- Učlanjen(a)
- 09.01.2011
- Poena
- 585
openSUSE već odavnu nudi btrfs kao podrazumevani fajlsistem i radi lepo. Mislim da običan korinisk neće ni primetiti razliku niti znati koji je FS na disku
Snapshot sistema je integrisan u OpenSUSE?Vidim da i btrfs na Ubuntu može da ponudi automatske snapshot-e pri promeni koristeći snapper ili timeshift, kopka me da probam. Ovo je na OpenSuSE već sve integrisano u Yast.
Šteta što je Ubuntu ovoliko zapostavio zfs, mislim da je mogao da mu pruži ozbiljnu prednost u odnosu na konkurenciju. Od prošlog LTS ništa nije urađeno, zsys je samo dobio podršku za novu verziju openzfs i ništa drugo, ni prijavljeni bagovi nisu pogledani, sve je ostalo u eksperimentalnoj fazi. Iako i btrfs stagnira, verujem da je bar za scenario gde se koristi na samo jednom disku do sad sigurna opcija, samo mu fali snapshot management, što može da se sredi. Ubuntu ajde i đene-đene, retko to za ovih 15 godina koliko ga koristim da prsne i da ne mogu da ga sredim, ali koristiti neki rolling distro bez snapshot-a je čist mazohizam.
Snapshot sistema je integrisan u OpenSUSE?
Je l' radi kad je uključena FDE? To je generalno najveći problem većine programa za sistemski bekapMX Linux ima fantastičan tool za backup koji pravi instalacioni ISO file. Dakle. Instalirate sistem, sve prateće programe, sve lepo podesite, i on napravi bootabilni instalacioni ISO koji u sebi ima sve što ste instalirali i podesili. Nudi i kompresiju, tako da prostor nije problem.
Ovo nije klasičan backup program. Da li ti koristiš FDE ili ne, da li je file sistem btrfs, zfs, ext4, njega apsolutno ne zanima. On je na lokalnom disku, čita fajlove u njihovoj originalnoj dekriptovanoj formi, i od svega što imaš na disku, pravi ISO instalacioni file sa tvojim instaliranim programima config fajlovima i sitnim podešavanjima. Dakle, sadržaj ISO fajla nije enkriptovan. Na tebi je da tokom instalacije svog ISO fajla iniciraš FDE. Ili ne.Je l' radi kad je uključena FDE? To je generalno najveći problem većine programa za sistemski bekap
Verovatno to što mnoge ekstenzije nisu dostupne za 42, nije ti zadržao EM na novom sistemu. Verovatno će većina biti portovana u narednih par meseci, zato ja preporučujem leto za ovakav upgrade. Tj. 22.04.1 kao što je neko napomenuo.
Pa dobro, sta tu ima lose? Stoji kao dodatna opcija u obliku py skripte, mozes da je iskoristis ili ne...Videh da je Arch Linux dobio novi installer.
Loše je što će se pojaviti gomila ljudi koji koriste Arch, a postavljaće pitanja tipa "pukao mi je grub/xorg/kernel/systemd nakon full system upgrade-a. Šta da radim?" Na Arch forumu se pre 5 godina za takvo pitanje ličnovalo.Pa dobro, sta tu ima lose?
Da. Stoji. I meni je jasno da mene ta skripta ne sprečava da uradim manual install kao i uvek do sada, ali neke stvari ne treba menjati. Arch je od uvek bio elitist modularan DIY exclusive distro, i tako treba da ostane. Ako već idu u tom pravcu da privuku još korisnika, neka stave odmah klasičan calamares grafički installer i gotovo. Zašto izmišljati toplu vodu sa instalacionim skriptama pored tolikog broja Arch based distroa i već gotovih 3rd party installera?Stoji kao dodatna opcija u obliku py skripte, mozes da je iskoristis ili ne...
Koristim ja Arch i dalje na drugim sistemima. Ne samo Arch, već i Windows. Takva je priroda mog posla. A to što sam rekao da je GNU/Linux đubre, i dalje čvrsto stojim iza toga. Ovakvi potezi od strane Arch developera to samo još više potvrđuju.Što se nerviraš kada si linux već deklarisao kao đubre na koje ne želiš da se vraćaš jer furaš FreeBSD?
Kojoj ?Uživaj u novoj zajednici, ali nemoj da piškiš po ovoj našoj![]()
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari