Šta je novo?

Elden Ring

Bravo Markomaniak, big up od mene.
Retko ko može da se otme hype hypnozi i da vidi najočiglednije - da su svi vičeri i svi god of war,
obična boza/љimunada (namenjena amurican deci)
u odnosu na remek dela svetske umetnosti koje proizvodi FROM SOFTWARE
a režira gospodin Hidetaka

Bukvalno ne mogu da protumacim da li si sarkastican ili ne daj boze ozbiljan :)

Veoma je ozbiljan. Ovakve igre voliš ili ne, nema između. Ja je još nisam probao, čekam leto i godišnji odmor jer ne može drugačije. :)

Kad zaglaviš nije "smrtni greh" pogledati WT.

ozbiljan kao život.
i umalo da zaboravim polit-biro bljuvotine pod imenom elder scrolls.
a tu je i fallout serija, pa dragon age... (femi-vegan-lgbt mikrotransakcije BS)

(nisam u gornjoj poruci boldovao deo u odnosu na,
daleko bilo da nipodaštavam desetine tisuća sati robovskog rada raznih kineza/korejanaca koji rade na produkciji
tih visokobudžetnih, perfektno odrađenih psihološko-propagandnih kompleta)

ukratko, uporedite sve to skupa sa jednim Bloodborne, i utisak izvedite sami.

Poslednja izmena:
Ok lepi kokane :) No...uzmimo situaciju da u ovoj igri postoji razlicit nivo tezine, a sve ostalo da ostane isto! Da li bi imao isto misljenje o ER? Da me ne shvatis pogresno, iskreno ne pamtim da me neka igra uvukla toliko da pocnem kao klinka gubiti osecaj za vreme kao ova... Samo nisam sigurna sta to najvise doprinosi toliko atmosferi...

Skapiraces kada budes videla svetove.
Lore kada bude polako poceo da se odmotava, kada posle 30og pokusaja ubijes zeznutog glavnog a ovaj te za nagradu udavi runama i svojom opremom...
Za Dark Souls je bio jedan natpis u prostoriji sa poslednjim glavnim "True dark souls starts here". :)
Igra te je naucila kako da je igras, sada je vreme da uzivas u njoj, u new game+ (prenosi ti se sva oprema i sve sto si otkljucala)
Ako imas original, to je vreme da ozbiljno krenes da se spremas za online. Jolly co-op, ili invazije... u prethodnim delovima si cak mogla da budes i boss nekome.
I tako shvatis da igras istu igru godinama i da ti je i dalje odlicna. A ostale splacina. :)

Nebi to bilo to. Isto da trazis da se fighting igra kao npr street fighter olaksa nekako da je ti mozes igrati klickanjem misha.
Nije to onda vise street fighter, ne trebas imati reflekse, ne moras uvjezbati kombo, ne moras ni znati koje je dugme block itd. To bi bila neka druga igra, sve samo ne street fighter.

Mozda bi se nekom to i svidjelo, al core publika koja igra fighting genre nebi ni prisla takvoj igri.
Isto je i za souls serijal.

Ok lepi kokane :) No...uzmimo situaciju da u ovoj igri postoji razlicit nivo tezine, a sve ostalo da ostane isto! Da li bi imao isto misljenje o ER? Da me ne shvatis pogresno, iskreno ne pamtim da me neka igra uvukla toliko da pocnem kao klinka gubiti osecaj za vreme kao ova... Samo nisam sigurna sta to najvise doprinosi toliko atmosferi...
АтмосВери доприноси специфична Мијазакијева оштрица части, меланхолије, цинизма и духовите ерудиције.
Нпр, опис Самурајског оклопа у Елдену
"
Armor made from strips of iron fastened together.
Worn by warriors of the Land of Reeds.
The Land of Reeds has long been locked in a miserable civil war, during which time it has remained alienated from the cultures of its neighbors.
Little wonder that the entire nation has succumbed to blood-soaked madness, or so it is said.

