoda i otrovao se, dva dana sam imao grceve u stomaku, od vazduha se nisam otrovao ni jednom.

Koliko brzo vam se skidaju "procenti" filtera? Kod mene 3H radio dan i po, 2 - 3 puta se popelo na 70tak pm, ali svuklo posle 10-20min na auto modu, a obično vrti oko 20 pm. Malopre ga upalio prvi put danas, ono pokazuje 99% za filter.

Možda mi se čini, ali deluje da skida nešto brzo. Ako troši ovako 1% na dan i malo jače, ispada da neće trajati ni 6 meseci.

Mislim da se meri samo vreme rada a ne zaprljanost.
Kod mene isti filter godinu-i-po, Mi Home aplikacija mi šalje povremeno upozorenje da ga treba zameniti ali ignorišem iako imam nov u najlonu.
Ovaj još uvek brzo spušta brojku na senzoru ispod 10, recimo pošto neko naprska dezodorans ili se otvore prozori radi provetravanja. Ne puši se i ne kuva.
A i ne provetrava se često jer radi mali aspirator koji izbacuje vazduh u dimnjak pa kroz proreze na vratima i prozorima ulazi novi inače bi nastao vakuum. ;)

@Astmario
Koja je to vrsta zagadjenja ? Jel znas ti koliko industrije ima u zapadnim zamljama Evrope a koliko kod nas ? I Beograd najzagadjeniji i to slucajno ili namerno plasiraju uvek kada se desi magla !? Pa sta mere ti njihovi instrumenti, maglu ? Gde je tu logika. Prosao sam dosta krajeva i fabrika po evropi i imaju neuporedivo vise zagadjivacke industrije, a i magle imaju mnogo vise. Pricaju nasi strucnjaci, ali ne pricaju o pesticidima u hlebu, insekticidima u vocu, kozervansima i raznim aditivima. Pre tri godine sam pojeo saku jagoda i otrovao se, dva dana sam imao grceve u stomaku, od vazduha se nisam otrovao ni jednom.
Ekstremno zagadjenje u Srbiji je krenulo 2014 dovodjenjem Kineza u Železaru Smederevo.
Ovo je sveža slika šta nam rade:

Beograd je često najzagadjeniji grad sveta, a uvek u vrhu te liste zato što se nalazi izmedju nekoliko ekstremnih zagadjivača, Železare i Elektrana u Obrenovcu, Kostolcu i Lazarevcu. Takodje, ti je i Pančevo, Šabac i vojvodjanske cementare kojima je vlast dozvolila da lože gume. I ne samo njima, svi gore pobrojani imaju dozvolu da ubijaju. Da emituju šta god požele u vazduh bez ikakve kontrole.
To se sada raširlilo po celoj Srbiji i zato je vazduh svuda loš, a incidenca oboljevanja od raka je obrnuto srazmerna udaljenosti od Srbije kada su komšijske zemlje u putanju.

Pogledaj samo nivo zagadjenja sa ove strane Stare planine, i U Bugarskoj sa suprotne strane gde je vazduh planinski a kod nas, najgori na svetu. Bugari u tom delu su imali sreće da ih planinski venac odvoji od nas.

Pa to je jedna livnica, sta da kazemo koliko ih ima u nemakoj samo. Sem toga Beograd najzagadjeniji a Smederevo nije. Pa ako i jeste ona najveci problem, mogli su da ga rese a ne da kukaju godinama i ugrozavaju zdravlje stanovnistva, gde je tu racunica ? Uglavnom od tih teskih metala nas xiaomi nece sigurno odbraniti, niti mi svi sedimo u sobama sa filtriranim vazduhom.

Na listi najzagadjenijih gradova sveta se nalaze samo milionski gradovi. Beograd nije najzagadjeniji grad u Srbiji. Niš, Valjevo, Novi Pazar, Bor i Smederevo su često više zagadjeni od Beograda ali se ne nalaze na svetskim listama zato što ne ispunjavaju uslov po broju stanovnika.

Xiaomi i ostali low budget kućni prečišćivači su poslednja slamka spasa za gradjane svesne koliko je ovo veliki problem i koliko je opasno baš zato što nadležni ne žele ništa da urade već samo pogoršavaju situaciju. Ne znam zašto to rade tako, zašto smatraju da su životi njihovih glasača toliko jeftini.

Garantujem ti da situacija krene na bolje iz godine u godinu, pa samo 10% bolje godišnje, da bi pola nas ovde pevalo od sreće i pobacalo prečišćivače iako bi realno godine trebale da tim tempom stignemo standarde u EU.
Da, u EU postoje zagadjivači ali koriste filtere koji koštaju puno i smanjuju uticaj na sredinu a postoje i praćenja, penali. Na sreću tamošnjih gradjana, život tamo nije jeftin kao naš.

Pa ni ti filteri koje stavljaju na zapadu nisu 100% efikasni, a imaju na hiljade livnica, dok mi samo tu jednu od znacajnijih. O broju vozila i da ne pricamo. Nesto tu ipak ne stima u racunici. Po podacima koji se iznose u javnost, izgleda da je i Cernobilj manje zagadjen.

Brate ti stvarno nisi realan... Ili ne kontas, ili nas sve *****avas ovde... Pa lepo ti covek gore objasnio razliku...

Fabrike i zagadjsivaci iliti industrija na zapadu koristi filtere... Ni jedan filter verovatno nije 100% efikasan ali i 70% je bolje od 0. Jel znaš sta se desava u okolini hemijske industrije Prahovo? Nikakve kontrole nema, zagadiki su sve sto su mogli u okolini...

Nas vozni park je star 17-20godina, nemacki 5god... Kod nas nema katalizatora... Kvalitet goriva visestruko losiji...

Na zapadu ljudi recikliraju, ovde deponije gore svaka 3meseca... Spaljuje se strnjika po njivama...

Sta se desava sa nasim rekama? Malo malo pa pomor ribe u nekoj reci jer neko istovario otpadne materije...

Poslednja izmena:
Sto nisam realan, bio sam tamo i po fabrikama i video da im je industrija bar 1000 puta veca, nasi pikavci od fabrika se ni po cemu ne mogu uporedjivati sa njihovim, koliko god se tebi cinilo, pa ni po ukupnom zagadjenju i akcidentima od kojih niko nije operisan. To sto pricaju da je beograd najzagadjeniji u Svetu nema sanse da je tacno, nema nikakve logike. A moze se naci i na guglu mapa zagadjenosti, nisam je ja crtao.
I svi mi delimo istu sudbinu, pa te takve igracke sa filterima nece sigurno spasiti. To su komercijalni proizvodi, izmislice se jos mnoge gluposti, svaka roba ima svog kupca i ne nagovaram nikoga da to ne koristi ili ne kupuje. Imam pravo na svoje misljenje da taj "preciscavac" ima veoma skroman i upitan ucinak. Ako razmisljas po sistemu bolje ista nego nista i to je neka logika.

Pa industrija im jeste veca, ali je manji zagadjivac (ocigledno)... 10 novih bmw x5 koji idu na dizel su manji zagadjivaci od jednog juga starog 40godina...

Sto se tice akcidenata, ima ih tamo... Ali ono sto je njima akcident nama je svakodnevnica...

Sto se tice preciscivaca, slazem se, nece te spasiti od radijacije, od raznoraznih otrova u vazduhu, vodi, hrani ali moze od pm2.5 i pm10 cestica, formaldehida i slicnih stvari... Zar ne? A upravo o tim zagadjenjima ovde pricamo...

Evo sad sam trazio na guglu i po nasim i po stranim sajtovima i nigde nisam nasao ni tabelu ni mapu niti podatak da je Beograd najzagadjeniji u Svetu. To samo nasi novinari znaju da napisu. Pa nemamo mi 20.000 fabrika ko neki, pa ne znam kakve filtere da imaju. Zagadjeno je svuda, ali znate i sami da su kod nas najvece fabrike pretvorene u trzne centre, ostalo na prste da se prebroje.

O da, i ja imam isti utisak...

Uostalom sta se mi zalimo na zagadjenje? Mora da bude zagadjenja u zemlji koja je ekonomski tigar...

Lepo nam je rekao u nekom od prethodnih postova, sto zivimo u bg i zalimo se na zagadjenje, sto ne odemo na selo? Ili u nemacku, npr?

Poslednja izmena:
Zašto u jednačini sa dve nepoznate gledate samo jednu?
OK, veće su fabrike, ali kakve filtere koriste? Koliko efektivno te fabrike zagađuju vazduh u odnosu na naše, to je najbitnije, a ne veličina.

Što se kola tiče, tačno je da ih Nemačka ima mnogo više nego Srbija, ali:
1. Veliki broj je skroz električni ili hibrid.
2. U većim gradovima ne možeš kolima ući bez makar Euro 4.

Na to dodaš da se priroda u Nemačkoj baš čuva (zabrana roštiljanja i paljenja, nema nelegalne seče, sve živo se reciklira (posebno papir, posebno staklo posebno metal, posebno plastika, posebno stara odeća) i kazne su rigorozne.

Onda opet pogledaš tu jednačinu za zagađenje i vidiš da rezultat nije baš onakav kakvim si ga zamislio.

Zuel, pogrickaj tu sargarepicu i smanji zagadjenje u ovom threadu tako sto ces da se samouklonis sa istog.

@Zuel

Daleko je od toga da ces potrositi sav vazduh disanjem i preciscivac u zatvorenom prostoru itekako ima smisla i radi posao. Neces vetriti 24/7 stambeni prostor svakako. Sto se zagadjenja tice, imas brdo aplikacija koje citaju sto sa drzavnih sto sa privatnih senzora, da smo jedni od zagadjenijih je cinjenica, nema nekih mesta za raspravu. Beograd je celog oktobra bio pod dimom i smogom, u Nisu je lose od kako je krenula grejna sezona, u dan, pre toga nije bilo strasno.

Evo sad sam trazio na guglu i po nasim i po stranim sajtovima i nigde nisam nasao ni tabelu ni mapu niti podatak da je Beograd najzagadjeniji u Svetu. To samo nasi novinari znaju da napisu. Pa nemamo mi 20.000 fabrika ko neki, pa ne znam kakve filtere da imaju. Zagadjeno je svuda, ali znate i sami da su kod nas najvece fabrike pretvorene u trzne centre, ostalo na prste da se prebroje.
Da ti nisi pojeo sendvic? Kralju, ja sam iz Novog Pazara, znas li ti da zimi zagadjenje pm cesticama ide na 350. Pitas se otkud zagadjenje, ja cu da ti kazem, od grejanja, cela Srbija se greje na drva i ugalj, automobili stari kao Petrova crkva i nemaju katalizatore, a teska industrija nikakve filtere.
O cemu bre ti bulaznis, fabrika peleta sagradjena na obodu grada, nikakve filtere nema, a ima nekoliko takvih ffabrika koje zagadjuju bez ikakve kontrole jer su vlasnici uz vlast. Kuce u krugu 200-300m se ne vide od prasine, ali vazno jw da ti branis ove tvoje, i da novinari pisu gluposti, strani neprijatelji aaa?

Da imam zlatni taster da nekog banujem, to bi bio ovaj lik. Koliko gluposti je napisao, da se najezis.

Jedino što mislim da kola kod nas nemaju mnogo veze sa zagadjenjem. I kad je bio policijski čas tokom korone, opet je bilo ogromno zagađenje.

Nazad
Vrh Dno