Šta je novo?

Optički internet i tehnička pitanja

Zbog cega vas router mora ostati, ako je vec tehnicki izvodljivo da koristim SAMO svoj ?
Ovo je jaaako razocaravajuce, jer sam kod svih providera uvek koristio iskljucivo SVOJU mreznu opremu...
Ako moze odgovor, a ujedno i dodatno pitanje, moze li se ipak sa tehnickom podrskom podesiti da radi samo sa mojim licnim routerom ?
Izvini, kod kojih SVIH operatera si koristio iskljucivo svoju pristupnu opremu? Navedi ih ovde. Upravo suprotno, kod svih operatera koristi se pristupna oprema sistemu koja je u njihovom vlasnistvu, a na njihovu opremu ti kaci sta god hoces. Za to postoji mnogo razloga. Sam malo razmisli. Ne daju oni svoju pristupnu opremu zato sto su velikodusni vec zato sto to tako mora. Kako bi onda mogli da obezbede uniformni kvalitet usluge (kakva god da je ona) ako bi svako imao svoju pristupnu opremu njihovom sistemu, i ko bi ti onda pruzao tehnicku podrsku??? I kako bi uopste u tom slucaju mogli da kontrolisu pristup svom sistemu? *SBB je svojevremeno davao modem kao pristupni uredjaj, ne ruter, i tada si mogao da kacis na njega svoj ruter koji hoces, ali pristupni uredjaj njihovom sistemu je bio ipak njihov modem, za koji su oni imali konstantan admin pristup. Na primer.

Dakle, kao sto ti je covek iz Telenora rekao, njihov ruter stavis u bridge i fakticki ga koristis kao modem. Tako da na njega nakaci sta god hoces. Ne vidim u cemu je tu problem? Neki operateri cini mi se cak ne dozvoljavju ni bridge mod kod svoje opreme.

Poslednja izmena:
@Semering
@bane_tech

Бане је у праву, ако изузмемо модеме(оне што цврче од пре сто година), код нас је увек била опрема од оператера, што је и нормално.
Искрено не разумем проблем повезивања иза своје опреме кад људи већ нуде мод за то(као што би требали сви).
Dakle, kao sto ti je covek iz Telenora rekao, njihov ruter stavis u bridge i fakticki ga koristis kao modem. Tako da na njega nakaci sta god hoces. Ne vidim u cemu je tu problem? Neki operateri cini mi se cak ne dozvoljavju ni bridge mod kod svoje opreme.
Ахм пошто сада са уласком Теленора имамо 3 оператера који покривају скоро целокупно тржиште, може лепо да се каже само СББ не да ;).

Zdravo,

@julliemak @Fidel Ne postoje restrikcije po pitanju P2P konekcija na Hipernetu.

@nidzakv Ruter možemo postaviti u Bridge mode na zahtev korisnika. Ako želiš da prebacim tvoj ruter sa Routed na Bridge mode, zamoliću te da mi pošalješ broj ugovora ili adresu na kojoj koristiš naše usluge u privatnoj poruci, zajedno sa poslednje tri cifre JMBGa vlasnika ugovora.

~Dejan

Zdravo,

@julliemak @Fidel Ne postoje restrikcije po pitanju P2P konekcija na Hipernetu.

@nidzakv Ruter možemo postaviti u Bridge mode na zahtev korisnika. Ako želiš da prebacim tvoj ruter sa Routed na Bridge mode, zamoliću te da mi pošalješ broj ugovora ili adresu na kojoj koristiš naše usluge u privatnoj poruci, zajedno sa poslednje tri cifre JMBGa vlasnika ugovora.

~Dejan
Hvala na odgovoru. Javicu se kada mi stigne ruter.

Izvini, kod kojih SVIH operatera si koristio iskljucivo svoju pristupnu opremu? Navedi ih ovde. Upravo suprotno, kod svih operatera koristi se pristupna oprema sistemu koja je u njihovom vlasnistvu, a na njihovu opremu ti kaci sta god hoces. Za to postoji mnogo razloga. Sam malo razmisli. Ne daju oni svoju pristupnu opremu zato sto su velikodusni vec zato sto to tako mora. Kako bi onda mogli da obezbede uniformni kvalitet usluge (kakva god da je ona) ako bi svako imao svoju pristupnu opremu njihovom sistemu, i ko bi ti onda pruzao tehnicku podrsku??? I kako bi uopste u tom slucaju mogli da kontrolisu pristup svom sistemu? *SBB je svojevremeno davao modem kao pristupni uredjaj, ne ruter, i tada si mogao da kacis na njega svoj ruter koji hoces, ali pristupni uredjaj njihovom sistemu je bio ipak njihov modem, za koji su oni imali konstantan admin pristup. Na primer.

