Šta je novo?

mts Banka

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Odgovoricu svima :)

Bio sam fizicki u banke
Sve banke su "opljackane" sa devizama, retko koja banka ima na stanju evre. Aik banka trenutno nema devize, kao cuvaju za svoje klijente ali trenutno nema ni za njih, jer mi je burazer u toj banci pa je pitao, i nude orocenje po jos boljem kursu...
Banka da nema devize, pa ko ce ih onda imati, slusam i neverujem.

U postanskoj je taj kurs istaknut unutra, za nebitno koji iznos, ukinuli su pogodnosti za vecu sumu, znaci bio 118.42, sutradan 118.57, danas vec ne znam.
Dok je na sajtu pisao potpuno drugi kurs (veci).

Nemam nikog u postanskoj, a necu nikog da cimam, za tako malu razliku, uzeo sam u komercijalnoj na 118.24.
Razmisljao sam da uplatim na mts racunu, pa da ih konvertujem i podizem u Nisu, al opet je cimanje za par paklica cigareta :)
Nigde nisam uspeo da nadjem ispod 118, sto mi je jedino bio cilj, kako sam ga uvek uzimao(117.5-117.8)

Ako je nekom blizu postanska , neka skokne i ostavi info koji je trenutni kurs i dal daju pogodnosti za vecu sumu. Mozda svaki grad ima svoju politiku.

Meni je bio cilj da nadjem najpovoljniji nacin, bez dodatnog otvaranja racuna u nekoj banci, cimanja nekog, itd itd...

@s5p Ako idem do grada danas ponovo, javicu ti kolko je u baba Postanskoj. Ono sto mogu da ti kazem je da je u Bozur menjacnici 120, al to i sam mozes na sajtu da proveris, u Euro 5 je verovatno jos jaci. Jutros sam ispred svake moguce banke video redove ljudi, znaci Intesa, Komercijalna narocito, o baba Postanskoj da ne pricam. Jedino nije bio red ispred bivse mts poslovnice, jer naravno maltene vise ni nema nas jos uvek aktivnih mts-ovaca.

Sve banke postavljaju sada limite za dnevno podizanje deviza maltene, tipa u Erste si mogao 5k EUR da podignes bez najave kad god, sada moras bilo koji iznaos da najavis. U PS je limit 2k EUR za podizanje bez najave kako mi rece jedan kolega itd. Sve u svemu opsti haos oko svega ovoga i videcemo dokle ce to da traje i kako ce sve da se zavrsi, a posto je razlika izmedju kursa i po 3 dinara izmedju banaka i menjacnica, dobar deo onih koji su uvek hvatali krivine se uveliko sladi profitom zbog nerezonskih poteza ljudi koji ne znaju gde biju...

@m_antic87 ovde je suštinski problem to što država apsolutno nije uložila nikakav napor da uredi sistem poslednjih 20+ godina i da ne budemo više u poziciji da može Amerika da nas ucenjuje time da će nam uništi bankarski sistem ako ne radimo kako nam se kaže, za razliku od susednih zemalja koje su ušle u EU gde građani i ne znaju šta su sankcije i hiperinflacija 😁

Normalno je da poverenja u domaću valutu nema, ali ono na šta mogu da računam jeste da će NBS nastaviti da održava veštački kurs dinara po svaku cenu, u slučaju da dinar značajno oslabi u odnosu na evro, građani i firme neće moći da vraćaju kredite jer su im svi prihodi izraženi u dinarima a zadužuju se u evrima.

Odgovoricu svima :)

Bio sam fizicki u banke
Sve banke su "opljackane" sa devizama, retko koja banka ima na stanju evre. Aik banka trenutno nema devize, kao cuvaju za svoje klijente ali trenutno nema ni za njih, jer mi je burazer u toj banci pa je pitao, i nude orocenje po jos boljem kursu...
Banka da nema devize, pa ko ce ih onda imati, slusam i neverujem.
Nisu ni banke ni menjacnice opljackane sa devizama, vec je prosto blokiran rad menjacnicama.

teraju ih da prodaju eure po kursu koji nije trzisni i onda se dogadja to sto se dogadja nema eura...tj nema po tom kursu, euro je skocio.

A i dzaba obilazenje banaka kada ti ni banke nece prodati eure po tom kursu (recice ti nema), ali ce ti isplatiti tvoje eure ako ih imas u toj banci.

ovo je potpuno isto kao sto fiksiraju cenu gorivu i teraju pumpu da radi sa gubitkom...to nije odrzivo.
Ne mozes vestacki nista da fiksiras, niti mozes nekoga da nateras da radi s agubitkom tako se pravi vestacki nestasica.

Ko je lud da prodaje euro po njihovom kursu kada iza vrata moze da proda po 122din, i jos ces da ga prijavis ako ti proda skuplje da plati kaznu...

Ne mozes vestacki nista da fiksiras, niti mozes nekoga da nateras da radi s agubitkom
Mozes do 3. aprila sve ;). Mozes i da fiktivno odrzavas citavu situaciju "stabilnom", zaboravis na koronu, zagadjenje, na apsolutno sve prioritetne probleme. "Zemlja snova" sa prosecnom platom od gotovo 1k EUR-a (i matematikom koju niko ne kapira), zemlja sa najvise rezervi bilo cega na svetu, jedina zemlja koja daje finansijske injekcije svojim gradjanima... zemlja u kojoj se ljudi gotovo tuku da ugrabe koji evric po trenutnom kursu jer znaju da ce nakon ovog datuma biti totalna havarija, posto smo trenutno napumpani balon pred pucanje

To ima logika, ali je to kratkog veka...

Ali ocekivati da kupis euro po 118 ovih dana nije realno, to dzabe trazite, a i ne isplati se za 2-3000eur nije to strasna razlika vise ce da kosta par litara goriva koje se potrosi.

Ili ti nece prodati, ili ces platiti vise, nema trece...nije euro odjednom ispario.
Nego je kurs otisao a vlast pokusava da ga zadrzi.

A i realno bolje je da euro ode gore, da malo kompenzuje ovaj rast cena.

To ima logika, ali je to kratkog veka...
Tako je, ali ljudi gledaju svaku crkavicu da ustede. Ja sam drugaru ove nedelje kupio preko 3k EUR i time mu ustedeo gotovo 6k RSD kako on sam kaze jer me zato zamolio da mu kupim preko online mts menjacnice i podignem, mada cu morati u 2 navrata, 2k sam mu vec podigao. Ja sam mu kupovao za 118.1, a u menjacnici je 120 trenutno i covek je odradio racunicu, a ja sam mu ucinio iako moram jos jednom da se majem do banke. I ostali tako gledaju, evo i kolega ovde iz Pirota racuna da li mu se isplati da dolazi u Nis da podize itd.

Ovo sto kazes da je bolje da ode euro na gore je ok ovako na prvu, ako ti poslodavac platu izrazava u EUR pa konvertuje po srednjem kursu NBS sto najcesce rade, ali svakako nikada ne moze biti dobro da domaca valuta slabi u odnosu na valutu koja propagira ekonomiju ovde. Jer nismo mi Rusija u kojoj sada mozes da kupujes bukvalno zlato za rublje jer ga imaju dovoljno, nego smo klasicna boranija i cekamo samo ko ce, kada i koliko da nas odrapi, cak i da se nismo prezaduzili ovoliko koliko jesmo za sve ove "drzavne pomoci" i ostale nebuloze.

Stabilnost zemlje i njene valute se ogleda u jacini industrije, poljoprivrede, energetike i time citave privrede, koliko si sam spreman da proizvedes kako bi zadovoljio svoje potrebe i po mogucstvu da sav visak izvezes i prodas dalje ili da imas ogromne rezerve zlata kao backup. A mi trenutno nemamo nista od toga i da nema IT-ja jos koji odrzava maltene celu "privredu"...

P.S. Jedine jace privredne grane od IT-ja su korupcija i kriminal u Srbistanu ;)

Poslednja izmena:
Za NBS je najvažnije da održava fiksni zvanični kurs evra, jer je to kurs po kom privreda i građani izmiruju kredite koje su uzeli u evrima. Zbog povećanje tražnje za efektivnim novcem, odnosno papirnim evrom se mora plaćati premija, i to će trajati sve dok menjačnice i banke ne nabave papirne evre, ili dok se tražnja za njima ne stabilizuje.

