Šta je novo?

Hisense Energy Pro HiNano 12

Potrosnje neznam a ni on nije siguran ,radijator je aparat namenjen za grejanje i on moze da nadoknadi gubitke. Ostalo je moja misljenje nekazem da je tako sigurno.Ispod plafona je naj topliji deo prostorije u svakom trenutku ali prostoriju cine i 4 zida i patos kojih zapreminski ima vise i rashladjuju prostor pa se cesto zbog toga ljudi zale na sindrom"hladnih nogu". Ako bi montirao radijator 20cm ispod plafona neverujem da bi bio zadovoljan.😄

Da ona je grijala samu sebe, ne znam kako bi to drugacije objasnio. Ako su krilca oborena na dole, ona je uzimala gotovo isti zrak koji izbaci. Temperatura izduva je uvjek slaba, i gore je uvjek tako toplo, oko nje. Dok na drugom kraju prostorije nije tako.
U njenoj blizini postavim ventilator koji duva ispod nje, ili pored, nebitno kako, samo da poboljsam cirkulaciju zraka, pada i temperatura koju vidi senzor, klima radi drugacije,
Sad ne mogu da ulazim u to oko potrosnje, ne znam kako to treba biti ali sa istim podesavanjima na radijatoru, sam sigurno trosio manje ili gotovo isto. Atlantik radijator, nikad nisam uhvato da dnevno potrosi vise od 12kw. Da li je to puno ne znam, ali vidim da sam potrosio sa klimom, vise od dva korisnika koji su okacili svoju potrosnju.
Ne mogu da dam precizne podatke, ali i to cu rjesiti. Ako ja nisam mjerodavan, vidi se fino na racunu, a ja rjetko dostignem 350kw mjesecne potrosnje.
@Pan013
Gore nemam sindrom hladnih nogu, nema sanse, zato sto se grije sprat ispod.

Ako je tempertura na izduvu slaba, onda ona ne greje skoro u opšte, već samo malo. Ako je pri plafonu npr. 28 C, a na izduvu 35 C, jasno je da klima u tom slučaju radi na leru i tu nema šta da potroši. To da klima greje samu sebe ne znači ama baš ništa. Ne može toplota iz radijatora da se zadržava u prostoru, a ona od klime da nestaje u prostor-vremenskom kontinuumu i da se teleportuje kod Pere u Babušnicu.

Pri plafonu jeste najtoplije, ali ta temperaturna razlika ne može da bude ogromna, odnosno može, ako je plafon super izolovan, a pod ne postoji, nego četverooki levitira.

@cetverooki ti da lepo nabaviš neki merač potrošnje i onda da utvrdiš koliko troši klima, koliko radijator. Ovako se sve svodi na tvoj subjektivni doživljaj.

Ako je tempertura na izduvu slaba, onda ona ne greje skoro u opšte, već samo malo. Ako je pri plafonu npr. 28 C, a na izduvu 35 C, jasno je da klima u tom slučaju radi na leru i tu nema šta da potroši. To da klima greje samu sebe ne znači ama baš ništa. Ne može toplota iz radijatora da se zadržava u prostoru, a ona od klime da nestaje u prostor-vremenskom kontinuumu i da se teleportuje kod Pere u Babušnicu.

Pri plafonu jeste najtoplije, ali ta temperaturna razlika ne može da bude ogromna, odnosno može, ako je plafon super izolovan, a pod ne postoji, nego četverooki levitira.

@cetverooki ti da lepo nabaviš neki merač potrošnje i onda da utvrdiš koliko troši klima, koliko radijator. Ovako se sve svodi na tvoj subjektivni doživljaj.
Klima dogreva naj topliji vazduh u prostoriji ,a radijatir naj hladniji sa poda, a toplota oba uredjaja zavrsavaju ispod plafona klima se nalazi ispod plafona i brzo prestaje sa radom dok radijator mora da nadomesti zadatu temperaturu blize podu. Zato i kazem da kad bi radijator montirao 20cm ispod plafona dobio bi isti rad kao sa klimom. A potrosnja"cucese"😄

Radijator je pasivno grejno telo male površine i pri grejanju stub toplog vazduha se podiže vertikalno ka plafonu. Radijator jako malu količinu toplote prenosi okolnom prostoru kroz horizontalno zračenje toplote. Drugim rečima, opet sva toplota ide gore i to iz jednog mesta. Prednost je to što greje vazduh pri podu, a mana je što je to relativno mala količina vazduha. A ako su toplotni gubici ogromi, jedan radijator tu ne može ništa.

