Šta je novo?

miniITX kućišta, diskusija

I taj kabl koji dodje uz Meshlicious je poprilicno kratak. Jedva dohvati do monitora ako je kuciste na stolu. Ja sam imao srece da moze da dohvati ali ako se razmislja o dva monitora stvarno je nezgodno. Razmatram i da pribavim neke nogice samo ne znam kakve pa da odignem kuciste kako bi mogao normalan kabl.

I taj kabl koji dodje uz Meshlicious je poprilicno kratak. Jedva dohvati do monitora ako je kuciste na stolu. Ja sam imao srece da moze da dohvati ali ako se razmislja o dva monitora stvarno je nezgodno. Razmatram i da pribavim neke nogice samo ne znam kakve pa da odignem kuciste kako bi mogao normalan kabl.
Odlično rešenje. Mada teško dobavljivo kod nas.

Ako se nabave fajlovi, može da se napravi 3D printerom...

Mada, realno, može i da se sklepa od 3 letvice, isti efekat.

Koristi li neko AIO - bottom mount? Vidim podijeljena mišljenja oko toga, da se vazduh zadržava ako je radijator dolje, da će pumpa brzo da ode itd... ? Konkretno na NR200p bih probao GPU vertical mount a u tom slučaju radijator mora ići dolje. Čak na par mjesta je zaključak da je u redu da radijator bude dolje sve dok cijevi idu iznad pumpe a ne ispod.

Koji AIO? Nekima je pumpa u radijatoru pa nije bitno.

Konkretno ovaj ali mu nije integrisana pumpa.

Koristi li neko AIO - bottom mount? Vidim podijeljena mišljenja oko toga, da se vazduh zadržava ako je radijator dolje, da će pumpa brzo da ode itd... ? Konkretno na NR200p bih probao GPU vertical mount a u tom slučaju radijator mora ići dolje. Čak na par mjesta je zaključak da je u redu da radijator bude dolje sve dok cijevi idu iznad pumpe a ne ispod.
Koliko sam shvatio nije problem da će pumpa da ode (najverovatnije neće). Veći je problem što se pumpa čuje.
Generalno treba izbegavati postavku gde je radijator dole kao u tvom slučaju.
Najgora kombinacija za NR200p bi bila staklo sa vertikalnim GPU i pumpa dole.

Čim ima vazduha u pumpi znači da lubrikacija nije adekvatna pa je samo pitanje vremena kad će da se pohaba i rikne. Buka je samo nusprodukt neadekvatne lubrikacije (hehe)

Pumpa ne treba da bude najvisa tacka u loop-u, bilo, custom, bilo AIO. To je najbitnije.

Nakon odgledanih 5-6 review-a, poručio upravo NR200p MAX, tu je bukvalno sve nasloženo ono kako sam i zamišljao u sadašnjem NR200p, a da nema kompromisa. :)
Kad prodam sadašnje NR200P kućište i V650 SFX GOLD ispada doplata od nekih 200e + dobijam gratis AIO 280mm koje sam svakako mislio da nabavljam (140mm).
Suma sumarum ispada doplata ispod 100e što je meni skroz ok ako se uzme u obzir da sam dobio em jače napajanje em mnogo bolje riješeno kućište.

Ne volim ta "sve-u-jednom" kućišta...uvek postoje limitacije.
Plus, nije jeftino, 450€ kod nas. CM V850 SFX, isto napajanje iz NR200p MAX je 125€ kod Mađara. To ostavlja 325€ za kućište i hlađenje...
Obični NR200 je 100€, ne treba ti riser, pristojan 240mm AIO je dovoljan a ako baš hoćeš možeš da naguraš i 280mm, ili da staviš standardni kuler...više slobode i isti efekat za manje para...

Moram priznati da ovaj 4-slot mode u Meshlicious obećava... 😆 naravno, ići će slim fan da ipak ima koliko toliko prostora da diše i pravi promaju pozadi 😊 detaljnije kad sklopim sve.

Prilozi

• DSC_4328~2.JPG
    DSC_4328~2.JPG
    221.5 KB · Pregleda: 50
Treba mi kuciste sa sto manjim footprintom, ali da moze da graficka karta pune visine, nesto poput SGPC K39. Da li ima neko mozda ima alternativni predlog ili da razmatram kako da se organizujem za transport iz Nemacke?

Velka 7, ako je karta 2 slota? 18x11 cm footprint. Mislim da nema manjeg vertikalnog kućišta koje prima veće grafike, mada dosta je skupo...

Ili SSUPD Meshlicious, 24.5x16.5 cm

Veliki je Mesh ako se pogleda šta je čovek inicijalno pitao, ovo je sub 5L, dakle baš se misli na mini mini footprint. :)

Evo ja sklopih Mesh i mogu reći izneneđen temperaturama - svega par stepeni gore u odnosu na open case, čak i bez ventova da duvaju u memoriju na pozadini... evo par brzinskih fotki, fali još AIO da mogu da zatvorim stranicu, ali grafika sasvim lepo diše sa svoje strane na 1mm od stranice + 2,5cm prostora iza, nisu baš nečujne ove 2x14 Noctue, ali temperature su skoro kao u prethodnom setupu na otvorenom.

