Šta je novo?

miniITX kućišta, diskusija

Poslednja izmena:
K39 je veći no što Kinezi navode, ljudi su merili...pogotovo V2 koji prima 47mm kulere.
Koliko vidim kad se klikne na linkovima na caseend, zvanicno oba crvena K39 su van proizvodnje, nova V3 verzija je bela 4.9L i da, ima podrsku za vece cpu kulere, 55-66mm (verovatno zavisno od koliko mesta ima za graficku, ili mozda neceg drugog nemam pojma).

Smol X1 mini ce biti najmanje sa 3.75L (redizajnira ga trenutno lik)

Takodje zaboravih na ovaj slim 120x15mm ventilator (manja sigurica za performanse od ostalih, ali je barem ARGB xD):

Poslednja izmena:
Nema šanse da je K39 v3 samo 4.9L sa podrškom za tolike kulere i 185mm karte.
Lagali su za zapreminu i sa v2 koja je podržavala do 47mm...

Lagali su za zapreminu i sa v2 koja je podržavala do 47mm...
Postoji sansa i da nisu lagali, nego je tu nesto izgubljeno u prevodu, kad se selectuju opcije, razne varijanta kucista su na istoj strani (sto nije idealno). Zvanicno na amazon-u za 5L je 55mm za CPU cooler sto se taman uklapa. I dodatno caseend nije update-ovao mozda kako treba. Plus je moguce da oni na taobao nisu update-ovali kako treba. Posto njima pise od 55-66mm tih 66mm garant nije ovo kuciste u ovom obliku (osim, ako se ne pomeri unutrasnja ploca da prima samo 1-lost graficku)

K39 5L Amazon

Poslednja izmena:
Amazon (i drugi sajtovi) samo kopiraju info sa stranica proizvoda, u ovom slučaju ono što Kinezi navode.

Kada se pojavio K39 V2 sa podrškom za 47mm kulere umesto 39, koliko već, a istom zapreminom kao V1, likovima sa r/sffpc je to bilo sumnjivo pa su izmerili i utvrdili da je V2 zapravo većih dimenzija (logično) nego ono što Kinezi navode po sajtovima. Mala razlika ali eto...

A sad se pojavio V3 koji prima još veće kulere, a zapremina opet ispod 5L...press X for doubt. Velka 7 koja je oko 6L i prima standardne grafike ne prima iznad 47mm. Kinezi opet lažu u specifikacijama...

Ima ga ipon, zanimljivo svakako.

Ne znam gde da strpam ovo, heh...

Naleteo sam na FSP CST350 Plus mATX kućište od 22L koje je praktično isto Sama IM01 kućište, prilično poznato: https://www.fsplifestyle.com/en/product/CST350PLUS.html
Isti NCase M1/CM NR200 layout, samo prima mATX ploče i ATX napajanja.
Navodno ga ima kod nas za nekih 80€.
Pominjano je kućište na forumu: https://forum.benchmark.rs/threads/miniitx-kućišta-diskusija.336914/page-35#post-6492749
Ima ga kod nas za 80e.
Meni je super ali baš je slabo zastupljeno na zapadu pa se ne mogu naći iskustva korisnika.

Pa nije 100 dukata, uzmi i testiraj. Ako ti ne odgovara, vrati. :p

Pominjano je kućište na forumu: https://forum.benchmark.rs/threads/miniitx-kućišta-diskusija.336914/page-35#post-6492749
Ima ga kod nas za 80e.
Meni je super ali baš je slabo zastupljeno na zapadu pa se ne mogu naći iskustva korisnika.
Ima iskustava, kućište je kopija Sama IM01 kućišta koje je popularno na r/mffpc subredditu...

Neću da experimentišem sad...samo gomilam kućišta, imam ih 4 trenutno (imao 5 do nedavno). Footprint ovog nije manji od footprinta Raijintek Thetisa koji je 27L ATX kućište, tako da bih dobio samo nekoliko cm niže kućište...plus, imao bih muke da nađem mesta za drugi HDD.

Možda ga budem uzeo nekad, ko zna...

CST350 Plus je bolje od SAMA IM01 i klonova, jer ima Lian Li/Phanteks still meshfilter napred. Koji je itekako koristan da pomogne evakuacije toplog vazduha od graficke (kako god je napajanje okrenuto).
Footprint ovog nije manji od footprinta Raijintek Thetisa koji je 27L ATX kućište
Footprint jeste solidno manji (~20%). FSP CST350 Plus je samo 22L sto je u top 3,4 na svetu za microATX kucista sa solidnom ATX napajanje podrskom (391mmx185mmx303mm=21917505mm3=21.9L). E sad da li se isplati menjati Thetis, zavisi do graficke, jer iako je Meshfilter prednji odlican za graficku/napajanje, Mesh rupe sa strane ne izgledaju dovoljno velike (kao za NR200P na primer). Mozda je dovoljno za procesor, mozda nije.

Poslednja izmena:
Planiram da nakacim neki sff iza monitora, Ryzen 5600G ili 5700G / 65W
Sta mislite o kucistu Inter-Tech JX-500 za ovu namenu, vidim da ga ima kod nas po oglasima pa sam ga zato i gledao. Ne dolazi sa napajanjem ali pretpostavljam da je 90W dovoljno ili mozda 120W?

Ako je suditi po ovome onda ovo kuciste nece raditi.

1648714444432.png

Poslednja izmena:
Nedavno sam uzeo to kućište sa computerunivese i sastavio office mašinu za suprugu.
Meni se kućište svidjelo, fino je za posložiti komponente, a mislim da bi se uz modifikaciju bez većih problema mogla ubaciti i niskoprofilna grafička sa 1 slotom.
Kućište je došlo sa ugrađenim 90W pico napajanjem, samo sam još kupio adapter (za laptop) od 120W.

Komponente su:
  • ASRock H310CM-ITX/ac
  • i3 8100
  • 2x4GB DDR4
  • 256GB PCIe M.2

Tiho nečujno, baš fino radi. Kućište ima dosta otvora i prozračno je.
Što se tiče napajanja možeš da probaš, pa ako je ovo od 90W što dođe uz kućište slabo, kupi jače pico napajanje i uz to jači adapter tj. možeš odmah adapter od 150W ili 180W da budeš miran.
Evo podigao sam i galeriju ako može pomoći u bolji uvid kako izgleda -

Poslednja izmena:
Velka 7, ako je karta 2 slota? 18x11 cm footprint. Mislim da nema manjeg vertikalnog kućišta koje prima veće grafike, mada dosta je skupo...

Ili SSUPD Meshlicious, 24.5x16.5 cm
Ja se izvinjavam. Vec 2 ili cak 3 puta sam pitao vec manje vise ovo isto pitanje, ali posto sam video ova Velka kucista moram da pitam ponovo. Jel ima neko kuciste kao Velka 5 bez podrske za diskretnu graficku kako bi se ostvarila manja visina, odnosno kao Velka 3 takodje bez podrske za diskretnu graficku gde bi Flex PSU bio zarotiran za 90 stepeni?

Sta mislite o kucistu Inter-Tech JX-500 za ovu namenu, vidim da ga ima kod nas po oglasima pa sam ga zato i gledao. Ne dolazi sa napajanjem ali pretpostavljam da je 90W dovoljno ili mozda 120W?

Ako je suditi po ovome onda ovo kuciste nece raditi.

Pogledajte prilog 339673

Imaš i Chieftec i LC Power modele koji mi deluju malo bolje provetreni: https://ipon.hu/shop/csoport/szamitogep-alkatresz/haz/356?57=494&888=10755

Ta potrošnja mi deluje preterana, Anand dobija 85-90W sa 5700G, manje sa 5600G...tu nešto ne štima. U svakom slučaju, to su extremni slučajevi, u normalnoj upotrebi sigurno neće da naguraju toliko. 5600x će sigurno moći na 120W, za 5700g ne znam...možda ako se šteluje malo i ne koristiš SATA drajvove, RGB i slično.
To može da se eliminiše nabavkom jačeg adaptera (160+ W) ali ne znam da li bi DC/DC konvertor u kućištima podneo to, svi su deklarisani na 120W (12V 10A) jer njihovi proizvođači ne prodaju jače adaptere...to bi bio experiment, heh.
Doduše, InterTech prodaje jače konvertere (160 i 200W) pa bi mogao da nađeš i jači adapter: https://ipon.hu/shop/csoport/szamitogep-alkatresz/tapegyseg/449?884=10755

Baci pogled i na ASRock DeskMini barebones kućišta, ako uspeš da nađeš negde.
Zanimljivo, ona podržavaju 120W (19V) i ljudi normalno koriste 5700G u njima...ne znam šta da ti kažem.

