Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

E a pitanje je takodje, da li ove pojedinacne klime trose vise ili manje struje od jedne multi split klime. Koja iznosi oko 400000k sa sve ugradnjom.
Ovu sam nasao neznam kakva je, a i ne razumem se u klime 😉
Screenshot_2022-07-24-18-05-41-940_com.android.chrome.jpg

Jako dobra cena za wik

@Drajver

Gree ima problema sa softverom sa vecinom klima, koliko vidim samo stariji modeli Viola i Amber su ok.
Multisplit nije dobro resenje jer kad stane nemas nista a kad imas pet nezavisnih jedinica svaka radi zasebno.
Ja imam 90m2, kuca, 5cm fasada i tavan stiropor i grejem sa 5 klima, 2X LGC 12, 2X LLCA 09 i jedna VOX 12 IVA5-12JR, sezona bila 320e.

@Drajver

Gree ima problema sa softverom sa vecinom klima, koliko vidim samo stariji modeli Viola i Amber su ok.
Multisplit nije dobro resenje jer kad stane nemas nista a kad imas pet nezavisnih jedinica svaka radi zasebno.
Ja imam 90m2, kuca, 5cm fasada i tavan stiropor i grejem sa 5 klima, 2X LGC 12, 2X LLCA 09 i jedna VOX 12 IVA5-12JR, sezona bila 320e.
Hvala na ulozeno trudu i na objasnjenju, 320€ za celu sezonu je i vise nego prihvatljivo.

ASYG12KMTA-AOYG12KM или DAIKIN FTXC35C/RXC35C ???
Слични модели сличних цена, који изабрати ???

Kmta jeo oštrija i duplo jača klima od ftxc35b a od ftxc35b ne znam jer je nisam video u radu. Daikin je za male dobro izolovane sobe. Fujitsu je bolji za prostor koji traži više snage, nije za spavaću sobu dok Daokin ke idealan za spavaću.

Cistio sam spoljasnju jedinicu pajalicom i nisam bio bas nezan. U prilogu slika sta sam napravio, ima tako na par mesta. Jel ne moze nista da joj fali?

Prilozi

• 1658766814380.png
    1658766814380.png
    993.3 KB · Pregleda: 91
Cistio sam spoljasnju jedinicu pajalicom i nisam bio bas nezan. U prilogu slika sta sam napravio, ima tako na par mesta. Jel ne moze nista da joj fali?
Nece joj biti nista, nemam sliku da ti pokazem sta su meni mjastori uradili pozadi na spoljnoj jedinici. Sirovina koja je postavljala klimu je htela da bude herkules i sama je podizala spoljnu jedinicu i preko metalnih merdevina su to sace iskrivili i to fest je iskrivljeno. Naravno to nisam ni video dok nisu otisli tek kada su otisli sam dosao ja kuci da proverim posao kako su uradili ali tada je vec bilo kasno.

Smanjio si joj brzinu prikupljanja toplote za celih 0.0001%, ali sam kapcitet je ostao netaknut :)

Kmta jeo oštrija i duplo jača klima od ftxc35b a od ftxc35b ne znam jer je nisam video u radu. Daikin je za male dobro izolovane sobe. Fujitsu je bolji za prostor koji traži više snage, nije za spavaću sobu dok Daokin ke idealan za spavaću.
Па сад није дупло јача али јача је. КМТА PdesignH=2.5, FTXC35C PdesignH=2.24
Требала за собу 33 квадрата, екстра изолована. Више ме занима како која модулира - требало би да обе имају ниску модулацију...

Savet oko klime, posto nemam blage veze o tome.

Stavila bi se u hodnik / stepeniste, da hladi ujedno i donji deo sprata i gornji deo sprata.
Posto je taj hodnik veoma visok, na kojoj visini je staviti? I naravno sta uzeti? Inverter pretpostavljam?

Savet oko klime, posto nemam blage veze o tome.

