Šta je novo?

Raiffeisen bank

Ako je iRacun moras da zoveš call centar da ti uključe kartice

U Lidlu ima nekih problema sa RaiPay. Meni se desilo par puta da nije radilo (kartica nije podržana, ili tako nešto), što je čudno jer sam više puta plaćao bez problema. U Idei do sada nisam imao problema, al' tamo nisam čest gost.
Pozdrav

@mladj : je li negde uspelo? Mora nfc da bude uključen na telefonu.

Nije mi još nigde uspelo, zasad sam pokušao samo na ta dva mesta.
Ali gužva je uvek pa ne mogu baš da zadržavam red.

Uključim NFC, podrazumeva se, nego sam nedavno i telefon promenio, prešao na samsung, pa sam nesiguran.

Znači trebalo bi da radi, videću onda da u drugim prodavnicama pokušam, ne odustajem svakako. Hvala na odgovorima!

U Lidlu ima nekih problema sa RaiPay. Meni se desilo par puta da nije radilo (kartica nije podržana, ili tako nešto), što je čudno jer sam više puta plaćao bez problema. U Idei do sada nisam imao problema, al' tamo nisam čest gost.
Pozdrav
To sam video isto kod još jednog lika, da nije hteo RaiPay da prođe u Lidlu. 2x pokušao i svaki put odbijeno, nisam doduše video zbog čega. Platio posle čovek karticom.

Meni transakcije u Lidlu uglavnom prolaze, ali par puta nisu. Nisam primetio nikakvo pravilo zašto nisu, ali u drugim prodavnicama nisam imao toliko problema.
Moje iskustvo je da RaiPay nije 100% pouzdan, zato uvek nosim i karticu sa sobom. Doduše, možda je u poslednje vreme pouzdaniji nego ranije, ali i dalje se ne iznenadim ako transakcija ne prodje.
Pozdrav

Sad kad čitam ove postove,prosto me frka da odem u Lidl i platim RaiPay-om :D
Sad ide onaj qr code za račune,da li može preko njega da se plati tj preko IPS?

Ide brzo kasa, pa i kad pokušaš 2x, nije neko oduzimanje vremena. :)

@chifta za sad samo Idea/Roda/Mercator i Nis/Gasprom imaju IPS pokaži od tih većih. QR kod sa računa važi samo za proveru autentičnosti ka poreskoj. Intesa ima IPS za trgovce, ali ne postoji lista akceptanata. Jedino što se zna je da ima preko 500 preuzimanja:
Postoji i opcija da banke na POS terminalima poput Credit Agricole i ProCredit to omogućavaju, ali kod vlasnika terminala ove druge banke u lokalnom trgovinskom lancu to nije dostupno.
Uz IPS skeniraj sam jedino plaćao Tehnomaniji online preko Mobi banke, mada ne znam ko još ima tu mogućnost. Načuo sam nešto da je Laguna uvela.

Kako novi korisnici iRačuna uplaćuju pare na račun: na šalteru banke ili može i u pošti?
Kako se gasi iRačun: online ili mora lično u ekspozituri?
I ko ima iRačun da li je probao na nekom stranom internet sajtu da kupi nešto, jel radi Visa digitalna kartica na internetu?

@Sunshine4747 unosom broja računa na višenamenskom uređaju, a digitalne kartice se upotrebljavaju očitavanjem na NFC tagu. Kako sam shvatio, u tom slučaju nema opcije za uplatu. Gašenje računa isključivo ide lično. Prema njihovim navodima, podaci digitalnih kartica postaju dostupni unutar Moja mBanka aplikacije već nedugo nakon otvaranja računa (broj, datum isteka i cvc kod) tako da su spremne za korišćenje na internetu.

A kako znam koji Rajfajzen bankomat je višenamenski a koji ne? I kako znam da li neki POS terminal podržava NFC plaćanje? I da li na zahtev korisnika iRačuna se može izdati i fizička Visa kartica?

Ti kao da si pao sa marsa ili nisi imao dodira sa kartičnim sistemom decenijama.

Teško otići na njihov sajt i videti mapu?

Teško je ukucati u Google-u da li terminali podržavaju beskontaktno plaćanje.

@Sunshine4747 terminali za beskontaktno plaćanje su obeleženi uglavnom ovakvim znakom kao što imaš i na kartici. Može se izdati i fizička kartica, a taj zahtev se podnosi u papirnoj formi. To znači da pošto se više ne ugovara na daljinu, za Visu u tom slučaju važi godišnja članarina, ali isto tako, može se tražiti i samo Dina, upravo iz tih razloga što je sve ovo preuranjeno.

