Šta je novo?

Koji distro probati?

Moze li tako nesto da se odradi a debianu ?
Moglo je pre godinu dana. Uputstvo imaš ovde, pa ako želiš da rizikuješ, samo napred.

Iskreno, ne vidim poentu toga. MX Linux je baziran na Antix-u koji je baziran na Debian stable. MX Tools je pisan od nule ekskluzivno za MX Linux. Najlakše ti je da skineš njega i da ga instaliraš.

Moglo je pre godinu dana. Uputstvo imaš ovde, pa ako želiš da rizikuješ, samo napred.

Iskreno, ne vidim poentu toga. MX Linux je baziran na Antix-u koji je baziran na Debian stable. MX Tools je pisan od nule ekskluzivno za MX Linux. Najlakše ti je da skineš njega i da ga instaliraš.
Sad kad uzmem privremeno i5-7600 ili i7-7700 pa cu probati. Ovaj stariji laptop je prestar i zakrzljao :) !!
Sto se tice pouzdanosti i stabilnosti, moze da parira debianu?

Znači, Debian stable ispod haube?

Sto se tice pouzdanosti i stabilnosti, moze da parira debianu?
Ne znam. Odavno sam batalio GNU/Linux. Ovo što sam instalirao matorcima radi bez greške, ali to su neke osnovne potrebe. Skype, web, muzika, filmovi.
Gledao sam neke review-ove, i svi se kunu u njegovu stabilnost. Vidim da je prvi na listi na onom šabanskom Distrowatch-u. Verujem da radi dobro jer je baza Debian. Ali dok ne probaš, nećeš znati. Uradi image postojeće instalacije, pa ako ne radi dobro, vratiš image i to je to.

I debian i ubuntu, konkretno Mint su ekstremno stabilne distribucije,sa malim promenama u verzija. To u praksi znaci da je mala sansa da se jave regresije.

I debian i ubuntu, konkretno Mint su ekstremno stabilne distribucije,sa malim promenama u verzija. To u praksi znaci da je mala sansa da se jave regresije.
MX Linux koristi modifikovani systemd init, modifikovani udev, modifikovani grub...itd. Tako da to ne pije vodu.

posto se svi slazu da je ubuntu propao koju alternativu mi preporucujete za desktop?

vazno mi je da ima isti paket manager kao ubuntu i da ima veliku zajednicu da google vraca resenja za probleme kad ih pretrazujem (to je ubuntu bila najjaca strana)

ima li smisla preci na kubuntu ili i on deli sve probleme sa ubuntuom (snap itd)?

ne bih fedoru to je drugi paket manager, red hat, sve je tu drugacije... mozda debian, ali ne vidim da se mnogo koristi i da ga neko hvali

Pa Linux mint ti je tu glavni.

@delevic Trebalo bi da su rešili podizanje Firefox-a na 22.04.1, mislim da je oko 2-3 sec sada.

@suncica2222 Pop_OS ili Linux Mint.

Ja kada sam uradio upgrade na 22.04, Atom text editor mi ne crashuje jedino kada ga pokrenem sa -no-sandbox. Za PgAdmin 4 sam isto morao da brisem i instaliram opet, pa je proradilo.

Nazalost nisu. Traje, ali sam navikao pa se vise ne nerviram :)

Probaj sudo snap refresh, ima neki bug da snap paketi neće sami da se apdejtuju, možda još voziš staru verziju, a da i ne znaš. Ranije je stvarno FF kilavo startovao, ali su ga sredili.

a kubuntu i xubuntu imaju iste mane kao i ubuntu (snap itd)?

da li za errore na mintu mogu da googlam resenja za ubuntu kojih ima u izobilju, hoce li to raditi?

Dok je još aktuelna priča :) - par osvrta na svakodnevno iskustvo sa MX Linux-om:

@alex303
Hteo bih da probam freebsd pa me zanima, da nisi kacio neki tutorijal kako snimiti i podesiti? Koliko se secam mozda si ti ili neko drugi to odradio za ArchLinux. Pa reko da proverim ima li za freebsd.. Bez nekih glupih programa koje ima svaka linux distribucija. Proveo sam dosta vremena na debijan sajtu trazeci kako snimiti minimal instalacije gnome-a i kde-a pa bih da probam freebsd.
Ima li freebsd sajt pretragu paketa kao debian (da kaze koji su obavezni koji preporuka i sugestija.)? nasao sam jedino https://www.freshports.org/ pa ne znam dal je to officijalni ili ne
Postavlja se pitanje da li bi graficka gtx1070 lepo radila na njemu.. Znam da sam na linuxu imao muku sa starijom nvidija grafickom koja nije mogla da radi.. Sada skidam MX linux da probam njega i vidim kako ce raditi..
Jedino sto bih na freebsd-u radio jeste ubacio temu za xfce i malo promenio izgled i snimio par programa (tipa keepaasxc, veracrypt, clementine, pwgen, vlc, neki office program... nista za igranje ili programe tipa kodija itd..)

