Šta je novo?

iPhone 13

Neverovatno dobra baterija na 13pm.
Čini mi se da je svakim danom sve bolja(samo wifi dok sam u izolaciji).
Ostalo 28%
Da, gazda nam ima 13pm. Pazi on je non stop na telefonu, ja ne znam da li ga ikada ispušta iz ruku i kada sam ga pitao koliko njemu traje baterija, kaže dva dana. Imao je ip11 pro max i ona mu je dan trajala.
Meni na ip 13 pro traje trenutno dva dana ali ga ne koristim mnogo i kada dođem sa posla kući, stavim mu režim uštede energije.
Realno, sada nam kreće sezona i kada budem imao mnogo više poziva (u komercijali sam) nema šanse više od dana da će izgurati i pored svega što je iphone uradio sa ovom serijom i na modelima ispod maxa.

Jel ima nekih ograničenja iphone za američko tržište kada se koristi na našim mrežama? Znam da ranije nije prikazivao ime operatera kako treba, ali ne znam kako je sa novim verzijama ios-a i telefona.

Nema nikakve razlike ni ogranicenja ako je sim free telefon.

Po nekoj logici baterija na 13 treba duže da traje na odnosu na 13 Pro, većeg kapaciteta na 13 i nema osvežavanje 120Hz.
Kako na testovima 13 Pro ima bolju bateriju? Ili su testovi namešteni?

Recimo da je razlika u tom trajanju baterije, u korist pro modela, manja u realnom vremenu nego sto Apple navodi, ali ocigledno je na strani pro modela.

Pro model je sa Pro Motion displejom koji, pored osvezavanja od 120 Hz, spusta osvezavanje i do 10 Hz, kad je to moguce i u toj varijanti moze da bude "battery saver", a ne dodatni potrosac zbog visokog osvezavanja :)

https://9to5mac.com/2021/10/08/iphone-13-and-13-pro-battery-test/

Kolika je realna razlika, ne znam, ali je definitivno duze trajanje baterije na pro modelu.

Recimo da je razlika u tom trajanju baterije, u korist pro modela, manja u realnom vremenu nego sto Apple navodi, ali ocigledno je na strani pro modela.

Pro model je sa Pro Motion displejom koji, pored osvezavanja od 120 Hz, spusta osvezavanje i do 10 Hz, kad je to moguce i u toj varijanti moze da bude "battery saver", a ne dodatni potrosac zbog visokog osvezavanja :)

https://9to5mac.com/2021/10/08/iphone-13-and-13-pro-battery-test/

Kolika je realna razlika, ne znam, ali je definitivno duze trajanje baterije na pro modelu.
Na osnovu materijala koji si prosledio, rekao bih da je razlika u trajanju baterije minimalna. Svakako, ako u celu tu raspravu izuzmemo razliku u tih 120Hz.

Mišljenja sam da je ovogodišnje izdanje 13 serije i same razlike između obične/klot verzije iP13 i iP13 Pro jako minimalno. Ukoliko nekom ne igra važnu ulogu ta treća kamera, ekran od 120Hz itd. U današnje vreme svaki ušteđeni dinar zlata vredi, a telefon je zaista odličan, ali svakako da je Pro verzija ipak Pro.

Upravo pricah sa momkom iz Vip-a povodom dostupnosti 13ice ( konkretno Pro Max me zanima ) i obzirom da sam imao situaciju sa njima skorije i nisam im bas nebitan korisnik ( ja bar mislim ) rekose mi da ocekujem na stanju ponovo u toku ove nedelje i da pratim sajt, zivi bili pa videli....

Da, na IP12. Koleginica imala S6 i vibracija baš bila ok, sad na 12 ko da je nema.
Nekadašnja Appleova prednost u odnosu na Android svet u smislu fluidnosti i stabilnosti se bitno smanjila u zadnje vreme, pa čak bih se usudio reći i nestala u određenim situacijama. Slažem se da je Apple dobar izbor za ljude koji planiraju imati uređaje duže vrijeme. Ali svaka priča o superiornosti Applea u odnosu na Android više nema tu težinu koju je možda imala nekad. Android svet je bitno napredovao dok Apple uglavnom stagnira zadnjih godina. Ko god je koristio ovogodišnji flaghship Android uređaj i recimo jedan ovogodišnji iPhone može potvrditi ova moja razmišljanja.
Zna koleginica sta je dobra vibracija 🤣🤣🤣
P..S. stvarno nisam mogao da odolim 😅

Posle citave vecnosti na Androidu i flagshipima, uzeo "silom prilika" 13 Pro Max koji mi je prvi iPhone posle 7 Plus i odusevljen sam pomakom u iOS-u (svestan sam da je proslo vec dosta generacija) a baterija je prosto neverovatna.

Elem, ranije sam nosio Peel case na 7ici jer je ultra tanka, jel ima neko preporuku za slicnu ili da jednostavno narucim ponovo nju?
Ja sam dok je bio aktuelan 7+ bio na ivici da ga pazarim da tada probam iOS, ali iz nekog razloga na kraju to ne uradih, 12 PM sam preskocio jer me je nervirao dizajn kamera nazad, a izgleda da na 13PM moram to da mu oprostim da bih probao iOS, mozes li dati neko poredjenje makar malo u odnosu na tada ? Da li si zadovoljniji sada sa 13 PM nego tada sa 7+ ? Jeste da je ovaj aktuelniji tek kratko kod tebe, ali bas me zanima misljenje.... Unapred hvala :)

Da li neko ima problem da su mu notifikacije npr. za viber, WApp tihe i ako je jacina zvuka podesena na max ?

Ja sam dok je bio aktuelan 7+ bio na ivici da ga pazarim da tada probam iOS, ali iz nekog razloga na kraju to ne uradih, 12 PM sam preskocio jer me je nervirao dizajn kamera nazad, a izgleda da na 13PM moram to da mu oprostim da bih probao iOS, mozes li dati neko poredjenje makar malo u odnosu na tada ? Da li si zadovoljniji sada sa 13 PM nego tada sa 7+ ? Jeste da je ovaj aktuelniji tek kratko kod tebe, ali bas me zanima misljenje.... Unapred hvala :)
Generalno jesam, ip7 mi je tad delovao kao downgrade sa note 7 koji sam zbog svima poznatih razloga morao da vratim. Pre ovoga sam nosio s20 ultra i flip 3 i razlika je mnogo manja nego tada. Svakako su mi najviše na živce išle notifikacije, koje doduše, i dalje nisu savršene ali su sad bar prihvatljive. Mislim da je u današnje doba podjednako dobar i Android i iOS i samo je pitanje navike i da li ti neka funkcionalnost baš znači a drugi os je nema. Npr. Dual Sim podrška koju su ovde svi opljuvali meni i nije toliko tragična na iPhoneu tako da je sve relativno

Poslednja izmena:
Evo da se javim kao sto sam obecao u vezi apple care+ pretplate i sta ce da bude od kako sam povezao appleID sa pretplatom. Kao sto sam ranije pisao iako nase kartice navodno ne prolaze tokom 5-6 meseci sve je uredno skidano s kartica, nakon sto sam pre 10ak dana povezao pretplatu sa mojim appleIDem danas je sve skinuto sa appleID balansa sto je totalni debilizam ako je normalno radilo do sada i nisam morao da vodim racuna o jos jednom "racunu" i dal ima dovoljno sredstava i da se bakcem s gift karticama itd....

Kako da namestim da mi deezer/spotify bude default music player ? Video sam da moze preko Siri opcije ali mi nije uspelo iz prvog puta (izbacilo neku gresku ) i sad mi vise ni ne nudi opciju da izaberem nego odma pusta muziku sa telefona.

Nije bas vezano za iPhone generalno vec za Gift Card, pre par dana sam uzeo $100 gift card i stigla je na mejl za nekih sat ipo vremena.

Danas sam uzeo jos $100 (ista platna kartica sve isto), proslo vec 4h i nista ne stize na mejl, na tracking stoji da se jos procesuira porudzbina (iako im na sajtu stoji da stigne u roku od sat vremena kod na mejl). Koliko ste vi (koji se kupovali gift kartice) cekali u proseku?

Banka je uredno skinula iste sekunde pare sa mog racuna (i prvi i drugi put).

Kad smo kod gift kartica zanimljivo mi je da mi u App Store i dalje pokazuje stanje pre nego sto je nalog dopunjen, dok kad iz istog app Stora kliknem na profilnu sliku mi pokazuje dopunjen iznos 😂

Daj te neki predlog, resenje za tihe notifikacije, sve pojacano na max. i dalje se jedva cuju. Pokusao reset telefona, deinstalaciju app. nista ne pomaze. iP 13 mini je u pitanju 😤

Je l to se to dešava kada gledaš u fon ili uvek, u svakom trenutku?

Nije bas vezano za iPhone generalno vec za Gift Card, pre par dana sam uzeo $100 gift card i stigla je na mejl za nekih sat ipo vremena.

Danas sam uzeo jos $100 (ista platna kartica sve isto), proslo vec 4h i nista ne stize na mejl, na tracking stoji da se jos procesuira porudzbina (iako im na sajtu stoji da stigne u roku od sat vremena kod na mejl). Koliko ste vi (koji se kupovali gift kartice) cekali u proseku?

Banka je uredno skinula iste sekunde pare sa mog racuna (i prvi i drugi put).
Zavisi, ali doci ce ti bez brige.

Danas mi je stigao 13pm 256gb iz mts. Narucen 15.1. Ako nekog zanima i ako ceka. Ja sam narucio crni ali nisu imali i ne znaju da li ce uopste dobijati pa su mi ponudili plavi. Takodje ovo mi je prvi ajfon u zivotu, pa ako neko ima visak slobodnog vremena, da mi pomogne i odgovori na par pitanja. Unapred hvala.

Gde je najbolje uzeti Nillkin stakla, slabo ih ima na AliExpress-u.

Evo posle 15 tak dana korišćenja ip13 pro za jednu stvar moram da priznam da nisam bio u pravu. Izjavio sam da mi 60 vs 120 hz skoro jedno te isto i da to po meni ne treba da bude neki parametar pri izboru. Koristio sam telefon dva dana sa reduce motion, pa dva dana sve full. Želeo sam sebi da dokažem da je svejedno. I nisam bio u pravu. Moram priznati da sa 120hz sve nekako lepše radi, taj skrol, izlazak na početni ekran iz aplikacije. Nekako klizi ko po loju. Nije da ne može da se živi sa 60hz, daleko od toga, ali mnogo to sve lepše, tečnije izgleda sa 120hz.

Evo posle 15 tak dana korišćenja ip13 pro za jednu stvar moram da priznam da nisam bio u pravu. Izjavio sam da mi 60 vs 120 hz skoro jedno te isto i da to po meni ne treba da bude neki parametar pri izboru. Koristio sam telefon dva dana sa reduce motion, pa dva dana sve full. Želeo sam sebi da dokažem da je svejedno. I nisam bio u pravu. Moram priznati da sa 120hz sve nekako lepše radi, taj skrol, izlazak na početni ekran iz aplikacije. Nekako klizi ko po loju. Nije da ne može da se živi sa 60hz, daleko od toga, ali mnogo to sve lepše, tečnije izgleda sa 120hz.
Naravno, probaj tipa da par nedelja koristiš samo na 120hz i onda na jedan dan vrati na 60hz, imaćeš osećaj kao da si uzeo telefon star 8 godina hahah.

Naravno, probaj tipa da par nedelja koristiš samo na 120hz i onda na jedan dan vrati na 60hz, imaćeš osećaj kao da si uzeo telefon star 8 godina hahah.
Daj ne pretjeruj..imam te telefone svaki dan u rukama i da je razlika jeste ali ne toliko koliko se tu u ponekim postovima opisuje...sem toga 120 herca neradi non stop na 13pro..prema tome momak živi svaki dan sa 60 i 120 herca.. a to što ćeš skrulat nešto pola sekunde brže ili će otvaranje neke aplikacije biti koju stotinku brže u odnosu recimo 12 pro..baš i neznam da bih morao biti zabrinut radi toga i imao osjećaj da mi je mobitel star 8 godina..

Good for you😁 Ako si ti zadovoljan sa 12 pro, ne može te niko ubediti da je nešto drugo bolje, samo cepaj😁

Nazad
Vrh Dno