Ali ništa od toga suštinski ne destabilizuje finansijski sektor jer NBS ima još uvek "municije". Bitno je napomenuti da ti evri kojima NBS interveniše u slučaju pomeranja kursa su "digitalni" evri koje imaju na računu, ne intervenišu štosevima novčanica od po 500 evra iz trezora. 😁
P.S. Jedine jace privredne grane od IT-ja su korupcija i kriminal u Srbistanu

Odavno je poznato da je Novak Đoković reket br. 2 u Srbiji 😁

A jel može online da se kupi?

Naravno da moze, @Korean_MCG je fino to objasnio u postu iznad! Sve dok se devize virtuelno valjaju, krize nema, niti promjena sa kursom, bar ne znacajnih.
U SBER mjenjacnici je recimo i danas kurs 117,6988 (znaci kao i prethodnih para dana) - jeste malo skliznuo u odnosu na prosli mjesec, ali zaista mizerno. Vjerujem da je slicna prica i u drugim bankama, sa tim "stimulisanim" kursevima.

Sve banke postavljaju sada limite za dnevno podizanje deviza maltene, tipa u Erste si mogao 5k EUR da podignes bez najave kad god, sada moras bilo koji iznaos da najavis.
Je li ovo provjerena informacija? Posto upravo pricam sa djevojkom koja radi u ERSTE i kaze da je kod njih i dalje sve po starom - najave nema do 5k a preko se mora najaviti 48h ranije (sto je u ERSTE "oduvijek" bilo). Isti info se moze dobiti pozivom njihovog call centra.
Trebamo biti oprezni sa tim informacijama koje dodju do nas i onda ih sirimo dalje ovdje na forumu.

Je li ovo provjerena informacija? Posto upravo pricam sa djevojkom koja radi u ERSTE i kaze da je kod njih i dalje sve po starom - najave nema do 5k a preko se mora najaviti 48h ranije (sto je u ERSTE "oduvijek" bilo). Isti info se moze dobiti pozivom njihovog call centra.
Trebamo biti oprezni sa tim informacijama koje dodju do nas i onda ih sirimo dalje ovdje na forumu.
Provereno je zato sto sam tu informaciju dobio juce u ekspozituri Erste u Nisu, ciji sam klijent od kada sam otvorio svoj prvi racun. Kako je salterusa rekla, u Erste zvanicno vazi do 5k dnevno bez najave i dalje, ali zbog problema sa malo deviza na raspolaganju jer mnogi ljudi podizu ovih dana je potrebno ipak najaviti bilo koji iznos veci od 2k. Takodje mi je rekla da za bilo koji veci iznos od 5k nije problem samo najaviti dan ranije, a ne 48h kako su tebi rekli i kako kazes da je oduvek bilo. Ja sam u toj istoj banci jednom to vec i radio, najavio danas za sutra iznos veci od 5k, ali to je bilo pre par godina i dobio to sto sam najavio u roku od 24h bez ikakvih problema i evo sada od tebe prvi put cujem da je potrebno cekati 2 dana za tako nesto, jer to mislim ne vazi ni u jednoj banci ma koliki iznos najavio, njima je potrebno samo da zakazu u trezoru te vece iznose i mahom svi to zavrse za 24h.

To sto oni daju razlicite informacije u raznim gradovima, a pogotovo sto se maltene sve sto pitas putem telefona i mail-a kosi sa onim sto te ceka na licu mesta je odavno poznata prica i vazi za vecinu banaka, ako ne i za sve. I kao i uvek, zavisi od onog ko ti se padne sa druge strane saltera ili telefona i koliko je voljan da se potrudi u tom trenutku. Pa samo na ovoj temi je bilo price kako su ljudima mesecima nakon pripajanja mts banke Postanskoj u samim ekspoziturama baba Postanske sirom zemlje i to u onim koje sigurno imaju podrsku za rad sa mts klijantelom govorili sami bankari da oni ne mogu da uplacuju/podizu sa Racuna Plus, jer jednostavno nisu bili upuceni. Tako da kruze svuda dezinformacije, ali one najcesce poticu iz samih banaka...

U bivsoj expozituri mts banke je juce limit bio 2k EUR kao sto sam vec pisao i danas nemaju devize ni za toliko, ali su rekli da je banka stabilna, nema brige, samo ce morati da se podize u vise navrata po 2k, ako je potrebno i to od narednog ponedeljka. Ovo je logicno jer u tu expozituru vise niko maltene i ne ide jer ljudi mahom misle da ona vise i ne radi, a ja idem kada mogu (i kada uopste radi) najpre tamo jer nikada do sada nije bilo guzve i uvek sam bio prvi za salterom.

Pred kraj radnog vremena sam otisao u glavnu baba Postansku u Nisu kako bih drugaru podigao ostatak koji sam mu kupovao online prethodnih dana i to odradio bez problema, samo je potrajalo jer su i oni jedva nakupili 2k i to 32 apoena od 10 EUR + svi moguci apoeni veci od 5 do ukupne sume, pa ti vidi kakva je situacija. To je da kazem i ok, jer je bilo pred kraj radnog vremena ove banke i dobro su i to skupili uopste, on se nije bunio, vec je fino ustedeo ovim zezancijama.

Tako da daleko od toga da je nemoguce podici evre, ali pre toga moras da zoves banku u koju planiras da ides, pa ti ni to nije sigurica jer dok dodjes tamo oni mogu da kazu da vise nemaju na raspolaganju to sto si ti trazio tog istog dana. Jer pre nego da ti odes, moze doci neki baja koji ce isprazniti devizna sredstva u toku tog dana i oni ce zavrnuti slavinu onda i dodatno limitirati. Dobices full iznos naravno samo u vise rata ako ides bez prethodne najave i sa daleko vise potrosenog vremena nego sto si planirao, ali to sve zavisi od same banke, salteruse i kao i uvek vise faktora.

Dakle, nije problem podici bilo koji veci iznos, ali je preporuka da i za manje iznose od onog sto su banke same propisale (kao max. cifru na dnevnom nivou koja moze da se podize bez najave) ipak bolje proveriti da li imaju na raspolaganju tog dana ili jednostavno uvek prethodno najaviti.

@s5p Sto se tice kursa EUR u baba Postanskoj kada odes direktno u banku bio je juce 118.68 u centru Nisa, bukvalno pred samo zatvaranje banke. Ovo ti sada nista ne znaci jer je danas kurs sigurno drugaciji, bar za nijansu, ali cisto da znas da je okvirno preko 50 para razlika u kupovini fizicki u banci i putem online menjacnice, pa ti sad vidi svoju matematiku sto se toga tice. Ponavljam ovo je vazilo juce...

Poslednja izmena:
Znaci unazad 3-4 dana se prodajni kurs u PS podize svakodnevno za po 10-15 para.
Predpostavljam da je i on bio izjednacen sa online kursom, do pre 10ak dana.
P.S. Zamenio sam u komercijalnoj, ipak su mi dali prihvatljivu ponudu spram ostalih. I meni dadose 50 apoena po 20e, ostalo su sve zelene. :)

Znaci unazad 3-4 dana se prodajni kurs u PS podize svakodnevno za po 10-15 para.
Predpostavljam da je i on bio izjednacen sa online kursom, do pre 10ak dana.
P.S. Zamenio sam u komercijalnoj, ipak su mi dali prihvatljivu ponudu spram ostalih. I meni dadose 50 apoena po 20e, ostalo su sve zelene. :)
Ne sumnjam da si se kao Pirocanac snasao na najbolji nacin sto se kursa tice, ovo sto si nasao od 118.24 u Komercijalnoj je i mnogo iskreno da ti kazem, ocekivao sam da dobijes jos povoljniji kurs 😉.

