Šta je novo?

Ima li pravnika na forumu?

Okej i sta biva onda u oba slucaja i kada se pokrece izvrsenje pre pravosnaznosti i kada je presuda pravosnazna (znaci i prvi stepen i drugi stepen i taj vanredni pravni lek, sve je zavrseno)?

Presuda je pravnosnažna odlukom drugog stepena zato se vanredni pravni lek i zove vanredni, standarna revizija u ovakvim tuzbama ne moze jer je vrednost spora manja od 40 000 evra u skladu sa odredbom čl. 403 st. 3 Zpp-a.

Ako visa instanca(nebitno koja visi sud, privredni apelacioni, kasacioni po reviziji) ukine presudu isto predstavlja u skladu sa odredbom čl. 155 stav 1 tačka 1 ZIO osnov za postupka protivizvršenja ukoliko je izvršni postupak okončan.
Ako u toku izvršnog postupak presuda se ukine to je razlog za obustavu izvršnog postupak u skladu sa odredbom čl. 129. st. 1. tačka 5. ZIO.

(znaci i prvi stepen i drugi stepen i taj vanredni pravni lek, sve je zavrseno)? - to je presuđena stvar ne moze banka tuziocima apsolutno nista. Ne moze da pokrece novu parnicu a sve u skladu sa odredbom cl. 359. st. 1 ZPPa te ne moze nikad ni da dobije osnov za protivizvršenje. Oni su sigurni, ali mnogo je vise onih koji nisu dosli dotle ni blizu)

Postoje 5 slucajeva ne dva. Zato sam i napisao zavisi dokle je postupak stigao ne psotoji univerzalni odgovor. Postoji vise faktora koja utiču.

Poslednja izmena:
Znaci da ljudi koji do sad nisu pokrenuli postupak (ja takodje), ni ne pokusavaju?
Ne razumem se u pravnu stranu svega, nekako sam shvatio oko cega je bio problem sa svajcarcima, ali zar nije ovde cisto sve. Banka predlozila uslove za kredit, ja prihvatio i to je to? Rekli su da ce naplatiti i obradu i nkosk i kursnu razliku, itd... Pise li negde decidno da banka moze da uzme samo kamatu, i nista vise, i valjda kroz eks kamatu treba da budu iskazani svi troskovi kredita?
Edit: u eks kamati je uracunato sve gorenavedeno i ostalo..

Vest:

"Ukoliko sudovi počnu da primenjuju nov stav VKS, 200.000 građana koji su tužili banke biće dužno da plati bankama u najmanju ruku oko 90 miliona evra sudskih troškova"

Ha, mosha.

Ovi sto su u procesu tuzbe, izgubice. Ove tuzbe koje su zavrsene i "dobijene" za njih ce banke tuziti drzavu za odstetu i opet iz budzeta uzeti pare. Right? Preljepo.

• Like
Reagovanja: PPC
Ha, mosha.

Ovi sto su u procesu tuzbe, izgubice. Ove tuzbe koje su zavrsene i "dobijene" za njih ce banke tuziti drzavu za odstetu i opet iz budzeta uzeti pare. Right? Preljepo.
Nope. Nece tako biti niti je takav zakon. Tako nesto mogu blic informer nova 92 kruri n1 i slicni da pisu.

Pisite urgenciju sa brojem predmeta u katastru.

Možeš probati sa urgencijom. Po mom iskustvu, žalbe se rešavaju za oko 2 godine, prosek.
Ćale je probao preko nekih poznanstava, ali nema vajde. Incijalni mu je odbijen zahtev za uknjižbu jer nije predao neku potvrdu iz vremena kada je stan otkupljivao neki od ranijih vlasnika. Ćale je napisao je žalbu uz koju je priložio tu potvrdu, ali žalba nije rešena dve i po godine.
Probali smo i preko e-primedbe i dobili odgovor:
ваш захтев је прослеђен другостепеном органу на даље поступање ге је заведен под бројем 952-02--**/2019. СКН Чукарица као првостепени орган нема утицај на редослед решавања захтева који су у надлежности на другостепеног органа.
Ne vidim način na koji se može poslati e-primedba na rad drugostepenog organa jer u listi ponuđenih su samo prvostepeni. Ako ovaj novi broj unesem za Čukaricu, dobijem da broj predmeta ne odgovara.