"
На рачун себе и свог брутално десеткованог народа, чији нуклеарни холокауст није никад осудила ниједна интер-наци организација,
овако да се јетко нашали може само шмекер. Бед ес, што би рекле америчанске црње.

А што се тиче тежине, цитираћу Гурни Халека из Хербертове књиге, који је рекао
"Да си се борио само делић испод својих могућности,
оставио бих ти ожиљак по ком би ме памтио"

Poslednja izmena:
Ok lepi citati, samo pitanje je bilo jako prosto... Da li bi igra, ili sam dozivljaj iste bio drugaciji da ima easy, medium, hard? Da li bi se zadrzala atmosfera na istom nivou? Vase misljenje, bez citiranja molim ;)

Kratko i jasno - da.
Zivimo u svetu kompromisa, gde naprave recimo do jaja akcioni film, ali da bi mogla i deca da ga gledaju - ne sme da bude krvi, ili nekih ekstremnih scena nasilja, nekog realnog i smisljenog dijaloga ili kompleksnije price (ne daj boze da moraju da se pokrenu vijuge), i moje omiljeno u poslednjih 10ak godina - political correctness.
Ne smes da kazes nikome sta mislis, ali to je ok, jer se taj onda nece uvrediti. Like I give a fuck.

Tako recimo ostale igre koje imaju retard, *****, slow, handicapped, normal i no-lifer modove su pune kompromisa, kao i fimovi - da bi se prodavale.
Ni slucajno nas mali John da se iznervira i da posle 15 minuta baci joypad! To bi bila katastrofa. Necemo Johna prilagoditi igri, nego cemo igru prilagoditi Johnu.
Zato cemo mi sve da ucinimo naustrb recimo imerzije - napunicemo ekran pokazateljima gde mali John tacno da ide, sta tacno da radi, i kao nagradu ce dobiti takav level up, da secer ima da mu skoci jace nego da je pojeo kanticu nutele.

Ono sto je dobro kod Mijazakija, je sto je on zestoko pod utiskom Berserka (ko nije upoznat , to je maltene manga i anime o svim njegovim igrama). Slicnosti na sve strane, od promena vremena i dobi u svetovima , preko opreme, do samih likova (imate gomilu Guts, glavnog lika, buildova na yt za sve souls igre).

A i sta znam, ja bih licno osecao da propustam mnogo da se odlucim i preskocim ovako nesto.

Ma nemoj da se lazemo, Souls igre su stekle taj neki status "dobrih" igara medju odredjenim gejmerima iskljucivo zbog tezine.

Sto je meni ok, neko voli to da ga 50 puta ubije boss jer ne uspeva u delicu sekunde da krene u roll, mogu da zamislim koliko rokne dopamin kada konacno ispritiskas dugmice u tacno zadatom tajmingu. Sve ima svoju publiku pa tako i ovo.

Videh na redditu dobar komentar na tu temu, mozda bi i ubacili story mode u ER da ikakva prica u igri postoji :)

Poslednja izmena:
Da..realno je tako...Iako se slazem sa momcima gore, mislim da bi joj easy 'odsekao krila' i ta opcija ubila pola amosfere... Povrsno gledano, zasto je nisu stavili kao opciju ako nije zamisljena tako da iskljucivo uz pomoc tezine prave ovakav biser...Ova igra i jeste to, daleko od toga da je pljujem.

Ma nemoj da se lazemo, Souls igre su stekle taj neki status "dobrih" igara medju odredjenim gejmerima iskljucivo zbog tezine.

Sto je meni ok, neko voli to da ga 50 puta ubije boss jer ne uspeva u delicu sekunde da krene u roll, mogu da zamislim koliko rokne dopamin kada konacno ispritiskas dugmice u tacno zadatom tajmingu. Sve ima svoju publiku pa tako i ovo.

