Šta je novo?

Samsung Galaxy A52 (5G)

Ja sam nakon Redmi note 8 presao na A52s prije 2 mjeseca. U svakodnevnom koriscenju A52s je mozda maksimum 15-20% brzi i ta prica o vrhunskom procesoru se ne primjecuje toliko. Kamere mu jesu bolje, 120hz amoled ekran iskreno nisam primijetio neku vecu razliku, iako svi o tome pricaju u odnosu na lcd sa 60hz. Jeste malo bolji ekran na dnevnom suncu, ali sto se tice skrolovanja skoro da ne primjecujem razliku. Otisak na ekranu cesto neprecizan, pa moram po nekoliko puta da pritiskam dok ne otkljucam telefon. Dobra stvar je sto se svakog 15. u mjesecu dobija update sistema. Igrice ne igram, tako da ne znam kako se tu ponasa procesor. Baterija mi traje jedan dan, isto kao i na RN8. Na Samsungov UI sam se relativno brzo navikao i za sad mi je ok. Nista specijalno brzi u odnosu na MIUI, postoje razlike, ali to je stvar navike. U pocetku sam imao problem sa proximity senzorom (virtuelni je kao i kod Xiaomi), medjutim u zadnje vrijeme radi normalno.
U sustini, telefon taman vrijedi 300€ i to je maksimum. Djeluje da je Samsung na svemu stedio sem na kamerama. Nisam se razocarao sto sam ga kupio, ali sam ocekivao da cu primijetiti vecu razliku u radu u odnosu na RN8 star preko 2 godine.

Ja sam nakon Redmi note 8 presao na A52s prije 2 mjeseca. U svakodnevnom koriscenju A52s je mozda maksimum 15-20% brzi i ta prica o vrhunskom procesoru se ne primjecuje toliko. Kamere mu jesu bolje, 120hz amoled ekran iskreno nisam primijetio neku vecu razliku, iako svi o tome pricaju u odnosu na lcd sa 60hz. Jeste malo bolji ekran na dnevnom suncu, ali sto se tice skrolovanja skoro da ne primjecujem razliku. Otisak na ekranu cesto neprecizan, pa moram po nekoliko puta da pritiskam dok ne otkljucam telefon. Dobra stvar je sto se svakog 15. u mjesecu dobija update sistema. Igrice ne igram, tako da ne znam kako se tu ponasa procesor. Baterija mi traje jedan dan, isto kao i na RN8. Na Samsungov UI sam se relativno brzo navikao i za sad mi je ok. Nista specijalno brzi u odnosu na MIUI, postoje razlike, ali to je stvar navike. U pocetku sam imao problem sa proximity senzorom (virtuelni je kao i kod Xiaomi), medjutim u zadnje vrijeme radi normalno.
U sustini, telefon taman vrijedi 300€ i to je maksimum. Djeluje da je Samsung na svemu stedio sem na kamerama. Nisam se razocarao sto sam ga kupio, ali sam ocekivao da cu primijetiti vecu razliku u radu u odnosu na RN8 star preko 2 godine.
I da dodam wifi je katastrofalan. Ja sam prešao sa Redmi Note 8 PRO i prednost je jedino u kameri, mada nije nešto drastična. U pravu si i za čitač otiska prsta, ali mi koji smo uzeli preko VIPa i Yettel-a dobijamo nadogradnje na 2 do 3 meseca. I za ekran: mnogo su mi lepše boje i jasnija slika bili na IPS 60Hz na RN8PRO nego na Super AMOLED 120Hz na A52s.

E sada ispada da je krš uređaj, a svi recezenti ga hvale. I strani i domaći.

Strašno je ako je ekran lošiji od Xiaomi telefona, jer Samsung tu mora da briljira u svim apsektima. Ja svoj još čekam da dođe pa ću da ga pošteno izmučim.

Ja sam imao A52, ali sam jedino bio nezadovoljan sa brzinom instalacija aplikacija. Tu mi se nekako činio sporim i traljavim. Kako je bio službeni, a koleginica nije imala, ustupio sam joj svoj, a sada sam sebi uzeo A52s. Neka je i za tih 15% bolji, ja se neću buniti ni malo. Isto kao što su im i S serije za 15-20% bolje od prethodnih, tako je očigledno i kod A serija.

A52, licno sam video, baterija 2 dana i nesto h sa oko 10h sot. Pokusacu naci nekoga sa a52s da objektivno sagledam kako radi.
Nije da je neophodno da zamenim telefon, pa cu jos traziti model.
Nisam odusevljen idejom prelaska na samsung ali ono sto a52 nudi za svoju cenu nije lose.
Opet cu naglasiti, cini mi se da su i telefoni 2-3 god stari jos uvek dobri konkurenti ovima iz 2022, mnogo je industrija podbacila.
Licni utisak.

