Xiaomi definitivno precenjen po cenama. Dok su bili konkurentniji sa cenama, bilo je ok. Ali jednostavno ne nude kvalitet koji nudi jedan Apple ili Samsung a sustigli su ih sa cenama. Da ne pričam gluposti, svi u kući koriste Xiaomi/Redmi telefone sem mene. Ja imam 4 godine star Huawei Mate 20 Pro i ne planiram da ga zamenim.
Žena je imala Redmi 7, Redmi Note 8T, Redmi Note 9 Pro, Redmi Note 10 Pro i sada Mi 11 Lite 5g. Sin je imao Realme 5 Pro, Redmi Note 9 Pro i sada Poco X3 Pro. Ćerka Mi A3, Redmi Note 9 Pro i sada Poco X3 Pro. Svaki od tih telefona je imao neku falinku a kod većine čuveni Proximity senzor. Mi A3 specifičan ekran koji mi je izazivao nelagodnost. Žena na Mi 11 Lite 5G nema fingerprint unlock. Videh posle na netu da su ga povukli sa ovog modela. RN10P bag sa ekranom posle koga bi morao factory reset. RN9P možda i najkatostrofalnija serija telefona ikada od nekog proizvođača. Proximity, prašina u kameri, isijavanje svetla oko punchola, zilion bagova, loša baterija s obzirom na kapacitet, retki update i pri tom loši. Sa svakim updateom telefon radio gore i baterija kraće trajala. Najžalosnije što sam svim ukućanima uzeo tada RN9P. Promenio sam im telefone posle godinu dana.
Generalno, niko od njih nije zahtevan i nisu se žalili na telefone (sem žene zbog proximity senzora), ali mene je iritiralo. Klinci sada imaju Poco X3 Pro (ne žale se, ne žalim se ni ja). S obzirom da fonove ne koriste van stana i služe im mahom za igru, ne mogu da pričam o proximity senzoru i sl. Žena koristi Mi 11 Lite 5G. Nije se žalila sve dok nismo krenuli na more pa je htela da zaključa telefon u slučaju krađe. Tad primetili da nema fingerprint unlock. Na netu videh da je zbog sigurnosti uklonjen iz sistema. Srećom, face unlock radi kako treba.
Znači svaki Xiaomi neki problem. Ja sam imao Sve Samsung telefone od S5 do S9. Nikad jedan problem. Huawei P20 Pro i Mate 20 Pro. Isto. Doduše, sa jedne strane flagship sa druge mid range, ali opet. Ne videh pritužbe na Samsung čak ni u budget segmentu na proximity senzor i sl. Kod Xiaomi 12X ima problem sa slušalicom jer svi u okolini čuju razgovor.
Dodatno, cene telefona su generalno porasle. A ne nude više u skladu sa rastom cena, čak kontra. Ima li bilo šta u ponudi da mi nudi nešto značajnije bolje od trenutnog Mate 20 Pro a da ne mora da doplatim 400-500eu. Skoro većina novih čak i flasghip telefona nema telephoto kameru. Neki nemaju čak ni optičku stabilizaciju (OIS).
Procitaj komentar svoj i videces sta je problem. Svi navedeni xiaomi telefoni su midrange ili losiji, nisi ni jedan flagship imao.
Ja sam u zivotu imao samo jedan jeftiniji telefon, Samsung J5, i na tom telefonu u garanciji je zamenjen ekran, baterija, softver, maticna, ja mislim da je ostao samo original punjac i okvir ako nije bio vezan za ekran. Telefon me je nervirao do te mere da sam ga prodao posle godinu dana odmah nakon servisa koliko je bagovao, kocio... Uzas. Jos sam bateriju morao ja da platim jer posle 6 meseci ne podleze garanciji vise...
Od tada sam rekao nikad vise jeftiniji telefon bilo kog proizvodjaca, samo flagshipovi pa makar i proslogodisnji. Takodje sam imao LG G2, LG G7, Huawei P20 ... sada Mi 10 i ni sa jednim flagship telefonom nisam imao problema, pa ni sa Xiaomijem kojeg iz nekog razloga svi pljuju.
Sa druge strane devojka ima iPhone 12, i kvalitet kako kazes, evo koci i baguje, baterija drzi 4 sata a telefon star nepunuh 2 godine.
Nisam rob marke tako da ne vidim da je Samsung i iPhone nesto znacajno bolji od ostalih, kao sto ni Huwei nije bio svojevremeno, svaki ima svoje mane i prednosti, ihone mi ima smisla ako se koristi ceo njihov eko sistem, ovako bas i ne, jer nemaju realno ono sto imaju telefoni iz android sveta. Samsung je okej ali ni oni nisu top end, krenimo od punjaca i koliko se brzo pune, pa zvucnici itd. Imaju mana nije da nemaju a placas itekako premium cenu za ne tako prekium telefon.
Takodje koliko vidim xiaomi nije vise kao pre da pravi jeftine telefone i na njima da se bazira, ocigledno je da su povecali kvalitet od pre, i da rade na tome zato sam ih i podrzao, vidim da ciljaju na Huweijevo mesto nekadasnje, pa su takodje i laica brend ubacili, pa kako ni huwei preko noci nije postao medju prvim uredjajima u svetu tako ne moze ni xiaomi, kada se setim starih huwei uredjaja, sve je jasno.
Svakako mislim da su cene povece zbog krize ne samo xiaomi telefona nego i svih ostalih, kad iphone kosta skoro 300.000 kod nas, 14 pro max kako vec, sta da kazemo onda. Zato i kazem da se ne isplati bacati trenutno pare na telefone koji nisu bog zna kolko bolji od 2 modela unazad.