Da li se ta urgencija piše na papiru i šalje poštom ili se predaje u neku pisarnicu? Ako može malo detalja kako dalje, bio bih zahvalan.

samo poštom, sa povratnicom. Svake sedmice jedna.

^ Hvala!

Nameravam da kupim stan u neko skorije vreme i vidim da sve agencije za nekretnine u svojim ponudama navode da od kupca takodje ocekuju da uzmu proviziju, obicno 2%. S obzirom da apsolutno svaka agencija ima tu klauzulu rekao bih da su nasli nacin kako je ovo legalno ali po Zakonu o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti jasno stoji da posrednik radi za nalogodavca sto bi u slucaju gde vi kupujete vec izlozene stanove trebao biti prodavac, zar ne? Razumno je ako bih ja otisao u aganciju i dao nalog da mi nadju stan po mojoj specifikaciji da za takvu uslugu naplate proviziju ali ovo mi deluje malo kao dranje neukih. Kako postojanje dva nalogodavca u prometu jedne nekretnine nije sukob interesa?

Problem je što sa oglasa ne možeš da vidiš gde se tačno nalazi stan, koji je stan u pitanju i ko je prodavac Neka ode da pogleda stan neko ko nije "lice povezano sa tobom", dakle da ne ide nikakav rođak, nego drug, da bi i zakonski bio čist. Ako se tu živi, jedan dan nakon toga se pojaviš i kažeš da želiš da kupiš stan, za vas (i kupca i prodavca) agencija više ne postoji. Ako se ne živi tu, posle pokušaš da od komšija saznaš ko je prodavac i da nekako dođeš do kontakta sa njim. I u tom slučaju, nemate nikakve obaveze prema agenciji.

ne znam kako je to zakonski reseno, ali agencija sa prodavcem potpisuje ugovor o posredovanju.
Znaci i ako prodavac sam nadje kupca (gornja situacija) oni ce traziti proviziju.

kako to da se izbegne, ne znam.
ali je prilicno bezobrazno i prete tuzbom itd.

Da, to rade, ali to nije problem izbeci jer nalogodavac u svakom trenutku moze da raskine ugovor bez ikakvog penala sem ako u ugovoru nije navedeno da u slucaju raskida duguje za XYZ usluge. Takodje, ako se zakljuci ugovor o prodaji u roku od mesec dana od dana raskida ugovora sa agencijom onda oni mogu da naprave slucaj da mora da se plati provizija tj. ako mogu da dokazu da je "nalogodavac zaključio pravni posao koji je neposredna posledica posrednikovog posredovanja" sto mozda i mogu da dokazu samo time da su oni davali oglase mada ovo je vrlo siva zona. Svakako nakon mesec dana nemaju vise nikakvog osnova. Takodje, to mogu samo da prete onome ko je zaista imao neki ugovor sa njima a to je orginalni tj "prvi" nalogodavac. Na osnovu cega bi recimo pretili kupcu za tu imaginarnu proviziju koja i mene zbunjuje nemam pojma, apsolutno nema nikakvog osnova.

Sve taktike izbegavanja agencija su mi apsolutno jasne, vise me je interesovao pravni legalitet ovoga da oni traze od obe strane proviziju. Jasno mi je i kako to rade, ako bih ja otisao u neku agenciju oni meni nece pokazati stan dok ne potpisem ugovor da im dodjem proviziju, zvao, pitao, tako su mi rekli. Znaci prvo traze to pa onda od vas prave "nalogodavca", logicno ako potpisete osnova postaje donekle validna ali me interesuje kako bi to proslo na sudu tj. da li je na sudu ok da se oni pojave sa dva nalogodavca za isti objekat?