Videh na redditu dobar komentar na tu temu, mozda bi i ubacili story mode u ER da ikakva prica u igri postoji :)
Nije toliko stvar u tezini, koliko u izazovu. I ta filozofija je lepo primenjena i na ostale aspekte igre - ovde nema upitnika na mapi ili strelice koja mi pokazuje gde da idem.
Meni jako prija sto me za promenu igra ne tretira kao debila i sto mi pruza priliku da istrazujem i kroz brojne pogibije postanem sve bolji.
Pre Elden Ringa sam zavrsio Horizon 2 i ova igra je sve sto od gejminga zelim, dok je Horizon 2 sve ono sto me u modernom gejmingu nervira.

A ako cemo pravo, Elden Ring ce biti tezak onoliko koliko to zelis (meni je do sada najlaksa Souls igra).
Cheese strategija ima koliko hoces, a mozes i da se napucas i kasnije predjes teze delove.

Berzerk je stvarno zakon. Bog da dušu prosti Miuri.
greota neviđena što je priča nezavršena.

jhjhg.jpg

I da, Elden je stvarno daleko najlakši Souls do sad.
Eto, čak i manu ima.

Poslednja izmena:
Bas sto kaze bojan, nije igra uopste teska, naj laksa u serijalu.
Ja bi rekao da ste vi samo malo previse razmazeni, nije na jednostavni klick i odmah kuknjava.

Sjecam se i starih rpg igara. Dodjes negdje gdje te protivnici ubijaju ko od sale. Okrenes se i ides na neku drugu stranu gdje je lakse, mako usput dignes i lvl i kad se ponovo vratis tu gdje je bilo tesko, sad ide lagano.

Zato valjda ljudi i idu na te neke magic buildove. Jer hoce da im je na klick, i da samo prste brojevi dok on iz daljine roka a u drugoj ruci diet coke 😂
Razmazeni ste i to vam je to.

Vi gledate na to što ima toliko "sireva" kao znak da je laka. Ja smatram da je to loše, jer
1. svako će da gleda da koristi cheese
2. to je pokazatelj da je drugačije teško igrati (objasniću posle zašto je to loše)

Igrao sam hrpicu puta Demon's Souls i sva 3 Dark Souls, i Elden Ring je gde je From Soft skroz odvrnuo sva ****** i budalaštine koje smo tolerisali sve ove godine i uzimali zdravo za gotovo. U DS2 i 3 smo se nervirali zbog raznih gluposti koje se mogu okarakterisati kao "veštačka težina", u ER je to norma. Sve je tu, nadrukani HP i damage, bullshit komboi, neprijatelji imaju beskonačnu staminu, čitaju inpute, ogroman aggro, tracking, hitboxovi, nepostojeća kolizija (Godskin Noble koji te nabije na rapier kroz dva stuba i slično), multiboss borbe na sve strane...Ne znam da li je neko obraćao pažnju ili ima dovoljno dobru memoriju, ali From je sa svakom novom Souls igrom (tu ubrajam i ovu) bežao sve dalje od stvari zbog kojih smo hvalili DS1 iako je bio pun mana, i sve više gazio u artificial difficulty teritoriju.
Ljudi ili nisu primećivali zbog razmaka između igara i silnog hajpa koji se gradio između njih, ili su prosto prihvatili ta ****** kao "From Soft style", što nije dobro. Ok je hvaliti i prihvatiti dobre stvari, nije ok loše. A i sve mi više ide na živce taj "git gud, scrub" mentalitet koji se prosipa na svakoga ko se usudi da kritikuje igru. Treba biti iskren i reći "ovo je ok, ono nije, ono je čist bullshit". I ja lično ne mogu da zamerim ljudima koji su prepoznali bullshit, prozvali ga i prestali da igraju.

Zašto je to bitno? Zato što je Elden Ring trebalo da bude "From Soft za mase", igra koja je trebalo da približi ljudima njihov stil igara, da pokaže da postoji nešto bolje od AAA gluposti, a postigla je suprotno. Hajp je bio nenormalan i privukao je gomilu ljudi ali je igra i odbila gomilu ljudi, o čemu se ne priča mnogo. A ne priča se jer kao god neko progovori o tome koliko je borba u Elden Ringu bullshit na mnogo nivoa (a jeste), poklope ga sa "git gud, scrub", ismeju i ljudi se ućute i deinstaliraju igru, video sam to gomilu puta po netu. Ako mislite da je to zdrav fanbase i ono što je From Soft hteo da postigne ovom igrom, varate se...

