Šta je novo?

Koji distro probati?

Vidim da i btrfs na Ubuntu može da ponudi automatske snapshot-e pri promeni koristeći snapper ili timeshift, kopka me da probam. Ovo je na OpenSuSE već sve integrisano u Yast.

Šteta što je Ubuntu ovoliko zapostavio zfs, mislim da je mogao da mu pruži ozbiljnu prednost u odnosu na konkurenciju. Od prošlog LTS ništa nije urađeno, zsys je samo dobio podršku za novu verziju openzfs i ništa drugo, ni prijavljeni bagovi nisu pogledani, sve je ostalo u eksperimentalnoj fazi. Iako i btrfs stagnira, verujem da je bar za scenario gde se koristi na samo jednom disku do sad sigurna opcija, samo mu fali snapshot management, što može da se sredi. Ubuntu ajde i đene-đene, retko to za ovih 15 godina koliko ga koristim da prsne i da ne mogu da ga sredim, ali koristiti neki rolling distro bez snapshot-a je čist mazohizam.

Tu su i ostali fajlsistemi napravljeni za Linux koji rade svoj posao, nije jedini ext4, treba ih samo malo upoznati... Plus cepka dobar deo diska, kao i xfs. Svaki ima svoje prednosti i mane.
Ali svakako si u pravu za nekog ko ne zeli da se zeza, niti ga zanima, onda ext4 svakako ili default opcija sta god da je.

Sto se tiče ručnog snapshot-ovanja, ako zaboraviš, tu je jednostavno rešenje za automatski snapshot. Ja to ne koristim, niti cu ikad verovatno jer oduvek imam virtuelke, ali na metalu koristim isključivo stabilan distro bez gui-a, sa backup-om /etc-a i /home-a. Namešten je i nema baš nekih čestih promena. Sto se tiče svega ostalog i eksperimentisanja, moja preporuka kao i uvek je virtuelna mašina pre nego što iko odluči stvarno nesto da koristi kao barebone, ili barem drugi sekundarni komp za igranje. Znam, nema baš uvek tih opcija.

Vidim da i btrfs na Ubuntu može da ponudi automatske snapshot-e pri promeni koristeći snapper ili timeshift, kopka me da probam. Ovo je na OpenSuSE već sve integrisano u Yast.

Šteta što je Ubuntu ovoliko zapostavio zfs, mislim da je mogao da mu pruži ozbiljnu prednost u odnosu na konkurenciju. Od prošlog LTS ništa nije urađeno, zsys je samo dobio podršku za novu verziju openzfs i ništa drugo, ni prijavljeni bagovi nisu pogledani, sve je ostalo u eksperimentalnoj fazi. Iako i btrfs stagnira, verujem da je bar za scenario gde se koristi na samo jednom disku do sad sigurna opcija, samo mu fali snapshot management, što može da se sredi. Ubuntu ajde i đene-đene, retko to za ovih 15 godina koliko ga koristim da prsne i da ne mogu da ga sredim, ali koristiti neki rolling distro bez snapshot-a je čist mazohizam.
Snapshot sistema je integrisan u OpenSUSE?

Ako se kod instalacije izabere btrfs ima i opcija da se omogući snapshot.

Jednostavne instrukcije kako koristiti Timeshift na Ubuntu. Moguća je uz dodatne pakete integracija sa APT i GRUB, pa da dobiješ sve mogućnosti kao sa zfs, ali meni i je i ovo sasvim dovoljno.

MX Linux ima fantastičan tool za backup koji pravi instalacioni ISO file. Dakle. Instalirate sistem, sve prateće programe, sve lepo podesite, i on napravi bootabilni instalacioni ISO koji u sebi ima sve što ste instalirali i podesili. Nudi i kompresiju, tako da prostor nije problem.

Probam danas da apgrejdujem Ubuntu, nisam to odavno radio, pogotovo nisam nikad pokušao da pređem sa LTS na LTS. Ja mislio nema to pojma da radi, meni je prilično zbudžen Gnome, kad ono da vidiš, prođe sve kako treba. Iz bog zna kog razloga, Extension Manager nije u startu prisutan na Ubuntu 22.04, apgrejd mi ga maknuo, a kako mi je Ubuntu dock isključen, sistem je startovao u čist Gnome. Sreća pa sam imo priliku da vidim kako to izgleda nedavno, pa sam znao šta je u pitanju, inače bih mislio da desktop ne radi. :) Dodam ja Extension Manager, baš mi se sviđa koliko su mu stvari ubacili, ali većina ekstenzija koje sam koristio nemaju verziju za Gnome 42. Ništa, ubacim mu ja dash to panel za sad, pa ću ga kasnije kinđuriti. Rekao bih za sad da sve bitne stvari koje mi trebaju ferceraju. Baš me impresioniralo koliko je Gnome za dve godine napredovao, izgleda kao ozbiljno modularno okruženje, dok je pre delovao kao krpež.

