Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

1. WDT najbolje da napraviš sam. Čep za vino i igle za akupnukturu.
2. 58.4 ili 58.5 zavisi dali koristiš gaggia sito ili IMS
3. Bottomless isključivo radi vizuelnog aspekta, što se tiče ukusa same kafe nema neke prednosti (ali zahteva mnogo detaljniju pripremu kafe i kvalitetan mlin, u suprotnom kafe će biti svugde samo ne u šoljici). Možeš ga naći na stranim sajtovima ili kp.
Što se tiče posude za otpadnu vodu, slažem se da su je glomazno napravili, takođe imaš da naručiš napolju pliću modovanu varijantu (ja sam je uzeo i odlična je).

Ja sam naručio i imam WDT Tool 2. Deluje mi da su igle duže i tanje nego na fotogafijama. Nemam šubler da povrdim.
Radi OK, ručka deluje solidno. Igle dobiješ odvojeno i sam ih samo gurneš unutra (nigde ne piše, a nije lako pa se zapitaš se da li se ovde nešto prvo otvori :)
Problem je što su igle previše usko grupisane i umesto da samo prolaze i rastresaju kafu, guraju gomilicu ispred sebe. To sam rešio tako što sam stavio manji disk od plute između igala i malo ih raširio ih. Sada je sve ok.
1 nemoj zbog debljine igala, 3 je valjda za neki ručni rad.

• I ja imam tamper od 58mm i nervira me, nikako da kupim veći, a sigurno hoću.
  • Bottomless ručku nemoj da kupuješ dok ne uradiš ili ako ne radiš OPV mod i spustiš pritisak u aparatu. Sa fabričkih 12 bara kafa prska na sve strane koliko god dobro da pripremiš puck.
Meni staju i šoljica i vagica (tanka) uz akrobaciju, ali dvogrlu ručku koristim samo kada delim kafu na dve (retko).

- Možeš da staviš IMS filter, čini mi se da je ukus/ekstrakcija bolja i manje je delića kafe u šoljici. Imaš na KP-u, traži "IMS sita" u pretrazi (Milan, Novi Sad), on ima i bottomless ručku (od njega sam i naručio oba).

Hvala vam na savetima. Imam Eureka Mignon Specialita mlin tako da bi trebalo da je dovoljno dobar, ali sa druge strane nisam uradio OPV mod za spustanje pritiska u aparatu. Dakle zakljucak da se ne kupuje botomless dok se to ne sredi?
IMS filter basket cu sigurno naruciti, a reci mi da li cu dobiti sta na kvalitetu ako zamenim i stock tus sito Gaggia Classic Pro sa IMS tus sitom.
Ako uzmem IMS filter basket koji onda tamper 58.4 ili 58.5?

Hvala vam na savetima. Imam Eureka Mignon Specialita mlin tako da bi trebalo da je dovoljno dobar, ali sa druge strane nisam uradio OPV mod za spustanje pritiska u aparatu. Dakle zakljucak da se ne kupuje botomless dok se to ne sredi?
IMS filter basket cu sigurno naruciti, a reci mi da li cu dobiti sta na kvalitetu ako zamenim i stock tus sito Gaggia Classic Pro sa IMS tus sitom.
Pazi, kupio si solid mlin, sada polako ulazis i u diminished returns vode.Mislim sve zavisi od toga koliko si spreman novca da das za koliki upgrade ili "upgrade. Mislim kako si krenuo verovatno i hoces zameniti shower screen pre ili kasnije. Hoce li distribucija vode biti bolja, hoce. Koliko, ne znam. Mozda, da razmislis umesto sita da probas da se igras sa necim ovako:

Ne mora ovaj ima tih varijanti. Pored bolje distribucije vode, dobijas i mnogo cistiji showerscreen i grupu. Uvek mozes da probas sa aero press filterom preko pucka za slican efekat.

Ako zameniš stock tuš i sito nećeš dobiti nešto značajno ali bi trebala da bude bolja distribucija vode na sam puck. Ja imam oboje i vizuelno jeste bolja distribucija, da primetim neke preterane benefite baš i ne.
MareBGD je naveo jednu jako korisnu stvarčicu koju i sam koristim Puckscreen. Korišćenjem istog distribucija vode na puck je mnogo bolja, sum puck izađe savršen.

Za IMS sito ručke 58.5 ništa manje.

Koristio sam do sad Delonghi Magnifica ecam 22 110, nisam bio preterano zadovoljan kafom koju dobijam. Najviše njenom jačinom. Za dve nedelje idem u Nemačku a gledam cene i vidim da su tamo espresso aparati dosta jeftiniji. Šta mi predlažete da uzmem za nekih 700€?

Mojih pet centi: IMS sito tuša ne donosi opipljivo poboljšanje. Nikako ne menjati aluminijumski ili čelični nosač tog sita mesinganim, pravi kanale čak i nakon proširivanja rupa. Bolji basket (IMS ili VST) i smanjenje pritiska su ubedljivo najkorisnija unapređenja za Gaggia Classic, nakon toga PID.

