Šta je novo?

Ima li pravnika na forumu?

Odrzavanje je u stvari pretplata ali ne smeju da je zovu tako (ako se dobro secam bila je neka prica da pretplata nije po ustavu ili nesto slicno)

Pozdrav.

Treba mi pomoc. Advokat mi je reako da ako se ne pokrene ostavinska rasprava do 12 meseci od smrti , da drzava Srbija ima pravo da preuzme zaostavistinu? Jel to istina?

Kad nije poznato da li preminuli ima naslednika, sud oglasom poziva one koja polažu pravo na nasleđe da se prijave u roku od godinu dana. Ako se ne prijavi nijedan naslednik, sud će doneti rešenje kojim zaostavštinu predaje na uživanje Republici Srbija.

Pa ko ti je umro? Ta priča stoji ako naslednika zaista nema.

Upao sam u jedan specifican problem, pa mi treba resenje kako da se izvadim najbezbolnije.

Koristim Start paket u SBB vec nekih 12+ godina. U julu dosla njihova ekipa kazu sprovode optiku, i okej sproveli optiku i dali aneks na dve godine da se potpise. Cale to potpisao, nije ni citao sta je, tek sam posle provalio da su nas obavezali na 24 meseca ugovor, a hteo sam da raskinem sad i da predjem u MTS. Medjutim, ugovor koji su oni doneli vodi se na mog dedu, koji je preminuo pre 10 godina, i taj ugovor koji se navodno vodi na njega potpisao je moj otac. Zanima me mogu li nekako da trazim raskid bez penala na pricu da je vlasnik tog ugovora preminuo i da ne postoji sansa da je on potpisao ugovor u julu, vec neko neovlasceno lice, tj. moj otac koji nije zakonski zastupnik ?

Bio sam sličnog mišljenja, ali ipak dosta to zavisi od konkrentnih agenta i stana koji se kupuje. Pričao sa nekim kolegama, uglavnom su imali pozitivne komentare za agente s kojima su završili kupovinu. Ne mogu da kažem da im je bilo drago što keširali solidnu lovu agentima, ali su dobili nešto za te pare. Uglavnom se svodi na solidnu pomoć oko papirologije, što postaje vrlo bitno kada ima stvari koje treba da se završe u katastru (negde fali nešto) ili u drugim slučajevima kad nije sve pravolinijski. Imaju veze, moguće i da čašćavaju koga treba, ali završavaju stvari u roku par dana.
Ono što je moj problem u toj priči je što znam da je agentu u interesu da do kupoprodaje dođe, a pošto sam nepoverljiv, verujem da ima onih koji će da prećute ili slažu, samo da bi do kupoprodaje došlo. Dodatno, oni uzimaju svoje na početku, pri potpisivanju predugovora, a ako se stvari iskomplikuju, može da ih boli uvo, oni su pare uzeli... Ne kažem da će tako da bude, ali meni je to sve i dalje divlji zapad i ne vidim čime oni garantuju da će svoj deo da završe. Pored sve njihove pravne pomoći, ja bih angažovao advokata koga ću da platim bez obzira da li će stan biti kupljen ili ne. Na 100+ k vrednosti stana, dodatni trošak advokata je kikiriki. A onda se pitam, što platiti agenta, kad i advokat može da završi celu papirologiju...
Pre par stranica se polemisalo o procentu koje uzimaju agencije.

Posto smo u procesu kupovine kuce, tesko nam je palo placanje 3% provizije agenciji u NS (a da ne pricam o 2.5% za prenos apolutnih prava koje treba prodavac da plati a po pravilu uvek placa kupac i tek ce mo da platimo kad se sve zavrsi). Medjutim nasa agentica i sama agencija su se dobro naradili i naradice se jos za te pare. Od usluge njihovog advokata koji je svugde morao da nesto proverava, pravi predugovor a posle i ugovor, oni su sve zakazali i pripremili kod notara za predugovor, angazovanja za sredjivanje u katastru (opet advokat a i sama agentica koja je svasta proveravala), provera u vodovodu i kanalizaciji (nesto specificno za ovu kucu koju kupujemo), posredovanje za prodavca u agenciji za legalizaciju kako bi se stvari sto vise ubrzale...

Ono sto hocu da kazem da smo i sami sve ovo mogli da odradimo za mnogo manje para ali mi niti smo imali znanja, poznanstava, vremena da ovo radimo a cak i da angazujemo nekog advokata on ne bi ovo sve odradio jer se nasa agentica bas angazovala kako i dok smo trazili kucu a sad i oko kuce koje smo nasli. Jer ako kupujete kucu, jos i na kredit (mada sve bi isto zahtevao od prodavca da kupujem i za kes) mora se proveriti N stvari, u katastru sve apsolutno mora biti cisto, sve mora biti legalizovano kako treba (90% kuca u NS i okolini ima legalizovano samo jedan sprat od 3 recimo) ne sme biti nikakvih zabelezbi i tereta pre nego sto se zatrazi kredit u banci.