Prilozi

• 0-02-05-5a8fea95a024b630bfd80f38c24e8c3148507dc1933211849ee60b5ca2ddc9bc_ab7ffbf727a79539.jpg
    0-02-05-5a8fea95a024b630bfd80f38c24e8c3148507dc1933211849ee60b5ca2ddc9bc_ab7ffbf727a79539.jpg
    147.3 KB · Pregleda: 46
  • 0-02-05-ccf532ab76a88d6a10bf8af5591ed00b8b3d32bb857ea134d01fc61297bd3033_73e2a782284a436d.jpg
    0-02-05-ccf532ab76a88d6a10bf8af5591ed00b8b3d32bb857ea134d01fc61297bd3033_73e2a782284a436d.jpg
    181.4 KB · Pregleda: 43
Poslednja izmena:
Pa neće moći 5L i standarne karte. Velka 7 ima najmanji footprint (koliko znam) ali i ograničenja, plus cena. Mislim da ima kineskih kućišta koja su 6-7L ali nisu vertikalno orijentisana...
Geeek A70 je 11L i vertikalan, 21.5x15.5 cm, 2-slot karte.
P-ATX je 10L, console-style vertikalno.
Dr. Zaber Sentry 2.0 je samo 7L, isto console style, ali se ne prodaje više.
ZSCases ZS ST V1, 10L, vertikalno, skupo.
Sliger CL520 (8L) ili CL530 (11L), console style, skupo.

Ili neko od malih sandwich kućišta tipa Dan's A4, poput SGPC K55 ili K77, ZS A4...Formd T1, Sliger SM550/560...ima izbor, sve zavisi koliko para može da odvoji i od komponenti.

Poslednja izmena:
Ovo K39 je ~20x20x12cm, a moze da stane dual slot karta do 185mm. Jedini "problem" je sto prima samo Flex-ATX napajanja, ali negde mora kompromis da se napravi.

Čekaj, kolika ti je ta grafička koju imaš?

Ne znam zašto ljudi ne pominju koje komponente imaju ili hoće kad traže ovakve savete...za ITX je svaki milimetar bitan.

DAN Case A4 je i dalje super opcija ko ima mogućnost da nabavi sa CaseKing. SFX ili SFX-L, 7.2L, dva slota grafičke i sa do tri ventilatora.

Mailboxde dodaje 30e za slanje i nemački PDV ne može da se odbije na CaseKing cenu (+kod nas PDV), upravo testirano sa A4-H20 koji je jutros stigao. :)

Po meni je A4 već blago outdated - kilavo hlađenje za CPU, dosta ograničeno za grafike, jeste malo, ali je nit' tamo nit' ovamo, no dobro, možda nekome odgovara, cena je ipak previše jaka za ono što nudi danas. Pre nekoliko godina, OK, danas, meh.

Mailboxde dodaje 30e za slanje i nemački PDV ne može da se odbije na CaseKing cenu (+kod nas PDV), upravo testirano sa A4-H20 koji je jutros stigao. :)

Po meni je A4 već blago outdated - kilavo hlađenje za CPU, dosta ograničeno za grafike, jeste malo, ali je nit' tamo nit' ovamo, no dobro, možda nekome odgovara, cena je ipak previše jaka za ono što nudi danas. Pre nekoliko godina, OK, danas, meh.
Ima mana kućište, to stoji, ali se svakako nekakvi kompromisi moraju napraviti na tu zapreminu. Eventualno neki Node 202 ali i on je za tri litre veći, pa i Ghost S1 za celu litru i teško može naći (a i skuplji je). Bude često u Pešti preprodaju ljudi za 130-140 evra, ja sam tamo svoj A4 uzeo pre par godina, nije me mrzelo da odem FlixBusom.

Nisu to baš mane, bilo je OK za hardver koji je bio aktuelan kada je izašlo + nikakva konkurencija, potpuno dobitna kombinacija. Tada si mogao da ohladiš solidan CPU Alpenfohn coolerom ili nekim 92mm AIO, grafike su uglavnom bile 2slot... u suštini, sve to može i danas da se spakuje ko ne juri high end, ali cena je ipak premium a danas ni mid range grafiku ne možeš da uguraš u njega, procesore da ne pominjem.

Ipak, nikako nije loše kućište, naprotiv, odlično je za neku HTPC mašinu sa diskretnom grafikom, samo što danas ima gomila klonova koji to sve isto nude za dosta manju cenu i/ili još manje dimenzije.

Ograničenje za grafičke od 2 slota ubija mnoga kućišta...

Čekaj, kolika ti je ta grafička koju imaš?