Ne znam zasto ljudi misle da je Ubuntu propao,ja sam pre 3 meseca presao na Ubunut konkretno na 22.04 i meni radi odlicno.
To oko FF je tacno ali ja sam ga resio sto sam snap verziju izbrisao i resio preko flatpak/flathub verzije. Nije bas da je imidently kako smo navikli ali 2-3 sekunde je dopusteno.
Jedino sto je dobra stvar u odnosu na Linux,je da ga ne moram nakon svakog update da resetujem plus sto bukvlano mesec dana nisam morao da radim restart i FF imam 22 taba otvorena i sve super radi.

@alex303
Hteo bih da probam freebsd pa me zanima, da nisi kacio neki tutorijal kako snimiti i podesiti? Koliko se secam mozda si ti ili neko drugi to odradio za ArchLinux. Pa reko da proverim ima li za freebsd..
Ja sam pisao to uputstvo za Arch, ali je to post install uputstvo. Instalacija FreeBSD-a je barem 10 puta lakša od Arch-a i svako ko zna da koristi vim ili nano će moći da odradi install. Imaš uputstva po netu koliko hoćeš, nema potrebe da trošim prostor na forumu za nešto tako prosto. Ali kao što rekoh u prethodnim postovima, instalaciju i korišćenje FreeBSD-a ne preporučujem nikome.
Bez nekih glupih programa koje ima svaka linux distribucija. Proveo sam dosta vremena na debijan sajtu trazeci kako snimiti minimal instalacije gnome-a i kde-a pa bih da probam freebsd.
Ne može to na FreeBSD-u. To nije GNU/Linux, to jest BSD nije modularan. Ako instaliraš Gnome, instalira se apsolutno sve što ima veze sa Gnome-om. Ne postoji minimalan install ničega. Svi paketi se instaliraju u full-u.
Ima li freebsd sajt pretragu paketa kao debian (da kaze koji su obavezni koji preporuka i sugestija.)? nasao sam jedino https://www.freshports.org/ pa ne znam dal je to officijalni ili ne
Freshports je oficijelni sajt. Ali kao što sam rekao gore, ne radi to tako na BSD-u. GNU/Linux način razmišljanja moraš potpuno da izbaciš iz glave. To ne pali kod BSD-a.

Pretraga paketa je moguća pkg package managerom:
Kod:
sudo pkg search imepaketa
Postavlja se pitanje da li bi graficka gtx1070 lepo radila na njemu.. Znam da sam na linuxu imao muku sa starijom nvidija grafickom koja nije mogla da radi..
Sve Nvidia kartice rade bez problema pod BSD-om. Drajvere imaš u freshports a imaš i oficijelni FreeBSD drajver na Nvidia sajtu koji se takođe instalira i radi bez ikakvih problema.
Sada skidam MX linux da probam njega i vidim kako ce raditi..
MX je odličan. Instaliraj ti MX i batali FreeBSD.
Jedino sto bih na freebsd-u radio jeste ubacio temu za xfce i malo promenio izgled i snimio par programa (tipa keepaasxc, veracrypt, clementine, pwgen, vlc, neki office program... nista za igranje ili programe tipa kodija itd..)
Instalacija samog FreeBSD-a nije komplikovana, ali post install može da bude naporan čak i za neke pakete koji se u GNU/Linux-u instaliraju jednom komandom.
Ne znam zasto ljudi misle da je Ubuntu propao,ja sam pre 3 meseca presao na Ubunut konkretno na 22.04 i meni radi odlicno.
Nije problem Ubuntu, nego sveža hrpa novih bivših Windows korisnika.
To oko FF je tacno ali ja sam ga resio sto sam snap verziju izbrisao i resio preko flatpak/flathub verzije. Nije bas da je imidently kako smo navikli ali 2-3 sekunde je dopusteno.
Snap/Flat su najveća glupost koja se desila na GNU/Linux-u. Ne razumem šta je problem instalirati Firefox ili bilo koji drugi program oldschool metodom koja će uvek raditi.
Jedino sto je dobra stvar u odnosu na Linux,je da ga ne moram nakon svakog update da resetujem plus sto bukvlano mesec dana nisam morao da radim restart i FF imam 22 taba otvorena i sve super radi.
To je možda tako na tvom distrou. Na rolling distroima to ne važi.