Skupo jeste, ali ako nemate vemena i znanja isplati se da sve oni provere i urade za vas ali poenta je naci i dobru agenciju i agenta.

Nemojte siriti temu vise, bukvalno nikakve veze sa temom nema ovo polemisanje o agencijama.

Forumasi. Jedno pravno pitanje.
Ako predjem kod provajdera koji ima samo SINGLE paket dakle samo internet da li je protivpravno da mi idalje naplacuju RTV/RTS pretplatu?

Nema ništa od toga... 🙁

Piše sve ovde: https://www.rts.rs/page/rts/sr/javn...ni-medijski-servis-i-uslovi-oslobadjanja.html

Ne plaćamo mi TV pretplatu, već taksu za javni medijski servis.
Taksa je zapravo pojam za neke oblike poreza, a porez je nešto od čega nema oslobađanja, bar za obične smrtnike.

Jedini realni način da se se oslobodiš takse na JMS jeste da imaš dva brojila ne svom imenu, a da je jedno od ta dva brojilo na objektu koji se ne koristi.
Dakle, ako imaš samo samo jedan objekat u kojem neko zaista stanuje, takse se ne možeš osloboditi.

Na postovanom linku kaze da se "доставити копије решења односно доказа надлежних органа којима се показује да особа припада једној од категорија која се ослобађа плаћања таксе". U slucaju dva brojila na istoj adresi, od kojih se jedno ne koristi, sta bi bio zvanican dokaz o ne koriscenju, racun za struju?

Pozdrav ljudi
trebao bi mi jedan pravni savet.

24.6.2019 sam dobio od posta neta upozorenje da imam rok do 30 dana da platim dok pre pokretanja sudskog postupka
23.7 sam izvrsio uplatu tog duga.
u julu 2020 mi od izvrsitelja stize da sam utuzen
podnosim prigovor,dostavljam dokaze o uplati i dobijem usmeno uverenje od izvrsitelja da ce to biti u redu i da ce biti povuceno..
nikakvu informaciju ne dobijam do 25.12.2021 godine kada dobijem pismo od suda gde se navodi da se moj prigovor odbija..
te da ce uzeti u obzir uplate ali da moram da platim kamatu za ovaj period i sudske troskove jer je mene posta net tuzio 6.6.2019 a ja uplatio tek krajem jula.
na konstataciju da imam upozorenje od 24.6 i na pitanje kako mogu da me tuze pa tek onda posalju upozorenje ne dobijam odgovor vec da izvrsitelj mora po nalogu suda.
nadam se da ne deluje konfuzno ali ako neko moze da mi da savet kako da se izborim i kome da se obratim da se ovo izvrsenje spreci i ti dodatni troskovi.
hvala unapred

Odluka po prigovoru u izršnom postupku je konačna i na istu nema prava žalbe.
Uplate vršene nakon donošenja rešenja o izvršenju ne mogu iticati na pravilnost istog te je logično da je prigovor odbijen, a o navedenom uplatama javni izvršitelj mora da pazi po službenoj dužnosti tokom celog postupkas sprovođenja izvršenja odnsono da umanji potraživanje za navedene uplate.
Upozorenje/opomena odavno nije neophodno za pokretanje izvršnog postupka.

Kako mislis nije neophodno..
pa ako su mi poslali upozorenje da platim u roku od 30 dana da me ne bi tuzili ne mogu da me tuze dok taj rok ne istekne
a oni su to uradili i doveli me u zabludu jer ja nisam naravno ni znao da sam utuzen...
koja je poenta onda tog upozorenja gde mi se daje mogucnost da platim a oni ipak tuze i pre nego sto su ga poslali
zar nisu i oni tu u prekrsaju prema meni

MIslim tako da zakon ne propisuje obavezu slanja upozorenja/opomene pre pokretanje izvršnog postupka na osnovu verodostjne isprave za potraživanje iz komunalnih i sličnih delatnosti.

Nisu ni u kakvom prekršaju prema tebi. Da jesu, sud bi usvojio tvoj prigovor čak i da nisi isto istakao u prigooru, jer o takvih povredama postupka drugostepeno veće koje odlučuje o prigovoru pazi po službenoj dužnosti.

dobro razumem,
ali ako ne propisuje to znaci da ne moraju da mi salju vec samo da me utuze,ali vec ako posalju to je zvanicni dokument i imaju obavezu prema njemu.
ili u prevodu da se ne nadam da imam sanse da to pobijem

Koliko sam ja razumeo 06 06 2021 su te "utužili" .
24 06 2021 si dobio upozorenje.