Grejah običnom klimom 40 kvm, stan sa očajnom stolarijom i loše izolovanim plafonom (gips + 10 cm šugave vune, iznad neizolovan tavan), pa mi se ovo nije dešavalo i to sa on off klimom.

To o čemu pišeš ima smisla ako govorimo o podnom grejanju, gde je čitava površina poda grejno telo.

Netvrdim da je takao to je moje misljenje. Moguce da je i uredjaj neispravan. Pa nije smak sveta. Pravu situaciju neznamo ni ja ni ti tako mi izgleda na osnovu informacija koje imamo.

Ja cu reci svoje iskustvo i misljenje..Porediti konvektor i klimu to je nebo i zemlja razlika u potrosnji.Nemam izolaciju u stanu sjeverna strana, trenutno niko ne zivi ni ispod ni iznad mene (ima na vecim i nizim spratovima). Novembar tem bila iznad 10c NOBO konvektor od 2kw nov placen 200e plus tesy 2kw trosili skoro po 20 odnosno 40kw na dan, a kada sam klimu ugradio ona sam trosila ispod 10kw sa istom zadatom temperaturom. Tako da mi je nelogicno da vise klima potrosi od kovektora, mora biti da je klima neispravna.

Da ona je grijala samu sebe, ne znam kako bi to drugacije objasnio. Ako su krilca oborena na dole, ona je uzimala gotovo isti zrak koji izbaci. Temperatura izduva je uvjek slaba, i gore je uvjek tako toplo, oko nje. Dok na drugom kraju prostorije nije tako.
U njenoj blizini postavim ventilator koji duva ispod nje, ili pored, nebitno kako, samo da poboljsam cirkulaciju zraka, pada i temperatura koju vidi senzor, klima radi drugacije,
Sad ne mogu da ulazim u to oko potrosnje, ne znam kako to treba biti ali sa istim podesavanjima na radijatoru, sam sigurno trosio manje ili gotovo isto. Atlantik radijator, nikad nisam uhvato da dnevno potrosi vise od 12kw. Da li je to puno ne znam, ali vidim da sam potrosio sa klimom, vise od dva korisnika koji su okacili svoju potrosnju.
Ne mogu da dam precizne podatke, ali i to cu rjesiti. Ako ja nisam mjerodavan, vidi se fino na racunu, a ja rjetko dostignem 350kw mjesecne potrosnje.
@Pan013
Gore nemam sindrom hladnih nogu, nema sanse, zato sto se grije sprat ispod.
To sam ti prico u startu da krilca sto vise dignes , tebi je ona na takvom mestu kao u tunelu i zato mora da baca dalje toplotu

Nemoj da ga savetujes vise, zivota ti...
Milion puta je napisano.
Topao vazduh ide gore, fizika.
Nema poente gurati topao vazduh u plafon, vec iskljucivo u pod, jer ce se tako zapravo zagrejati ljudi u prostoriji.
Kod hladjenja je obrnuta logika jer hladan vazduh "pada".
Covek ima neizolovan prostor, nepravilno ugradjenu klimu i pri tome, po svemu sudeci, falican primerak i gusla se o tome koliko vec?!

Bukvalno. Ako baš mora da se nastavi, otvoriti novu temu ili još bolje što neko reče, nov forum..

Koristim hisense klimu silentium pro 12 ima sto cuda odlicna klima.ima veliku moc zagrevanja od ostalih 12000bt,ali ono sto mi smeta to jest reko bi da joj bas nikako ne radi dobro taj njen senzor toplote.nemam merac potrosnje ali nameravam da ga kupim.konkretno kod moje klime hisense silentijum pro stalno duva vruc vazduh nikako da joj opadne potrosnja da smanji rad kompresora pa cak i kad smanjim sa 23 na 22,21,20c ona mozda neko vreme pocinje malo mlako i opet posle izvesnog vremena bije toplo.jedino na ifeel kad stavim reko bi da radi bolje da kazem kako bi trebalo.bas me zanima kad budem kupio merac potrosnje sta ce reci on.
Inace drugu klimu koju koristim je vox iva5 12 koju sam kupio po principu kupicu sto jeftiniju.ona za te pare radi vise nego dobro.senzor temperature je bas precizan.dovoljno je da smanjis za 1-2c od zadate temperature odma pocinje klima da smanji rad motora i da duva mlako.sto po meni znaci da je bas precizna osetljiva kako bi i trebalo

Na ovim spoljnim temperaturama ugasi klimu i otvori prozor i bice ok.😄. Kupi merac pa vidi da li smanjuje snagu ili ne.