Recimo, kako bi tumacili ovaj stav "Nalogodavac može da bude prodavac, kupac, zakupodavac ili zakupac, odnosno punomoćnik nekog od tih lica."? Da li zbog ovog "ili" iskljucujemo postojanje dva nalogodavca ili ne?

Poslednja izmena:
ne znam kako je to zakonski reseno, ali agencija sa prodavcem potpisuje ugovor o posredovanju.
Znaci i ako prodavac sam nadje kupca (gornja situacija) oni ce traziti proviziju.

Ovo je tačno samo u slučaju da prodavac napravi ugovor o ekskluzivnom zastupanju, gde samo jedan agent ima pravo da nudi na tržištu neku nekretninu. Znam da se tako prodaju stanovi u nekim većim kompleksima, ali ne čini mi se da je to predmet ove priče. Ne verujem da fizička lica potpisuju takve ugovore.

Kada sam kupovao stan, prodavci su imali ugovor sa agencijom ali sam ja stan našao drugačije, preko nekog od njihovih komšija. Pitao da li neko prodaje stan u toj zgradi, oni mi rekli, i ja pozvonim na interfon. Na kraju kupim stan, oni su obavestili pismeno agenciju da su bez njihovog posredovanja dobili ponudu da prodaju stan koju su prihvatili i da agenciji ne duguju ništa, na tome se završilo.

Koliko sam nalepnica sa brojem telefona video na vratima zgrada na Cukarickoj padini "Kupujem stan u vasoj zgradi".

Pa definitivno se vise isplati to uraditi na par zgrada u kraju na koji se cilja nego dati ~2500e agentu da te odvede u stan koji mu stoji na oglasu. Ajde da oni zavrse taj posao za mene, ja im kazem taj i taj kraj, takav i takav stan i oni mi donesu 5 ponuda... ok. Ovako nema sanse, jednostavno ne vidim sta sam ja to od njih dobio za taj novac koji u srbiji anno 2021. i nije bas mali.

Bio sam sličnog mišljenja, ali ipak dosta to zavisi od konkrentnih agenta i stana koji se kupuje. Pričao sa nekim kolegama, uglavnom su imali pozitivne komentare za agente s kojima su završili kupovinu. Ne mogu da kažem da im je bilo drago što keširali solidnu lovu agentima, ali su dobili nešto za te pare. Uglavnom se svodi na solidnu pomoć oko papirologije, što postaje vrlo bitno kada ima stvari koje treba da se završe u katastru (negde fali nešto) ili u drugim slučajevima kad nije sve pravolinijski. Imaju veze, moguće i da čašćavaju koga treba, ali završavaju stvari u roku par dana.
Ono što je moj problem u toj priči je što znam da je agentu u interesu da do kupoprodaje dođe, a pošto sam nepoverljiv, verujem da ima onih koji će da prećute ili slažu, samo da bi do kupoprodaje došlo. Dodatno, oni uzimaju svoje na početku, pri potpisivanju predugovora, a ako se stvari iskomplikuju, može da ih boli uvo, oni su pare uzeli... Ne kažem da će tako da bude, ali meni je to sve i dalje divlji zapad i ne vidim čime oni garantuju da će svoj deo da završe. Pored sve njihove pravne pomoći, ja bih angažovao advokata koga ću da platim bez obzira da li će stan biti kupljen ili ne. Na 100+ k vrednosti stana, dodatni trošak advokata je kikiriki. A onda se pitam, što platiti agenta, kad i advokat može da završi celu papirologiju...

• Like
Reagovanja: PPC

Pa pročitaj post iznad svog, @daxyco je objasnio jedan od načina kako da se to uradi.

Ja kad sam kupovao stan, investitor je (nažalost) isključivo radio preko agencije (za koju se kasnije ispostavilo i da je suvlasnik pa da tako uzima dodatnu lovu od kupaca), dakle bez direktnog kontakta sa kupcem, i čak i kad mu dođeš direktno neće da priča i upućuje na agenciju.
Moje iskustvo je da su nam to najgluplje potrošene pare ikada, jer od agencije ništ koristi, nestručni i priučeni ljudi rade taj posao, ugovore koje ti pripreme su neki skrnavi iz google translate, puni mana i propusta na štetu kupca, pa svakako angažuješ nekoga da ti sačini bolji ugovor.
Jedino što se ne moraš cimati sa zakazivanjem notara, katastra i sl, to oni odrade, ali to svakako ne vredi te pare koje uzmu.

Notar mi trazi overenu kopiju ostavinskog resenja koja je istovetna originalu . Imaju li prava na to ili mogu da ih zadovoljim klasicnom kopijom posto je to bilo dovoljno za sva ostala dokumenta? Ne bih bas da im bespotrebno dajem nekoliko hiljada dinara ako zakonski nisam obavezan. Hvala.

Bio sam sličnog mišljenja, ali ipak dosta to zavisi od konkrentnih agenta i stana koji se kupuje. Pričao sa nekim kolegama, uglavnom su imali pozitivne komentare za agente s kojima su završili kupovinu. Ne mogu da kažem da im je bilo drago što keširali solidnu lovu agentima, ali su dobili nešto za te pare. Uglavnom se svodi na solidnu pomoć oko papirologije, što postaje vrlo bitno kada ima stvari koje treba da se završe u katastru (negde fali nešto) ili u drugim slučajevima kad nije sve pravolinijski. Imaju veze, moguće i da čašćavaju koga treba, ali završavaju stvari u roku par dana.
Ono što je moj problem u toj priči je što znam da je agentu u interesu da do kupoprodaje dođe, a pošto sam nepoverljiv, verujem da ima onih koji će da prećute ili slažu, samo da bi do kupoprodaje došlo. Dodatno, oni uzimaju svoje na početku, pri potpisivanju predugovora, a ako se stvari iskomplikuju, može da ih boli uvo, oni su pare uzeli... Ne kažem da će tako da bude, ali meni je to sve i dalje divlji zapad i ne vidim čime oni garantuju da će svoj deo da završe. Pored sve njihove pravne pomoći, ja bih angažovao advokata koga ću da platim bez obzira da li će stan biti kupljen ili ne. Na 100+ k vrednosti stana, dodatni trošak advokata je kikiriki. A onda se pitam, što platiti agenta, kad i advokat može da završi celu papirologiju...
Sa drugim delom teksta se slazem 100% a za prvi deo, gde "fali jedan papir" taj papir fali prodavcu, ne meni. Ako prodavac nema kompletnu dokumentaciju na njemu je da plati pomoc oko toga.

Notar mi trazi overenu kopiju ostavinskog resenja koja je istovetna originalu . Imaju li prava na to ili mogu da ih zadovoljim klasicnom kopijom posto je to bilo dovoljno za sva ostala dokumenta? Ne bih bas da im bespotrebno dajem nekoliko hiljada dinara ako zakonski nisam obavezan. Hvala.
Obavezno je. Osnov sticanja mora biti u originalu ili overenoj fotokopiji.

Sve kod njih mora biti u originalu. Zaključuješ ugovor o kupoprodaji, da li je tako? Osnov sticanja im mora biti u predmetu.

Sve kod njih mora biti u originalu. Zaključuješ ugovor o kupoprodaji, da li je tako? Osnov sticanja im mora biti u predmetu.
Nasleđe od roditelja tj. ostavinska rasprava. Hvala na pojašnjenju.

Telekom želi da uvede optiku u zgradu ali:

1. kućni savet ne dozvoljava,

plus

2. ne mogu da prikupe više od 50% potpisa.

Postoji li bilo kakav pravni način da se uvede optika?

Vidim bilo je dosta pitanja u vezi sa katastrom, pa me zanima posle koliko vremena od upisa u katastar zabeležba postaje konačna.

ЗАБЕЛЕЖБА ДА ПРВОСТЕПЕНА ОДЛУКА БРОЈ 952-02-x-xxx-xxxxx/2021 НИЈЕ КОНАЧНА.

U pitanju je nasledstvo posle ostavinske rasprave.

Nazad
Vrh Dno