Da se vratim na tačku 2 od ranije...ako je cheesing najbolji način da se igra Elden Ring zbog svih onih gluposti koje su postale norma za From Soft, onda tu nešto nije kako treba.
Ja lično imam love/hate odnos prema igri - svet, istraživanje i likovi su me oduševili, borbu apsolutno mrzim. Koliko god volim da jašem kroz mapu i otkrivam stvari, toliko mi postaje mrsko da igram taj From Soft combat dance sa pravilima igre koja su sve više protiv tebe sa svakom novom igrom...nije mi teško da radim sve to, nije mi prvi put, Souls borba mi nije strana, imam vremena da pokušavam iznova i iznova...ali me sve više mrzi, bre. Borba u ovoj igri mi ubija užitak u svemu ostalom. Molim Boga da se Bloodborne pojavi na PC-ju...

Što je najgore, ne znam šta je posledica toga što je igra izbačena na tržiše prerano i nedovršena, bez dovoljno testiranja i bez trunke balansa, a šta je svesno odrađeno tako kako je. Kad te običan mob po peti put iskombinuje za sekundu-dve od 100-0%, lakše se podnosi ako znaš da si sam kriv za to a ne zbog toga što niko nije seo da pogleda da li je to odrađeno kako treba ili je ubačeno u igru bez ikakve misli jerbo fuck you.
"Nyeeeeeh, From Soft nikad nije brinuo o balansu, navikni se"...ne, neću. Šta, dobro je što prave igre tako? Nije, i ne treba se navikavati na takvo nešto, treba dizati prašinu da bi se možda promenilo, za to služe patchevi. Nakon toliko godina i igara, stvarno su počeli da me smaraju sa svojim sranjima, kvare mi doživljaj u inače dobroj igri...

TL;DR
Treba reći šta je ok a šta nije, i ok je prozivati From Soft za gluposti koje im se provlače kroz igre godinama. Više me boli glava od idolopoklonstva i fanova...

/rant

Igra je genjalna u delu da te tera da istrazujes, da bi se unapredio /la. E sad, isken savet za sve koji ukaze u taj sve je da pogledate moj prethodni post, na prolsoj strani i uradite taj mali quest tj ispratite video. Bukvalno ne zahteva nikakvu borbu od vas, a napredovacete i unaprediti se dovoljno da mozete da napadnete sve i da se krljate sa svima koje ste videli usput.

Dalje, istrazujte sto vise na Torentu. Ne ulecite u svaku frku, vec istrazujte. Kroz to istrazivanje cete upoznati svet i otkriti lokacije. Onda mozete ili cistiti jednu po jednu, ili otici na net i procitati gde se nalaze vama interesantne stvari i vratiti se tamo. Ili prvo nadjite interesantne stvari, pa onda istrazujte.

Sta zelim? - Mac. Kakav mac - Katanu. Daj da vidim na netu, kako se rangiraju i onda da pogledam gde se nalazi ta, koja je meni interesantna. Djiha Zelenko, i u istrazivanje. I tako za vecinu stvari.
I nema nista lose u tome.

Jos jednom cu ponoviti, uradite boulder farm. Bice vam lakse da uzivate i igra ce vam postati dostupnija. Jer ce vam repetativno - Put those foolish ambitions to rest, slomiti duh.

