@juridivi
Ja kod soulsborne igara imam apsolutno drugačiji doživljaj. Nikada nisam imao osećaj da igra laže ili vara. Za svaku smrt sam uvek mogao da krivim isključivo sebe i svoju nestrpljivost. Jedino što mogu da podvučem pod to je što su u nekim delovima oružja znala da prođu kroz zidove ili prepreke. Ali sem toga mi je uvek sve bilo fer i do mene.
Isto tako nikada nisam imao potrebu u prvom prelasku da znam kako se startuju/završavaju sporedni kvestovi, kako se dolazi do OP oružja, gde su sakrivene tajne, kako se čizuje određeni bos. Jednostavno ne moraš da skupiš sve pokemone po mapi. Zašto bi? Prvi prelasci su mi uvek bili na slepo, pa makar propustio pola igre usput. Za skupljanje pokemona uz pomoć neta sam uvek koristio drugi/treći/četvrti prelazak. Ali prvi prelazak je uvek bio rezervisan za imerziju i put u nepoznato. Zašto bih to kvario sebi.
Sa Elden Ring to ide malo teže i sporije, jer je open world. Ali neće igra nigde pobeći, ne mora se preleteti, tu je da se gustira duži period, i da se zaglavim negde, odglaviću se jednom. Kao da ima brdo vrhunskih igara na tržištu, pa se neće stići da se odigra...
Ja se sećam prvog Tomb Raidera ili Resident Evila, kada nije bilo neta. Ne znam da li bi današnje generacije mogle to preći. A tad ako negde zaglaviš morao si otići do lokalne igraonice i cimati likove ili do lokalnog gurua koja valja i reže igrice. Danas bi ljudi sve na tacni
Istraživanje mi nije problem (sem questova likova iz Roundtable Holda, o tome ću posle), naprotiv. Već sam pisao ranije da se ne sećam da sam nekad uživao toliko kao u ER jašući okolo po mapi da vidim na šta ću sve da naletim...
Ono što mi smeta je borba, totalni nedostatak testiranja i misli uložene u neprijatelje i njihov balans...to što je From sa svakom novom igrom išao u sve veće extreme i sve dalje od formule koja ih je proslavila u DS1. Kad dođe do toga da mi sa 60 u STR i FTH i sa maximalno apgrejdovanim jakim oružjem treba 3 udarca da ubijem najobičnijeg pacova u katakombi ili me jedan pas stunlockuje bez obzira na oklop i poise ili kad sa istim oružjem koje ima poise dmg za 1 stepen ispod kolosalnih oružja ne mogu da staggerujem non-bossa iz 10-ak udaraca ili jedan otrovni cvet ima 20k HP, onda tu nešto ne štima. Praktično sam prestao sa standardnim udarcima osim na trash mobovima i gameplay mi se sveo na weapon art spam jer drugačije mogu samo da izgubim kosu od nerviranja. I 'ladno mi je lakše da ubijem bossa neko gomilu takvih prenabudženih random mobova...
Neko tu nije seo da proveri stvari i cifre i malo izbalansira to, dovede u red i neki smisao. Igra je prepuna takvih bullshita i From sve više odvrće te bullshite počev od DS2 na ovamo. A fanovi klimaju glavom i prihvataju to kao nešto sasvim normalno i snishodljivo gledaju na ljude koji su namirisali bullshit. Mislim, nema mnogo toga što igrač može da uradi povodom toga, je li, ali dovoljno je da može čiste savesti da se kaže da stvari smrde gde smrde i From radi neke stvari totalno debilno i da bi stvarno mogli da o'lade malo s tim...
Kao što rekoh (ponavljam se jer dosta komentara deluje kao da je malo ko shvatio poentu mog ranta), From verovatno nije imao vremena da izbalansira stvari malo, očigledno je da je igra prerano izbačena na tržište, ako ništa drugo zbog isečenih i nedovršenih questova što je tek sad ispravljeno...Bandai najverovatnije nije hteo još jednom da odloži release i rekao je "puštaj u prodaju!". Problem sa ovim je što je From očajan sa post-release balansiranjem, ili previše bafuju neke stvari ili previše nerfuju neke druge i na kraju stvari ne budu mnogo bolje. Sumnjam da će ispraviti stvari koje sam pomenuo iznad...
S druge strane, dosta toga to sam pomenuo iznad može da bude i namerno, pumpanje težine na jeftine načine zarad pumpanja težine - "artificial difficulty", ono zbog čeka smo kudili druge igre i hvalili DS1 jer je kakao na takav dizajn.
Kad smo kod post-release balansiranja, vidim da se mnogi žale da je Radhan overnerfovan sad. Prešao sam ga pre patcha, bio oko lv60 sa neapgrejdovanim Golden Halberd, solo, bez ikakvih summona...bio je bukvalno na 1 udarac od smrti prvi put kad me je ubio. Trebalo mi je nekih 6-7 pokušaja. Bio je težak ali ne previše, jedan od retkih relativno balansiranih bossova, po meni, i jedan od najboljih koje je From ikad napravio. Nije trebalo da ga nerfuju, mislim, ali eto...From Soft balans.
Pomenuh questove...evo u čemu je stvar. Pre Elden Ringa, imali smo NPC-jeve u Souls igrama i neki su imali svoje questove (počeli su više pažnje da obraćaju na to od DS2) ali, generalno, NPC-jevi i njihovi questovi su bili marginalna stvar. Nisu bili esencijalni, mogao si da pređeš igru bez da obraćaš pažnju na njih i questove, bili su više kao jedan od začina u loncu. Zbog toga je From Soft mogao da se provlači sa totalno obskurnim načinima na koji se NPC-jevi i njihovi questovi ponašaju i rešavaju.
Sa Elden Ringom je drugačije. Po prvi put imaju hrpu solidno napisanih NPC-jeva, sa svojim ciljevima i dugim nizovima questova, oni su vrlo bitni i direktno utiču na završetke igre, ne možeš da ih zanemariš kao što si mogao u prethodnim igrama. ER je poprilično podigao lestvicu što se NPC-jeva tiče i zbog toga što je lestvica mnogo viša, From više ne može da primenjuje istu formulu kao ranije i da ih tretira kao nekad - obskurni dijalozi, šetanje NPC-jeva na sve strane bez naznake gde su i zašto su tamo, teranje igrača da luta okolo bez glave ne bi li naleteo na nekog dok ne popizdi i otvori wiki...sada zahtevaju više pažnje i misli, ne samo od igrača već i od Froma. Pogotovo što je, navodno, ER pokušaj da se Souls igre malo približe mainstream igračima i učine pristupačnijima...
I...šta je From Soft uradio? Isti braindead pristup koji je i ranije imao sa NPC-jevima i nije trebalo i sada. I onda vidim gomilu frustiranih ljudi a wiki piči punom parom. Opet, nije najjasnije koliko toga je zbog isforsiranog izlaska a koliko je sam dizajn, na kraju krajeva neki questovi su prosto bili presečeni u release verziji a neki nisu ni bili ubačeni...tek sad su dodali NPC ikonice na mapi, što je od velike pomoći. Problem je što sam gro toga odradio pre patcha...
Odradio sam ceo Ranni questline ne znajući šta radim, kako i zašto. Isto i sa Fiinim questom iako sam sa njom pričao samo na početku igre kad sam je video u Roundtable Holdu i nijednom više joj se nisam obratio do samog kraja questlinea (bar mislim da je kraj). Pazi, završio ceo questline bez da uopšte pričam sa njom i vidim gde da idem i šta treba. Kamo logike?! Naleteo sam i na put ka alternativnom završetku radeći nešto savim deseto. Kako, odakle, ne znam. Siguran sam da sam i brickovao neke NPC questove, ali opet - kako, čime, ne znam.
Već vidim da će neko da se ubaci sa "to je ok, otkrivanje, iznenađenja, From je oduvek tako radio (već legendarna fraza), bla, bla"...ne, nije ok. Ok je kad je lutanje mapom u pitanju, otkrivanje lokacija, bossova, itema i slično, tu je random faktor i lutanje ok. Nije ok kad su u pitanju jasno definisani NPC-jevi i njihovi questovi, treba da ima nekog smisla, logike, početka i konca...ne govorim o quest markerima i sličnim glupostima, već načinu na koji ti igra prenosi stvari. Ne bi smelo da se desi da igrač postiže stvari ne znajući šta radi, kako i zašto. Takođe, igrač ne treba da ima otvorene wiki tabove u koje će da bleji svakih pola sata da bi skontao šta radi, što je već standardna praksa sa From Softom. Onda mogu slobodno da ubace quest markere i podsetnik sa strane i gru i uštede ljudima vreme. Oba pristupa su loša. From se do sad provlačio sa tim jer, kao što rekoh, NPC questovi nisu bili toliko bitni i Dark Souls serijal je u dosta stvari bio drugačiji od Elden Ringa (kao što je u mnogome sličan). Sa promenama u Elden Ringu, taj njihov dizajn sada bode oči i smrdi...
TL;DR
From Soft nije savršen, mnoge stvari rade dobro ali mnoge rade i loše.