Šta je novo?

Novi fiskalni uredjaji od 2022?

Logik i intraster je havarija u zadnje vreme, fisklani ne mogu da se poniste/refundiraju cesto... pa to dodaj jos i e-fakture ka drzavnim institucijama, i to sa odbitkom poreza... da ne gusim.
Prekomolikovano, i pride i ne radi kako treba...

Ima li neko ideju za resenje da direktno iz woocommerca (posto su tamo svi podaci o artiklima, stopama poreza i td) stampa direktno na fiskalni stampac?
Dal' neki pluigin, neko trece resenje, da vise Logik izbacim iz price, ionako nam sluzi samo za stampanje njihovih racuna i frustraciju prilikom uvoza XLSa u njihove "dokumente....?

Automatsko ne da znam, kod nas vecina nema robu na lageru a i voli da covek obradi porudzbinu. u softveru koji kod mene koriste i koji distribuiramo postoji podrska za woo, ali je potrebno rucno kliknuti da se porudzbine sa sajta prebace u MP racun i racun fiskalizuje, plus je program u toj varijanti ozbiljna cifra svaki mesec.

Sta je ozbiljna cira ... je individualno, placamo logik mesecno kao podrsku inace boga oca... napisi slobodno o kakvom setupu se radi, moze i na PM ako se krse pravila foruma.
Imamo robu na lageru uvek, nismo posrednici...
Zvuci primamljivo..

Softver je kontam u fazonu Logika, nisam probao ali svi oni furaju isti kalup, sto se tice cene on je modularan pa od toga zavisi krajnja cifra, da li je potrebna samo maloprodaja, ili je sve u Cloudu, eFakture, dokumenti, izvestaji, pa cena ide u rasponu od 12-50e mesecno.
Licno imam samo jednog korisnika koji koristi woocommerce integraciju pa nisam isao previse u dubinu ali je relativno prosta prica, kupac preko tvog portala koji koristi woo pravi porudzbinu, ti u programu u b2b sekciji povlacis porudzbine sa portala, pregledas ih i ukoliko su u redu pritiskas dugme za prebacivanje dokumenta u MP racun. U MP racunu se otvara klasican prozor za fiskalizaciju racuna koji nakon toga stampas na stampacu/saljes na email/stagod. Ako ti zvuci zanimljivo cimni da vidimo za neki probni period da ti se ukljuci ako te ne mrzi da radis export/import proizvoda iz svog programa za artikle/klijente.

Petak je, kraj radnog vremena, kontaktiracu te u ponedeljak... hvala puno na odgovoru!

da li je ovo validan račun, plaćeno je karticom na rate
ne izgleda kao ostali računi a trebalo bih da se registrujem zbog dodatne garancije. kada skeniram kod izbacuje samo neki tekst

qr kod treba da odvede na portal gde se vidi da je racun validan

jedino da vidis sa Tehnomanijom

Član 2

Kupci, odnosno primaoci fiskalnih računa mogu da provere da li je njihov fiskalni račun izdat u skladu sa odredbama Zakona odmah po izdavanju fiskalnog računa, i to:
1) nezavisno od načina izdavanja fiskalnog računa;
2) nezavisno od vrste elektronskog fiskalnog uređaja koju koristi obveznik fiskalizacije koji je izdao fiskalni račun, u smislu člana 6. stav 3. Zakona;
3) nezavisno od toga da li su Poreskoj upravi dostavljeni podaci o izdatim fiskalnim računima, u smislu člana 8. st. 1. i 2. Zakona.

Član 3

Proveru fiskalnog računa kupci, odnosno primaoci fiskalnih računa mogu sprovesti preko sistema za proveru fiskalnih računa Poreske uprave (u daljem tekstu: sistem za proveru fiskalnih računa), i to:
1) skeniranjem QR koda za verifikaciju koji se nalazi na fiskalnom računu izdatom u štampanoj formi;
2) skeniranjem QR koda za verifikaciju koji se nalazi na fiskalnom računu poslatom kupcu elektronskim putem ili pristupanjem hiperlinku za verifikaciju koji se nalazi na fiskalnom računu izdatom u elektronskoj formi.
Provera fiskalnog računa iz stava 1. ovog člana moguća je isključivo putem internet veze i sa odgovarajućim uređajem koji omogućava skeniranje QR koda i/ili pristupanje hiperlinku.
Proveru fiskalnog računa iz stava 1. ovog člana je moguće sprovesti više od jednom i na više od jednog načina.

