Šta je novo?

Google Pay/Wallet Srbija

Moze moj maxi da se doda?
Radi?
Može da se doda al pod nazivom Delhaize. Nisam još probao da li radi, ali Lidl i Vulkan su mi radili kad sam ih dodao u Wallet iako je kod za Lidl bio malo vizuelno drugačiji u odnosu na samu Lidl app

Meni malopre odbilo transakciju. Pise u SMS-u razlog odbijanja: Sistem nije dostupan. Sad moguce da je i do banke. Postanska je u pitanju.

Znam ubacio sam pod Delhaize plus card ako si na to mislio.
Ja nisam u zemlji pa da probam zato pitam.
Za par dana cu biti pa cu da probam ako neko ne proba pre mene.

Izabrani naziv ne bi trebalo da je bitan za kartice s bar kodom, služi samo kao podsetnik. Radiće i ako se samo fotografiše kartica tako da bar kod bude čitljiv.

Problem su aplikacije koje generišu promenljivi QR kod pri svakoj upotrebi i naravno RFID kartica na prislanjanje, za njih je neophodan protokol uspostavljen sa odgovarajućim izdavaocem.

Ne znam sto se cimate da li radi ili ne. Mozes i sliku da pokazes da ti skeniraju i radice. Ovde je glavni problem naziv kako bi ga lakse prepoznao. Za Maxi ima iz Srbije dodat, tj naziv je samo Maxi, i ima ih vise, ali se moze prepoznati koji je nas na osnovu toga na koji sajt baca. Ali i to nije bitno toliko, ali ajde kad se vec dodaje neka budu nase informacije.

Ono što jedino ne može u telefon su kartice samo sa magnetnom trakom (na provlačenje) ili smart chipom (na uvlačenje, bez "WiFi" simbola tj. RFID taga) jer telefon nema hardware da to simulira. Tu jedino namenska aplikacija banke ili poseban protokol sa GPay.

Da to i ja vec rekoh, ove obicne loyaliti kartice su obican broj u vidu bar koda i sluze skupljanju poena i sitnih benefita

Ove vrednije kartice za veci popust, placanje i slicno su sve sa cipom ili magnetnom pistom i to je tako napravljeno da se ne bi delile.

Uzeo sam da dodam Visa Inspire u gpay i sad tek vidim da mora da se doda i adresa i mobilni telefon. Zasto je to zahtev? Ajde adresa, ali zasto bas da mora broj mobilnog? Za sad sam preskocio jer mi nije neophodno, w2p radi odlicno

Uzeo sam da dodam Visa Inspire u gpay i sad tek vidim da mora da se doda i adresa i mobilni telefon. Zasto je to zahtev? Ajde adresa, ali zasto bas da mora broj mobilnog? Za sad sam preskocio jer mi nije neophodno, w2p radi odlicno
Slanje aktivacionog koda, slično kao za w2p

Aha, oke, jasno. Nije kao sad da ne dajem mobilni, ali rekoh ako ne moram, necu. Svakako, zbog placanja satom cu dodati uskoro. Hvala na odgovoru.

Meni je sve prepoznao automatski, samo sam broj kartice ukucao.
Visa Business Debit je kartica.

Danas u Lidlu blam 😀
Nije htelo preko telefona iako sve prolazilo ranije. Svi u mene gledaju, čekaju... Sva sreća, u redu iza mene bio poznanik i ponudio se da plati kako me ostali ne bi pojeli 🙂. Sad iz straha da mi se ne ponovi ipak moram da nosim i karticu sa sobom, bar dok ne otkrijem šta je prouzrokovalo da ne prođe.

Edit: Svratio do još jedne prodavnice i prošlo.
U Wallet app stoji da je dvaput odbijeno u Lidlu.

Poslednja izmena:
E toga se i ja bojim.
'bes ti to ako ja moram karticu da nosim sa sobom cemu onda to.

Desilo mi se juce, zakljucao telefon pa otkljucao ponovo i onda je proslo placanje...

Desava se i wave2pay nekad da ne prodje iz prve, a jednom nije radilo nigde na dan i to je sve. I dalje pomislim svaki put "a ipak da ponesem karticu za svaki slucaj"

Isto sam zaključao-otključao i nije htelo drugi put. Ali sad razmišljam, možda bitnu stvar sam zaboravio da napomenem. Čitajući ovde o tim loyalty dodavanjima, jutros sam samo baš Lidl dodao. Možda sam tu nešto zeznuo 🤔, jer sam QR kôd, iz Lidl Plus app, dodao ručno...

Isto sam zaključao-otključao i nije htelo drugi put. Ali sad razmišljam, možda bitnu stvar sam zaboravio da napomenem. Čitajući ovde o tim loyalty dodavanjima, jutros sam samo baš Lidl dodao. Možda sam tu nešto zeznuo 🤔, jer sam QR kôd, iz Lidl Plus app, dodao ručno...
Juzer erOr 1/1 😁

Danas u Lidlu blam 😀
Nije htelo preko telefona iako sve prolazilo ranije. Svi u mene gledaju, čekaju... Sva sreća, u redu iza mene bio poznanik i ponudio se da plati kako me ostali ne bi pojeli 🙂. Sad iz straha da mi se ne ponovi ipak moram da nosim i karticu sa sobom, bar dok ne otkrijem šta je prouzrokovalo da ne prođe.

Edit: Svratio do još jedne prodavnice i prošlo.
U Wallet app stoji da je dvaput odbijeno u Lidlu.
Da, ovo se i meni danas desilo u jednoj prodavnici. Samo odbilo. Srecom nosim i pored toga kartice.
Doduse ovo u mom slucaju nema nikakvih loyalty kartica, samo imam ovu od banke u aplikaciji. Niti je bilo u Lidlu vec u drugoj nekoj prodavnici.

Ali cemu onda digitalizacija kartice ako fizicki moras da nosis istu da bi bio siguran.
E *** verovao sam da bar Google ume nesto dobro i sigurno(u smislu koriscenja) da napravi.
Presao sam se...

Dešavalo se to i meni sa RaiPay, na različitim prodajnim mestima. Čini mi se da baš u Lidli imam veći procenat neuspeha nego drugde, možda grešim.
Kartice ionako nosim, pa mi nije problem ako nekad zakaže plaćanje telefonom. Jedino što sam, otkad plaćam telefonom, počeo da zaboravljam PIN-ove kartica. A možda to ima veze i sa godinama, ko će ga znati :)
Pozdrav

Ali cemu onda digitalizacija kartice ako fizicki moras da nosis istu da bi bio siguran.
E *** verovao sam da bar Google ume nesto dobro i sigurno(u smislu koriscenja) da napravi.
Presao sam se...
Koristim RaiPay i stvarno nisam do sada imao problema.
Ali htedoh da kazem da moze da se desi i da ti odbije karticu (kada je problem do banke i slicno). Tako da nijedan sistem nije savrsen.

Pa lakse mi je svakako da stavim mobilni nego da vadim karticu, ali je ipak bolje drzati u nekom dzepu kao backup varijantu. Ne bih bas sa kase da vracam sve stvari.

Odbijaju se i kartice, ne rade terminali, nestalo struje, pao sistem banke... jedino je sigurno imati uvek par hiljada zgužvanih u džepu za rezervu.
Bar zasad...

Kod Kineza već eksperimentišu sa biometrijom, tako da skidaju sa računa prepoznavanjem osobe bez ikakvih drugih alata.
Kao kod nas što sada uvode u saobraćaju... ;) već sam dobio dve razglednice.

Tako je, tom logikom treba nositi i keš, jer i kartice nekad ne rade. :)
Elem, ja Wave2Pay koristim godinama, desilo mi se par puta u ideji da odbije plaćanje iz nekog razloga, ali prođe iz drugog puta..
Isti slučaj kao i sa karticama..

koja kamera moze kineze da razlikuje i prepozna kad su oni svi isti ☺️

Kažu, ne samo da ih prepoznaje nego je dorađen software da radi i pod maskama.

Odbijaju se i kartice, ne rade terminali, nestalo struje, pao sistem banke... jedino je sigurno imati uvek par hiljada zgužvanih u džepu za rezervu.
Bar zasad...

Kod Kineza već eksperimentišu sa biometrijom, tako da skidaju sa računa prepoznavanjem osobe bez ikakvih drugih alata.
Kao kod nas što sada uvode u saobraćaju... ;) već sam dobio dve razglednice.
Apropo tih kamera za saobracaj, nisi sigurno dobio prepoznavanjem lica, vec tablica.
Prva varijanta nije(jos uvek) po Ustavu i takvu kaznu i kad bi ti neko posla s obzirom da je dokaz dobijen na nezakoniti nacin pada u vodu taj prekrsaj za koji te MUP tereti, tako da si ti verovatno zbog prepoznavanja tablica i ukrstanjem podataka o vlasniku vozila dobio te razglednice verovatno za brzinu.
Izvinjavam se na offu al reko da vidimo i to kako kamere za saobracaj to smeju(sad) da procesuiraju prekrsaje putem biometrije ili prepoznavanja lica tj osobe.

Naravno, ali je kineski sistem za prepoznavanje lica navodno već kupljen i postepeno se uvodi, kamere se postavljaju, treba da se donese i zakon.

(nije prekoračenje brzine nego vožnja žutom trakom, tačnije prerano isključenje sa auto-puta)

Apropo tih kamera za saobracaj, nisi sigurno dobio prepoznavanjem lica, vec tablica.
Prva varijanta nije(jos uvek) po Ustavu i takvu kaznu i kad bi ti neko posla s obzirom da je dokaz dobijen na nezakoniti nacin pada u vodu taj prekrsaj za koji te MUP tereti, tako da si ti verovatno zbog prepoznavanja tablica i ukrstanjem podataka o vlasniku vozila dobio te razglednice verovatno za brzinu.
Izvinjavam se na offu al reko da vidimo i to kako kamere za saobracaj to smeju(sad) da procesuiraju prekrsaje putem biometrije ili prepoznavanja lica tj osobe.
U nekim zemljama (Japan i sl.) nije dovoljno da ti prepozna tablicu da bi dobio kaznu. Mora i slika lica za kaznu.

Vrh Dno