Šta je novo?

Koji distro probati?

Meni treba virtuelizacija zbog nekih programa, igre ne igram. Inače to je koliko vidim još jedan linux u moru :)

Nisam siguran kako se tačno zovu opcije, ali sam uključio sve gde piše nešto ono virtuelizacije. Ploča je msi b450m-a pro max Probao sam GNOME boxes, probao sam Oracle VM, probao sam quemi/kvm to kao ima šanse da radi ali mnogo je sporo. A to što si ti pomenuo, kažu da je najbolje, ali koliko mi se čini plaća se. Gde da nađem free verziju?

---
Da sad sam video ima free opcija. Ali je .bundle. Kako to da instaliram? Da li da probam ubuntu 22.04?
Ako želiš da koristiš Win10 na Qemu/KVM, instaliraj sve potrebne Virtio storage, ethernet i QXL GPU drajvere u Win10 VM.

Virtio-win iso: https://fedorapeople.org/groups/vir...o/virtio-win-0.1.217-1/virtio-win-0.1.217.iso

Skini iso falj i zakači ga preko virt-managera uz Win10 iso pre instalacije windowsa.

Ako nisi upoznat sa virt-manager-om, pogledaj ovaj tutorijal, jednostavno je https://linuxhint.com/install_virtio_drivers_kvm_qemu_windows_vm/

Za IOMMU moraš da dodaš kernel parametar https://wiki.archlinux.org/title/PCI_passthrough_via_OVMF#Enabling_IOMMU

Koliko vidim, za Intel mora. Dodaješ tako što edituješ bootloader config. https://wiki.archlinux.org/title/Kernel_parameters#Configuration

Uspeo sam sa Ubuntu 22.04. Pokrenuo sam win 10 u virtualki, nije loše, međutim fale neke sitnice i verujem da nikako ne može da se srede, pogotovu što imam malo memorije. Imao sam u bios-u jednu opciju koju sam preskočio, pa je proradilo, ali evo vraćam win 10 na metal, više pogodnosti imam. Inače cenim one koji rade u virtualki, ja nemam baš jaku mašinu....

ima li svrhe zameniti ubuntu 20.04 sa 22.04? probao sam ga u qemu 3 ikonice su zamenili isti krs ko i stari

qemu na ubuntu hostu je njesra btw, treba 10x da restartujes masinu da proradi mis, takvog cirkusa na virtualboxu nikad nije bilo

Ubuntu, po meni, malo je počeo da stagnira, dok Fedora napreduje. Inače vredi preći na noviji Ubuntu jer su ispeglali okruženje. Nema više onih crnih linija oko prozora, kad se menja veličina.

***,ja i dalje Mint preporucujem,dosta je Cinnamon ispeglaniji,pa cak i Mate. GNome se jako brzo menja,plus fokus je na Fedori,a za ostale sta ispadne.

Cinnamon je DE koji radi bez greške.

ej drustvo, zasto se Clear Linux ne preporucuje za svakodnevnu upotrebu? citam nesto po netu, i ovde po forumu

pa ja vec godinu dana koristim na svom kompu, koji sluzi pretezno za browsing, i za sad radi odlicno. a instalirao sam ga cisto ovako bzv jer mi je komp sa intel procesorom i intel integrisanom grafikom, i reko da probam ovaj sistem od intela.
Sta tacno znaci cloud os? malo detaljnije objasnjenje ako moze? 😁

Planirano je da se vrti u VM-u, a ne na metalu. Plus ostale cloud tehnologije. Mislim da u početku nije ni imao DE, pa posle valjda XFCE, pa su prešli na GNOME, pa počeli da ubacuju i popularne programe za PC u software manager, itd.
Nisam baš mnogo pratio razvoj, ne znam ni koji tip korisnika ga koristi, ali sve u svemu, zanimljiv projekat.