Stavila bi se u hodnik / stepeniste, da hladi ujedno i donji deo sprata i gornji deo sprata.фун
Posto je taj hodnik veoma visok, na kojoj visini je staviti? I naravno sta uzeti? Inverter pretpostavljam?
За функцију хлађења оптималније је поставити климу што вишље али не лепити за плафон. Мислим да мора да се остави бар 20цм (треба да пише у проспекту климе)

ASYG12KMTA-AOYG12KM 72000дин или
Bosch CL3000i-Set 35 55000дин ???
KMTA за длаку ефикаснија - иначе скоро идентичне карактеристике по еуровенту.

Prilozi

• AC-AOYG12KMTA-ASYG12KMTB-1658931572-d3-6e57d10f.pdf
    81.8 KB · Pregleda: 15
  • AC-CL3000i-35-E---CL3000iU-W-35-E-1658933667-63-c677e4fb.pdf
    81.1 KB · Pregleda: 15
Meni je to saće kako ga zovu tako na unutrasnjoj jedinici midea klima. Tako mi je doslo dal da se pozovem na garanciju? Mozel nesto da steti i mene zanima..

Pozdrav, već sam pisao da mi treba pomoć za izbor klime za grejanje. U pitanju je oko 90m2 dobro izolovanih prostorija. Kupio sam inverter Gree Pular eco plus 12. Ima li neko iskustva sa tom klimom i koju mi preporucujete jos jednu 12-icu ili 18-icu, moze ili srednje klase. Hvala puno

zbog cega klima kaplje unutra...? hvala

^^
I kod mene je počela da kaplje unutra, bili majstori i sve čistili, odvajali je od zida i čistili i sa te strane, crevo spolja, iznutra ali opet kaplje. Kadica nije oštećena ali kako je u pitanju Gorenje klima stara nekih 15-16 godina "teorija" im je da se plastika iznutra izdeformisala (valjda kanali kojim odlazi voda) i da zbog toga kaplje.
U svakom slučaju po njima nema rešenja za tu klimu.

Ima resenja samo ih mrzi da se cimaju, moze da se to sredi ali mora da se skida kada i da se vidi sta je problem. U najgorem slucaju da se napravi veci pad da kondezat moze da odlazi napolje.
To od 6,5 % je golo , kad budu zakacili razne dazbine bice to mnogo vise
Znam, ide na to 7,5% akciza pa na sve 20% PDV.

^
Daleko od toga da ih branim ali skidali su kadu, stvarno su svašta pokušavali, menjali pad levo-desno što je rezultiralo da se menja mesto kapljanja, u svakom slučaju bili su oko 3 sata kod mene ali pravi uzrok problema nisu našli.

Ista situacija bila na mojoj staroj klimi. Sve probali i opet kapljala.
Medjutim, ja se zainatio da provalim u cemu je fora.
Rasklopio je celu, pomerio malo isparivac i video da postoji jos jedna kadica (ili kanal, recimo) u gornjoj zoni unutrasnje jedinice. Tu se cedi gornji deo isparivaca.
Upalio kameru i zavukao telefon sa gornje strane (izmedju kucista i isparivaca) i lagano snimao povrsinu celom duzinom. Gledajuci snimak, uočio sam mikro pukitinu, kao dlaka, od 30-40mm. Zamazao preko pukotine neki gradjevinski lepak iz tube i nikad vise nije curelo.

Nego, da li neko ima iskustva oko mog problema...
Na jednoj on-off klimi mi duva samo desna strana.
Spoljna jedinica normalno radi, cevi su orošene. Isparivač je hladan i vlažan celom povrsinom.
Kolo ventilatora je ispravno, čisto, ni jedna lamela nije polomljena.
Klima je stara 10-ak godina i radi samo 10 sati godisnje na hladjenju.
Do sad nije ozbiljno ciscena, jer vizuelno nije bilo potrebe (kad skinem filtere jednom godisnje da operem, uvek se odusevim kako je sve kao novo).
Pre neki dan je ukljucim i vidim da duva samo jedna strana (bukvalno, kao da je neko povukao crtu na pola).
Da li je moguce da je neko "nevidljivo" blato toliko zalepilo izmedju lamela da nema protok vazduha?
Nekako mi je cudno da je "prekid" bas na pola, a ta "mrtva" polovina ne duva bas nista...

Vrh Dno