Postupak je vec pokrenut i nemaju nikakvu obavezu po naknadno poslatim upozorenjima. Kao sto sam ti vec napisao sudska odluka povodom tvog prigovora je konačna zato nema nadanja za ikakvim pobijanjem.

Postoji li zakonski rok u kome Ratel mora da odgovori na prigovor protiv operatera? Tražio sam na Ratel sajtu ali nisam našao.

Meni nije nikad stigao bilo kakav odgovor ali su me zvali iz mts-a da mi jave da pristaju na raskid ugovora bez naknade ispunjavanja ugovorene obaveze.
Do podnošenja žalbe Ratelu mlatio sam se više od 6 meseci dopisujući se sa raznim službama.

Pozdrav.

Treba mi pomoc. Advokat mi je reako da ako se ne pokrene ostavinska rasprava do 12 meseci od smrti , da drzava Srbija ima pravo da preuzme zaostavistinu? Jel to istina?

Kad nije poznato da li preminuli ima naslednika, sud oglasom poziva one koja polažu pravo na nasleđe da se prijave u roku od godinu dana. Ako se ne prijavi nijedan naslednik, sud će doneti rešenje kojim zaostavštinu predaje na uživanje Republici Srbija.
A oglas se kaci na oglasnoj tabli suda i ti koji su eventualno naslednici nemaju pojma o tome. Onda prodje rok, to uzme drzava pa to ide na licitaciju itd... i tako neki ljudi poseduju i po 10 stanova....

Prilikom podnošenja prigovora mailom, Ratel u roku od 7 dana pošalje odgovor mailom o tome pod kojim je brojem zaveden prigovor i u kom će roku odgovoriti na prigovor.
Odgovor stiže u velikoj koverti na adresu podnosioca prigovora.
Poslao prigovor protiv A1 22.12.2021. i do danas nisam dobio odgovor ni Email-om, niti u koverti.

Tenutno smo u procesu kupovine kuce preko kredita (znaci sve sto je na parceli, mora biti legalizovano i upisano u katastar) i zapeli smo na legalizaciji garaze, koja nije u sklopu kuce koja je u potpunosti legalizovana.

Naime, izgradnje garaze je zapoceta pre 2015-te, tj prilaz je izbetoniran i izgradjeni temelji za zidove a sama garaza je zavrsena 2-3 godine kasnije. Nazalost ne moze se legalizovati (tj odbijeni smo i ako je agencija koja je radila legalizaciju rekla da nece biti problema) jer objekat nije u dovoljnoj meri bio izgradjen (zidovi, ploca, sto se vidi na satelitskom snimku) pre 2015 tako da je legalizacija propala. Jedino resenje je rusenje da procenitelj ne bi pravio problem za garazu koja nije upisana u katastar i uknjizena.

E sad pitanje je do kog nivoa treba da se rusi. Od par ljudi sam dobio info da je dovoljno da skinem krov, oluke i plocu ako je ima (ovde su drvene grede sa daskama umesto betonske ploce) posto vrata i prozori nisu jos ugradjeni pa to po definicoji vise nije objekat, jer oni isto to koriste kao osnovu prilikom legalizacije tj da li se moze legalizovati. U krajnom slucaju uvek mozemo srusiti do kraja.

Da li neko ima vise informacija, sta se smatra objektom tj da li procenitelj moze smatrati zidove bez prozora, vrata, plafona i krova objektom i praviti problem za dobijanja kredita.

Ako garaža nije ucrtana u katastru kao nelegalan objekat ne vidim zašto bi procenitelj uopšte pravio problem, pogotovo što je to pomoćni objekat odvojen od kuće.

Ne postoji u katastru uopste garaza, morali smo da odradimo konverziju zemljista i neku zabelezbu da skinemo ali sve ostalo je ok sto se tice katastra, nigde se ne spominje garaza.

U Banka Intesi (gde imam racun) su mi rekli da sve sto je na parceli mora biti cisto tj legalizovano a to su mi rekli i ljudi koji su trazili kredit u drugim bankama. Isto mi je rekla agencija preko koje kupujemo kuci, mora se garaza legalizovati inace ce banke da prave problem.

Pitaj ti lepo procenitelja šta će ti on reći.
Ja sam kupio kuću gde pomoćni objekat nije legalan, odvojen od kuće, nije ucrtan u katastru.

Nazad
Vrh Dno