@Solesoslav

Treba ti kućište za APU? Sa Flex napajanjem ili SFX?
Kako misliš zarotirano? Da se proteže vertikalno?

Poslednja izmena:
Imaš i Chieftec i LC Power modele koji mi deluju malo bolje provetreni: https://ipon.hu/shop/csoport/szamitogep-alkatresz/haz/356?57=494&888=10755

Ta potrošnja mi deluje preterana, Anand dobija 85-90W sa 5700G, manje sa 5600G...tu nešto ne štima. U svakom slučaju, to su extremni slučajevi, u normalnoj upotrebi sigurno neće da naguraju toliko. 5600x će sigurno moći na 120W, za 5700g ne znam...možda ako se šteluje malo i ne koristiš SATA drajvove, RGB i slično.
To može da se eliminiše nabavkom jačeg adaptera (160+ W) ali ne znam da li bi AC/DC konvertor u kućištima podneo to, svi su deklarisani na 120W (12V 10A) jer njihovi proizvođači ne prodaju jače adaptere...to bi bio experiment, heh.
Doduše, InterTech prodaje jače konvertere (160 i 200W) pa bi mogao da nađeš i jači adapter: https://ipon.hu/shop/csoport/szamitogep-alkatresz/tapegyseg/449?884=10755

Baci pogled i na ASRock DeskMini barebones kućišta, ako uspeš da nađeš negde.
Zanimljivo, ona podržavaju 120W (19V) i ljudi normalno koriste 5700G u njima...ne znam šta da ti kažem.

@Solesoslav

Treba ti kućište za APU? Sa Flex napajanjem ili SFX?
Kako misliš zarotirano? Da se proteže vertikalno?
Polozaj flex napajanja da bude kao u Velka 5, a ne kao u Velka 3. Trazim prenosivo kuciste za APU build.

Zašto baš Flex? Ako ne planiraš da kasnije ubacuješ neku grafiku, idi lepo na varijantu o kojoj sam pisao malopre, jedno od onih malih kućišta sa tzv. Pico napajanjima, 120W je sasvim dovoljno za 5600x i bešumno je.

Ako možeš da naručiš iz Kine nekako, SGPC K39 v2 ili v3 je jeftin, ima solidnu podršku za CPU kuler, opciono možeš da dodaš grafiku i veoma je malo (4.5-5L): https://www.caselabs.org/cases/sgpc-k39

Ako ubacuješ grafiku, SFX je mnogo bolje rešenje od Flex i nije mnogo veće. Sve do 9-10L može bez problema da stane u ranac ili torbu a ima solidnih kućišta od 6-7L, jedini problem je nabavka.

Baci pogled na ovo, sortirano po veličini i Flex napajanjima: https://caseend.com/tag/?mb_100=1&psu_300=1&cpu=0&gpu_length=0&slot=0

Ako bi da pazariš strogo kod nas ili na KP, nećeš se usrećiti, bar što se veličine tiče...

Zašto baš Flex? Ako ne planiraš da kasnije ubacuješ neku grafiku, idi lepo na varijantu o kojoj sam pisao malopre, jedno od onih malih kućišta sa tzv. Pico napajanjima, 120W je sasvim dovoljno za 5600x i bešumno je.

Ako možeš da naručiš iz Kine nekako, SGPC K39 v2 ili v3 je jeftin, ima solidnu podršku za CPU kuler, opciono možeš da dodaš grafiku i veoma je malo (4.5-5L): https://www.caselabs.org/cases/sgpc-k39

Ako ubacuješ grafiku, SFX je mnogo bolje rešenje od Flex i nije mnogo veće. Sve do 9-10L može bez problema da stane u ranac ili torbu a ima solidnih kućišta od 6-7L, jedini problem je nabavka.