Verovatno to što mnoge ekstenzije nisu dostupne za 42, nije ti zadržao EM na novom sistemu. Verovatno će većina biti portovana u narednih par meseci, zato ja preporučujem leto za ovakav upgrade. Tj. 22.04.1 kao što je neko napomenuo
MX Linux ima fantastičan tool za backup koji pravi instalacioni ISO file. Dakle. Instalirate sistem, sve prateće programe, sve lepo podesite, i on napravi bootabilni instalacioni ISO koji u sebi ima sve što ste instalirali i podesili. Nudi i kompresiju, tako da prostor nije problem.
Je l' radi kad je uključena FDE? To je generalno najveći problem većine programa za sistemski bekap

Je l' radi kad je uključena FDE? To je generalno najveći problem većine programa za sistemski bekap
Ovo nije klasičan backup program. Da li ti koristiš FDE ili ne, da li je file sistem btrfs, zfs, ext4, njega apsolutno ne zanima. On je na lokalnom disku, čita fajlove u njihovoj originalnoj dekriptovanoj formi, i od svega što imaš na disku, pravi ISO instalacioni file sa tvojim instaliranim programima config fajlovima i sitnim podešavanjima. Dakle, sadržaj ISO fajla nije enkriptovan. Na tebi je da tokom instalacije svog ISO fajla iniciraš FDE. Ili ne.

Offtopic/rant:

Videh da je Arch Linux dobio novi installer.

1652031064901.png

Verovatno to što mnoge ekstenzije nisu dostupne za 42, nije ti zadržao EM na novom sistemu. Verovatno će većina biti portovana u narednih par meseci, zato ja preporučujem leto za ovakav upgrade. Tj. 22.04.1 kao što je neko napomenuo.

EM je bio u starom LTS, ne mogu da zamislim zašto bi ga novi izbacio. Jeste, još je dosta rano za novi Ubuntu, ali se potrefilo da sad imam nekoliko nedelja mrtvila pred odmor, posao je nešto stao i nemam da razbijam glavu tehničkim problemima, pa rekoh daj da ne budem lenj. Ovo sam više probao apgrejd da isprobam da li zfs može da vrati snapshot i nakon apgrejda, ali pošto je sve neočekivano prošlo kako treba, prelazim na strategiju nahrani svinje i ne diraj ništa. Ubuntu sa 20.04 će nuditi apgrejd tek kad stigne 22.04.1 tamo negde u avgustu. Leto je i tradicionalno najbolje vreme da se pređe na novi Ubuntu, kad se sav softver po internetu ispaketira za njega i rane bubice isteraju.

Pa dobro, sta tu ima lose?
Loše je što će se pojaviti gomila ljudi koji koriste Arch, a postavljaće pitanja tipa "pukao mi je grub/xorg/kernel/systemd nakon full system upgrade-a. Šta da radim?" Na Arch forumu se pre 5 godina za takvo pitanje ličnovalo.

Samo na bench forumu imaš gomilu ljudi koji koriste Manjaro i koji su uspeli da ga ubiju do te mere da su ovde morali da otvaraju temu i da traže pomoć. A taj isti problem bi bez problema sami rešili da su barem jednom u životu prošli Arch manual install.
Stoji kao dodatna opcija u obliku py skripte, mozes da je iskoristis ili ne...
Da. Stoji. I meni je jasno da mene ta skripta ne sprečava da uradim manual install kao i uvek do sada, ali neke stvari ne treba menjati. Arch je od uvek bio elitist modularan DIY exclusive distro, i tako treba da ostane. Ako već idu u tom pravcu da privuku još korisnika, neka stave odmah klasičan calamares grafički installer i gotovo. Zašto izmišljati toplu vodu sa instalacionim skriptama pored tolikog broja Arch based distroa i već gotovih 3rd party installera?