Zezam se, bitno da si zavrsio to sto si planirao, jer evo gorivo od ponedeljka kazu ode u 200 lagano 🤕 i pored toga sto predCednik obecava da dok ga opet ne izaberemo nema sanse da ode na tu cifru, pa makar poslovali sa silnim gubicima... A, kad su gubici u pitanju drzavni vrh tu nema da omasi 😜

Ima eura ali nema po 118
A sa ovakvim pravilima još će da vrate dilere na ulice

Pravo da ti kazem unazad godinama ga uzimam na 117.5, ali *** sad kad je svuda otislo gore, morao sam ovo da prihvatim.
Bolje sad na 118.24, nego kroz par meseci na 120+ heh
Pirke :D
Gorivo ide preko 200, 250 garantovano
Kosovo, Bugarska , Makedonija, Luxemburg, Nemacka, su imali uvek jeftinije gorivo od nas za bar 50 centi, sada su svi oko 2 eura

Godinama je fiksiran kurs i ako je zvanično plivajući, evo sada praktično vidimo da se veštački održava

Ako euro skoči nas ekonomski tigar se smanjuje jer prosečna plata više neće biti 800eura...a i onako nije bila tolika

Ja podrzavam ovu odluku da se zabrane malverzacije menjacnica koje su prethodnih dana odrapljivale nerezonske poteze ljudi. Krivi su i sami ljudi, ali i drzava koja je omogucila da menjacnica i kladionica ima na svakom koraku.

Kamo srece da se ovako udara crta bankama koje su legalizovani zelenasi, jer one mogu da steluju kurs kako im volja. @bakara Evrica u mts/PS online ima jos uvek po 118.1 i to je skroz regularno za trenutne uslove, ja cu kupovati i danas po ovom kursu drugima da im pristedim neki dinar, mada moraju da mi prave drustvo u banci dok budem cekao da podignem to 😉.

Sto se tice prosecne plate u Srbiji, ovaj dekica je taj prosek i citavu tu matematiku odavno objasnio svima:

A, tih 800e proseka nema ni na vidiku, jer je realna situacija da je trenutni prosek u Srbistanu nesto preko zvanicnog minimalca, a onaj ko u to ne veruje ili mu je nejasno, treba malo da proseta i porazgovara sa ljudima iz svoje neposredne okoline i opet cak ni to nije realna slika zato sto ne moze da se meri prosek u Bg-u i NS-u sa prosekom u juznoj Srbiji recimo, a potrosacka korpa je ista...

Ti proseci ništa ne znače jer koliku god platu imao u Zrenjaninu, nećeš imati ispravnu vodu za piće iz vodovoda, u Boru nećeš imati čist vazduh a ja neću imati optički internet jer nema infrastrukture. Srbija je država sa najvećom nejednakosti u celoj Evropi. što je uobičajeno za države podsaharske Afrike a u Evropi je anomalija.

...tipa u Erste si mogao 5k EUR da podignes bez najave kad god, sada moras bilo koji iznaos da najavis.
...ali je preporuka da i za manje iznose od onog sto su banke same propisale...
Ovo je velika razlika, jedno je "morati" a drugo "preporuciti". Znam da je stvar igre rijeci, ali to moze biti opasno ako konstantno stvaramo paniku tamo i gdje je nema.
Ali jasna mi je tvoja poenta, i to sve stoji sto si napisao - bolje je najaviti! Manjak je efektive, a svi su pohrlili da izvuku svoju crkavicu.

P.S. Za 48h, to je rok koji ERSTE daje kao maksimalni za isplatu da se ogradi (i nema veze za tim kad ce zaista da isplate). U praksi, u 95% slucajeva isplate naredni dan. Znaci, ovo je vazilo unazad minimalno dvije godine, nevezano za ovo ludilo sad (ali vazi i sad).

Da li postoji neko ograničenje za slanje deviza u inostranstvo putem aplikacije?

Ode evro!!!

U nebo.
122 od jutros.

Kod mene u erste 118,2, a u otp 118,5 (oba u mbanking-u naravno).

Dobro je onda, ja negde video 121+ je srednji.

Kakva je situacija sa aplikacijom za android, da li moze uredno da se instalira i aktivira ispocetka? Kada se menja telefon npr..

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno