Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

koliko vidim bolje kupim polovnu za 100 150e
jer mi ovu dodje da razlupam sa macolom

Samo prljava, nema šta drugo da bude. Obično se vidi sloj prašine na lamelama turbine, možeš i nekom mekšom i tanjom četkom za farbanje da probaš da zavučeš među same lamele i videćeš šta će da ispada iz njih

Vec je mnogo vise jer su povecali NOIE za 83%...

ASYG12KMTA-AOYG12KM 72000дин или
Bosch CL3000i-Set 35 55000дин ???
KMTA за длаку ефикаснија - иначе скоро идентичне карактеристике по еуровенту.
Kažeš iste? Pa ok onda kupi Boš, nemoj mangupima da daješ pare bez veze. Al jedno upozorenje: Neki pametni kažu da i na tarabi piše pi... Pa ga ne turaš u tarabu. Da ti je sad ovde jedan korisnik koji se ako se ne varam zove Joza, imao bi šta da ti kaže za to kineski štampanje specifikacija. Stari forumaši znaju o čemu se radi...
I na kraju, kakve veze ima Eurovent sa snagom klime......nikakve.
Al opet ti kažem kupi Boš, nije za tebe Fujitsu. Ja nebi više gubio vreme....pozzzz.

Samo prljava, nema šta drugo da bude. Obično se vidi sloj prašine na lamelama turbine, možeš i nekom mekšom i tanjom četkom za farbanje da probaš da zavučeš među same lamele i videćeš šta će da ispada iz njih
Nema druge, moram da probam... Ma dovuci cu i kompresor u potkrovlje, pa kad dunem....

Kažeš iste? Pa ok onda kupi Boš, nemoj mangupima da daješ pare bez veze. Al jedno upozorenje: Neki pametni kažu da i na tarabi piše pi... Pa ga ne turaš u tarabu. Da ti je sad ovde jedan korisnik koji se ako se ne varam zove Joza, imao bi šta da ti kaže za to kineski štampanje specifikacija. Stari forumaši znaju o čemu se radi...
I na kraju, kakve veze ima Eurovent sa snagom klime......nikakve.
Al opet ti kažem kupi Boš, nije za tebe Fujitsu. Ja nebi više gubio vreme....pozzzz.
Одговор је на том нивоу да не заслужује да буде прочитан до краја, али због осталих чланова:
Бавим се сервисом електронике и отварам свакакве уређаје, квалитет и бренд нису увек у корелацији. Јефтинијi уређаји познатих брендова знају итекако да оману, нарочито они најизвиканији. Са друге стране Bosch се није прославио што се клима тиче, тако да има мотива да спакују нешто касветно.

Jarane, ako kupiš taj Bosh javi nam povratnu kako grije, bar meni. Ja bih kupio par komada treba mi za apartmane na Vlašiću.

Ovde ne pričamo o peglama ovde pričamo o klima uređajima. Što se brenda Boš tiče, ja imam njihov usisivač proizveden u Turskoj i on radi evo nakon 10 godina. Al više nikada ga nebih kupio jer ne radi onako kako treba već kupi samo male mrvice a ostalo malte ne mora metla i dlaku nema šanse da pokupi već mora da se kupi dodatna papuča, evropski standard nema šta.
Al da se vratimo mi na temu, uređaj za koji si ti pitao konkretno Fijitsu KMTA nije ulazni model. To je više kao srednja klasa Fujitsua, dakle nije ulazni model. Ali ono što neki od nas ovde pokušavaju da ti kažu je da ono što piše u specifikacijama nije uvek tako. Eurovent nije dokument koji govori o krajnjoj snazi klime već o tome imaju neki drugi dokumenti koje daje sam proizvođač. Ali, nikada ne možeš računati na krajnju snagu klime jer je ona u praksi nemoguća. Ta snaga se ostvaruje na maksimalnoj snazi duvanja i kad si odvrnuo daljinski na 30. Hoćeš ti da sediš u takvoj prostoriji, pustiš ženu i decu da tu borave 24 sata. Ja ti garantujem da bi te žena napustila i odvela decu.....zauvek. A pri tom Fujitsu ne može da duva maksimalnom snagom duže od pola sata, onda sam prelazi na jedan stepen nižu brzinu. Kažu skoro ista snaga na KMTA i Daikin ftxb35c skoro iste....al na papiru. Ja tu klimu imam na poslu i mogu da ti kažem da Fujitsu duplo jače duva nego ta klima a na papiru 20% razlika. A što se toplote tiče Fujitsu KMTA je za klasu jači a na papiru opet samo 20%. Daikin ftxb35c nije za grejanje on je za izuzetno izolovane objekte i to više za dogrevanje. Kod mene u firmi kad temperatura padne ispod nule pali se CG na struju a Daikin ide u zimski san do proleća.
Dakle, kad se bira klima prvo se raspitaš ko ima takve klime koje tebe zanimaju. Onda odeš kod tih ljudi i osetiš rad te klime pa tek onda gledaj specifikacije. Dobro pogledaj prostoriju i uslove u kojoj klima radi. Jer ako taj Fujitsu staviš u malu dobro izolovanu prostoriju pokajaćeš se sigurno što nisi uzeo Daikin jer je on u tim uslovima ima za klasu bolju kulturu rada. A ako hoćeš kulturu rada i snagu onda kupiš Mitsubishi a on je osetno skuplji i od Fujitsua. Toliko o specifikacijama na papiru i realnom radu.
A što se tiče Boš klime, nisam čuo dobre informacije za nju al najbolje da odeš kod nekog ko je ima i proveriš. I na kraju na tvoje postove više neću odgovarati....zbogom.

Pozdrav ljudi, treba mi pomoc oko odabira klime.
Elem, prvo mi je za oko zapala Gree Amber Premium 12-ica, ali je trenutno nema na stanju i cena joj je malo visa.
A sad mi je iskocila ponuda za Samsung Wind free Elite Pure 1 za ~85000.
Interesuje me da li neko ima iskusta sa ovim modelom i da li se isplati uzeti je po toj ceni?
Konkretno mi treba za grejanje 50-ak m2, kao glavni izvor toplote, i naravno da o'ladi leti malo da moze da se zivi.

Ima li izolacije da li je to jedna prostorija ili ne.Stan ili kuća.Prvo ove informacije pa videćemo za dalje.

Koju klimu preporucujete za jednoiposoban stan od 40 kvadrata.
Ima prano grejanje u zgradi tako da ne treba da greje.
Jednostavna i prihvatljiva cena.

Izolacije trenutno nema, bice uskoro(nadamo se). Kuca je u pitanju, ali je podeljena na stanove.
Dnevna soba i jedna spavaca od ~8m2 su u pitanju.

^^
I kod mene je počela da kaplje unutra, bili majstori i sve čistili, odvajali je od zida i čistili i sa te strane, crevo spolja, iznutra ali opet kaplje. Kadica nije oštećena ali kako je u pitanju Gorenje klima stara nekih 15-16 godina "teorija" im je da se plastika iznutra izdeformisala (valjda kanali kojim odlazi voda) i da zbog toga kaplje.
U svakom slučaju po njima nema rešenja za tu klimu.
Da li vrevo od kondenAta ima slobodan pad i da li se nalazi kraj u nekoj posudi? Kod mene ako ostavim u posudi i kada se voda nakupi napravi se vazdusni cep i ne da vodi da silazi.

^
Hvala na interesovanju za moj problem, ima slobodan pad i nije u posudi. Moraću da proverim (sa nekim ko to bude znao) da li negde gore ima još jedna kadica i u kakvom je stanju, kolega sa foruma je skoro pisao o tome.

Da li vrevo od kondenAta ima slobodan pad i da li se nalazi kraj u nekoj posudi? Kod mene ako ostavim u posudi i kada se voda nakupi napravi se vazdusni cep i ne da vodi da silazi.
Crevo od kondenzata ima slobodan pad i treba da odvede vodu napolje.Ne znam zašto voda ide u posudu koja ti pravi problem.

^
Meni pravi problem, sve je očišćeno, voda bez problema izlazi napolje ali opet kaplje i u unutra.

meni jos uvek majstor nije doso u vezi istog problema... zauzet sve mi se cini da eskivira i ide na bolje poslovne solucije

Prizemna kuća 54 kvadrata,preko fasade 8 cm izolacija,gore karatavan i 3 cm stiropor pa lamperija.Postavlja se jos 10 cm staklene vune na tavanu.Dole parket pa laminat.pitanje je koje klime i koliko za grejanje kao jedini izvor.20220725_095910.jpg

Mitshubishi ln35 potrošnja struje ispod 1kw dnevno. Zadata temperatura 25 stepeni.

Prilozi

• Screenshot_20220803_181137_com.tuya.smartlife.jpg
    Screenshot_20220803_181137_com.tuya.smartlife.jpg
    38.5 KB · Pregleda: 93
Treba mi pomoć oko aktivacije AC freedom aplikacije

Zapnem prilikom registracije gde mi traži sesticifteni aktivacioni kod a na mail dobijam cetvorocifreni i ne mogu da prodjem taj deo.

Vox? Prolazio je bez problema.

Da li uzeti 1 inverter za dogrevanje preko noci? Umesto klasicne on/off klime i grejalice?
U pitanju je izolovana kuca, dogrevale bi se 2 sobe...

Ukoliko pozicija klime omogućava grejanje obe prostorije svakako je bolje rešenje inverter nego kombinacija koju imaš sad.

Pozdrav svima,

Trebalo bi uskoro da se selim u novi stan. Stan će imati centralno grejanje, mada je upitno kakvo će biti (čitao sam da u novogradnji može biti povuci potegni tokom prve godine), pa bi mi trebala preporuka za inverter klimu za spavaću sobu kako bi se dogrevalo ako bude potrebe zbog bebe i naravno leti za hlađenje. Soba je 16 kvadratnih metara.

U prilogu je nacrt stana. Tu gde se crvena strelica je Midea MSAG-12HRN1 koja je on/off (nije bilo mogućnosti biranja). Kada se postavi inverter u spavacu, ima li sanse da se soba izmedju rashladi dejstvom pomenute dve? Ako ne, onda ce inverter koji se traži raditi manje jer ce ukucani verovatno veći deo dana biti u dnevnoj. Ja planiram da radim iz te srednje sobe .
Zgrada bi trebalo da ima dobru izolaciju i pvc stolariju.
Budzet oko 500e.

Prilozi

• IMG_20220804_203724_116.jpg
    IMG_20220804_203724_116.jpg
    83.2 KB · Pregleda: 74
Pozdrav
Potreban savet za inverter klimu, stan je u izgradnji 55m2, imace podno grejanje na gas.
Kako najavljuju gasnu krizu ne bi bilo lose imati rezervnu varijantu za grejanje.
Sto znaci da ce klima sluziti prvenstveno za hladjenje i mozda grejanje u prelaznom periodu.
Pozicija klime je iznad terasnih vrata.

Sto se tice budzeta za klimu, ne znam koliki je jer da je grejanje na inverter primarno isao bi na neku skuplju varijantu, posto ce sluziti za hladjenje pretpostavljam samo u najtoplijim danima jer je drugi sprat dobro izolovane zgrade onda se ne bi previse izlagao trosku.

Prilozi

• B8608654-A168-4D0B-9175-BF0C4BFB8DC9.jpeg
    B8608654-A168-4D0B-9175-BF0C4BFB8DC9.jpeg
    88.6 KB · Pregleda: 44
Vrh Dno