Poslednja izmena:
Nije problem Ubuntu, nego sveža hrpa novih bivših Windows korisnika.
Što, je l' zabranjeno biti početnik u nečemu i pitati za savet i pomoć? Ili da se uvede zabrana promene OS-a, novi Linux korinik može da bude samo onaj kome je to prvi OS sa kojim se susreo
Ubuntu pravi kompanija koja posluje na određenom tžištu i cilja određenju grupu korisnika. Mnogi potezi Canonical-a nailaze na kritiku, ali to što smeta jednom korisniku, ne znači da je loše za drugog. Posebno ako je taj drugi prosečan PC korisnik koji koristi nekoliko standardnih home/office programa i samo ne želi ili ne može da koristi Windows. Za njega Ubuntu može biti odličan izbor.
Snap/Flat su najveća glupost koja se desila na GNU/Linux-u. Ne razumem šta je problem instalirati Firefox ili bilo koji drugi program oldschool metodom koja će uvek raditi.
Prednost je ažuriranje aplikativnih programa u non-rolling distribucijama. Doduše, Firefox (podrazumevani web browser) se uglavnom ažurira redovno, pa će pre ili kasnije stići nova verzija. Uglavnom Snap/Flatpak stižu ranije (ili uopšte). Osim ako se ne dodaju nezvanični repoi što može da napravi džumbus u OS-u, i probleme (neiskusnom) korisniku. Takođe, uz Appimage, to je lak način da se instalira više verzija istog programa, ako je to nekome potrebno. Naravno da imaju svoje nedostatke i odudaraju od standardnog pakovanja aplikativnog softvera za linux, ali nekada je samo bitno da PC radi to što korisniku treba.

gde da nadjem tutorial kako instalirati proxmox na jedan fizicki disk? svi su sa posebnim diskom za proxmox i posebnim za virtuelne masine

Pa samo instaliraj,on ce ti napraviti poseban lvm za VM i CT . I to je to

odgledao sam 5 tutorijala na youtube svuda je bilo 3 fizicka diska za boot, masine i storage, ipak bih krenuo od konkretnog tutorijala, a ne napamet da nabadam po instalaciji

vidim na google da ljudi isto pitaju, ali nisam nasao praktican odgovor

odgledao sam 5 tutorijala na youtube svuda je bilo 3 fizicka diska za boot, masine i storage, ipak bih krenuo od konkretnog tutorijala, a ne napamet da nabadam po instalaciji

vidim na google da ljudi isto pitaju, ali nisam nasao praktican odgovor
Praviš komplikaciju bez potrebe.

ProxMox se instalira kao i svaki drugi GNU/Linux distro. Prilikom instalacije će ti biti izlistani svi diskovi koji postoje u sistemu. Imao ti jedan, ili 20 njih, apsolutno je nebitno. Odaberi disk na kojem hoćeš da se instalira ProxMox i to je to. Ostali diskovi ostaju netaknuti. Da li ćeš ti posle VM-ove praviti na tom disku na kojem je ProxMox instaliran, ili ćeš praviti na drugim diskovima koje ProxMox vidi, to je tvoja odluka.

Da,lepo kaze alex,ti instaliraj na jedan disk,pa posle dodaj diskove ako hoces,ali cim instaliras na jedan disk imaces root, local i data , sa malim varijacijama da li je zfs ili ext4 . Root ti je za sistem,local za iso/template i data za vm/ct. I to je to, naravno ne preporucuje se raditi na ovakvom sistemu,posto je sve u jednom,ali verovali ili ne ,ima i kod nas takvih Proxmoxova u produkciji po firmama. Tako da slobodno radi. Postavi bekap i ne brini.

pominjali su foru da zavisno od file sistema mozes prostor za masine da alociras samo staticki npr 50GB iako ce u pocetku da ima samo 5 sto je neprakticno

pominjali su foru da zavisno od file sistema mozes prostor za masine da alociras samo staticki npr 50GB iako ce u pocetku da ima samo 5 sto je neprakticno
Ne znam odakle se snabdevaš informacijama, ali više puta sam rekao da većina youtubera i blogera pojma nema o čemu priča. Ne dozvoljavaj da drugi razmišljaju umesto tebe, i ne dozvoli sebi da se pogubiš u moru informacija i dezinformacija. Mućni svojom glavom. Nauči šta je ZFS, šta je virtualizacija/paravirtualizacija...itd. To što si naveo, i od čega strahuješ, se ne dešava po automatizmu ili bez tvoje intervencije. Ako pratiš standardne korake prilikom instalacije, sve je prosto da prostije ne može da bude. Mislim da cela ova priča oko ProxMox-a nije za tebe. Jer ako već sada strahuješ od proste instalacije, kasnije ima da se pogubiš i neće ti nikakav tutorial pomoći.

Vrh Dno