Šta je novo?

Oprema i zaštita automobila

Kada bih otisao u moj Mazda servis u Nemackoj (moram napomenuti jer nisu svi upoznati) i rekao hocu izmestanje obd, iglu, reed itd, momentalno bi me upucali :)
Zato placas osiguranje da ne razmisljas i da se ne cimas, kakve kandze i zederi...

Kada bih otisao u moj Mazda servis u Nemackoj (moram napomenuti jer nisu svi upoznati) i rekao hocu izmestanje obd, iglu, reed itd, momentalno bi me upucali :)
Zato placas osiguranje da ne razmisljas i da se ne cimas, kakve kandze i zederi...
To je Germanija, ovo je Srbistan. Kao što reče čovek gore, nema kaska bez igle ili zedera.

@alex303
Upravo tako, inače sam skoro čitao članak o tome koja se vozila ovde kod nas najviše kradu a koja najmanje...

Statistike kažu da je broj ukradenih vozila u Srbiji u padu, odnosno, da je pre deset godina, na godišnjem nivou, sa ulica Beograda nestalo oko 2.500 automobila, a da se u poslednjih nekoliko godina taj broj sveo na 1.000. Ubedljivo najviše se kradu automobili marke "folksvagen" i to: "golf", od dvojke do sedmice, pa slede "pasat", "polo", "tuaran", "tiguan", i "kedi". Potom idu "audi", "reno", "sitroen", "pežo", "škoda", "opel" i "BMW", a njihovi modeli trojka i petica su najzastupljeniji u krađi. Sa druge strane, prema podacima iz MUP-a, skoro godinu dana nije prijavljena krađa nijednog vrednijeg vozila japanskih proizvođača. Sporadično se prijave slučajevi u kojima su nestale „honde“, „mazde“ i „tojote“. ** izvor nova.rs

@DukeLander
Tako da ti svoju Mazdu možeš kod nas u Srbiji komotno ostaviti i otključanu (šala). :)

Krade se ono što se najviše prodaje. Većina ukradenih automobila nikada ne bude pronađena, jer su već sledećeg dana rastavljeni na delove i otišli na sve strane. Po meni je garaža najbolja zaštita, ali na žalost, to spada u luksuz. Pogotovo u urbanim sredinama.

@vladat1 - Ako ti je auto nov, zeder je najbolje rešenje. Ako je auto polovan, onda zeder + razmeštanje OBD-a.

Pa i u Nemackoj su VW, Audi i BMW najskuplji u osiguranju ali ne zbog kradja vec zbog saobracajne statistike.
Problem je sto narod tolerise takve uslove, pretpostavljam da su uslovljeni cenom.

Krade se ono što se najviše prodaje. Većina ukradenih automobila nikada ne bude pronađena, jer su već sledećeg dana rastavljeni na delove i otišli na sve strane. Po meni je garaža najbolja zaštita, ali na žalost, to spada u luksuz. Pogotovo u urbanim sredinama.

@vladat1 - Ako ti je auto nov, zeder je najbolje rešenje. Ako je auto polovan, onda zeder + razmeštanje OBD-a.
Ugradnjom zedera, a verujem i izmeštanjem OBD-a se gubi garancija.

Čitam šta pišete i refleksno se hvatam prozora da vidim jel mi bembara još ispred zgrade, niste normalni :D

Kod većine dilera ne, kod nekih je Zeder moguće ugraditi u salonu, pre preuzimanja vozila.
Ne bi smeo diler o tome da odlučuje već proizvodjač/uvoznik. Ako jedan diler za istog proizvodjača ugeadjuje zeder i zadržava garanciju, a drugi ne, znači da se zadržava dilerska a ne proizvodjačka garancija. Isto važi i za ugradnju gasa. Sve je sjajno i bajno dok ne dodje do problema.

Za točkove imam sigurnosne matice a takođe imam i iglu/klin koji zaključava menjač u P položaju. Doduše vozim neupadljivog japanca pa je i to neka vrsta zaštite.

Ugradnjom zedera, a verujem i izmeštanjem OBD-a se gubi garancija.
Ja sam ugradio odmah Zeder sa obd izmeštanjem i nisam izgubio nikakvu garanciju, normalno
servise radim sa onim adapterom za obd u ovlašćenom servisu bez ikakvih problema.
To da postoji takav "uslov" nova vozila bi bila raj za lopove.

Da li imate neku preporuku za GSM tracker ?

To je Germanija, ovo je Srbistan. Kao što reče čovek gore, nema kaska bez igle ili zedera.
Otkad to nema kaska bez igle ili Zedera? Voleo bih da me neko prosvetli pošto evo od 2009. godine plaćam kasko za raznorazna vozila i niko me nikad nije pitao za dotične skalamerije, niti bi mi ikad palo na pamet da ih ugradim.

Tome kasko služi - za miran san. Eventualno sigurnosni šrafovi na točkovima i sve više od toga ne donosi neku preteranu korist. Ko zaista želi da ukrade auto, dovešće adekvatno vozilo i prosto će ga odneti.

To što te niko nije pitao se ne odnosi na premiju u slučaju nestanka vozila, svi računaju full kao novo a niko ne zalazi u pozadinu priče kao i u svakom drugom poslu

Nisam siguran da razumem tvoj komentar :)

Postoje skale u osiguranju, najjednostavnije i kada plaćaš sa odloženim plaćanjem priznaje ti se ono šta si do tog trenutka uplatio

Kakve to veze ima sa uslovljavanjem?
Ne znam ko kako plaća, ja uvek isplatim ceo iznos odjednom i dobro čitam ugovor koji je ispred mene.

Otkad to nema kaska bez igle ili Zedera?
Ne znam. Ni meni nema logike. U pitanju je ganc nov Golf 7. Da stvar bude još zanimljivija, ne možeš da ga ugrađuješ gde ti hoćeš, nego ti oni kažu gde moraš da odeš, jer u suprotnom ne važi fabrička garancija na auto.
Voleo bih da me neko prosvetli pošto evo od 2009. godine plaćam kasko za raznorazna vozila i niko me nikad nije pitao za dotične skalamerije, niti bi mi ikad palo na pamet da ih ugradim.
Jel su u pitanju novi ili polovni automobili? Moj auto je isto kasko osiguran, i niko mi nikada ništa nije tražio.
Tome kasko služi - za miran san. Eventualno sigurnosni šrafovi na točkovima i sve više od toga ne donosi neku preteranu korist. Ko zaista želi da ukrade auto, dovešće adekvatno vozilo i prosto će ga odneti.
I takvi sa sobom uvek imaju GPS ometač. Tako da ako neko misli da će se spasiti ugradnjom GPS trackera, grdno se vara.

Plaćanje je plaćanje a premije su premije i postoje tablice ali do toga je teško doći, uvek je lepa priča ali poenta je ajde samo se osiguraj, da ne pravim paralelu sa drugim stvarima.
Evo najbanalnije hoćeš da se osiguraš i cifra je x valute neke ali agent gleda da li si pušač ili ne, pa će da proveri da li imaš oboljenje neko i umanjuje ti se tih x novaca debelo ali lepa je priča.

@ Kass ne sekraj se oko negativnih odgovora ali dovoljno govori o tebi koliko vremena smatraš da si aktivan učesnik u forumu sa brojem komentara, to je što si ti je čučavac i čekaš povoljnu priliku, otkrivaju se neke tajne?

Zvanje ti kaže šta kaže pa ko puši je lična stvar.
Da pojasnim to se zove pokušaj avanzovanja.

Zaboravio sam da napišem avanzovanje samo za pušače
Zaboravio sam da napišem avanzovanje samo za pušače

Molim kolegu forumaša @dokolica da priča našim jezikom, ovako kako piše ga ništa ne razumem.

@kUdtiHaEX
Niko ne kaže da nema kaska (uključena krađa) bez igle ili zedera. Ima, recimo GRAWE osiguranje, ali pitaj koliko košta. Pogotovo za automobile koji spadaju u rizičnu grupu. Toliko, da ti se višestruko isplati da ugradiš iglu ili zeder i platiš kasko, jer nijedna zaštita nije 100% sigurna. Takođe, postoje marke automobila koje se ne kradu ili retko kradu gde te neće pitati za bilo kakvu zaštitu i osigurati ti auto na keca.
Ovde ljudi spominju Golfa, koji spada u najrizičniju grupu, pa kada je bez bilo kakve zaštite i osiguravajuće kuće znaju da si ga ostavio na izvolte i da će morati da nadoknade u vrlo kratkom roku štetu, sem ako ne živiš u nekom manjem mestu, u kući sa dvorištem i garažom, ili si baš srećnik.
Naravno da im je sigurnije da te uslove da ugradiš zaštitu i prodaju ti kasko po razumnoj ceni, ili te u suprotnom oderu. Mislim, roknu ti neku cifru, da ne ispadne da te odbijaju jer nemaš zaštitu. Nije šija, nego vrat.
A verovatno još uvek ima i onih koji uopšte ne žele da ga osiguraju protiv krađe bez zaštite.
Bar je bilo ranije, ne znam da li se nešto u međuvremenu promenilo. Tako im je lakše.
Evo primer Sava osiguranja gde ti kažu kako ćeš jeftinije proći:
E5A4B1E0-77EC-4FBB-A8A0-92CAD1C71316.jpeg

Poslednja izmena:
Postoje skale u osiguranju, najjednostavnije i kada plaćaš sa odloženim plaćanjem priznaje ti se ono šta si do tog trenutka uplatio
Ne ne ne.

Sve ti piše u ugovoru šta će da se desi i kako računaju itd. Ako nisu tražili, nisu, nema veze posle kod naplate. Meni ništa nisu tražili, niti su ikad videli auto. Od januara 2017. produzavam svake 2 godine.

Neću da pišem koje zaštite ima, ali osiguranje to ne zna niti je tražilo.

Ja sam korisnik WIener i DDOr osiguranja, nikakvi Zederi i Igle nisu bili potrebni. A ko koliko hoće da osigurava vozilo je stvar ličnog izbora.

Zato imas papire od auta i tehnickog, sta imaju da slikaju auto...

Nazad
Vrh Dno