Baci pogled na ovo, sortirano po veličini i Flex napajanjima: https://caseend.com/tag/?mb_100=1&psu_300=1&cpu=0&gpu_length=0&slot=0

Ako bi da pazariš strogo kod nas ili na KP, nećeš se usrećiti, bar što se veličine tiče...
Ne bih isao na Pico PSU/external power brick varijante jer mislim da su dizajnirane da budu upitnog kvaliteta, da je kontrola kvaliteta jos veci znak pitanja i prosto treba mi nesto pouzdanije jer ne planiram samo da gledam filmove na racunaru vec da radim nesto ozbiljnije sa njim. Secam se da je pre par godina dosta ljudi jurilo da zameni napajanja za Dreamcast nekim slicnim resenjem i da su mnogi zazalili kasnije. Sto se tice zapremine i originalni Xbox je "samo" 7.5l pa ga ne bih nosio u rancu tek tako. U svakom slucaju, hvala puno na detaljnom odgovoru.

@jurodivi @Mau53r svaka cast, hvala na slikama i savetima. Nakon jos malo istrazivanja i ja mislim da je 120W dovoljno za oba procesora, 5700G ima jako slicnu potrosnju kao 5600G.

Naravno, citajuci sve ovo vidim da AMD sprema 6000 seriju sa RDNA2, idealan za ova mala kucista, mada verujem da ce i cena biti jaca, makar ove godine.

Ne bih isao na Pico PSU/external power brick varijante jer mislim da su dizajnirane da budu upitnog kvaliteta, da je kontrola kvaliteta jos veci znak pitanja i prosto treba mi nesto pouzdanije jer ne planiram samo da gledam filmove na racunaru vec da radim nesto ozbiljnije sa njim. Secam se da je pre par godina dosta ljudi jurilo da zameni napajanja za Dreamcast nekim slicnim resenjem i da su mnogi zazalili kasnije. Sto se tice zapremine i originalni Xbox je "samo" 7.5l pa ga ne bih nosio u rancu tek tako. U svakom slucaju, hvala puno na detaljnom odgovoru.
Zaboravih, Inwin Chopin je popularno APU kućište, ako uspeš da ga nađeš negde...

Asus Strix 550i/Ryzen 5650G/hladi ga LC-CC-85/M2, memorija i sve to spakovano u malo LC1510mi sa adapterom 120W. Savrsno radi. Mozda jedino staviti Noctua NH-L9a cooler
ili 1550mi koje dolazi sledece nedelje, malo lakse za coolere, u njega moze i CC-94
Ako ti je interesantna prica vidi preko Joke da ti obezbedi.

@laca12 hvala na savetu, ko je Joka :) nisam u toku, moze i na PM.
Verovatno cu malo sacekati i ici na ddr5 varijantu sa buducom 6000 serijom apu-a, znam da ce malo vise kostati ali vredece na duze staze.

treba mi neko najjeftinije sff napajanje, jel ima neko preporuku? vozice idle komp.

Ima li gdje zvanično od NZXT-a da su objavili šta je bio tačan uzrok samozapaljivanja kod H1 kućišta, prve generacije?

Poručio sam bio (na 100 muka) V2 model, posle par mjeseci mi stigla V1 varijanta sa promijenjenim riserom, tačnije stavljen je riser koji ide i u V2 kućište i kao sad je sve ok? (sumnjiva mi je bila odmah niska cijena ali zvaničan NZXT distributer mi je govorio da je u pitanju V2 model, bar im piše tako na deklaraciji. Znam da to nije jedina razlika, da je V2 em veće, em napajanje ima od 750w, i još par sitnica vezano za hlađenje ali ono što me zanima da li je H1 V1 kućište bezbjedno posle promjene risera?

Možda bi ga i uzeo jer bi mi napravili baš dobru cijenu u znak izvinjenja...

Nazad
Vrh Dno