Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Pitanje za one koji se dugo greju klimama, u zimskom periodu kada klime ne gasite, da li prilikom čišćenja filtera gasite klimu ili ne? I da li filter nakon pranja sušite (čekate da se osuši) ili ga vratite onako mokrog?

Nekad da nekad ne, ali ne mora da se gasi u principu. Filter obicno obrisem cistim suvim peskirom (pritiskanjem da ne ostanu vlakna :D ) , ostavim par minuta i vracam na klimu.

Neki su pitali za klimu koja im treba za hlađenje i dogrevanje prostorije 30 kvadrata. Ako tu provodite dosta vremena onda je moj savet da kupe tihe klime tipa Daikin, Mitsubishi heavi i Mitsubishi elektrik. Konfor na prvom mestu a vi kako hoćete....

Има ли неко да помогне?Или да чекам да ме ћале одере за рачун за струју :)?У принципу можда бих се и снашао али ме буди око уноса то што на рачуну имају у потрошњи зелена и плава зона обе са вишом и нижом тарифом не знам како да то унесем у уређај.
Imam i ja taj prosto 002,me meriš s njim potrošnju u parama,dovoljno je da izmeris kilovate u visoj i kwilovate u nizoj,odes ma kačkučator obracuna struje i ukucaš te podatke,dvotarifno brojilo blabla i izađe ti račun u petopara

LMCE12 je jača klima nego KMTA12.KMTA ima nižu modulacuju u režimu grejanja nego LMCE.LLCE12 je jača u grejanju nego ove dve ali je LMCE12 tiša i ima po meni lepši dizajn unutrašnje jedinice.Ja nemam tu klimu KMTA ali oni koji je imaju kažu da je baš slaba u grejanju i kao rezultat forsiranog rada često ide u defrost na manje od sat vremena a ponekad i na 45 minuta.Ja mislim da su Fujitsu klime solidne ali su ovu KMTA baš uštrojili.Jeste da LMCE12 koristi r410 freon ali mislim da vredi svaki uloženi dinar.Od novih klima koje ima Fujitsu KGTA je za preporuku ima jači kompresor nego KMTA 610W KGTA 902W.
7.52cc/rev. KMTA KGTA 9.2cc/rev.KGTA 12 ima nisku modulaciju u grejanju prema potrebi ide i ispod 200w kao Daikin ili poneki Mitsubishi modeli ali ima i veću cenu negde oko 95k dinara.Tako da pogledaj razmisli ova LMCE12 ok klima za tu cenu.

Jel ima razlike u kgta i kgtb/kgca u čemu je finta,video sam da je na grejanju pdesign kgtb 2.5 a na lmce mislim 3,5 i ova kgtb je skuplja 30,000 zasto? To za r 410 i r 32 me ne zanima,zanima me koja je jača za grejanje

KG je jača za grejanje ima težu spoljnu jedinicu nego LMCE.Evo tablica kapaciteta grejanja za LM i KG pa uporedi.Moguće je da razlika u slovnom označavanju modela dolazi zbog toga što su neke KG dolazile iz Tajlanda a neke iz Kine.Ili su nešto radili ispod haube ali te informacije ne znam da li su nama dostupne.Vredi proveriti ko ima vremena za to ja mislim da nema razlika u tehničkim karakteristikama između KGTA i KGTB ali nisam dataljno proverio to.

Prilozi

• 111.png
    111.png
    79.1 KB · Pregleda: 38
  • 222.png
    222.png
    74 KB · Pregleda: 39
ok.gledam negde je kgtb negde kgta i ne vidim razliku,ko da ih ozncavaju kako je kome volja,zabo sam jednu lmce pre 15 dana i jurim jos jednu pa se lomim izmedju kmta i kgtb,ova kgtb je skuplja 200evra od kmta,vidim da je teza 5,6 kg al dal i opravdava cenu ne znam nesto i nisam video komentare za kgtb,ti si napisao da su se zalili da je slaba kmta,ja sam video da je ljudi hvale,da ga j...m i sa ovim cop,scop,eer,pdesign i ostalim sranjima ovo ne moze normalan covek da povata...samo jos jedno pitanje...staa cenis koja bolje greje lmce ili kmta?

Bio sam kod drugara da pogledam kako radi njegova midea extreme, ventilator uj nastavi da duva kada ugasi kompresor, nije palila defrost za nekih 2-3 sata. Rece mi da mu je ta klima ukljucivala defrost samo dok je nocu spavao, ali nema pojma koja je temperatura bila napolju.

Bio sam kod drugara da pogledam kako radi njegova midea extreme, ventilator uj nastavi da duva kada ugasi kompresor, nije palila defrost za nekih 2-3 sata. Rece mi da mu je ta klima ukljucivala defrost samo dok je nocu spavao, ali nema pojma koja je temperatura bila napolju.
Ne znam na koliko se stepeni spuštala temperatura u toku noći ali predpostavljam da nije ispod 5 stepeni.

ok.gledam negde je kgtb negde kgta i ne vidim razliku,ko da ih ozncavaju kako je kome volja,zabo sam jednu lmce pre 15 dana i jurim jos jednu pa se lomim izmedju kmta i kgtb,ova kgtb je skuplja 200evra od kmta,vidim da je teza 5,6 kg al dal i opravdava cenu ne znam nesto i nisam video komentare za kgtb,ti si napisao da su se zalili da je slaba kmta,ja sam video da je ljudi hvale,da ga j...m i sa ovim cop,scop,eer,pdesign i ostalim sranjima ovo ne moze normalan covek da povata...samo jos jedno pitanje...staa cenis koja bolje greje lmce ili kmta?
Koliku bi površinu grejao sa KM ili LM i da li ima izolacije.

Pozdrav!
Molim vas preporuka. Koju klimu uzeti za stan od 75 kv, izolavan sa 10cm,kuca je u pitanju, ima i tavan, inace je topla.
Imamo jednu 18 gree muse koja je stvarno za sada i samo ona ok da zagreje,ali ipak je napolju jos uvek toplo preko dana.Hocemo drugu da kupimo. Uzeli bismo gree amber 12 ili neku fujitsu ali ne znamo koja je dobra a da je negde do te cene oko 130k.
Hvala na svakoj sugestiji i preporuci.

Ja proucavam Panasonic modele ovih dana, deluju kao top izbor uz daikin i mitsubishi, pa u taj cenovni rang koji si naveo mozes razne panasonic modele da uklopis.

@MARA986
Kakav ti je raspored u stanu? Amber ti je sad overkill to jest prejaka pored 18 Muse. Uvek je bolje više manjih uređaja zbog komfora.

@MARA986
Kakav ti je raspored u stanu? Amber ti je sad overkill to jest prejaka pored 18 Muse. Uvek je bolje više manjih uređaja zbog komfora.
Pa raspored je bezveze, u trpezariji je muse koja direktno bije u dnevnu sobu, i dnevna onda bude toplija od trpezarije same...onda se iz dnevne ulazi u deciju sobu pa iz decije u spavacu(skroz je bzvz raspored)
Mi smo mislili da stavimo drugu klimu u deciju sobu, ona je velika i da grejemo sa tom drugom spavacu i deciju...

Kakva je izolacija, stolarija?
U dečiju zavisi koliko ima m2 ja bih stavio najviše 12 ticu, LT vidim da si pitao u Fujitsu temi mislim da je prejak mada on lepo modulira za razliku od Muse koji se i nije baš nešto proslavio u tom polju.
Zavisi od veličine dečije i spavaće, imaj na umu da deca porastu pa posle treba da zatvaraju vrata. Ja bih pre dve manje klime tipa VOX u obe sobe.

Kakva je izolacija, stolarija?
U dečiju zavisi koliko ima m2 ja bih stavio najviše 12 ticu, LT vidim da si pitao u Fujitsu temi mislim da je prejak mada on lepo modulira za razliku od Muse koji se i nije baš nešto proslavio u tom polju.
Zavisi od veličine dečije i spavaće, imaj na umu da deca porastu pa posle treba da zatvaraju vrata. Ja bih pre dve manje klime tipa VOX u obe sobe.
Nova stolarija i izolacija 10cm. Da li je onda veca potrosnja struje ako nam rade 3 klime?

To zavisi kako ih podesiš. U suštini sa što više klima imaš veću efikasnost jer se energija dobija iz spoljnih jedinica i izmenjivača, što veća površina to bolje i efikasnije. Ja koristim 5 klima, dok ne pada ispod 10C noću koristim samo dve da se manje pale-gase, kada je hladnije sve rade ali je i cela kuća ravnomerno zagrejana. Drugo, ne moram da u jednoj prostoriji gde se nalazi klima napravim pakao da bi u drugoj prostoriji bilo ok. Kao što svaka prostorija ima svoj radijator tako i ovde važi isti princip. Imaš dobru izolaciju i najbolje da svaka soba ima svoju klimu makar i manju ali se devetke ne isplate.
Da dodam, 18 tica ti je u startu bila greška osim ako nemaš dnevnu sobu od 40+ kvadrata.

Vikendica na tari.. da li ici na 2x vivax y design ili nesto drugo?

Pelet vec postoji

Iscitavam ovu temu vec desetak dana, zapisujem koje klime iskusniji clanovi preporucuju ljudima koji imaju slican problem kao moj.
Pa ovako, zgrada ima solidnu izolaciju plus fasadnu ciglu i PVC stolariju, stan iznad ce se grejati, ispod mene su lokali.
Raspored prostorija i kvadrature su sledece:
Pogledajte prilog 360468

Za dnevnu sobu sam se ipak odlucio ove sezone za TA pec, zbog nedostatka para, ali u planu je da se i ovde u buducnosti ubaci grejanje na klimu.
Kuhinja ce se po potrebi grejati norveskim radijatorom.
Ostaje jos hodnik gde ce se montirati klima uredjaj ciji je glavni cilj grejanje decije i spavace sobe (verovatno ce deo toplote odlaziti i u kuhinju).

Za moj konkretan slucaj, koji klima uredjaj odabrati? U najuzi krug su upale sledece klime:
KMCC12 - 80k
KMTA12 - 75k
LLCE12 - 66k
LMCE12 - 72k
LMCA12 - 69k

Molim za pomoc oko izbora, ili ako neko ima jos bolji predlog, voljan sam sve da cujem, pa da konacno narucim klimu sad za vikend i zovem majstora da je montira.
Hvala unapred!
Ajde da pitam jos jednom, za koju se klimu odluciti u mom slucaju.

Dobar dan i postovanje radni narode.
Kao totalni noob moram da pitam za preporuku za neku klimu solidnog kvaliteta narucio bih mozda preko sopstera iz nekih razloga ili ako ima neka bolja akcija bilo gde u BG. Prostor je nekih 45 kvm stancic bilo bi pozeljno da moze malo i sobe sa drugog kraja stana da dohvati koliko se moze ali ne mora sad nesto mega giga profi varijanta koja hladi za minit 100kvadrata. Ako nista drugo ne mozete pomoci bar onda koji proizvodjac da se izbegava ili da se trazi. Da li uzeti inverter ili obicnu ja sam i zaboravio koja je razlika ima nas svakakvih ovde pa ako je nekom glupo da mi objasnjava ne mora ali ko zeli hvala mu. Hvala.

Dobar dan i postovanje radni narode.
Kao totalni noob moram da pitam za preporuku za neku klimu solidnog kvaliteta narucio bih mozda preko sopstera iz nekih razloga ili ako ima neka bolja akcija bilo gde u BG. Prostor je nekih 45 kvm stancic bilo bi pozeljno da moze malo i sobe sa drugog kraja stana da dohvati koliko se moze ali ne mora sad nesto mega giga profi varijanta koja hladi za minit 100kvadrata. Ako nista drugo ne mozete pomoci bar onda koji proizvodjac da se izbegava ili da se trazi. Da li uzeti inverter ili obicnu ja sam i zaboravio koja je razlika ima nas svakakvih ovde pa ako je nekom glupo da mi objasnjava ne mora ali ko zeli hvala mu. Hvala.
Bolja je inverter, naročito zbog grejanja. Ako bi da kupiš neku jeftiniju inverter moj savet je VOX, a ako hoćeš nešto bolje i skuplje onda FUJITSU, GREE, DAIKIN...

Kupujem za tetku. Mnogo mi je dala u zivotu, zapravo mojoj porodici u teskim trenucima kada smo sklapali kraj sa krajem pa nam je poslala u zadnjih 15 godina stvari iz inostranstva gde radi i zivi da se opremi 10 kuca i dala kesa da se kupi dva auta. Sada je kupila stan ovde u koji ce se totalno preseliti za par godina a sada dolazi na par meseci i nema klimu a dodje i leti. Stan je 45 kvm i bitno je da moze koliko toliko da ohladi a zapravo ima centralno na struju a sad ako smatras i ako se razumes da se isplazi da se greje stan od 45kvm aprox inverter klimom u odnosu na standardno centralno tj grejanje preko samostalnog elektircnog kotla i pumpe kroz radijatore ja cu se u tom slucaju ozbiljnije ukljuciti u istrazivanje tog pitanja. Moji kriterijumi su sledeci: da ima kapacitet da ohladi stan od 40ak kvadrata sa tim da ne mora da sobe koje su skroz na drugom kraju u odnosu na polozaj klime, udaljenost mozda 10m, budu led ledeni nego da pred spavanje temperatura moze da bude koliko toliko ok za spavanje; i drugi uslov je da je cena lupam 30ak hiljada ali ako je u pitanju investicija koja vredi ja sam uvek za pravo resenje kad nesto radim radim. Ako ima nesto ok za 25000 ja sam za. Ako ima nesto mnogo bolje za 40 ja sam opet za.
O kupovini klime razmisljam od ranije i nije to nesto sto je hitno ali eto osecam neku potrebu a i pricali smo vec o tom pitanju i ona je svakako potrebna za sledece leto. Ona dolazi za novu godinu tako da imam vremena do tada a usotalom imam i do sledeceg leta ali ipak bi da to sad obavim.

Poslednja izmena:
Kupujem za tetku. Mnogo mi je dala u zivotu, zapravo mojoj porodici u teskim trenucima kada smo sklapali kraj sa krajem pa nam je poslala u zadnjih 15 godina stvari iz inostranstva gde radi i zivi da se opremi 10 kuca i dala kesa da se kupi dva auta. Sada je kupila stan ovde u koji ce se totalno preseliti za par godina a sada dolazi na par meseci i nema klimu a dodje i leti. Stan je 45 kvm i bitno je da moze koliko toliko da ohladi a zapravo ima centralno na struju a sad ako smatras i ako se razumes da se isplazi da se greje stan od 45kvm aprox inverter klimom u odnosu na standardno centralno tj grejanje preko samostalnog elektircnog kotla i pumpe kroz radijatore ja cu se u tom slucaju ozbiljnije ukljuciti u istrazivanje tog pitanja. Moji kriterijumi su sledeci: da ima kapacitet da ohladi stan od 40ak kvadrata sa tim da ne mora da sobe koje su skroz na drugom kraju u odnosu na polozaj klime, udaljenost mozda 10m, budu led ledeni nego da pred spavanje temperatura moze da bude koliko toliko ok za spavanje; i drugi uslov je da je cena lupam 30ak hiljada ali ako je u pitanju investicija koja vredi ja sam uvek za pravo resenje kad nesto radim radim. Ako ima nesto ok za 25000 ja sam za. Ako ima nesto mnogo bolje za 40 ja sam opet za.
O kupovini klime razmisljam od ranije i nije to nesto sto je hitno ali eto osecam neku potrebu a i pricali smo vec o tom pitanju i ona je svakako potrebna za sledece leto. Ona dolazi za novu godinu tako da imam vremena do tada a usotalom imam i do sledeceg leta ali ipak bi da to sad obavim.
Najmanje što možeš dati za inverter je 42000rsd možda i malo više. Poskupele su klime u odnosu na prošlu godinu. Prošle godine je bilo invertera za 35000, ove godine nema ispod 42000, 43000rsd.

Za 43k jedino Vox vredi, sve ispod toga se ne isplati. Sa njom ce moci da dogreva sigurno do 0C i mozda nekog blagog minusa, zavisi od izolacije, stolarije, da li se okolo stanovi greju itd.
Hladjenje nije problem.

Pozdrav, u procesu sam odluke koje klime da kupim za grejanje. Dve sobe ~10m^2 i dnevna ~24m^2. Za ove dve manje sobe sam mislio sedmice (LUCA07 ili nešto slično), a za dnevnu devetku (mitsubishi AP25) ili pak možda 12. Kuća je izolovana sa 10cm stiropora, PVC stolarija sa klima staklima (punjena argonom). Fujitsu, Mitsubishi ili nešto treće pitanje je sad. Svaki predlog je više nego dobrodošao :)

Kuća_sprat.png

Problem: Vivax 12 AEEI model iz 2021god. Kada zagreje stane sa grejanjem i ne pali se automatski kada opadne temperatura, ventilator unutrašnje jedinice u opšte ne vrti, na aplikaciji i na daljinskom pokazuje istu i tačnu temperaturu sobe. Može da se upali normalno kada povećam temperaturu grejanja sa daljinskim.

Trebalo bi da turbina lagano okreće kad ne radi kompresor u režimu grejanja to se zove monitoring.Neka ti članovi foruma koji imaju takvu klimu kažu da li kod njih radi monitoring.Ako kod njih radi a kod tebe ne onda je to problem.Da li si 100% siguran da turbina ne okreće lagano uzmi baterijsku lampu pa proveri.

Nazad
Vrh Dno