Ne znam zašto ljudi ne pominju koje komponente imaju ili hoće kad traže ovakve savete...za ITX je svaki milimetar bitan.
Nemam jos graficku, ali svakako ce ici neki od ITX modela - vecina su dual slot/170mm, tako da sam svakako OK.

@Dusan K ne mogu da pohvatam, Trazis oko ~5L, ali neces flexATX napajanja da kupis, nego SFX ili SFX-L ?

Karta ce biti Asrock Challenger ITX 6600/6600XT, Gainward/Palit/PNY 3060, MSI Aero ITX 3060 ?. (S time sto Palit ove tri su 170cm, MSI 172cm, a Asrock 179cm, tako da asrock ubija par kucista jer je preko 175).

Procesor Intel 12400/F,12500,12600. Ili 5500/5600/5600x AMD ?

I ~39mm kuler sa Noctua NA-FD1 fan-duct-om ? (tipa metalfish 39 jeftino sa ali-ja /densium Z39 crni za $40) ?

Ili eventualno Thermalright sa Noctua fan-duct-om, ili cak Noctua NH-L9 (koji nije dobra opcija jer je bi morao da se cimas sa fan ductom i generalno previsok pa pravi buku zbog turbulencije koju Densium/Metalfish iznad ili Thermalright ispod ne prave. (+ Metalfish/Densium na levoj slici dole sa noctua zamenjenim ventilatorom izgleda ima najbolje performanse, iz testiranja sa SFF foruma/youtube kanala).

APC_0215-hdr.jpg
5.jpeg

Poslednja izmena:
Ne, napisah da ce biti flex jer jednostavno moras negde napraviti kompromis ako ides na ove dimenzije. Velka 7 jeste interesantna, ali je opet skoro 2 puta veca od onog K39, pa sam trenutno najblizi tome da ga narucim iz Nemacke.

Kartu jos nisam izabrao, nemam pojma sta cu uzeti (a mogu i da cekam neko vreme, imam neku 1030 u rezervi dok cene ne dodju na nivo koji je blizu MSRP).

Ne, napisah da ce biti flex jer jednostavno moras negde napraviti kompromis ako ides na ove dimenzije. Velka 7 jeste interesantna, ali je opet skoro 2 puta veca od onog K39, pa sam trenutno najblizi tome da ga narucim iz Nemacke.
Ah, ok nisam dobro shvatio onda. Jedina manja od K39-ke su onda Velka 3, Densium 4, i Smol X1 mini (samo mora da pazis koliko dugacke varijante Flex napajanja uzmes posto ne mogu sve da stanu). Ako hoces nesto brze od 1-5 meseci da uzmes, onda je malo nezgodno jer se Kina zatvorila zbog covid-a opet, pa Densium ne dolazi dok se otvore. Pa je K39 brza opcija.

gcc4leaw2y681.png
Densium4-8.jpg

APC_0110-hdr_b6ae0d9bf05d49c7ac0f91a2a2df4a5c-4.jpg
vk3_scale.jpg

Poslednja izmena:
Samo pripazi Velka 3 je samo 37mm, sto je bas nezgodno sa kulerima, mozda mozes da odradis na silu Thermalright AXP90-x36 ili jonsbo HP-400 sa srezanim najmanjim noctua na-fd1 komadom pene. Ali realisticno govoreci za Velka 3 mora ID-cooling IS-30 + Noctua NA-FD1 fan duct + Noctua slim ventilator. i naravno neogranicena kolicina, zip-ties, najlonskih vezica, a mozda i neki srafovi, komadici drveta da namestis sve to xD

U stvari cak sta vise, ja bi licno uz svaku kombinaciju uzeo i 1 extra 120mm slim ventilator, i probao da ga namestim (tako da je on u stvari povezan za fan duct koji je povezan za stranicu kucista i onda naleze na kuler i maticnu. I to naravno uz maticno sa najnizim M.2 hladnjacima i VRM hladnjacima. I memoriju sa najnizim hladnjacima.

Bilo Arctic P12 PWM Slim (koji nema toliko buke od rezonance od velike brace, I ima ga u domacoj firmi da se uzme), ili pak bolje novi Alphacool SL-15 PWM, sto ga istestirase slovaci sa odlicnog sajta i izgleda da je bas dobar:

watch?v=-UguEJY2biM (machines&more Arctic p12 slim video), "The Arctic P12 Slim - New Deputy in Town?"

2406258-n0.jpg

Poslednja izmena:
ko hoce da se zeza sa tim bas najmanjim kucistima imam ja neke komponente viska: 3d printovan spacer za dan a4 koji omogucava upotrebu 2.5 slot kartica u njemu, a ne samo 2 slot, onda jedno kinesko kuciste koje je koliko znam najmanje kuciste u koje staju 3 slot full size graficke, a da nije potreban riser (zapravo ono mi treba ako uspem da nadjem socker 1150 itx plocu, sto se cini nemoguca misija), i jedan 12cm super slim scythe vent.

Vrh Dno