Što se nerviraš kada si linux već deklarisao kao đubre na koje ne želiš da se vraćaš jer furaš FreeBSD?
Koristim ja Arch i dalje na drugim sistemima. Ne samo Arch, već i Windows. Takva je priroda mog posla. A to što sam rekao da je GNU/Linux đubre, i dalje čvrsto stojim iza toga. Ovakvi potezi od strane Arch developera to samo još više potvrđuju.

Pošto je đubre i raspad, ljudi sa takvim pitanjima su se pojavljivali i pre archinstall skripte, ne vidim problem u tome. Install skripta postoji nešto više od godinu dana, novi korisnici dolaze i odlaze, biće ih uvek. Isto, Arch Linux RTFM Neckbeard likova ima koliko hoćeš.

Ono što sam video je da Reddit i nezvanična Telegram grupa, imaju dobru podršku.
U telegram grupi u kojoj su i neki Arch Linux developeri, Jan Alexander Steffens i Giancarlo Razzolini, je bio banovan samo neko ko je tražio podršku za drugi Arch based distro.

Arch nije početnički distro i archinstall ima TUI based navigaciju, a to već neke u startu može nekog da odbije. Cilja na one koji se lome oko Arch-a, dakle nije potreban nikakav GUI installer. Ovaj TUI installer je ok i svakom ko se lomi oko Arch-a preporučujem da ga prvo proba u VM i upozna se sa njime (čitanje arch wiki-a, održavanje sistema itd.). Posle može da se pozabavi i proba Arch DIY way za detaljno podešavanje.

Nema veze. Arch Linux je, kao i svaki drugi distro, za mene odavno mrtav zbog bušnog i kancerogenog Linux kernela. Na žalost, kao što ponekad moram da koristim Windows, tako ponekad moram da koristim i Arch.

FreeBSD, a pogotovo nemilosrdna FreeBSD RTFM zajednica je moj novi dom, i tamo se osećam kao kod kuće. Im young again. :giggle:

Uživaj u novoj zajednici, ali nemoj da piškiš po ovoj našoj ;)
Kojoj ?

Onoj što se raspravlja da li je bolji Manjaro ili Fedora, ili onoj što ne zna da osposobi mrtav X server ili da instalira Nvidia proprietary driver? :LOL:

p.s. - ne zaboravi smajli

A ti si taj. :LOL: Ajde reci ti meni, ta tvoja zajednica koju toliko braniš, šta si ti konkretno njoj doprineo? Da li si nekome pomogao na ovom forumu, napisao neko korisno uputsvo, dao neki koristan savet? Može nešto i sa starog account-a. :ROFLMAO:

Probao sam nekoliko popularnih linuxa i ni jedan ne može da pokrene preko virtualke win 10. Kaže nešto bios.. ali u biosu je uključen secure virtuel. mode.
Jedino quemu/kvm pokrene instalaciju sa win iso, ali ide jako sporo, koristi samo jedan procesor.

Nisam siguran kako se tačno zovu opcije, ali sam uključio sve gde piše nešto ono virtuelizacije. Ploča je msi b450m-a pro max Probao sam GNOME boxes, probao sam Oracle VM, probao sam quemi/kvm to kao ima šanse da radi ali mnogo je sporo. A to što si ti pomenuo, kažu da je najbolje, ali koliko mi se čini plaća se. Gde da nađem free verziju?

---
Da sad sam video ima free opcija. Ali je .bundle. Kako to da instaliram? Da li da probam ubuntu 22.04?

Meni Fedora postaje sve interesantnija, uvek ima prilično svež softver. Ubuntu je nekad bio takav, gledao je da sve bude što prostije za korisnika, ali je gurao i novi softver, sad mu je desktop izdanje samo dodatak, jer pare su na serveru. Bilo bi lepo recimo da LTS ponekad dobije novi Gnome, a ne da večito ostaje na onom na kom je došao. Nove kernele i dobijemo ponekad, al i oni budu solidno stari. Canonical doda vrlo malo svog developmenta, koji ume da bude i promašaj, kao sad sa snaps.

Kad sam zadnji put probao Fedoru, gomilu softvera sa kojom je Ubuntu dolazio si morao ručno da instaliraš, a nervirao me je i rpm paket menadžer. Ono što me sad odbija je što čini se da nema distroa na kome više ljudi pokušava nešto da reši nego na Fedori. Probaću u nekom momentu, pa ću videti.

Jeste fedora dobra, baš nju sam zadnju probao. 35-icu, sve je brzo, radi na dva monitora, sve sveže i gomila softvera, ali neće virtuelizacija, to me je odbilo. Tako je kod mene.

Nazad
Vrh Dno