Bottomless PF je s jedne strane super jer vidiš tačno šta se dešava sa shot-om, i možeš lakše da dijagnostifikuješ probleme, a s druge strane je dodatni izvor anksioznosti jer shvatiš da shot-ovi koji su ranije delovali savršeno zapravo to nisu :)

@MareBGD daj recept za vodu za brew :)

Ne konzumiram kafu, niti druge stimulanse.
Ima na YT neki lik preporučuje za ujutru kafu sa kokosovim uljem i puterom! A kafa treba da bude neka dobra, da nije mešavina i sl.
Jel neko probao, i jel ima da preporuči odgovarajuću kafu, a da nije skupa?

To je pretpostavljam Bulletproof coffee, sto obicno konzumiraju ljudi na keto ili na low carb high fat (lchf) ishrani kada zele da unesu veci procenat masti. Inace, sem toga, verujem da ces se na normalnoj ishrani samo gojiti bez potrebe od takve kafe (posto tada nema isti efekat).

@vudu_dva nemam. Tj. ne koristim, imam neki BWT filter pod sudoperom koji daje dosta meku vodu sa nesto dodatka magnezijuma, to koristim. Generalno, mrzi me verovatno moze bolje... Probacu nesto, sad mi stize neka kafa koju cu generalno verovatno sad da pijem i nikad vise tako da espresso necu ni da pokusavam i trebace mi odlicna voda

Koristio sam do sad Delonghi Magnifica ecam 22 110, nisam bio preterano zadovoljan kafom koju dobijam. Najviše njenom jačinom. Za dve nedelje idem u Nemačku a gledam cene i vidim da su tamo espresso aparati dosta jeftiniji. Šta mi predlažete da uzmem za nekih 700€?
Mislim sa nema greške sa Jura ili DeLonghi. Probao sam sam kafu iz neke Jure u Espresso planet kratki nikad jaču kafu u životu nisam probao. Neka od onih što oni tamo prodaju. Bukvalno sam tikove dobio pa otišao na Kej na krug 10km 😂

IMG_20220221_102107.jpg

Stigao i mlin, na kraju sam uzeo novu Eureku Silenzio, jos crnu da se sto bolje uklopim u klise nametnut od strane reddita. 😁

Salim se, mlinom sam prezadovoljan, melje brzo i tiho, maltene nema grudvica. Napravio sam WDT od vinskog cepa i nekoliko dugackih igala za anesteziju, da ne bodem cackalicom.

Ljudi se zale na tajmer mlina koji je zapravo obican potenciometar, ali se relativno lako namesti da melje uvek isto. Trenutno pijem Palazzo Brasil koju sam dobio od prijatelja, i sa njom sam odradio dial-in. Idem na malo veci odnos kafe/tecnosti od 1:2, 16 grama kafe sa nekih 36-7gr tecnosti, vodio sam se ukusom, a ne striktno gramazom. Ova kolicina kafe iscuri za otprilike 30s. Sledece sto bih uzeo je bolje sito i oprugu za OPV od 9 bara i na tome bih se zadrzao. PID moze i da saceka.

odradio sam upgrade sa Rancilio steam wand ... nije tesko ako se popisuju srafovi. Sad bih mogao i pumpu da zamenim za malo jacu ako zatreba, nekako ova kao da slabije radi nego pre, bar sa pressurized. Kafu trosimo Rioba i ok je za svakodnevno pijenje.
20220224_144827.jpg

nekako ova kao da slabije radi nego pre, bar sa pressurized.
Svaka cast za steam.
Ako nisi pokvario pumpu sa presitnom kafom i non-pressurized portafilterom onda se pozabavi s ciscenjem aparata od kamenca. Naravno ne mora da znaci, ali ako pumpa slabije tera vodu znaci da ima "usko grlo".

.. pre sumnjam da sam sa par groznih shotova gde je jedva sta kapalo malo naceo pumpu ... dok radi ovako bice ok, tamam da narucim zamensku :)

Evo ga i moj trenutni setup.
Lošije su slike, slikano u večernjim satima 😁

Gaggia classic modovana:
1. PID
2. 9 bar opv
3. Slim drip tray
4. Pressure gauge mod
5. Ims sito ručke i tuš
6. Rancilio wand
7. Profi ručke kako bottomles tako i double spout (ogavne su mi fabričke) 😂

Mlin Eureka Oro single dose.

Generalno sam jako zadovoljan ovom kombinacijom, pravi stvarno sjajnu kafu i uživanje je koristiti ove uređaje.
Mana je bilo dosta, ali sa ovim modovima sve je mnogo lakše i opuštenije....
Dosta su pominjani modovi, odnosno koji od njih je najvažniji. Po meni PID na prvom mestu, stvarno daje tu konstantnost, nema cimanja paljenja gasenja, pracenja lampica itd. Drugo mesto 9 bar opv, blago unapredjenje ukusa, ekstrakcija stabilnija ravnomernija. Treće slim drip tray, mnogo olaksava manipulaciju sa šoljicama 😊 Manometar pritiska, korisna stvarčica u svakom momentu vidite vrednost pritiska (ukoliko dodje do problema sa pumpom ili nečim drugim lako se uočava).
Ono što još nisam uradio, a nije nešto ni komplikovano je dimmer mod. Još mu oklevam jer uspesno radim preinfuziju preko steam wand - a.