Član 4

Prilikom provere fiskalnog računa, kupac, odnosno primalac fiskalnog računa dobija jedno od sledećih obaveštenja preko sistema za proveru fiskalnih računa:
1) ako sistem za proveru fiskalnih računa nije dostupan, kupac i primalac računa dobija obaveštenje o nedostupnosti sistema za proveru fiskalnih računa;
2) ako provera fiskalnog računa nije uspešna usled neispravnosti fiskalnog računa, dobija obaveštenje o neispravnosti fiskalnog računa;
3) ako je provera fiskalnog računa uspešna, dobija obaveštenje o ispravnosti fiskalnog računa.
U slučaju obaveštenja iz stava 1. tačka 3) ovog člana, kupac i primalac fiskalnog računa će imati uvid u podatke iz računa, u smislu člana 5. stav 2. Zakona, opciju da preuzme kopiju fiskalnog računa u elektronskoj formi, kao i opciju da učestvuje u fiskalnoj lutriji ili sličnoj nagradnoj igri ili promotivnoj akciji, ukoliko je takva nagradna igra, odnosno promotivna akcija u toku u trenutku provere fiskalnog računa.

Član 5

Provera fiskalnog računa preko sistema za proveru fiskalnih računa je moguća 10 godina nakon datuma izdavanja fiskalnog računa.

da li je ovo validan račun, plaćeno je karticom na rate
ne izgleda kao ostali računi a trebalo bih da se registrujem zbog dodatne garancije. kada skeniram kod izbacuje samo neki tekst

Treba proveriti pravilnik o fiskalizaciji, čini mi se da se finalni račun izdaje tek kada se isplate sve rate ili se varam?
Znam da ima neki štos i sve je iskomplikvano sa ovom e-fiskalizacijom... mnogo šuma ,da bi se ko fol bolje kontrolisalo.

edit: taj QR kod svakako sadrži neku informaciju, treba ga iščitati. Pisali smo ranije, ako ne uspe ni jedna app ona ide ona njihova sa playstore.

TaxCore Invoice Verificator​

Poslednja izmena:
Zar nije bilo priče da poreska stopa mora biti označena ćiriličnim slovom, što u slučaju ovog Tehnomanija računa nije ispunjeno?

@Markic
Kod mene na sistemu se poreske stope unose ćirilicom. Još od stare fiskalizacije ostala je lista proizvoda na ćirilici, poreske stope i nazivi proizvoda pa sam to samo nastavio.
Vidim da porgram (AllegraPOS) ima mogućnost da se računi štampaju ćirilicom/latinicom te je moguće da program izvrši preslovljavanje i same poreske stope?

Još jedna stvar gde mnogi masivno krše zakon - Tempo, Maxi, Tehnomanija, itd. - QR kod na odštampanom slipu po zakonu ne sme biti manji od 4cm niti veći od 5cm.
Mnogo mali QR kod je teško očitati iako je račun verovatno validan.

kad je skupa traka od 80mm :)

Veličina QR koda je najčešća greška na računima. Vidjao sam kodove 75x75mm.

Verujem da bi štampali i veći, ali termalni printer ima margine...

Da li je ovo validan račun, plaćeno je karticom na rate? Ne izgleda kao ostali računi.

Da, i meni je POS u Tehnomaniji odštampao takav fiskalni. Isto sam plaćao karticom, tačnije kroz RaiPay. Otključao sam aplikaciju, prislonio mobilni, terminal je izbacio poruku „proverite telefon" a RaiPay je tražio PIN i da opet prislonim. Stoga pretpostavljam, uprogramirali su ga tako da prepoznaje ili izvršava i te napredne karakteristike (plaćanje telefonom i štampanje fiskalnog).

Teško se ocitavaju jer su high density kodovi i ako nisu savršeno ravni, bez oštećenje i ako je dobro svetlo može se ocitati.
Ima app Moj račun za Android i iOS koja sa novom verzijom prilično uspešno ocitava.

Da li neko zna postoji li mogućnost da se izvuku podaci sa fiskalne kase Saturn 1000, nije sačuvan excel fajl, na cloudu izbrisani podaci....kol centar kaže nema pomoći pišite ponovo....???

Instalirao sam ESIR od poreske na mobilnom i imam pitanje u vezi import/export artikala.

Na stranu to što ne mogu da prebacim na srpski jezik, izgleda da kada exportujete npr. CSV fajl, vi taj fajl ne možete da editujete na kompjuteru (npr. da dodate u Excellu još artikala pošto je tako brže i jednostavnije neko čukati po ekranu telefona) jer ESIR iz nekog razloga taj fajl posle tog editovanja ne vidi! Znači, taj novi editovani CSV (UTF8) je prebačen u folder na telefonu i import u ESIR-u prikazuje da u tom folderu nema CSV fajla, jednostavno ga ne vidi (opet kažem, fajl fizički postoji u tom folderu).

???

Imam gomilu artikala i čisto samoubistvo će biti ako budu morali preko aplikacije da se unose.
Ima li neko rešenje ili zna li gde grešim možda?

Jesi prosao njihova uputstva sa sajta?

Samoubistvo je koristiti ESIR na telefonu za bilo kakav ozbiljan posao.
Proveri da li uposte radi podrska za Excel, to govorim jer recimo na portalu ePorezi/SUF pri pregledu racuna imas opciju izvoza u JSON koja radi i opciju izvoza u Excel formatu koja ne radi evo vec skoro godinu dana, a ista ekipa je radila i taj besplatni ESIR.

@zamzung – Jesam naravno. Tamo nema ništa vezano za ovaj problem, osim da postoje opcije uvoz/ izvoz i u koje ekstenzije. I da služe za čuvanje podataka i prebacivanje na drugi uređaj.

@Astmario – Rešio sam problem tako što neću dodavati sve proizvode u katalog, već samo one po obavljenoj prodaji, jer sve drugo nema smisla (tj. da ubacujem gomilu proizvoda od kojih se neki možda nikad neće prodati ni jednom bi bio glup posao iz ovog ugla i ESIR-a). Možda je problem i do mog telefona, pošto sam imao problem i sa prebacivanjem na srpski jezik. U svakom slučaju, pokušao sam da napravim CSV fajl po šablonu ESIR-a i iz Excel-a i Notepada i ni jedan nije prepoznat kod uvoza u ESIR.

Moras da stavis jezik telefona na Srpski pa restartuj telefon i ocisti kes i onda prebaci na srpski, posle mozes da vratis sistem na engleski do update-a kada ce opet da vrati na engleski.

@zamzung – Jesam naravno. Tamo nema ništa vezano za ovaj problem, osim da postoje opcije uvoz/ izvoz i u koje ekstenzije. I da služe za čuvanje podataka i prebacivanje na drugi uređaj.

@Astmario – Rešio sam problem tako što neću dodavati sve proizvode u katalog, već samo one po obavljenoj prodaji, jer sve drugo nema smisla (tj. da ubacujem gomilu proizvoda od kojih se neki možda nikad neće prodati ni jednom bi bio glup posao iz ovog ugla i ESIR-a). Možda je problem i do mog telefona, pošto sam imao problem i sa prebacivanjem na srpski jezik. U svakom slučaju, pokušao sam da napravim CSV fajl po šablonu ESIR-a i iz Excel-a i Notepada i ni jedan nije prepoznat kod uvoza u ESIR.

Baš sam hteo da napišem, uz osnovni lager dodaješ artikle po potrebi

Kod nas FP-700 ima problem kada se koristi 57mm rolna... tesko ili nikako se ocitava QR kod sa racuna, sa 80mm ga cita telefon iz prve.

Zdravo svima, planiram da otvorim Second hand butik, neophodna mi je kasa, a nisam baš neke stvari najbolje razumela, pa ako može pomoć.
~Spominjete Int Raster kase najčešće, da li su one najbolje za takvu vrstu prodavnice?
Vidim da imaju u sebi integrisan Lpfr, da li to znači da ne moram mesečno da plaćam održavanje istog, i ako ipak moram gde/kome se to plaća i koliko?
~Kakve još dodatne troškove iziskuje taj tip kase?
PS: Kupila bih najverovatnije polovnu kasu sa garancijom, ako bih se za tu vrstu odlučila.
~Da li je neki softverski program za laptop/tablet isto super rešenje, naravno sa dodatnim termalnim štampačem?
~Ako sam dobro shvatila android kase nisu baš dobre za rad i da bi to trebalo da se izbegava? Neko dodatno mesečno održavanje za android ste spominjali čini mi se...
~Što se tiče interneta za kasu, šta mi preporučujete da uzmem gprs ili wifi?
PS:Nemam nikakav trenutno internet u lokalu niti oko lokala. Nemam ni nikakav ugovor kod mobilnih operatera.
Izvinite na dužem postu zaista, nova sam u ovome i svaka pomoć mi je dobro došla.

Ja preporucujem INT-rasteer DP-25. Za tu vrstu delatnosti ti ne treba nista bolje. Jefftino je mesecno odrzavanje. Ako ne planiras da uvedes internet u lokal uzmi model sa gprs-om.

Kome plaćam to mesečno održavanje ako je kupim polovnu?
Verovatno nije neka velika cifra u pitanju.
Da li mogu na tu ^ kasu da povežem POS terminal za kartice?
Inače sam taj model najviše i gledala na oglasima.

Mi plaćamo za INT raster kasu. 1.200 din mesečno za lpfr servisu od koga smo kupili kasu, novu u aprilu.Ne znam stvarno kakva je situacija sa polovnom kasom.
Za POS terminal za kartice vam svakako treba telefonska linija/internet u objektu, on se ne povezuje na fiskalnu kasu već se samo kuca račun za karticu nakon što prodje kartično plaćanje na POS-u. POS terminal dobijate od banke kod koje vasa firma ima racun,banci placate mesecnu naknadu za terminal.

Mislim da je najbolje da uvedete internet u taj objekat, trebaće vam sigurno kad tad (i da ne bacate pare na kasu preko operatera i da njima dodatno plaćete gprs internet). Ako imate fiksnu tel.liniju u objektu onda je verovatno Telekom ADSL najjednostavnije rešenje.

Vrh Dno