Sta zelim? - Mac. Kakav mac - Katanu. Daj da vidim na netu, kako se rangiraju i onda da pogledam gde se nalazi ta, koja je meni interesantna. Djiha Zelenko, i u istrazivanje. I tako za vecinu stvari.
I nema nista lose u tome.
Ja nisam tako igrao i zbog toga sam Moonveil nasao tek posle 120 sati. Istrazivao sam svet i kada sam skontao da sam na kraju, pogledao sam spisak svih grace lokacija i presao one koje sam propustio.
Skoro celu igru sam presao koristeci oruzje koje sam dobio posle 10-tak sati igre, stavio na njega Blood Slash i odlucio da ga ostavim jer mi se svidjao izgled i damage.
Mimic Tear definitivno dosta olaksava igru, cak i posle poslednjeg patcha, tako da sam siguran da svako moze ovo da odigra do kraja, samo ako se potrudi i ako zeli da igra na taj nacin.
Ova igra dozvoljava da je igras kako ti zelis i mozes sam da odlucis koliko zelis da bude teska. Za mene je to ogroman plus.

Igra se prodala u 12 miliona primeraka, a skoro pola tog broja je na pc-u.
Bas sam juce gledao Steam achievements (jer mi fali nekoliko) i brojevi su stvarno impresivni: preko 70% igraca je preslo Margita, preko 50% Rennalu.

Bullshita ima, ali posto igra bas velikodusno deli checkpointe, to mi uopste nije bilo problematicno kao u prethodnim Souls igrama.

Eto, čak i manu ima.
Igra naravno nije savrsena. Svi znamo da su performanse problematicne, sa tehnicke strane uglavnom izgleda zastarelo (mada ima prelepih zona), ali je art style izvlaci.
Za moj ukus ima previse ponavljanja bossova, a posebno me nerviraju 2vs1 i 3vs1 varijante.
Neki okrsaji (kao recimo crvenokosa M) su stvarno preteski i previse gimmicky (ona se healuje kada vas udari).
Ali sve to ne utice previse na ocenu, jer se ne secam da sam ikada igrao nesto preko 100 sati, a da sam uzivao 90+. Jednostavno, odnos duzine i kvaliteta igre je do sada nevidjen.

Poslednja izmena:
E o tome pricam, 90% ljudi tako igra ER. Kao "ne drzi te igra za ruku"™ a s druge strane sve zivo trazis po netu da bi sebi stvorio normalno iskustvo igranja.
Pazi to je sve opcija. U ER ljudi i imaju izgovor - lore je poprilicno suptilan, sve saznajes i kapiras na svoj nacin i u tome ima magije koliko hoces.
Da ne pricam o tome sto je tezi od ostalih slasher/RPG-ova.
Licno sam jedino pretrazio na netu kako da zavrsim line quest sa Ranni, onom belom vesticom, jer jelte - treba pricati sa lutkom koja iz prve 3 interakcije daje "..." (tri tacke, odnosno - muk) da bi tek kasnije progovorila sa tobom i stvari postale jasnije.

Vi gledate na to što ima toliko "sireva" kao znak da je laka. Ja smatram da je to loše, jer
1. svako će da gleda da koristi cheese
2. to je pokazatelj da je drugačije teško igrati (objasniću posle zašto je to loše)

Igrao sam hrpicu puta Demon's Souls i sva 3 Dark Souls, i Elden Ring je gde je From Soft skroz odvrnuo sva ****** i budalaštine koje smo tolerisali sve ove godine i uzimali zdravo za gotovo. U DS2 i 3 smo se nervirali zbog raznih gluposti koje se mogu okarakterisati kao "veštačka težina", u ER je to norma. Sve je tu, nadrukani HP i damage, bullshit komboi, neprijatelji imaju beskonačnu staminu, ....
Procitao sam ti ceo post uz kafu, vala si se raspisao i dobar deo teksta je na mestu :)
Igra nije savrsena ali su isto tako krpili i DS1 a vala i ostale (znam jer ih sve imam od pocetka, cak i Demon`s souls za PS3 koga ne zelim da prodam).
Jedino jos ER nisam uzeo original jer finansijske neprilike trenutne.
Isuvise je kompleksna igra da bi se testirala na svaki moguci scenario, tako da sam siguran da je FromSoft pustio igru u trenutku kada su oni smatrali da valja. Druga stvar, evo, 2 nedelje nakon releasa , vec je svasta pokrpljeno, sto puno znaci, narocito imajuci na umu kakve alpha i early access "final release" igre danas dobijamo.
CyberJunk khm khm... Witcher 3 su krpili godinu dana samo da bude igriv, itd itd...

Cheesing radi u svim igrama. Problem je sto ljudi ne mogu ni toga da se sete sami, nego im treba pomoc interneta.
Ona 3 zmaja, pokusavao i pokusavao da ubijem i ne vredi. E onda se lepo setim da probam scarlet rot na njima - gueass what: Apply and wait.
Sve to su legitimni nacini za ubijanje koji postoje sa razlogom. Ne moze svako da bude onaj korejanac sto prelazi igru sa SL1, no hit, na gitari za Rock hero.

Sistem borbe je fantastican i pravi trademark From Softa. Jeste, oruzja protivnika cesto prolaze kroz zidove, sudar oruzja ne postoji (kao u Sekiru) osim ako je main weapon na stit, kasapljenja isto ne postoji sto je izgleda jedan od retkih kompromisa, koji i nisu toliko bitni, ali nikad necu zaboraviti kako su leteli delovi tela u Blade of Darkness-u od Codemastersa u skladu sa tim koji deo tela zakaci vas mac pri finalnom udarcu. Obezglavljivanje uz prskanje krvi, i les koji nije nestajao su tacno pokazivali put kojim si dosao do nekog mesta :)

Svi se nadamo Bloodbornu za PC , mada u ovom trenutku vise mislim da je realniji Bloodbourne 2 za par godina, mada je cak i to pitanje posto bi Sony mogao tu nesto da se pita oko prava.
Ti u ER imas reposte i stitove i nozeve, cak i silne ashes of war i komotno mozes da igras Bloodborne stil borbe.

Ako ti je prva sous igra onda mozda i nije lose da usput koristis neki guide, sta znam.
Ja stvarno igram na slijepo kod prvog prelaska. Eto tek jucer krenuo sa Ranni quest, slucajno, ponovo isao do tornjeva i ovaj put je bila na vrhu tornja, prvi put nije bilo nikog. Dali je zbog doba dana/noci ili sta, nemam pojma.

I slucajno sam zalutao u drugi dio podzemnog grada, otisao tamo gdje ono kamenje lebdi u zraku. Tu sad ubijam mobove u dva udarca macem, bas je tesko 😁

Ni jednog bossa nisam cheese, sem ako se prizivanje summona ne ubrajaja u cheese.

Ne znam sta ne valja sa borbom @juridivi, kao i svaki souls do sada. Par sitnih mobova te moze okruziti i ubiti dok su pojedinacno bezopasni. Uvijek je tako bilo. Kao i sa tim da udarci prolaze kroz neke zidove i to.

Sem tehnikalija sa trzanjem, ja licno nemam zamjerke na igru.

Morate tu napraviti razliku izmedju (nas) onih koji znaju sta da ocekuju od Souls naslova i onih koji tek u njega ulaze.

Ja sam znao sta dobijam i sta me ceka, ali sam isto tako, kao i velika vecina, bio u rebusu gde ici i sta raditi, jer je ova prva open world igra od From SW. I tako krenuo, igrao cca 3h, dok nisam dosao do Margit-a, dobio po tamburi 10ak puta i shvatio da moram da trazim i istrazujem, jer i ako ga pobedim, posle cu biti unakazen.
Onda krenuo lagano, pa nasao Smithing Stones i digao mac na +3, flaskove na +1 i dodao 2 punjenja.
Vratio se, dobio opet po tamburi od Margit-a i nastavio da istrazujem. Onda nasao lokaciju Meteoric katane i otisao po nju. Uradio upgrade i otisao da objasnim Margit-u neke stvari. Pobedio ga odmah. Malo zahvaljujuci boljem oruzju, a malo i tome sto sam zapamtio i uklavirio kako da se borim sa njim.

To je sve sto sam do tog momenta guglao. Samo katanu. Onda sam citao ovu temu, video za boulder farm i otisao tamo. BTW, sve te lokacije tj najblizi "grace" sam vec otkrio dok sam lutao, tako da nisam guglao i samo otisao tamo, uzeo ovo, otisao ovamo, uzeo ono i presao igru. U prilog tome govori i game time - 125h...

nego, Jurodivi, ti ne reče koji je to bolji open RPG po tvom mišljenju od Eldena ?

Ja licno, kao neko ko je igrao sve souls igre pocev od Deamon's Souls osim BB (na zalost, nemam PS4/5), zadnjicu bih prodao da mogu da zaboravim DkS1 i ponovo je odigram prvi put . Demon's Souls je bio odlican, ali DkSs level design u prvom delu igre je jos uvek neprevazidjen (opet, ne znam za BB)

Ljudi moraju da se opuste, prihvate da ce da ginu mnoooogo, i da je sve to sastavni deo igre. I naravno, kome se ne svidja, nije sramota ostaviti na kratko ili zauvek :).
Ali ER je jedno remek delo, to niko ne moze da porekne, svidela se igra nekome licno ili ne.

Kako padovi funkcionišu...

TL;DW
0-15.99m: no damage
16-19.99m: 30-50% HP
20+ m: smrt

Kad pišete cheese, da li to znači iskoristiti konfiguraciju terena/mape pa na taj način smandrljati protivnika?
Po meni je to legitimno, to nije glitch i cheat.

Za ER ne znam jer nisam igrao, ali u DSIII ima situacija:
  • da se u Smoldering lake sakriješ u stenama iza sandworma, pa ga balista izroka u pokušaju da pogodi tebe, ili
  • da iskoristiš kad su vrata od prostorije manja pa prerasli protivnik ne može da izađe iz prostorije, pa ga izbušiš strelama...

Meni je sve to legitimno...
Čak imam neobičan fetiš i zadovoljstvo kad protivnika pobedim na nekovencionalni način...
I ovako igra "vara" gde god stigne...

Mali character/damage kalkulator za igrati se:
Kod:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1rs6PlGDKMEtZqetghMV9t7dFsFWZIyTi6dWz-fJNkck/edit#gid=0

Je 'l 'oće ovaj glupavi forum da prestane više da pretvara svaki link u slike, aman više...

Malo sam se igrao sa manjim i bržim oružjima za STR/FTH i izdvojio sam ova 3:

Marika's Hammer - mora da se ubije zadnji boss, dakle dobije se tek na kraju igre. Ko ga ubije rano, dobija jak hammer sa dobrim scalingom i holy dmg. Weapon art ima dobar damage i AoE ali je veoma spor. Solidno holy oružje.

Magma Blade - sablja sa fire dmg, brza, solidan dmg, odličan weapon art i charged heavy attack. Farmuje se od lizardmena u Volcano Manoru ali kažu da jako teško pada. Jedina mana je kratak domet.

Giant's Red Braid - bič koji se dobija kad se ubije vatreni džin. Strike dmg, fire dmg, dugačak domet, odličan weapon art, srednje brz. Iz nekog razloga, obični napadi staggeruju vitezove. Jedina mana je što nema critova (backstab/reposte), kao i kod svih bičeva...

Da dodam i Staff of the Avatar, koji ustvari nije staff već colossal weapon. Golemo, sporo, A scaling sa STR i B sa FTH, odličan dmg, weapon art je blesav ali je dmg dobar...ko hoće ogromno oružje za STR/FTH, eto.

ista priča sa fall damage je bila i u demons souls.
kao što rekoh, mijazaki voli da citira sam sebe. umbasa

ontopik - PS4 fat performanse Elden Ringa (zaključak izvedite kad odgledate materijal, mriše mi na BB remaster...)

Poslednja izmena:
Još par otkrića...

Pest Threads incantation je dobar spell, pogotovo za velike mete, što veće to bolje, i iz što veće blizine.
Drugo, velike šake u Mountintop of the Giants dropuju Somber Stone 7, odlično mesto da se farmuju.

Vrh Dno