Primarno me interesuje ovaj automatski bekap, za slučaj da opet dođem u ovu situaciju sa telefonom (crkao bez najave) ili se izgubi, bude ukraden itd... Ako sam dobro razumeo: uzmem drugi iPhone i ulogujem se, vratiće na stanje koje je telefon imao poslednji put kada je bio na punjaču, zakačen na wi-fi? Može li se taj automatski backup podesiti da radi i preko gsm, ili mora samo na wi-fi?
Automatski backup na iCloud se radi na svaka 24h dok je na punjaču i WiFi-u, ne postoji način da se zakazuje unapred i ne može da ide preko GSM mreže. Bedak je, ali je tako. U principu setovao sam backup na iCloud pre 10 godina kada sam krenuo da koristim iPhone i od tada ne razmišljam o backupu, on radi svoje u pozadini i za 10 godina se nije desilo da se ne backupuje nešto na vreme.
Kad radiš restore iz backupa, vraća apsolutno sve, s tim što ti je moja preporuka da s vremena na vreme radiš enkriptovani backup preko iTunesa na kompu zbog redundanse. Može i preko lokalne WiFi mreže ako te mrzi da štekaš telefon kablom.
Takođe, kada uzimaš novi iPhone tj. menjaš stari za novi, prilikom prelaska ti nudi mogućnost da direktno svuče sve podatke sa starog na novi bez "posrednika", što je još i brža varijanta i u tom slučaju opet transferuje sve kako je bilo na starom. Nemaš problema sa time kako god okreneš.
Da li se ovo odnosi i na WA, Viber i Wechat, ili za njih radi sinhronizaciju prema onome kako su te aplikacije podešene?
Ne koristim ni Viber ni WeChat, ali Whatsapp uredno ide na iCloud kao posebna aplikacija i kad instaliraš WA prvi put, ako pronađe iCloud backup, ponudi ti da ga svuče i to je to. Sve radi u pozadini automatski, takođe već 10 godina 0 problema.
Uzeo bih telefon ovde, zato me interesuje eSim. Za Bonbon karticu pretpostavljam da bih morao od njih da tražim QR kod kako bih je aktivirao kao eSim. Kako bih tako aktivirao npr karticu koju sam sad uzeo u Turskoj na letovanju? Bacio sam pakovanje pa ne mogu da proverim, da li se QR kod odmah dobija uz nju.
Ovo zavisi od operatora. Neki omogućavaju da koristiš isti QR kod više puta, neki traže novi QR kod svaki put kad menjaš telefon. U suštini moraš od operatora da dobiješ QR kod, telefon ne može automatski da konvertuje fizički SIM u eSIM.
Takođe, iPhone 13 modeli imaju dva eSIM slota plus jedan fizički, s tim što samo 2 (e)SIM kartice mogu da budu aktivne u isto vreme, ali možeš po potrebi da pališ i gasiš brojeve kako god poželiš. Ja recimo nemam ništa u fizičkom SIM slotu, obe kartice su mi eSIM, fizički slot nisam ni otvarao otkako sam kupio telefon prošle godine.
Google Drive mi je neophodan zbog posla, bukvalno svi oko mene su na Androidu pa tako razmenjujemo podatke, tabele itd... Takođe, tu je i gomila zajedničkih albuma na Google Photos, to moram da zadržim.
iCloud bih ispoštovao koliko treba, Viber gledam da što manje koristim pa bih svakako preskočio i duplu varijantu 😂 dupli WA je ok, to i koristim. I Viber i WA prave backup na Google Drive, to bi trebalo da se vrati bez problema.
Google Drive šljaka super, koristim ga za firmu, može da se integriše i u fabričku Files aplikaciju za lakši pristup. Google Photos ne koristim i koliko sam čuo nije dostupan na srpskom App Store-u iz nekog razloga, ali ništa što dodatni US Apple ID ne može da reši. Jednokratno cimanje, posle se aplikacija updatuje automatski bez obzira što se koristi srpski Apple ID i srpski App Store. Prođi teme po forumu, pisano je o koracima detaljno.
Ovo me najviše i plaši, što znam da bih otvorio rupu bez dna 🤣
Apple ekosistem košta Boga oca para, ali taj nivo integracije mi život i poslovanje čini mnogo, mnogo lakšim, tako da to što potrošim na Apple uređaje uštedim kroz mnogo veću produktivnost jer mogu više vremena da fakturišem klijentima umesto da se borim protiv tehnologije. Opet, svako ima svoju računicu, to što šljaka za mene ne mora da šljaka za nekog drugog, probaj prvo sa iPhone-om pa vidi kako ti stvari ferceraju.