Mogao je Intel svašta da uradi, resurse i znanje imaju. Ali izgleda da im nije cilj da zaokruže PC svojim hardverom i softverom kao što to rade Epl, Gugl i MS (sa svojim ARM procesorima i OS-om). Nije lako od linuxa napraviti bolju platformu od Win-a, teško i od OS X-a, ali od onog ChromeOS đubreta može bez problema

Od gomile distribucija koje sam probao da osvježim stariji laptop na kraju sam se zadržao na kde neon.Iz nekog razloga (koji nisam mogao riješiti) gnome (a i cinamon) enormno troše cpu ,od 50 % u idle pa do preko 80% ako se pusti npr neki video na yt,tako da laptop radi kao parna lokomotiva.:)
KDE neon radi savršeno evo već danima,estetski izgleda fino,,čini mi se da ima i širi dijapazon "customization",laptop je tih čak i kad radi yt u nekoliko tabova,vjerovatno postoji neka razlika između kde i gnome(cinamon) koju ne razumijem,ali sve je stvar izbora,kod nekoga je možda i obrnuto.

Za savim obicnu i svakodnevnu upotrebu preporucio bih MX_Linux KDE ili po zelji ali iz MX kuhinje, kao i Manjaro KDE. Sve je stvar afiniteta.

Pa nije baš. Posmatraj stvar iz ugla nekoga ko ima 65 godina i ništa ne za o operativnim sistemima. Kontaš da za takve ljude nije Manjaro. Sa te strane MX je odličan. Distro za matorce, koji je lako bekapovati i popraviti u slučaju da nešto krene naopako. Manjaro nije ***** proof out of the box. Može se uništiti redovnim update-om. Poslednje što želim je da trošim dragoceno vreme da osposobim mrtvu instalaciju nekome ko će je za par meseci uništiti opet. Ili zamisli scenario crkne SSD. Mnogo je lakše uraditi install sa custom baked ISO fajla gde je sve podešeno i spremno za korisnika, nego cimati si se sa raznim backup opcijama ili nedaj bože raditi instalaciju opet i gubiti dragoceno vreme instalirajući i podešavajući sve u sitna crevca.

MX Linux je install and forget distro i to samo zbog te njegove ludačke kustomizacije i built in house tool-ova za backup i popravku. I sa te strane, trenutno nema alternativu.

Pa kako god ga okreneš, MX neće sam da se bekapuje. Potrebno je uložiti truda i znati prčkati po Linuxu pa napraviti bekap ISO (mislim na MX). Na Manjaru je to još gore ali su meni oba distroa poprilično intuitivna i najlakša za upotebu OOB.
Stvar ukusa.

Pa kako god ga okreneš, MX neće sam da se bekapuje.
Kako neće? Cronjob backup ?
Potrebno je uložiti truda i znati prčkati po Linuxu pa napraviti bekap ISO (mislim na MX).
Jesi ti uopšte probao / koristio MX Linux? Ne zahteva apsolutno nikakvo znanje. Bukvalno je sve tu. Ima programčić MX Snapshot i MX Live USB Maker koje je napravio MX team. I sve je za apsolutne početnike. Za backup, pokreneš MX Snapshots, odabereš lokaciju gde hoćeš da snimi ISO, i klikneš Finish. Za USB flash, pokreneš MX Live USB Maker, odabereš ISO koji si napravio, klikneš Next, sačekaš da završi, i to je to. Toliko je prosto, da bukvalno ne može prostije.
Na Manjaru je to još gore ali su meni oba distroa poprilično intuitivna i najlakša za upotebu OOB.
Niko to ne osporava. Ali kao što rekoh, stavi se u ulogu čoveka od 70 godina koji ne zna ništa osim da pokrene browser. A želiš da distro bude siguran i uvek up to date i da ne razmišljaš o tome da li će sutra taj čovek da te zove i da ti kaže da je upalio komp i vidi samo crni ekran.
Ne. Nego stvar potrebe. Ako ćemo o ukusima, moj stav je da je svaki GNU/Linux smeće i da polako sve ide u propast. Pogotovo ako se u obzir uzme činjenica da Windows user base opada, a sve je više GNU/Linux korisnika.

Ko će da odradi Crone Job Backup?
65togodišnjak ili 70togodišnjak? 🤣🤣🤣
Kako god...
Manjaro KDE i MX KDE koristim paralelno sa Win11. Svaki na svom SSDu i prezadovoljan sam.