Po preporuci receznata sam i kupio A52, prvenstveno nakon što sam odgledao njegovo predstavljanje na Benčmarku, i dalje sam prezadovoljan kako radi.
Kao veciti pljuvac Samsunga i ja mogu reci da sam prezadovoljan. Ja ovo necu menjati na duze staze, sem ako ga ne useru softverom kasnije.

Edit: Jedina zamerka mi je na plastica ledja, uspeo sam nekom maskom da ih ogrebem (neko je valjda vec pisao da mu se isto desilo). Koristim Samsung silicon kopiju sa aliexpressa koju sam koristio i ranije (al sam hteo nesto lepse, hebo me pas), unutra ima tkaninu pa nema grebanja.

Ja sam pre deset dana presao sa Poco X3 nfc na A52s. Velika je razlika u ekranima.

Poslednja izmena od urednika:
Pozdrav pitanje je inicijalno u vezi A33 5G, ali ne postoji tema pa da pitam ovde...

Da li je neko uspešno odradio debloat sistema preko Adb? I ako jeste kako ste zadovoljni?
Ovako npr. Link

Ne težim da ubrzam sistem nego me nervira gomiletina tih meni nepotrebnih aplikacija koje su instalirali sa sistemom...

I drugo pitanje da li se bloatware vraća nakon svakog update i ažuriranja sistema (pretpostavljam da se vraća)...

Ja sam jos jedan koji ne voli Samsung, a eto kupio je isti. Mislim da i dalje nema boljeg telefona u toj klasi za taj novac. Jedino sta bih voleo na njemu je bolja baterija. Ovde su ljudi kacili SOT od po 6-7 h pa i vise mislim. Ja to nisam video za ovih 5 meseci. Igre ne igram, nikada ni pokrenuo jednu nisam na telefonu. Meni se vrti oko 4-5h SOT . Bilo je naravno par puta da prebaci to ali retko bas. Mislio sam prvo da je problem do mog primerka ali pored mene jos troje ljudi je kupilo isti na moju preporuku i isti slucaj je kod njih. Nisam neki zahtevan korisnik, telefon mi sluzi uglavnom za multimediju i listanje po netu, viber i te gluposti. Telefon jeste plastican sav ali meni ne smeta , kupio sam dobru zastitu za njega tako da mi to ne znaci nista od kakvog je materijala. Ne planiram da ga menjam skoro ako ga ne useru softverom naravno. Po meni neces pogresiti ako kupis ovaj telefon. Ne znam da li postoji neka najava za A53S sa drugim cipsetom i baterijom od 5000 mah, to bi bio pun pogodak ali cena da ne ode u nebo

Stigao A52s. Brze radi nego A52 definitivno. Podesio sam sve, nema stekanja, ali imam februar 2022.na telefonu.

Znao sam da ima neka fora sa oznakom A52s 5G NE. Proverim koji je ovo build i vidim da je country code, Minamar-Burma.

Meni se vrti oko 4-5h SOT . Bilo je naravno par puta da prebaci to ali retko bas. Mislio sam prvo da je problem do mog primerka ali pored mene jos troje ljudi je kupilo isti na moju preporuku i isti slucaj je kod njih. Nisam neki zahtevan korisnik, telefon mi sluzi uglavnom za multimediju i listanje po netu, viber i te gluposti.
Imao sam isti slučaj sa baterijom, sličan SOT od oko 5h, odlučio sam da odradim reset na fabrička podešavanja i posle toga baterija se poboljšala, sada traje koliko sam i očekivao - od 6 do 8h SOT.
Drugih zamerka nisam imao, telefon je odlican za svoju klasu, međutim mala sitnica koja me ponekad iznervira je što se u vrlo tankom prorezu iznad selfi kamere između ekrana i rama telefona sakuplja prljavština koja se ne može očisiti pošto se ne može čak ni čačkalica zavući.

Zamolio bih nekoga ko poseduje A52s da napise opsti utisak o telefonu.
Ono sto me odbija, uvideo sam na A52, je malo vise okvira oko ekrana, i sama velicina telefona.
Hvala

Evo posto sam bas juce uzeo A52s 6/126 najvise pod uticajem review-a sa neta. nemam neka preterana iskustva sa androidom tako da su mi potrebe i ocekivanja u skladu sa tim skromna. pre toga sam koristio 3k jeftini ne smart fon koji mi se bukvalno raspao posle jedno 5 godina upotrebe inace ga ne bih ni menjao.
Imao sam dodira sa starijim xiaomi modelima redmi note4, mi max i mi9T koji su svi bili u svoje vreme dosta popularni na forumu. kao i sa novijm mi11lite koji sam uzeo zeni prosle godine isto pod utiskom tema sa ovog foruma.

hteo sam ozbiljan fon sto je moguce manji, sa dobrim ekranom i odnosom dobijeno/placeno. kamere najmanje bitne od svega.

svideli su mi se xiaomi 12 i s21fe ali me je njihova cena brzo usmerila da trazim nesto jeftinije. Uvek sam mislio da dati na mobilni preko 200e nema nikakvog smisla ali posto su se vremena promenila mogao bih da zivim sa tim da na ovo bacim do nekih 300e. Dosao sam do zakljucka da a52s ne bi mogla biti losa kupovina za oko 35k, posebno posle odgledanih pecinih kadrova sa kitzsteinhorna i kamene gore.

glavna zamerka koju sam mogao da nadjem za a52s su plasticni okvir i ledja. ovo mi nije bio nikakav faktor koji bi me odvratio posebno sto iz iskustva da kvalitetna i dobro izvedena plastika moze biti u dosta slucajeva zahvalnija i prijatnija u upotrebi od metala.

e sad i neki prvi utisci posle kupovine

velicina: bilo bi mi sigurno bolje da je manji ali moze da prodje i u ruci mi ne deluje preveliko. a verovatno ce za moje dzepove vec biti ozbiljniji zalogaj

izgled: uzeo sam crni i cini mi se da bi mi bio dosta lepsi da su stavili i crn okvir umesto ovog metalik sivog. nije toliko primetno i verovatno cu ubrzo prestati da primecujem ali sam morao da spomenem sta mi je oko toga proslo kroz glavu.

ekran: ok a verovatno i dosta vise od toga bar za moje potrebe. u vezi okvira ja sam od uvek cenio sto manje ivice oko ekrana cak i na monitorima sam uvek birao minimalne moguce okvire jel bi mi sve drugo odmah delovalo ruzno i zastarelo cak i kada to nije bilo toliko evidentno kao danas. ovde zaista nisam primetio nista sto bi me navelo na misao kako bi bilo bolje da su okviri tanji nego sto jesu.

kvalitet materjala: u ruci okvir, pa i ledja koja za prihvat slabije koristim, na dodir ne ostavljaju utisak plastike a posebno ne neke jeftine. okvir solidno cvrst kakav i treba da bude i ne navodi na to da bi nesto tu moglo da pocne da krcka ili pucka sto bi me tek posebno potreslo. ledja na dodir ostavljaju nesto slabiji utisak ali bih ih sigurno ocenio bar prolaznom ocenom.

jedino sto je meni pokvarilo vrlo dobru ukupnu sliku je ono sto se dobije kada se ledja cvrknu ili kucnu prstom negde po sredini, a to je zvuk jeftine plastike. verovatno je stavljen pretanak poklopac i nije prema njemu potrebno ukrucen. ovo me je sigurno blago razocaralo od samsunga.
posebno obzirom na cenu od oko 500e na startu nisam ocekivao da bi neki tako prost test solidnosti mogao svoriti kod mene ovako plasticno suplju impresiju kako to nije to.

ali ako se vestacki ne izaziva cvrkanjem po ledjima nece biti ni ovog zvucnog razocarenja, cini mi se.

Drugari imam problem a li i ne znam da li je problem.U pitanju su SMS-poruke ne sve ali kada pošaljem poruku nekom i on mi odgovori meni poruka ne stigne vec kada upalim wifi onda mi stigne poruka zašto je to tako?
Telefon nisam ništa dirao ni ti čačkao vec kako sam ga kupio ubacio karticu uradio sam apdejtove sve resetovao i počeo da ga koristim, jel sam čitao ovde da posle apdejta je poželjno da se odradi reset i toliko.Koristim aplikaciju za SMS poruke koja je stigla sa telefonom.
Kako da podesim da mi normalno stižu SMS poruke?

Istekao edit pa moram ovako. SmartSwitch pogurao stvari za update. Po build-u vidim da je SEE u pitanju, instalira se upravo patch.

Nego jel neko experimentisao sa Gcam za ovaj tel? Sta preporucujete koji config i gcam?

Na akciji je bio 55k. Imao sam i bodove, tako da me je izasao 45k, verzija 8/256.

Koja akcija, kad je 47.990 regularna cena :)

Potvrđujem.

Prilozi

• Screenshot_20220722-120848_Chrome.png
    Screenshot_20220722-120848_Chrome.png
    271.6 KB · Pregleda: 61
Jeste sada, ali u ponedeljak nije bila. Sada modela od 256GB u Gigi nema.

Ovo nije S model, običan je :).

Vrh Dno