Koristim hisense klimu silentium pro 12 ima sto cuda odlicna klima.ima veliku moc zagrevanja od ostalih 12000bt,ali ono sto mi smeta to jest reko bi da joj bas nikako ne radi dobro taj njen senzor toplote.nemam merac potrosnje ali nameravam da ga kupim.konkretno kod moje klime hisense silentijum pro stalno duva vruc vazduh nikako da joj opadne potrosnja da smanji rad kompresora pa cak i kad smanjim sa 23 na 22,21,20c ona mozda neko vreme pocinje malo mlako i opet posle izvesnog vremena bije toplo.jedino na ifeel kad stavim reko bi da radi bolje da kazem kako bi trebalo.bas me zanima kad budem kupio merac potrosnje sta ce reci on.
Inace drugu klimu koju koristim je vox iva5 12 koju sam kupio po principu kupicu sto jeftiniju.ona za te pare radi vise nego dobro.senzor temperature je bas precizan.dovoljno je da smanjis za 1-2c od zadate temperature odma pocinje klima da smanji rad motora i da duva mlako.sto po meni znaci da je bas precizna osetljiva kako bi i trebalo
Meni u dobro izolovanoj sobi od 18m2 dobro odrzava temperaturu, ali ne spusta bas tako nisko modulaciju. To se menja kada otvorim vrata prema hodniku, onda ume znacajno da spusti i prekidi u radu su mnogo redji. Novi model Fresh master je tu vec dosta bolji, nemam merac ali sudeci po temperaturi izduva ne vise od 400w. Tebi bih preporucio da klimu kao i ja stavis na economy mod, podesis temperaturu i nista ne diras, znaci sakriji daljinski

Meni u dobro izolovanoj sobi od 18m2 dobro odrzava temperaturu, ali ne spusta bas tako nisko modulaciju. To se menja kada otvorim vrata prema hodniku, onda ume znacajno da spusti i prekidi u radu su mnogo redji. Novi model Fresh master je tu vec dosta bolji, nemam merac ali sudeci po temperaturi izduva ne vise od 400w. Tebi bih preporucio da klimu kao i ja stavis na economy mod, podesis temperaturu i nista ne diras, znaci sakriji daljinski
Nikako mi nije jasno kad otvoris vrata smanji modulaciju a zapravo logicno bi trebalo da povecava modulaciju jel greje veci prostor.inace ja grejem ukupno oko 65kw i svugde su mi otvorena vrata cak i kupatilo mi se greje.ali strasno mi smeta sto primera radi u normalnom modu ne na ifeel ja je stavim na 23c a ona nabije 26-27c.
Mozda je problem i u tome mozda ona trazi jos vise od 27c da ugreje i ne postize pa zato radi u velikoj modulaciji.
Mozda ako bi je stavio na 19-20c mozda bi onda krenula da smanji modulaciju.ali opet mi se nekako ne uklapa jel kad je prebacim na ifeel stavim je na 26c ona naravno cim stigne na 26c pocinje da duva mlako,po meni tako bi trebala da radi i u normalan mod.
Kako god moram kupiti merac potrosnje da bi video kad na kolko pocinje da smanji modulaciju.inace pricam o zimi ne o ovim trenutnim temperaturama.pa onda bi ukapirao preko meraca njen rad i kolko moze da nabije temperaturu i kolko bi joj bilo nedostizno

Meni je tu sve jasno, u malom prostoru brzo podize temp i ne stize da udje u taj mod odrzavanja kada duva hladnjikavo, ali kada joj povecam povrsinu se to desava mnogo kasnije i ona onda lepo spusti modulaciju. Niko ti ne moze dati tacan recept za optimala podesavanja u tvom prostoru, vec sam moras uci u njen sistem rada i shodno tome odrediti podesavanja. Meni od pocetka grejne sezone stoji na 23c economy i nemam nikakve potrebe da bilo sta diram. Mislim da treba da ostanes na ifeel modu ali da probas par lokacija za daljinski i normalno par brzina ventilatora

Meni je tu sve jasno, u malom prostoru brzo podize temp i ne stize da udje u taj mod odrzavanja kada duva hladnjikavo, ali kada joj povecam povrsinu se to desava mnogo kasnije i ona onda lepo spusti modulaciju. Niko ti ne moze dati tacan recept za optimala podesavanja u tvom prostoru, vec sam moras uci u njen sistem rada i shodno tome odrediti podesavanja. Meni od pocetka grejne sezone stoji na 23c economy i nemam nikakve potrebe da bilo sta diram. Mislim da treba da ostanes na ifeel modu ali da probas par lokacija za daljinski i normalno par brzina ventilatora
Upravo sam poceo koristiti neprekidno ifeel dok ne budem kupio merac potrosnje struje pa pomocu nj3ga da vidim u 8bicnom modu kad na kolko pocinje da modulira.inace evo trenutno 4 dan vec kako je neprekidno na ifeel modu i radi dobro pomocu njega.a sto se tice brzine ventilatora uvek je na naj jace da kazem turbo.jer da bi ugrejao sve prostorije celu kucu mora da izduva jako da bi se grejale i druge prostorije osim kad spavamo tad smanjim .a po potrebi kako kad zatreba ukljucim i drugu klimu vox iva 5

Evo kako je kod mene danas radila. Imam istu klimu kao ti.Greju se dve prostorije ukupne kvadrature oko 25m2.Stalno je na ifeel-u,24stepena zadate temperature i na automatskoj brzini.

Prilozi

• Screenshot_20220222-221407_Tuya Smart.jpg
    Screenshot_20220222-221407_Tuya Smart.jpg
    53.7 KB · Pregleda: 83
1646211597173.png1646212334310.png
Sinoć od 18.00 do sad u 10.00. Čekao sam hladnije vrijeme. Ide ispod 1000wata samo u defrostu od 700 do 900wati.
Sad ja na i feel nastimana na 22 u sobi 21 i to joj je potrošnja(bude i preko 1600w), vani je oko 0 stepeni, na izduvu ima i 55 stepeni, ne znam tačno zakucan mi termometar. Brzina ventilatora na 4, nije maksimum.
Na normal modu ne može sad držati temperaturu sobe padne na 17, potrošnja od 1100 do 1400wati.
Aplikacija otkazala, neće da radi, previše bagovita. Vjerovatno mora nova instalacija i podešavanje.

Primetio sam i ja jutros da mi nema gornje lampice od wi fi valjda, i ne mogu se povezati preko aplikacije? Je li se jos nekom slicno desilo?

Nema šanse je opet povezati.
Postigla je temperaturu sobe na 21stepen, na koliko je podešeno, Sad u normal modu radi ovako i ovo je najniže što sam dobio, ali napolju je plus 8. Na I feel ne ide ispod 1200wati iako postigne temperaturu.
1646225629674.png
Bili mi opet iz servisa i kažu da je klima ispravna i da to tako treba, ona ima grijač u sebi i to je to. On navodno dodatno povećava potrošnju., Pokazao mi ovo i rekao da je to normalno kod te klime. Samo ja znam da do kraja dana ću imati preko 25kw potrošeno i više ne znam šta da radim.

1646225780883.png
Pisao sam u Hisense početkom februara i još nisam dobio odgovor nikakav. Pisaću opet.

Grejac trosi 70-80w ne vise i ukljucuje se kad je spoljna +2c.
Ja sam kod svoje pratio potrošnju i primjetio sam kada je spoljna temp oko nule i niža da grijač troši 160 w, čak kad klima postigne zadatu temp i isključi se kompresor, ostane raditi na 160 w.

Primetio sam i ja jutros da mi nema gornje lampice od wi fi valjda, i ne mogu se povezati preko aplikacije? Je li se jos nekom slicno desilo?
I kod mene ne funkcioniše više wifi, čak sam probao ponovo upariti i ne može. Piše da mreža trenutno nema pristup internetu i ne dozvoljava mi da se poveže.

Pozdrav ljudi,

Prvo da se zahvalim što ste aktivni na temi i što iznosite prednosti kao i mane ovog invertera. Iz toga se dosta može zaključiti. Ja sam jedan od onih što sam sve postove pročitao ali nisam nijedan post napisao. Pa evo i ja da iznesem svoje iskustvo.

Imam Energy pro Hinano 12. Do sad prezadovoljan. Živim u stanu 60kv stara gradnja sa ne baš dobrom izolacijom i starim drvenim prozorima(ali lepo pozicioniranim na sunčanoj strani i sa svake strane imam komšijski stan koji se greje). Sa inverterom grejem kuhinju, trpezariju i dnevnu sobu koje su skoro pa jedna prostorija(oko 40 kv). Velikim hodnikom odvojena je spavaća soba koju grejem sa TA peći(3,5kW). Potrošnja po mesecima mi je Novembar 202kW, Decembar 410kW, Januarar 415kW, Februar 320kW. Temperatura u ovim prostorijama je bila 24 stepena(na toliko je i naštelovan inverter na I feel modu) konstantno 24h dnevno. Na defroste nisam obraćao pažnju(najviše ih je bilo kada su temperature bile blago ispod nule sa velikom vlažnošću). Često se dešava da podigne krila i da uopšte ne radi(kao on/off klima) i tada je potrošnja oko 10w. Ni to me ne zabrinjava dok je temperatura u stanu konstantna i potrošnja normalna.

Čitao sam vaše postove o senzoru unutrašnje jedinice koji očitava pogrešno temperaturu(tj. očitava onu koju je u njegovo neposrednoj blizini). Klima mi nije 100% pravilno postavljena pošto do plafona ima samo oko 10cm(nije moglo više da se spusti). Poučen vašim postovima od starta sam koristio I feel opciju(počeo sam da se grejem krajem Oktobra). Daljinski sam podesio na 24 stepena i na I feel opciju i postavio ga u dnevnu sobu na policu na visini od otprilike 1,80 m. Daljinski je odaljen od klime oko 7 metara ali je postavljen tako da ima optičku vidljivost sa UJ. I što se tiče podešavanja i titranja to je bilo to. Nisam je gasio celu zimu sem kad sam provetravao. Gasio sam je samo preko aplikacije tako da kada inverter opet upalim preko aplikacije, na daljinskom i dalje ostane opcija I feel uključena i sve bude opet kako treba. Daljinski nisam dirao cele zime, samo sam gledao koju temperaturu sobe prikazuje(uvek je bila tačna pošto sam pored daljisnkog postavio i nezavisni termometar).

Večeras nastaje prvi problem sa inverterom ove zime. Kao za inat večeras sam instalirao neku wifi sijalicu tačno pored UJ. Kada sam sve završio pogledao sam na UJ i video da ne gori lampica za WIFI. Odmah sam pomislio da sam nešto zeznuo dok sam podešavao sijalicu(interferencija, ista wifi mreža, puno Kineskih uredjaja na malom prostoru itd....). Sve sam pokušao. Restartovao Inverter više puta, Reinstalirao aplikaciju, restartovao ruter ali nikako da se inverter ponovo poveže na net. Na aplikaciji prilikom ponovnog dodavanja uredjaja prepozna inverter ali kada treba da se poveže izbaci poruku da ne može da se poveže na server. Gledam na ruteru povezane uredjaje i vidim da je inverter uredno povezan na ruter i da dobija internet ali ona lampica za WIFI na UJ i dalje ne svetli i nemam mogućnost da se povežem preko aplikacije na inverter. Zaključujem da ta lampica ne označava da uredjaj dobija internet konekciju već da je uredjaj povezan na server/cloud što u ovom trenutku nije. Sad mi je samo žao što nisam odmah pročitao današnje postove nego sam izgubio dva sata u reinstalacijama i zezanju sa klimom, a da problem ipak nije do mene i j....e sijalice. Imao sam par finih automatizacija na Inteligencu ali je to sad sve izbrisano zbog reinstalacije.

Nadam se da će Kinezi otklonit kvar brzo kao i da sam nekome pomogao sa mojim iskustvom sa ovim inverterom.

Pozdrav

Nazad
Vrh Dno