Šta je novo?

Grejanje na gas

Ako ti je samo zbog okvirnog praćenja, to će da ti završi posao. Ako ti je zbog deljenja troškova, obrati pažnju da na računu uvek imaš one kofeicijente za energetsku vrednost i temperaturu. A valjda postoje setovi koji to odmah računaju. Meni su prošle sezone ugradili onaj na daljinsko očitavanje. Ako hoću da vidim potrošnju, moram da otvorim ormarić i uključim ekran. To sam uradio 2x. I onako plaćam ono koliko piše na računu...

Jel postoje neki mini peci na gas za samo jednu prostoriju, znaci bez dodatnih instalacija samo rupu za izduv kroz fasadu a ne kroz odzak?
Plus ako bi imala neko baterijsko napajanje elektronike kada nestane struje, jer tu nema onda nikakvih potrosaca za motore pumpi jer samo elektronika radi i nista vise.

Imaš obične peći na gas, ne treba im nikakva struja, niti imaju bilo kakvu elektroniku. Kod nas popularne Alfa Plam peći, imaš i gomilu drugih proizvođača.

Imaš obične peći na gas, ne treba im nikakva struja, niti imaju bilo kakvu elektroniku. Kod nas popularne Alfa Plam peći, imaš i gomilu drugih proizvođača.
Ako nemaju elektroniku, onda nemaju ni termostat tj rucno se podesava jacina i paljenje i gasenje ?
Jesam li u pravu?
Ima li neke sa termostatom i sa bekap baterijom?

Imaju termostat, kao i sve peći, stara dobra mehanika. Paljenje piezo, kao i na upaljačima, sa njim upališ pilota, tj. mali plamen koji peć dalje koristi za paljenje/gašenje. I stari gasni kotlovi su isto radili.

Skupo je grejati se na gasne peći. Treba uložiti u dobru mrežu sa radijatorima, ili se grejati na klime.

Isporuka energije treba da bude u kWh, svuda je tako.
E sad... i meni smrdi na mućkanje ali satovi su u m3, ne bi smeli puno da kraduckaju.

I dosad su krali sa stavkom gubici, ali si barem znao da kada ocitas potrosenu kubikazu uracunas i taj koeficijent i fiksne troskove i to je to.
Sada mogu da kazu da ce jedan mesec da prodaju jedan tip gasa koji ima x kw po m3, zatim drugi mesec iz drugog izvora ima x kw /m3, ili cak i da kombinuju gas iz razlicitih izvora pa da pisu razlicito racunanje tako da se niko zivi nece moci snaci (sto mislim da je najrealnija opcija).

Po tom sistemu zeznuce najvise nas kojima kotao radi 24/7 na nisko temperaturnom rezimu bez termostata.

Zeznuce sve jer ćete plaćati po nekoj formuli koju će da naprave a koja uključuje nepoznate primenjive vrednosti, jer oni potrošnju mogu da izmere samo na jedan način, protokomerom kao i do sada.

Gde je svuda tako?

gas se sa razlogom prodaje na kubik, jer da bi dobio kw tj energiju trebas prvo da ga spalis.

Po toj logici sutra na pumpama mogu da odluce da prodaju benzin po kilovatu.
u EU na primer.

Gde je svuda tako?

gas se sa razlogom prodaje na kubik, jer da bi dobio kw tj energiju trebas prvo da ga spalis.

Po toj logici sutra na pumpama mogu da odluce da prodaju benzin po kilovatu.
Znaju koji kvalitet gasa prodaju. Statističkih znaju koliko energije ima u m3.

Meni je ovo bolji način, jer kad se prodaje na zapreminu onda mogu da guraju lošiji kvalitet i uvek isto plaćamo.

E, sad je druga stvar što živimo u Srbiji i nemamo poverenja u državu.

"oni" znaju?
Jel znas ti?

bice mi, majke mi, to je bolji gas nego prosli mesec....
mi smo to izracunali po formuli sa jednom nepoznatom promenjive vrednosti koju mi odredjujemo.

kao sto rekoh gas se sa razlogom ne prodaje na kilo, kw, metar itd...

Nemam opremu da izmerim, u teoriji nije nemoguće :)

Šta ti znači da ti prodaju na m3 ako ti prodaju loš gas? Nema nikakve razlike. Mogu da te *****u kako god okreneš.

mogu oni nas uvek da *****u kad i kako hoće, gledaj s dizelom šta se dešava cena na svetskom pada a kod nas raste...trebalo bi da ima logike da je za nas sigurnije naplata po kWh ali ko će to kontrolisati. sve mi miriše na neko sitno kraduckanje...

To je verovatnoća fora gde gas nece zvanično poskupeti koliko su stvarno hteli jer bi verovatno zvucalo puno.
Ovako su digli cenu 10% zvanicno i nasli nacin da te na obračunu zavrnu za ostatak.
Da neko od potrosaca utvrdi kalorijsku vrednost gasa je nemoguće, kao ni da se na kraju zali na obračun ako mu se ne svidi.

Ja iskreno i čekam da vidim kako će proći ova grejna sezona i sa cenom pa ako bude prihvatljiva prelazim na gas ubacujem još 2 radijatora i kotao i cao. drva s 5200 otišla na 12000 alooooooo

Da li je neko radio skoro servis na Vaillant gasnom kotlu, zanima me okvirna cena pre nego što pozovem majstora, prošle godine je bilo 40-50€ ako se ne varam, pa da se pripremim :ROFLMAO:

5000 moj majstor u bg-u, jako dobar majstor.

Kako da se osiguramo da nam kotao ima struje dovoljno da vrti pumpu ako bude restrikcija?

Edit: lowcost varijanta je akumulator od auta i inverter? Ima li neko predlog koji?

Da, i mene interesuje koji Inverter kupiti. Ne mora konkretna preporuka, samo neka napiše neko šta otprilike da gledamo, koja snaga. Vidim da ima po oglasima bukvalno od 300w pa do 4kw.

Nazad
Vrh Dno