Eto to je to ukratko.
Što bi ameri rekli rabbit hole. 😂

Prilozi

• IMG_20220224_202735.jpg
    IMG_20220224_202735.jpg
    73.2 KB · Pregleda: 73
  • Polish_20220224_204946537.jpg
    Polish_20220224_204946537.jpg
    73.9 KB · Pregleda: 75
.. pre sumnjam da sam sa par groznih shotova gde je jedva sta kapalo malo naceo pumpu ... dok radi ovako bice ok, tamam da narucim zamensku :)
Nećeš pokvariti pumpu tako, veća verovatnoća je da si samleo toliko sitno da se zapušila malo korpa izmedju dva zida.

U Lidlu od ponedeljka Aparat za pravljenje pene od mleka...

Da ne bude posle sto nisam javio :)

Valja, evo mog iskustva od ranije:

Uzeo sam ja za moje roditelje taj iz Lidla, doduse sivi model, a ja imam Aeroccino 4 i sem sto moze da se pere i u masini a ovaj iz Lidla ne, sve ostalo je isto, cak je cvrsta pena za nijansu bolja na ovom iz Lidla...

Da se vratim na vode :)

Šta mislite o Golijskoj Ledenoj? Ima mali suvi ostatak 67mg, ali više Ca (20,44mg) i Mg (3,64) od Rose,
U svakom slučaju višestruko manje od većine drugih voda.

Prodaju u piljari pored zgrade (ne moram u Maxi, kada nestane) i daleko jeftinija 100din/6l

Drustvo mozda neko ima iskustva pa da pitam.
Imam DeLonghi Autentica ETAM 29.510SB sve ok sa aparatom pravi super kafu, ali mi se ispod aprata periodicno javi voda.
Mislio sam da ja slucajno nisam prosipao kada sam praznio posudu i napravim mali test da ga napunim do kraja u posudi i sacekam neko vreme, kada vidim u rezervoaru iako se ocisti posle koriscenja hvali prilicno vode, pogledam ispod a ono po treci put ispod njega barica. Da li je neko imao slicog iskustva ?

Pozdrav :) Uzeo sam u Lidlu aparat za pravljenje pene od nleka, medjutim nekako ne dobijam lepu penu pa ako može savet kako da bude bolja :)
Mozda je problem što stavljam mleko direktno iz frižidera?

Bolje je sa hladnim mlekom... Proveri prvo jel si izabrao pravi nastavak za program koji zelis i da li je pravilno postavljen.

Od nekih saveta koje ja koristim je da uvek ostavim jos malo da odstoji posle zavrsetka rada aparata, odnosno da tek tad pravim espreso, taman bude bolja dok se napravi. Takodje, malo lupnem posudom o radnu plocu da se bolje stegne...

Pozdrav, imam pitanje vezano za vode koje koristite u aparatima za kafu. Kupio sam philips 2200 automatik i sad nisam siguran koju vodu da koristim kako bi se sakupljalo što manje kamenca. Prečešljao sam malo forum i video preporuke za razne filtere za vodu i nisam siguran šta mi je najbolja opcija od ovih:
1. Philipsov filter (najpraktičnija opcija)
2. Brita Aquagusto filter (ova opcija je podjednako praktična kao i 1. a filter je jeftiniji)
3. Aquaphor ili Brita bokal (nisam siguran koji je bolji)
4. Flaširana voda - video sam da se najčešće pominju Rosa i Vlasina

Takođe, zanima me kakva su vam iskustva sa tečnostima za dekalcifikaciju? Da li korisitite originalne tečnosti od proizvođača aparata ili druge opcije (tečnost iz DM-a ili limuntos)?
Ako je neophodno, nije mi problem da kupujem originalne Philips filtere i tečnost ali bih svakako voleo da prođem što jefitinije :)

Gledam recenzije automatik espresso aparata i uglavnom se spominje da ne treba koristiti oil beans. Kako to da znam kada kupujem kafu u zrnu? Kako da znam i gde to piše na pakovanju?

Pozdrav :) Uzeo sam u Lidlu aparat za pravljenje pene od nleka, medjutim nekako ne dobijam lepu penu pa ako može savet kako da bude bolja :)
Mozda je problem što stavljam mleko direktno iz frižidera?
Izgleda da je mleko lutrija. Uzeo u Metrou Barista mleko 2 kom, prvo pakovanje pena armirana,bukvalno ne bude mleka na dnu, a od drugog pola mleka pola pena. Ovaj Nespresso Aeroccino 3,4 koji već ide u Nespresso Citiz & Milk.
Sad uzeh u Metrou Barista, Imlek za kafu i neko Imlek pro ili kako se vec zove pa ću videti baš kako će da ispadne.
Obavezno hladno mleko neki čak hlade i Aeroccino uređaj pre korišćenja.

Vrh Dno