Prilozi

• Contactless-indicator-symbol-61.png
    Contactless-indicator-symbol-61.png
    7.9 KB · Pregleda: 93
da li sam dobro razumeo da na Raiff multifunkcionalim bankomatima koji su opremljeni nfc citacima nije moguca uplata sa nfc, vec samo isplata i ostale usluge? ako je tako, nije mi jasno cemu ta restrikcija. Od ostalih stavki, smatram da nije preuranjeno u ovom trenutku uz IRacun izdavati samo digitalne kartice, a fizicke na zahtev. Makar samo i iz razloga da banka zeli prva da ima ovaj feature na trzistu. Kako ovo efektivno ogranicava samo atm kanal, a POS-ovi svi moraju biti sa nfc prihvatom (kao usotalom i sve novoizdate kartice), kome treba bas kartica za atm tj 'cash related' servise, mora da se iscima i doplati.

Pogledajte post 1758 i nekoliko sledećih.

da li sam dobro razumeo da na Raiff multifunkcionalim bankomatima koji su opremljeni nfc citacima nije moguca uplata sa nfc
Pa zapravo nije baš tako. Bitno je da li koristiš fizičku ili digitalnu (Apple Pay, RaiPay...) karticu, ako koristiš fizičku karticu bilo da je ubaciš ili da je prisloniš na nfc tag imaš kompletne mogućnosti bankomata, a ako koristiš digitalnu (Apple Pay, RaiPay...) onda imaš opcije standardnog bankomata tj. bankomata za isplatu.

EDIT 2: Sve u vezi višenamenskih uređaja je objašnjeno u njihovom uputstvu.

To znači da pošto se više ne ugovara na daljinu, za Visu u tom slučaju važi godišnja članarina
Za ovo ne znam kako tumače, ali mislim da se to tumači kao samo zamena kartice (kao npr kad je izgubiš), pošto se smatra istim proizvodom. Visa Debit i fizička i digitalna verzija su isti proizvod po ugovoru. Tako da ne bi trebalo da bude nikakve članarine, nego se naplaćuje samo tarifa za zamenu kartice od 350 dinara. Svakako ovo ostaje da vidimo kako je u praksi...

Edit:
A kako znam koji Rajfajzen bankomat je višenamenski a koji ne? I kako znam da li neki POS terminal podržava NFC plaćanje?
Ja od kad sam u Rajfu nisam u BGu video njihov "običan" bankomat, svi su bili višenamenski uređaji i svi su podržavali nfc. Za POS terminale ne treba da brineš preko 95% POS terminala u Srbiji ako ne i više podržava beskontaktno plaćanje. Ja od kad sam u Rajfu nisam koristio fizičku karticu ni za šta sem za bankomat.

Poslednja izmena:
Možeš da biraš, što je skroz korentno a i kad se podeli ispadne manje od 100 dinara mesečno, ali mi je baš drago što nas koji smo ranije otvorili račun nisu dirali. Šta više za lakšu uplatu na bankomatu se može uzeti dina, a digitalna viza beskontaktno za sve ostalo.

Ja bih rekao da im je takva politika; cene usluga se menjaju, ali ono što je definisano ugovorom ostaje.

Igrom slučaja imam nekoliko deviznih računa i bez obzira da li ima prometa ili nema, ne naplaćuju mi mesečno vođenje tih računa.

Jutros sam hteo da podignem novac sa bankomata uz pomoć RaiPay aplikacije na telefonu i uspeo sam da privremeno blokiram karticu. Znači trebao sam da kucam pin koji koristim na fizičkoj kartici, a ja kucao pin koji sam definisao u aplikaciji i koji koristim prilikom plaćanja. Znači ko hoće da podigne novac sa bankomata koristeći RaiPay na bankomatu kuca pin fizičke kartice.

Prilozi

• Screenshot_20220111-080331_RaiPay.jpg
    Screenshot_20220111-080331_RaiPay.jpg
    308.5 KB · Pregleda: 62
Како без физичке картице доћи до банкомата који је у банци?Чекати да претходно неко изађе и хватати врата:),доћи док је радно вријеме...Нисам примјетио да има нешто на улазу за скенирање кода на тел. и слично.

O ovome nisam razmišljao ni malo, u praksi potrebno je da bilo koju platnu karticu provučeš kroz čitač. Ja dok nisam dobio kartice za iračun sam uplatio novac na njega tako što sam u ekspozituru ušao sa karticom erste banke. Tako da može tako.

Edit: Ili kao što smo rekli da se traži besplatna dina fizička i onda nema frke sa bankomatima, bar u zemlji.

sreća kod mene u Pančevu je brava slomljena pa može da se udje bez kartice ;)

Ranije nije moglo ni sa RF karticama, tako da je odlično što su to rešili tako da sve ostale sada otvaraju vrata.

Na Bulevaru (gore na Lionu) ta brava ne radi, tako da izi. Ne treba kartica. Ja se još razbaškario, počeo da prebiram novce unutar, misleći da sam zaključan. :)

Насмијасте ме до бола:ROFLMAO:,мислим да је инсистирање на издавању физичке Дине лакше од пресељења и тражења брава које на раде😃.

Stigle su mi fizičke kartice. Visa nije mat, nego sjajna, ali opet, bolje je tako, no da su digitalne i ne žalim se.

Nazad
Vrh Dno