Šta je novo?

Intel 13. gen (Raptor Lake)

Ta budza ima vajde samo ako procesor ulegne usled ilma..ako ne ne sluzi nicemu

@Alex
Video sam to, ali sam video i dosta zapazanja korisnika da se sa tim nista ne desava ili je razlika 2~3c...

Jel ima nekih informacija za 13400 model

Koliko je pametno staviti 13600k u neku B660 plocu sa ddr5 memorijom? Ne mogu nigde naci poredjene performansi istog 13 gen procesora, sa Z790 i B660 cipsetom, a da je ostatak hardware-a isti. Samo sam na par recenzija naleteo da se ne preporucuje ova kombinacija.

Zašto da ne? Nećeš moći da ga overkokuješ i to je to. I ne gubiš naročito mnogo time, razlike u performansama su male ali ćeš osetiti razliku u temperaturama.
Ako ti je baš stalo da ga overklokuješ, imaš i daleko jeftinije Z690 ploče, ne moraš Z790.

Nije bitan overclock, zato se i raspitujem za kombinaciju sa b660. Koliko sam uspeo da shvatim, novi chipset ima bolji memorijski kontroler za rad sa ddr5 memorijom ali ne znam koliko to ima uticaja na krajnje performanse u recimo renderingu, kompajliranju, igranju...

Aha, iz ovog videa sam skontao drugacije:
Neka moja krajnja nedoumica je u stvari da li ici sada sa 13600k + B660 ili cekati 13600 + B760

Loše je predstavio stvari, ispravio se kasnije u komentarima...
Kao što rekoh, memorijski kontroler je u procesoru, ne na ploči. Ono gde se ploče razlikuju (i to bukvalno može da varira od modela do modela, nevezano za čipset) je kako se memorijska sekcija na ploči izvedena - topologija, konekcija sa procesorom, i druge tehnikalije. Možda omogući da se upotrebi za nijansu brža memorija na Z790/B760 a možda i ne. Dosta toga zavisi i od kontrolera na procesoru (čije performanse mogu da variraju od primerka do primerka), od BIOSa, itd.
Dakle, nije zagarantovano da će RAM raditi brže/bolje na novim čipsetovima, a i ako radi biće razlike koje sumnjam da ćeš primetiti u radu.

Ukratko, ne cimaj se mnogo oko toga. Ako ćeš samo da uzmeš RAM, namestiš XMP profil u BIOSu i ostaviš na tome, potpuno je nebitan čipset, radiće. Ako bi da uštediš, idi na neku pristojnu B660 ploču. Ako bi da uštediš i hoćeš da overklokuješ, Z690. Ako pare nisu problem, Z790 (ne treba ti nešto skupo u svakom slučaju, gledaj pre svega konekore na ploči). A ako ti se ne žuri, čekaj B760, mada nemam pojma kada će...

^
Ovo nema nikakve logike, aj da se radi o 2~3%, al 25% i da to niko ne primeti i da se nasiroko ne pise o tome kao o ovom bangavom kablu za napajanje 4090... Pa cak i da je ovo tacno, ne postoji sansa da je do cipsete i da nova verzija biosa ne moze to da resi problem.

Klasičan clickbait.

To je mogla mozda da bude sporija pre nego se update ova MEI na ploci sto je shamino na pisao.

Evo kako 13900k melje fiziku u firestrike :D

1.33V Vcore 5900Mhz CORE 4500 effi jezgra 5200 uncore
7800 memorija A die

Za igre dovoljno, uz dobro provetreno kućište...sumnjam da vuče više od max 120-130W u igrama.

Pokusavam vec 5 dana da nadjem 13900k i nema sanse.... a i izbor ploca je jadan... da li je neko od vas uspeo i gde da ga nadje?

Za sada koliko vidim jedino tetka iz Nemačke, izgleda da nema ni kod Mađara. Što se naših prodavnica tiče ponuda je već duže vreme nepostojeća, a i ono što ima je opasno skupo osim nekih anomalija tipa vodeno hlađenog 6900xt...naravno tu treba i doati da naši uvoznici uvoze od 1 do 3 komada od svega...ne daj bože da se uveze recimo 4...

Poslednja izmena:
e, ako neko naleti na 13900k i kraken x63 na netu, cisto da vidim temperature da ne moram da kupujem i novo kuciste... bacite mi link

pa taj kraken ti je kao dobar vazdušni kuler dakle recimo ili vidi gore za ovaj artic freezer...U svakom slučaju hladiće ok osim za stress test...

1667216036192.png

e, ako neko naleti na 13900k i kraken x63 na netu, cisto da vidim temperature da ne moram da kupujem i novo kuciste... bacite mi link
Da stigla su dva komada sa Tajvana.
pa taj kraken ti je kao dobar vazdušni kuler dakle recimo ili vidi gore za ovaj artic freezer...U svakom slučaju hladiće ok osim za stress test...

Pogledajte prilog 361956
Ove temprature mi lici da procesor radi na nekih 1.35v 1.45 Pokazao sam vam temp kada je napon 1.3V to sto bruje ventilatori na hladjenu mogu ida se smanje i temp ce biti veca mozda 2 3c

Prilozi

• IMG-20221029-WA0002.jpg
    IMG-20221029-WA0002.jpg
    169.4 KB · Pregleda: 35
  • IMG20221020004949.jpg
    IMG20221020004949.jpg
    143.2 KB · Pregleda: 35
Sva ta AIO vodena zavisno od velicine 120/240/360/420 manje vise daju sliucne rezultate sto god pisali u testovima na netu, imao sam svasta i to je jednostavno tako, imam vec godinama jadan oc profil koji mi samo za to sluzi za testiranje vodenog hladjenja, i jednu tubu iste termalne paste, potrudio sam se da budu isti uslovi u kojima se testira u nadi da cu naleteti na neko koje je znacajno bolje od ostalih, samo nisi testirana u istom danu nego kad koje naidje i kad me uvati napad da nesto cackam.
Evo upravo sad se igram dok ovo pisem sa Liquid Freezer II 420 koji planiram da koristim uz 13700k, pa cisto da vidim kako radi u odnosu na dosadasnje 360 AIO sisteme koje sam koristio. Temepratura je bolja za nekih 4~5c i dobro je sto moze cpu da ohladi bolje sa upola manje angazovanja u odnosu na 360 resenja, znac u necujnom rezumu rada, a temeperatura bolja za 4~5c, videcu sutra da li ce nesto da se promeni kad ponovim test.
Genralno gledano ubedljivo najbolja resenje je Celsius S36, pored kako mi se za sad cini ovog Liquid Freezer II 420... Kad se podvuce crta sve je to manje vise isto, tako da treba gledati sta je prakticnije za koriscenje, a oba ova hladjenja imaju odlicno resno kabliranje, jedan kabal iz pumpe i sve radi, necujne pumpe, stim da sa Liquid Freezer II 420 nema potrebe da se podesava da pri maksimalnom opterecenju cpu-a vodeno radi na maksimum vec moze da ostane u necujnom rezimu rada. Interesantno je da su oba proizvoda cenovno pristupacna, da ne kazem najeftinija, za razliku od kojekakvih ****** tipa MSI, ASUS i GIGABITE koja sem sto svetle, ljaste i ne znam sta rade, daleko odo toga da za te pare koliko kostaju najbolje rade ono sto treba a to je da ohlade cpu bolje od ostalih modela na trzistu. Znase sta ko pravi, MSI, ASUS i GIGABITE nikad nece imati najbolja hladjenja i ako je realno razlika mala izmedju razliocitih modela.

Samo pazi bez lampica nema hladnjenja :)...ergo Corsair je ubedljivo top :)...problem sa AC om je što nije kompatibilan za sve ploče...pa mora da se budži...ali jeste najbolji pogotovo ako se uzme i cena u obzir.

Najbolji odnos ulozenog/dobijenog (EK-AIO Basic sa zamenjenim ventilatorima [Deepcool FK120])

2616645-l0.jpg

2731810-l0.jpg

@niki999
Corsair sto se tice efikasnosti spada u sam vrh, ali nije bolji toliko da moze da se kaze da je bolje hladjenje od prakticnog resenja kao sto je Celsius S36. Sva ta hladjenja koja sam proba izmedju ostalog i Corsair, ili su bila za koji stepen losija ili za 1~2 bolja nego Celsius S36, a zezao sam se sa tim iz dosade i zato sto sam mislio da Celsius S36 nije bas neko efikasni resenje i ako je najjednostavnije za montazu, zapravo je Liquid Freezer II 420 jos jednostavniji jer dolazi sa montiranim ventovima tako da nema ni oko toga cimanja :p
Evo melje p95 i dobro drzi temeperature i posle skori 2h testiranja, nista se nije promenilo u odnosu na privh 15min a necujno.

Nazad
Vrh Dno