Daj ne zezaj. Ljudi sa preko 60 godina (tj. sa više od 15, ako ih ne zanimaju računari) neće znati ništa osim klika na prečicu ni na jednom OS-u. Moji su koristili Xubuntu i Ubuntu i pre i posle Windowsa (XP, 10) i nikakave razlike nema. Njihovo je da kliknu na Firefox, Skype, Thunderbird, Libreoffice... i to je to. Kakav crni bekap OS-a, takvi računari rade dok god i hardver radi. A od podataka imaju 2GB gluposti koje stanu na USB na privesku za ključeve

Generalno, *buntu LTS je puna kapa za takve potrebe

Daj ne zezaj. Ljudi sa preko 60 godina (tj. sa više od 15, ako ih ne zanimaju računari) neće znati ništa osim klika na prečicu ni na jednom OS-u. Moji su koristili Xubuntu i Ubuntu i pre i posle Windowsa (XP, 10) i nikakave razlike nema. Njihovo je da kliknu na Firefox, Skype, Thunderbird, Libreoffice... i to je to. Kakav crni bekap OS-a, takvi računari rade dok god i hardver radi. A od podataka imaju 2GB gluposti koje stanu na USB na privesku za ključeve

Generalno, *buntu LTS je puna kapa za takve potrebe
Pa ja upravo o tome pričam. Šta nije jasno? Zašto toliko forsiram MX?

Zato što je MENI lako da sa MX Tools-om napravim backup postojećeg sistema sa sve Firefox-om, sačuvanim cookies, sačuvanim korisničkim imenima u browseru, sa prečicama na desktopu, podešim skype-om, instaliran drajverima, up to date kompletnim distroom, poskidanim fajlovima, i još milion drugih stvari koje bi mi inače oduzele tonu vremena. Cronjob podešavam JA. Backup radim JA. Na matorcima je samo da sednu, probude mašinu iz sleep-a, odare šta imaju, i ugase mašinu. Dakle sve što sam naveo olakšava posao MENI, a ne korisniku sistema.

Šta je lakše?

1. Instalirati fresh sistem, i onda instalirati sve pakete naknadno, importovati bookmarks, raditi manual update na latest verziju, vraćati fajlove iz backup-a, opet praviti cron za backup, upisivati sva korisnička imena i passworde.

2. Raditi image celog sistema, pa onda bootovati sa USB-a, pa image restore?

3. Bootovati sa USB fleša, kliknuti next 2 puta i reboot?

Sistem instaliram otprilike jednom u 3 godine. I to zbog promene hardvera. Da li ću izgubiti pola sata ili 2 sata za to, nikakvu mi razliku ne pravi. Nema milion drugih stvari, nema bookmarka, nema drajvera, samo mail nalog i instaliranje potrebnih programa (5-6, svi u repou/flathubu). I da ima, nije to 2 dana posla, već 2 sata.

Ne kažem da to tvoje nema smisla, ali neće svakome uštedeti tonu vremena. Različiti korisnici, različite potrebe.

Kod mene nije tako jednostavno. Moje vreme je dragoceno.

Kako se vraca snapshot iz MxToolsa? Da li podignes live ili moze iz instalacije? ili oba. Nisam bas pratio to, ali kada sam pravio ovaj moj MLP klon nije mi to nesto bas pilo vodu, pa sam ipak radio iz Cubica preinstalaciju.

Pokreneš MX Tools i u njemu imaš MX Snapshots. Napraviš ISO image celog instaliranog sistema. Posle toga, isto u okviru MX Tools-a pokreneš MX Live USB Maker, lociraš ISO koji si napravio sa MX Snapshots, ubacis flešku u USB i klikneš start. Ako imaš jako mnogo podataka na disku, kreiranje može da potraje. Treba ti USB fleš one veličike koliko imaš podataka. Dakle, ne veličine particije već količine podataka.

Bootuješ sa te novokreirane USB fleške, i sa fleške će se podignuti live sistem koji je 100% replika celokupnog sistema sa diska. U start meniju nađi i pokreni, MX Welcome, i u njemu klikni na install MX Linux. Odatle je sve kao normalna instalacija, samo što kada se sistem instalira, svi programi i sva podešavanja su tu.

Ovo je po meni bolje rešenje nego time machine.

Opa,ovo stvarno dobro zvuci,posto radi ceo snapshot.

Moze li tako nesto da se odradi a debianu ?

Nazad
Vrh Dno