Šta je novo?

Ima li pravnika na forumu?

Pokusavam naci spisak procenitelja po bankama (najvise za banka intesu) ali nista ne nalazim, ne znam da li je to javna informacija.

Isto nam je sama agencija rekla da sve zavisi kako ce procenitelj da protumaci situaciju, sta ce da napise u izvestaju i sta ce banka da uradi sa tim tj kakva im je politika. Stavise, od jednog procenitelja smo i dobili info sto se tice delimicnog rusenja.

Ne postoji u katastru uopste garaza, morali smo da odradimo konverziju zemljista i neku zabelezbu da skinemo ali sve ostalo je ok sto se tice katastra, nigde se ne spominje garaza.

U Banka Intesi (gde imam racun) su mi rekli da sve sto je na parceli mora biti cisto tj legalizovano a to su mi rekli i ljudi koji su trazili kredit u drugim bankama. Isto mi je rekla agencija preko koje kupujemo kuci, mora se garaza legalizovati inace ce banke da prave problem.

To što su ti rekli u banci važi za nepokretnosti koje su upisane u katastru, a za koje stoji napomena da nemaju građevinsku ili upotrebnu dozvolu. Ako garaža o kojoj pričaš ne postoji u listu nepokretnosti, tj. nije upisana u katastru, banka neće praviti problem, pošto nju samo list nepokretnosti zanima.

E to me zanimalo, u katastru nigde ne postoji garaza. Uradjena je konverzija zemljista, kuca je vec bila legalizovana i sad se skida zabelezba koja je bila vezana za tu konverziju i katastar ce biti cist.

Svakako cu jos jednom da pricam sa savetnicom iz Banca Intese, mozda je ona mene pogresno razumela da je garaza upisana u katastar kao nelegalna ili ako treba negde da proveri sta je tacan stav banke.

Evo sad sam zvao savetnicu iz Banca Intese.

Receno mi je sledece: prvi slobodan procenitelj koji saradjuje sa njima ce izaci na teren, proveriti nekretninu iz ugovora, kvadraturu u sta vec i zapisati cinjenicno stanje tj sta se sve od ostalih gradjevina nalazi na parceli i te informacije ce se proslediti sluzbama banke koje odlucuju o kreditu. Ako neki od objekata nije upisan u katastar to znaci da nije legalizovan i bicete odbijeni. Takodje ako je objekat upisan a stoji neka zabelezba u vezi njega takodje ce te biti odbijeni (nadam se da sam sve dobro razumeo i zapamtio).

Takodje, pitao sam za slucaj da se garaza "ogoli" u odredjenoj meri i tu nije dala precizan odgovor tj prepostavljala je sta bi procenitelj uradio i u principu mislim da je to do samog procenitelja da li ce takvu gradjevinu tretirati kao zavrsen objekat i staviti na spisak ili ne.

Naleteh na ovaj tekst Nova.rs:
"Veliki broj građana Srbije koji su pre dve godine dobili sudsku presudu i povraćaj novca od banaka, usled nezakonite naplate obrade kredita i osiguranja kod Nacionalne korporacije za osiguranje kredita (NKOSK), dobili su pre neki dan reviziju te presude i nalog da u roku od osam dana vrate novac banci, bez prava žalbe, saznaje Nova."
Linkic: https://nova.rs/vesti/biznis/troskovi-obrade-kredita-povracaj-novca-bankama/

@weasel Da li si ti bese spominjao da ce ljudi cije presude nisu pravosnazne, koji su jos u postupku, biti u problemu jer ce zbog ove nove odluke sada izgubiti spor protiv banaka a da oni koj isu spor dobili ne moraju da brinu. Po ovom tekstu ispada da oni koji su dobili pravosnaznu presudu sada moraju da vrate novac bankama i da plate troskove sudskog spora. Ispade da su svi koj isu tuzili banke nagrabusili. Izvinjavam se ako kasapim pravnu terminologiju.

P.S. Jos ima tih flajera na banderama i na mnogima pise da se pobeda u sporu protiv banaka GARANTUJE, pa me zanim da li ljudi onda mogu tuziti advokate koji su im pobedu garantovali a sada je ocigledno da ce svih 200.000 koji su tuzili izgubiti, od banaka. Jos jednom se izvinjavam na veoma verovatnom brutalnom unistavanju adekvatne pravne terminologije.

Evo sad sam zvao savetnicu iz Banca Intese.

Receno mi je sledece: prvi slobodan procenitelj koji saradjuje sa njima ce izaci na teren, proveriti nekretninu iz ugovora, kvadraturu u sta vec i zapisati cinjenicno stanje tj sta se sve od ostalih gradjevina nalazi na parceli i te informacije ce se proslediti sluzbama banke koje odlucuju o kreditu. Ako neki od objekata nije upisan u katastar to znaci da nije legalizovan i bicete odbijeni. Takodje ako je objekat upisan a stoji neka zabelezba u vezi njega takodje ce te biti odbijeni (nadam se da sam sve dobro razumeo i zapamtio).

Takodje, pitao sam za slucaj da se garaza "ogoli" u odredjenoj meri i tu nije dala precizan odgovor tj prepostavljala je sta bi procenitelj uradio i u principu mislim da je to do samog procenitelja da li ce takvu gradjevinu tretirati kao zavrsen objekat i staviti na spisak ili ne.

Gnjavatori iz Inteze.

Što ne probaš u nekoj drugoj banci?

Izgleda da su banke uložile reviziju na pravosnažne presude, rok za podnošenje revizije je 60 dana od dana zauzimanja novog stava kasacionog suda, znači od 16 septembra 2021 godine.... Čini mi se da neće biti dobro, nisam se previše upuštao u ovo ali ne valja...

Presuda je pravnosnažna odlukom drugog stepena zato se vanredni pravni lek i zove vanredni, standarna revizija u ovakvim tuzbama ne moze jer je vrednost spora manja od 40 000 evra u skladu sa odredbom čl. 403 st. 3 Zpp-a.

Ako visa instanca(nebitno koja visi sud, privredni apelacioni, kasacioni po reviziji) ukine presudu isto predstavlja u skladu sa odredbom čl. 155 stav 1 tačka 1 ZIO osnov za postupka protivizvršenja ukoliko je izvršni postupak okončan.
Ako u toku izvršnog postupak presuda se ukine to je razlog za obustavu izvršnog postupak u skladu sa odredbom čl. 129. st. 1. tačka 5. ZIO.

(znaci i prvi stepen i drugi stepen i taj vanredni pravni lek, sve je zavrseno)? - to je presuđena stvar ne moze banka tuziocima apsolutno nista. Ne moze da pokrece novu parnicu a sve u skladu sa odredbom cl. 359. st. 1 ZPPa te ne moze nikad ni da dobije osnov za protivizvršenje. Oni su sigurni, ali mnogo je vise onih koji nisu dosli dotle ni blizu)
@arcibalde

Ja koliko se secam nisam pisao za presude koje su pravnosnažne , nego koje su "konačne" odnosno da je isrcpljen i vanredni pravni lek - presuđena stvar - za njih sam rekao da banka ne moze nista. Napomenuo sam isto da vecina nije stigla ni blizu toga.

Ako si potpisao punomocje advokatu i time se saglasio za vođenje postupka, ne mozes tuziti advokata.
To sto on garantuje na banderi nije bas od uticaja 🙂.

Poslednja izmena:
Gnjavatori iz Inteze.

Što ne probaš u nekoj drugoj banci?

I Intesi cu samo ininicijalno da trazim ponudu ali inace planiram da trazim po svim bankama ponude pogotovo stop mozda neka od njih nece praviti problem za garazu.

U principu, najvise zavisi do procenitelja sta ce on napisati u izvestaju tako da se oko njih najvise trebamo koncetrisati i raspisati sta i kako gledaju.

@arcibalde

Ja koliko se secam nisam pisao za presude koje su pravnosnažne , nego koje su "konačne" odnosno da je isrcpljen i vanredni pravni lek - presuđena stvar - za njih sam rekao da banka ne moze nista. Napomenuo sam isto da vecina nije stigla ni blizu toga.

Ako si potpisao punomocje advokatu i time se saglasio za vođenje postupka, ne mozes tuziti advokata.
To sto on garantuje na banderi nije bas od uticaja 🙂.
Vidi, ne secam se, meni kao laiku svi ti termini pravosnazne/konacne su isti slicni, zato i kazem a secam se da sam te nesto u vezi toga pitao (valjda 😀). Okej, onda, da li ce i onda te "konacne", biti predmet revizije kao sto u novinarskom tekstu pise?

edit: Ok izvinjavam se.

Poslednja izmena:
Tema se ne bavi oglašavanjem na banderama.

Izgleda da su banke uložile reviziju na pravosnažne presude, rok za podnošenje revizije je 60 dana od dana zauzimanja novog stava kasacionog suda, znači od 16 septembra 2021 godine.... Čini mi se da neće biti dobro, nisam se previše upuštao u ovo ali ne valja...

Na koju reviziju misliš i kako 60 dana?

Povlačenje punomoćja advokatu.

Dao sam 2 punomoćja da me advokat zastupa u 2 različita predmeta. Kako me je u prvom izigrao, želim da povučem drugo.
Koja je procedura?

Na koju reviziju misliš i kako 60 dana?
Na posebnu reviziju, ne vidim kako drugačije odlučuju a vrednost spora manja od 40.000 eura. Sad vidim da sam napisao 60 dana, 30 je u pitanju, greška u kucanju.
Ako nisam u pravu, slobodno me ispravi, ne bavim se tim a zanima me.

I za posebnu reviziju važi rok od 30 dana od dana dostavljanja drugostepene presude. Ona može da se podnese i kada ne postoji nijedan od razloga iz člana 407 ukoliko su ispunjeni uslovi iz člana 404, ali ne može da se podnese nakon proteka roka od 30 dana od dostavljanja drugostepene presude.

Povlačenje punomoćja advokatu.

Dao sam 2 punomoćja da me advokat zastupa u 2 različita predmeta. Kako me je u prvom izigrao, želim da povučem drugo.
Koja je procedura?
kod notara.

Meni treba preporuka za normalnog advokata, iskljucivo muskarca (na p.m.), koji radi na pitanjima radnog staza, hocu da tuzim lopovski pio fond, pokrali mi pare i napravili mi stetu svojim neradom i ne odgovaraju na dopise i zahteve. Skoro je cini mi se donet i neki novi zakon koji propisuje i stroge kazne za takva zaludjivanja neodgovaranjem gradjanima.
Uglavnom, ljudi, dobro se informisite kad vam bude nesto trebalo kod pio fonda, to su teski neradnici a i neznalice, dzaba sto su im stavili kamere u svakoj kancelariji, to ni sa motkom ne mozes naterati da radi svoj posao.

Kakve notar ima veze sa povlacenjem punomoćja ?

Uglavnom, ljudi, dobro se informisite kad vam bude nesto trebalo kod pio fonda, to su teski neradnici a i neznalice, dzaba sto su im stavili kamere u svakoj kancelariji
kamere su stavljene u RGZ, ne u PIO

Ne razumem sta kod notara zavodi ?
Preda sudu ili organu koji se vodi postupak otkaz punomocja u pisanoj formi ili saopsti na usmenoj raspravi.

Ne vidim sta notar tu radi i gde notar zavodi na primer otkaz punomocja u parnicnom postupku pred 2. sudom ili u izvrsnom postupku pred izrsiteljem ili u krivicnom postupku pred sudom ili istraznom pred tuziocem ?
Kakve notar ima veze sa tim ?

kamere su stavljene u RGZ, ne u PIO
pogledaj u pio u ul. Aleksandra Kostica i uverices se da sam dobro napisao, a ima ih prilicno i u drugim njihovim objektima, ali nije to ni toliko bitno.
Ne razumem sta kod notara zavodi ?
Preda sudu ili organu koji se vodi postupak otkaz punomocja u pisanoj formi ili saopsti na usmenoj raspravi.

Ne vidim sta notar tu radi i gde notar zavodi na primer otkaz punomocja u parnicnom postupku pred 2. sudom ili u izvrsnom postupku pred izrsiteljem ili u krivicnom postupku pred sudom ili istraznom pred tuziocem ?
Kakve notar ima veze sa tim ?
pa treba znati napisati, nisu svi pravnici ko ti. Meni se desavalo da napisem punomocje i zavedem ga u sudu, pa sa tim punomocjem odem u zavod za urbanizam za gde mi je trebalo, a oni kazu ne moze sa takvim punomocjem. Pa sam morao ponovo da radim sve ispocetka. A kad odes kod notara on ti to odmah zavrsi, jeste da nesto kosta ali je sigurnije. To je bar moj stav iz iskustva. Pravnici su sve zakomplikovali sa zakonima, tako da je obican covek, kome to nije struka, izlozen stalnoj pljacki.

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: PPC
^^

Nazalost jako mnogo advokata se ponasa upravo ovako. Ne javljaju se na telefone po 3 dana i to na kraju ti moras da budes uporan, da se *****e pa da vrati propusten poziv... ju, svasta. Propustaju rokove pa tebe udari kazna pa kao "jao ovi u sudu, nista ne rade, tako stigao poziv i kazna sa njim, zamisli". Cega sam se sve naslusao... Ako neko ima preporuku za advokata, i ja imam jedan aktivan slucaj gde firma drugoj firmi nije isporucila robu a uzela pare, ako ima neka preporuka ili neko stvarno hoce da radi, p.m. slobodno!

Parnični/izvršni postupak :

Clan 92 zpp : Opozivanje, odnosno otkaz punomoćja mora da se saopšti sudu pred kojim se vodi postupak, u pisanom obliku ili usmeno na zapisnik.

Ne treba notar da sastavlja ista niti isti sme da sastavlja otkaz punomocja, a kamoli negde da zavodi tako nesto.
Jedna recenica na papiru da otkazujes punomocje i predas u sudu ili na rocistu usmeno izjavis.

Pa da, moze sudu ako je zapocet proces, a ako nije onda ga treba onemoguciti da koristi to ovlascenje. On navodi da mu je dao dva punomocja i da ga je ovaj na jednom procesu izigrao.
A sto kaze @PPC ima svakakvih hohstaplera, pa tako kad sam pitao jednog prijatelja advokata, reko mi je da se odjavio i vise ne radi, a da nikog ne sme da mi preporuci jer koga je god preporucio obrukao ga je. Da ne duzim o tome, imam i primere, ali uglavnom je tesko naci nekog da ti lepo odradi.

Imam jedno pitanje na koje mi je delimično odgovorio jedan član odavde, ali bih volela da sakupim još informacija i mišljenja. Naime, moj muž je pre koju godinu kupio u Beogradu plac sa nekom oronulom kućom. Krenuli su u renoviranje (on i otac), ali je to zbog majstora propalo i na kraju su shvatili da ipak neče tu da žive. Sada on hoće to da proda, ali je on naveden kao vlasnik kuće, a vlasnik zemljišta je država Srbija. Koliko sam shvatila, može da se podnese zahtev da se ovo promeni, ali me zanimaju dva detalja:

1. Da li postoji rizik da zbog nečega država odbije da izvrši tu konverziju vlasništva?
2. Da li se to i koliko plaća?

Hvala unapred

Zavisi od koga je kupio i kada. Konverzija prava korišćenja u pravo svojine na zemljištu sprovodi se bez naknade, u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, ili uz naknadu, prema odredbama Zakona o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu, pa treba videti koji se od ta dva zakona primenjuje u konkretnom slučaju.

Hvala! Pročitali smo oba zakona i mnogo nam je jasnije, mislim da spadamo u ove besplatne.

Upravo su mi stigle opomene od izvršioca i sudska odluka o izvršitelja za račune od JKP Infostan za 4 meseca iz 2011 godine.
Prosečan račun je oko 462.00 RSD i naravno potraživanje naraslo na preko 17 000, od toga je preko 8000 troškovi izvršitelja. Naravno da nemam više račune za toliko unazad a koliko se sećam računi stižu tek od 2015 godine.
Koliko znam rok zastarenja je 12 meseci. Ovo je prošlo 11 godina-

zovi ih i proveri .... mislim da je 3 godine rok zastarevanja, proveri dali ti pise dug iz prethodnog perioda na novim racunima infostana

Nazad
Vrh Dno