Šta je novo?

Hi-Fi vs AVR

Ja sam ti malo specifičan slučaj. Frik sam za kasete i dekove i ne uživam u savremenim nosačima zvuka i formatima, koliko uživam da slušam sa kaseta. Najviše volim da snimim šta mi se sluša i onda slušam celu kasetu bez preskakanja.

A moram da priznam da pošto nisam imao neki hifi dok sam odrastao, meni su standardi za pristojan zvuk verovatno vrlo niski.
Ogromna mi je razlika ovo što sad imam i znam da je to neki lower tier hifi, ali za mene skroz ok, zvuk je prilično detaljan i analitičan, a fali mu malo širine pozornice, to odmah primetim na kvalitetnijim sistemima.
Kasete su u rangu boljeg mp3 zvuka, ništa specijalno, i to ako su hrom ili metal kasete, sa normal je kao 128 kbps.
Nisi jedini koji voli dekove ali ja recimo moje više ni ne slušam, snimljene kasete su toliko degradirale da mi se ne sluša hiss više pored 24/96 HiRes

@a c a Sve stoji što kažeš Aco, nego sam ja više neki specifičan slučaj.
Meni je uživancija da snimam kasete (za to imam troglavi Pioneer CT-S670D) i onda da ih preslušavam (na Pioneer CT-W606DR). Da li je nostalgija, šta li, ali tako lečim živce, što se kaže. Retko kad pustam muziku, preko servisa (imam plaćeni Deezer i Spotify u HiFi kvalitetu), više ih koristim za snimanje. Mogu da pustim lossles kvalitet, ali meni kaseta (još kad je sam snimim) ima neki šmek u kome više uživam.
Verovatno je većini to bezveze, ali mene to relaksira.

Pređi na trakaš + phono (man of culture kombo).
Uživaćeš i u zvuku, a i u premotavanju.

A još ako u priču uvedeš i lampe...

Док стримује, може неки вентилатор на макс да пусти у позадини да чује шум. :)

najbolje sada da ulaze u dekove i juri koji je najbolji...:rolleyes:

To su sve sada samo neke lepe uspomene, niti moze da zvuci kao nekad, niti ima kaseta da se kupi, niti ima smisla osim nostalgije.

Има касета али су прескупе...

Taj Pioneer nije ništa specijalno, poslednji pokušaji da se ostane u igri. Ako već hoćeš da uživaš u zvuku dekova juri nešto ozbiljnije
Prelistaj Zokijev blog

Od Zokija sam ga i kupio.

Oba deka su sređena, a meni odgovara jer mi se S670 uklapa sa 606DR koji isto ima DSP za redukciju šuma (radi interno A/D konverziju, redukuje šum pa vrati D/A) i koji je odličan za play.

Mogao je do pre 5-6 godina i da se kupi ozbiljniji dek po nekoj normalnoj ceni, sad već neko vreme prepisuju cene sa eBay-a i malo su bezobrazni na KP.

Мало је блага реч... вишедеценијски отпад кошта више него некад нов у продавници.

Ja sam hteo 2015. da kupim Nakamichi CR7 i bilo mi je skupo 1000 evra, sad se prodaju neispravni za 2 hiljade

Eh kakve su to skalamerije bile i koliko su kostale...
a danasnja deca muziku slusaju na mobilnim telefonima...i ako mi u kuci imamo pojacala, dekove, tunere u kojih je spucano brdo para.

Комфор на првом месту а декови и аналогни тјунер су древна технологија.

Комфор на првом месту а декови и аналогни тјунер су древна технологија.

To bi moglo kad bi se čovek u potpunosti ponašao kao racionalno biće, ali je svako od nas za nešto pomalo iracionalan. Otud i ove ludačke cene za praistorijske uređaje, koji nemaju neku praktičnu vrednost, već su posledica postojanja sentimentalnih budala (misleći tu na meni slične).

Надовезао сам се на претходни пост зашто деца слушају музику преко мобилног. :)

Мене мрзи да пустим други цд.... само стрим са компа....
Кад сам био клинац слушао сам касете, кад сам био тинејџер слушао сам дискове.... доста више... редно да еволуирам. :)

Takođe, sada sam prešao na striming platforme.

Пример хифи огласа, половни звучници 2000е а нови били 2007. године 2500$.

Мене мрзи да пустим други цд.... само стрим са компа....
Кад сам био клинац слушао сам касете, кад сам био тинејџер слушао сам дискове.... доста више... редно да еволуирам. :)
Isto, samo strim, ili komp ili Tidal... Eventualno net radio. Sve u svoje vreme, kao tinejdžer presnimavaj kasete, hvataj pesmu na radiju pa se moliš da voditelj ne prekine ... Kasnije stigli cd-ovi, oduševljenje. Pa mp3, narezuj cd-ove, brzina 4x, da ne "pukne" :)
Sad daljinski ili telefon u ruke i sve je tu. Ostarilo se, olenjilo :)

To bi moglo kad bi se čovek u potpunosti ponašao kao racionalno biće, ali je svako od nas za nešto pomalo iracionalan. Otud i ove ludačke cene za praistorijske uređaje, koji nemaju neku praktičnu vrednost, već su posledica postojanja sentimentalnih budala (misleći tu na meni slične).
Bio nekad, ali vrlo brzo sam se prilagodio. Teško je preseći, ali kada jednom to uradiš, posle ide ko po loju. Kad se samo setim da sam par godina skupljao novac za Nakamichi Dragon
01C7D190-E245-41A7-A6BA-82F7C684B978.jpeg
i na kraju uspeo da ga nabavim polovnog, čini mi se za tadašnjih 2000DM.
Nov je bio oko 5000. Koliko sam kaseta tada snimio i mislio da nema dalje, ali pošto vidim koliko je sve uznapredovalo, sve ovo mi dođe besmisleno.
Iskreno, meni to više ništa ne vredi i kada bi mi sada neko ponudio ovaj dek za 100e, samo bih odmahnuo rukom. Da se razumemo, poštujem one koji žele da naprave retro muzej, ali nažalost, ja na to gledam kao “više prašine za brisanje”.:)

Ja sam sanjao zbog krize 90-ih RSB-965 i konačno ga kupio 2002. oduševljenje je trajalo čitavih 3 dana, posle mesec dana sam ga prodao, komentar blah. Imao sam sreće da je ortak kupio nov TCK-411 1995. kad je izašao i njega smo koristili kao referentni dek za snimanje CD-ova iz CD klubova na kasete, autokalibracija je bila zakon. Uvek sam hteo da kupim neki dek sa Auto Playback Azimuth Calibration funkcijom zato sam jurio CR7, totalni svrš

Bio nekad, ali vrlo brzo sam se prilagodio. Teško je preseći, ali kada jednom to uradiš, posle ide ko po loju. Kad se samo setim da sam par godina skupljao novac za Nakamichi Dragon
Pogledajte prilog 341801
i na kraju uspeo da ga nabavim polovnog, čini mi se za tadašnjih 2000DM.
Nov je bio oko 5000. Koliko sam kaseta tada snimio i mislio da nema dalje, ali pošto vidim koliko je sve uznapredovalo, sve ovo mi dođe besmisleno.
Iskreno, meni to više ništa ne vredi i kada bi mi sada neko ponudio ovaj dek za 100e, samo bih odmahnuo rukom. Da se razumemo, poštujem one koji žele da naprave retro muzej, ali nažalost, ja na to gledam kao “više prašine za brisanje”.:)
Pa jel imaš još uvek taj Nakamichi Dragon?

E da si ti meni živ i zdrav, dao ga bud zašto pre 15-20 godina. Dugo je stajao nekorišćen, jer sam prešao na CD, logično😁, onda je prestao da radi, valjda od nekorišćenja, pa skoro da sam ga bacio i na kraju sam ga prodao kao neispravnog preko halo oglasa nekom Zaviši (još uvek mu pamtim ime, u to vreme se bavio čeprkanjem po starudiji). Ko je mogao da pretpostavi da će sada da košta ovoliko. Evo sad se retro entuzijasti lože i na Amigu 500, dostiže cenu i do 500e, a ja moju sa monitorom 1084s ladno bacio.:)

Не само то, погледајте напољу цене очуваних старих стрипова и играчака попут Трансформерса и сл. Стање мора бити минт.

Kakav danak neiskustvu...🤦‍♂️:D
E da je jedan, bacio sam 10 Panasonic video rekordera, koji su mi služili za presnimavanje filmova dok sam držao video klub 90-ih, pa preko 30 ganc novih joysticka za Segu Dremcast koji su mi ostali posle zatvaranja game shop-a. ***, čuvao sam sve to u podrumu neko vreme i kad je zafalilo mesta, preostalo mi je samo čišćenje otpada. Nažalost, sa napretkom tehnologije, sve ovo je izgubilo u nekom momentu vrednost, tako da je to bio jedini izbor. Pravac đubre.:)

ja bih sad uzeo s-vhs et , al nikako da nalETi

Вероватно даје топлију слику у односу на дигиталију хехе...

Да, код каблова полако. Нема правила шта ће се најбоље уклопити. Не значи да је скупљи кабл увек бољи. Најбоље је повезати и послушати па затим проценити.
Covek "slusa" kablove a sistem mu je perfektan auto kalibracijom. Jel pustis i kalibraciju posle promene kablova? :D Znaci, ono.

Ako nekog bude interesovalo, čisto da se ne izgubi, najbolji dekovi koji mogu da se kupe:

Auto Azimuth (playback) Decks:
Nakamichi Dragon
Marantz SD-930

Auto Azimuth (record head) Decks:
Nakamichi 660ZX
Nakamichi 670ZX
Nakamichi 680ZX
Nakamichi 681ZX
Nakamichi 682ZX
Nakamichi 700ZXE / 700ZXL
Nakamichi 1000ZXL

Manually adjustable playback Azimuth Decks: