Nije to bas toliko opasno, u stvari, mislim da nije uopste. Agencija za osiguranje depozita funkcionise tako sto joj (tj. drzavi) banke placaju osiguranje za ulozene depozite. U slucaju propasti banke, drzava isplacuje uloge do 50.000 eura iz fonda prikupljenog naplatom osiguranja, a po potrebi i iz budzeta. Ne placaju sve banke isti iznos, vec se za svaku posebnom metodologijom odredjuje stepen rizika poslovanja i na osnovu toga im agencija odredjuje premiju osiguranja. Konkretno, to u praksi znaci da su ulozi sigurni koliko je sigurna banka, a tek onda drzava. Posto su skoro sve banke strane, sanse da propadnu, odnosno odu u stecaj su statisticki zanemarljive. Doduse, to sto mi percepiramo da su neke banke ovde tipa RF, Erste itd. strane banke i da ne mogu propasti nikako, jer iza njih stoji maticna centrala u inostranstvu, koja uspesno posluje vec 70 ili 80 godina i nije sasvim tacno, jer sve te banke se ovde vode kao domace, nezavisne banke, a ne kao deo maticne grupe, iako u svom portfoliu vole da napisu kako su deo "te i te grupacije", jer to kod klijenata izaziva poverenje. Ali cak i ovako, sansa da banka ode u stecaj je bukvalno zanemarljiva. U vecini banaka kapital je strani, sto je bitno. Sve one posluju u plusu i generalno, bankarski sektor u Srbiji je zavidno stabilan. Bukvalno jedina banka u kojoj mozda ne bih drzao vecu kolicinu deviza je PS, jer je drzavna banka, a u drzavnim bankama interesne grupe su uvek bliske vlasti i sve je moguce, mada, to koliki je minus sto je drzavna banka, sa druge strane je i plus. 2/3 penzionera ima racun u PS i to je ogromna glasacka masina koja po defaultu uvek glasa za vlast i niko se ne bi zezao sa njihovim ulozima, jer automatski gubi i glasove. Mozda ona kuburi sa nelikvidnoscu, ali cak sutra i da bude neko tumbanje, pa i nezamislivi stecaj, sve bi se to na kraju isplatilo. Sa druge strane, tesko je zamisliti da bi neke banke tipa Inteze, sa ogromnom aktivom, mogle da propadnu. Postoji i niz drugih znakova koji pokazuju kako banka stoji. Ako ti daju kamatu 300% kao Jezda i Dafina, onda nesto nije u redu, ali ako ti banka ne daje kamatu na stednju ili ti naplacuje devizni racun, onda to znaci da je puna novca koji nema gde da plasira kroz kredite i da joj tvoj novac na stednji prakticno ne treba. Lose za klijenta, ali jasno pokazuje da banka raspolaze sredstvima koja je cine bezbednom. NBS kontrolise poslovanje banaka i radi revizije godisnjih izvestaja poslovanja, postoje minimumi sredstava kojima banke moraju raspolagati u svakom trenutku. Tako da je to bas u domenu teorije da banka propadne preko noci tek tako. Cak i da se to desi, i da bude najgori scenario, da recimo Inteza ode u stecaj: ukupna kolicina depozita fizickih i pravnih lica krajem 2021. je bila oko 25 milijardi eura, a 15 milijardi eura iznose depoziti do visine osiguranog iznosa od 50.000 eura. Posto Inteza kao najveca banka drzi oko 16% trzista, pretpostavimo da drzi toliko i depozita, sto je oko 2,4 milijarde eura. Agencija za osiguranje postoji od 2005. i do sada su kroz osiguranje sigurno naplatili bar polovinu iznosa, ali neka bude da bi drzava trebalo da isplati 1,5 milijardu. Koliko je do sada dato gradjanima po 100, 30, 20 eura, kroz sve ove akcije "pomoc drzave"? Koliko je dato preduzetnicima i pravnim licima? Penzionerima sada po 20.000? Nebitno da li je to politika, a ocigledno da jeste, ali poenta je da novca ima i za gluposti. A vracanje depozita u slucaju propasti banke je takodje politika na duze staze i sigurno bi bilo vraceno. U slucaju propasti manje banke, sa recimo 5% trzista, trebalo bi vratiti svega 750 miliona eura, sto bi verovatno moglo i samo iz osiguranja. Ispada, ako vec neko bira, da depozit treba drzati u manjoj banci, jer u slucaju stecaja, novac ce biti mnogo lakse isplacen. U svakom slucaju, mislim da je sansa da neka banka propadne zanemarljiva.Po meni je to pravilo za sve banke koje posluju u Srbiji. Mislim da je agencija za osiguranje depozita i dalje nedovoljno dokazana jer do sada nismo imali iznenadnu propast neke veće banke u državi. A ako je trač istinit onda očigledno je da ne postoji dovoljno transparentnosti u kakvom su stanju.
Da, da, jasno je to, nego ova situacija sada praktično znači da ne mogu da podignem novac sa svog računa na bankomatu, nego moram "fizički" do pošte ili poštanske, jer mi je otvoren namenski račun u istoj banci u kojoj već imam račun.Nije bas jasno tvoje pritanje?
nema vise MTS banke pa tako i nema izbora racuna u njoj, moze samo da se izabere PS
a upata MTS banci se vodi kao uplata u PS
Da li si siguran da moze novac da se podigne u obicnoj posti i ako je oznaceno da novac legne u postanskoj stedionici?Da, da, jasno je to, nego ova situacija sada praktično znači da ne mogu da podignem novac sa svog računa na bankomatu, nego moram "fizički" do pošte ili poštanske, jer mi je otvoren namenski račun u istoj banci u kojoj već imam račun.
Ali da, za razliku od 360 računa, sa ovog sigurno mogu podići u pošti, pa rešenje nije komplikovano.
Evo upravo proverio ovo i odgovor je da nije moguće.@grozdops zapravo setio sam se šta možeš da probaš. Pitaj call nekog u call centru ako je moguće da ti odrade interni prenos sa tog 200 na 360 račun, pošto je situacija takva kakva je. Ako to ipak nije moguće, onda ti je svakako opcija isplata u pošti.
Pa,.čim su uzeli u obzir datum knjiženja, jasno je.Можеш их питати,жалити се, чисто да разјасне шта је валидно,датум трансакције или датум књижења.Интересује ме њихова логика![]()
Jedino da pitam šalterušu u nekoj od ekspozitura koje imaju šalter za mts, online teško da ću dobiti odgovor.Можеш их питати,жалити се, чисто да разјасне шта је валидно,датум трансакције или датум књижења.Интересује ме њихова логика![]()
Kažem ja, pa dal vam je realno da neko ko se 3 meseca mlati sa vama , dobije rešenje i opet dolazi da se raspita šta se dešava, kaže jeste.
Ja rekoh, ajde mi dajte kopiju tog dopisa koji nisam dobio, kaže ne može!
Pisaću i Lidlu.Poštovani,
Sve transkacije se knjiže sa onim datumom koji stigne do Banke, a ne sa onim kada je plaćanje obavljeno.
Kako je u ovom slučaju transakcija stigla na knjiženje par dana kasnije, ista je rasknjižena u mesecu januaru i zato je naplaćeno održavanje tekućeg računa u tom mesecu.
Nažalost, ne možemo uticati na to kada će nam stizati zahtevi za knjiženje transakcija jer to zavisi od samih prodajnim mesta.
Srdačan pozdrav,
Vaša Banka Poštanska Štedionica
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari