Šta je novo?

Yettel Hipernet

Mozes da ubacis svoj wifi ruter, ali vidi prvo uzrok prekida, jel wifi konekcija prekida ili uopste internet veza, testiranjem mreze preko etherneta(žica).

Presao sam kod njih racunajuci da necu morati da koristim kabl, jer ne koristim net za gaming. Kod sbb sam imao neki ubee ruter koji je bacao bez problema u drugu sobu. Sada u sobi imam net ali ispada na svakih 5 min pa mora reconnect.
Ne znam kako da utvrdim prekid, to bi trebalo da uradi pruzalac usluge, a njihovi serviseri koji su menjali ruter kazu mi smo monteri, znamo da zamenimo ali ne i da podesimo.
Sve u svemu, da ljudi znaju da ovo nije bas sjajna prica kako se reklamiraju i da moze nesto da bude lošije od sbb.

koristi jedan dan preko ethernet kabla da vidis da li i dalje puca veza da bi proverio da li je problem samo wifi chip(ili podesavanja) tog ZTE-a, resenje je onda ili cackanje tih podesavanja ili vracanje njega u kutiju i koriscenje svog kupljenog rutera umesto njega (samo treba da podrzava PPPoE sa VLAN na WAN vezi, sto vecina koji se prodaju na evropskom trzistu imaju).
ako i dalje puca preko ethernet kabla onda je ili do ONT-a ili do provajdera... i moraju njihovi tehnicari to da rese.

Probacu i to, hvala na savetu. Jel postoji neka aplikacija koja prati protok 24h?

Presao sam kod njih racunajuci da necu morati da koristim kabl, jer ne koristim net za gaming. Kod sbb sam imao neki ubee ruter koji je bacao bez problema u drugu sobu. Sada u sobi imam net ali ispada na svakih 5 min pa mora reconnect.
Ne znam kako da utvrdim prekid, to bi trebalo da uradi pruzalac usluge, a njihovi serviseri koji su menjali ruter kazu mi smo monteri, znamo da zamenimo ali ne i da podesimo.
Sve u svemu, da ljudi znaju da ovo nije bas sjajna prica kako se reklamiraju i da moze nesto da bude lošije od sbb.
Sve si reko samo nisi reko glavno kako se kacis na wifi, na 2.4 ili 5 ghz? Posto 2.4 ghz ima veci domet ali je slabiji signal a uzmi i to da sada ima previse 2.4 ghz signala oko tebe pa moguce da ti to pravi problem, a sto se tice 5 ghz on je daleko jaci po snazi ali ima kraci domet dokle baca pokrivenost.

Onda sta jos moze da bude problem, probaj da zamenis drajvere za svoju wifi karticu ako je lap top upitanju, testiraj vise razlicitih drajvera da vidis koji se najbolje ponasa. Prvo probaj da stavis najnovije ako ne bude radilo onda experimetisi sa razlicitim.

Ali da znas ako se zalis na prekid wifi, ni jedan provajder ti nece uvaziti reklamaciju i reci ce prikacite uredjaj na lan kabel, sto i tebi savetujemo nadji neko resenje i sprovedi kabel i tako koristi uredja. Nejdes po stanu levo desno pa da ti je sada toliko bitno da je veza wifi, za posao kao sto kazes da ti je bitno onda samo kabel i tu znas da je max protok, da nema drugih faktora koji mogu da uticu na stabilnost signala ili da li je neko od komsija ukljucio mikro talasnu da skuva jaja pa tebe ruter zeza u tom trenutku. Mogu kablovi jako lepo da se sporvedu i da ne predstavljaju problem, samo lepo organizuj se jedno pre podne i resi kuda kabel da ide ili kroz zid jednu rupu na mestu gde se najmanje vidi provuces lan kabel zovnes nekog majstora ili komsiju koji ima krimp kljesta i ponovo ti spoji zabicu na lan kabel, i naravno ostavis malo duzi kabel jer od viska glava ne boli.

Meni je mts za optiku dao ruter koji je imao samo 2.4GHz wifi. Mnogo gori ruter od ovoga, definitivno. Koristio sam neki svoj ruter.
Sada mi je dovoljan ovaj Yettel-ov, pokriva ceo stan, samo sam razdvojio mreže.

Svi uređaji su mi zakaceni na 5ghz, to vidim u podešavanjima rutera. Probao sam i na 2.4, ista stvar.
Nije samo problem u seckanju wifi, nego sto mi konstantno ispadaju uredjaji sa wifi, mislim na dva telefona, ista stvar i meni i supruzi. Npr. izadjem iz kuce i vratim se i imam uzvicnik kod wifi ikonice. Ista stvar je u drugoj sobi, malo malo uzvicnik.
Kao sto rekoh, sbb jeste prekidao wifi signal ali je ostalo radilo konstantno.

Meni je mts za optiku dao ruter koji je imao samo 2.4GHz wifi. Mnogo gori ruter od ovoga, definitivno. Koristio sam neki svoj ruter.
Na koji nacin da radvojim mreze? Probao sam da iskljucim 2.4ghz ali nista nisam dobio.

Stavis razlicite ssid-jeve za svaku mrezu ponaosob.

Da, tako se ponaša

Ok, ono sto sam uradio je da sam promenio ime za SSID koji je na 2.4ghz i promenio password. Za 5ghz sam ostavio sve isto. U izboru mreza sada vidim posebno ovu na 2.4, da li sam jos nesto trebao da uradim?

Ne ide mi nešto. Da li je neko uspeo da poveže daljinski sa Hisense om ?
Danas montirana Yettel oprema. Momak koji je montirao opremu mi reče da ne može da radi daljinac sa mojim Hisense televizorom. Kada sam ga ispratio, prema uputstvu sa foruma uspeo sam da uparim TV, bez nekih većih problema.

Procedura je sledeća:
  • pritisnem istovremeno i držim tastere TV i Channel UP dok ne zasvetli zelena lampica,
  • pritisnem taster OK i daljinski počinje da šalje signal "Mute", ali ništa se ne dešava, zvuk sa TV-a se čuje i dalje
  • pritiskam taster Forward, da daljinski promeni aktivni kod, uzastopno dok TV ne odreaguje i isključi zvuk,
  • kada se isključi zvuk, probam druge tastere, ako rade zadovoljavajuće pritisnem taster Play/Pause da potvrdim uparivanje i tu je kraj,
  • ako ne rade svi željeni tasteri nastavlja se procedura promene koda, daljim pritiskanjem tastera Forward, dok ne naidje sledeći kod koji će isključiti zvuk...
Na ovaj način dobio sam da mi rade sve meni potrebne komande za TV, osim za podešavanje vremena isključenja TV-a, ali probaću narednih dana i neke druge kombinacije.

Hvala na ovom detaljnom uputstvu, najzad sam uspeo da podesim da daljinac radi sa LG TV-om.

Razdvajanje mreza je resilo problem ispadanja i uzvicnika na wifi ikonici.
Generalno mi je u ostatku stana i dalje los net. Da li bi jaci ruter resio problem i koji? Gledao sam Mikrotik i Asus. Da li uopste mogu da nakacim drugi ruter na Yettel internet.

Hvala puno za ovaj savet, kao i svima koji su se javili.

Generalno mi je u ostatku stana i dalje los net. Da li bi jaci ruter resio problem i koji? Gledao sam Mikrotik i Asus. Da li uopste mogu da nakacim drugi ruter na Yettel internet.
moze i totalna zamena ZTE rutera (posto internet dolazi is ONT-a koji je poseban uredjaj povezan sa njim preko ethernet kabla) i kacenje dodatnog rutera u AP modu.
Mikrotik je za naprednije korisnike, koji Asus gledas ?

Generalno mi je u ostatku stana i dalje los net

Koliki ti je Jitter?

Jitter.JPG

Pokreni ove testove koji mere Jitter:

Speed Test Plus

VSee Network Stability Test (v1.0.4)

Razdvajanje mreza je resilo problem ispadanja i uzvicnika na wifi ikonici.

Hvala puno za ovaj savet, kao i svima koji su se javili.
Redovna pojava, verovatno se uredjaji kace u tom trenutku na "bolji" ssid i dolazi do otkac-zakac i krene brljanje.

pa ne treba njemu wifi6, verovatno su mu svi uredjaji wifi5 osim mozda laptopa (a ne verujem da ima preko 500mbps net pa da mu 5 nije dovoljan)
ja za ok ruter kazem ljudima da kupe TP-Link Archer C6U ili C7 za dobar wifi5, 40-50eur

@rajkosto
Imam paket sa brzinom 300/150.

@Pajser Brigada
Jitter mi je od 5-7 pored rutera, u drugoj sobi ide retko oko 6, uglavnom oko 16 ili oko 33. To je sve na prvom linku, na ostalima je jitter 1, ne znam koliko je to realno jer ga meri u sekundi.
Druga soba mi je oko 3-4m hodnikom od dnevne gde je ruter, sve ukupno imam 55m2. Tamo download/upload bude oko 100/80. Meni je najveci problem sto mi se seckanje desavalo tokom meetinga 3 metra od rutera, videcu sutra sa ovim novim podesavanjem.
Samo se nadam da nije prica da secka iz kabla a ne iz rutera. Neko mi rece da se na kraju sve svodi na podesavanje.:rolleyes:

moze i totalna zamena ZTE rutera (posto internet dolazi is ONT-a koji je poseban uredjaj povezan sa njim preko ethernet kabla) i kacenje dodatnog rutera u AP modu.
Mikrotik je za naprednije korisnike, koji Asus gledas ?
Asus ruter koji sam gledao je negde oko 15k, cini mi se da je AX3000. Da naglasim da mi brzina nije bitna koliko stabilnost, koliko sam uspeo da iscitam iz raznih review-a Mikrotik je za klasu bolji u toj prici.

Mikrotik/Unifi su obicno namenjeni za firme kojima trebaju funkcionalnosti kao web portal ili veliki brojh korisnika na jednoj mrezi, za napredne administratore.
Tebi bi posao verovatno zavrsio i ASUS jeftiniji od onog sto si pomenuo.
za ovaj AX3000 pogledaj ovde review https://networkshardware.com/routers/reviews/asus-rt-ax3000/ koji kaze da nema veliki domet, osim toga sve je super
kada si vec pomenuo podesavanje, za stabilnost mozda ti pomogne da fixiras kanal koji 5GHz wifi na ZTE ruteru koristi, na primer na vrednost 108
(najbolji kanal mozes videti tako sto pokrenes aplikaciju Wifi Analyzer na telefonu, i pronaci koja sredina kanala ima najmanje drugih mreza/najmanju "visinu" signala drugih mreza)
koju wifi karticu imas u laptopu ? pogledaj u Device Manager -> Network adapters

Poslednja izmena:
Jel ovo sad provereno? Ranije je bilo reci ovde da iz nekog razloga mora da se ide preko ZTE i da on ne moze da se izbaci.

Ja imam svoj ruter koji je iza ZTE i sve radi ok iako nije ni trazen bridge mod za ZTE.

Nisam probao direktno ali bi ga svakako izbacio ako postoji mogucnost.

Vrh Dno