kod mene u glavi Telenor pravi zabuni time sto kaze da korsti media konverter pa njihov ruter - barem sam ja tako razumeo iz inicjialnih postova. Sta ce njihov ruter ako vec imaju media konverter sa GPON-om? :)

Nisam pisao da telenor ogranicava p2p saobracaj, vec da telenor ne bi bio ni prvi ni poslednji isp koji to radi.
@julliemak @Fidel Ne postoje restrikcije ...
~Dejan
Ovo nije u potpunosti tacno, iliti tacno jeste ali samo 50%. Dolazni saobracaj je bez ogranicenja, ali je zato odlazni p2p saobracaj nepostojeci, nema ga zahvaljujuci zlatnoj koki svih operatera, CG NAT.
Za pohvalu jeste nova akcija 12 meseci po 1rsd. Ali CG NAT...

kod mene u glavi Telenor pravi zabuni time sto kaze da korsti media konverter pa njihov ruter - barem sam ja tako razumeo iz inicjialnih postova. Sta ce njihov ruter ako vec imaju media konverter sa GPON-om? :)
Media converter (ima ih raznih), kao sto mu ime kaze, samo konvertuje jedan signal u drugi - u ovom slucaju opticki signal u digitalni koji dalje ide kroz mrezni kabal (LAN). Konverteri ne desifruju signal (moduliraju ili demoduliraju) pa je potrebno taj signal bude prosledjen do modema koji upravo ima tu funkciju. Modem moze biti samostalan uredjaj ili moze biti u okviru rutera. Ovde na forumu se konstantno brka modem i ruter. Ruter u sebi ima modem koji demodulira signal pa ga onda i rutuje dalje ka uredjima - dakle ima dva nazovi "uredjaja" u sebi. Modem, kao samostalan uredjaj, samo demodulira signal pa zato je potreban i dodatni uredjaj, ruter, koji ce rutovati signal dalje. Telenor je jedini, koliko ja znam, koji ima cudnu postavku pristupnih uredjaja: ONT kutija - media converter - ruter. Ovim se zapravo izbegava koriscenje 'ONT rutera' kao sto je to kod svih drugih operatera na otickoj mrezi, ali za uzvrat provajder moze koristiti bilo koji ruter na trzistu (trenutno je mnogo manja ponuda ONT rutera od "obicnih" rutera).

Kada se ruter stavi u bridge mod onda on postaje samo modem. Iskljuci se drugi "uredjaj" (rutiranje) te stoga se mora dalje nakaciti novi ruter da bi taj saobracaj mogao da se rutira. Kada bi Telenor imao ovakav set-up: ONT kutija - konverter - modem , tada bi svako mogao da koristi svoj ruter,koji god. Dok sam bio na SBB-u, sve do pre dve godine, pristupni njihov uredjaj kod mene je bio Cisco EPC 3208 modem, ne ruter, te sam ja sve vreme koristio svoj ruter - vise taj set-up nije u ponudi ni kod SBB-a.

I jos jednom, provajder mora imati 24/7 direktan prsitup svom glavnom prsitupnom uredjaju - a to je njihov ruter.

Poslednja izmena:
Nisam pisao da telenor ogranicava p2p saobracaj, vec da telenor ne bi bio ni prvi ni poslednji isp koji to radi.

Ovo nije u potpunosti tacno, iliti tacno jeste ali samo 50%. Dolazni saobracaj je bez ogranicenja, ali je zato odlazni p2p saobracaj nepostojeci, nema ga zahvaljujuci zlatnoj koki svih operatera, CG NAT.
Za pohvalu jeste nova akcija 12 meseci po 1rsd. Ali CG NAT...
Ovo je delimično tačno.

P2P (bit torrent) omogućava konekciju između 2 peer-a (bilo da su seederi ili leecheri), dok god je jedan od njih dostupan sa interneta (ima podešen port forward ili ima javnu IP adresu direktno).

Što znači da možeš da seeduješ iako si iza CGNAT-a ako peer sa druge strane nije. Takođe ne možeš da downloaduješ ako si i ti i peer sa druge strane iza CGNAT-a.

Odnosno nije tačno da DL radi bez problema a UL ne radi uopšte, već i DL i UL imaju isti problem. Oba ne rade u punom kapacitetu.

Svega ovoga ne bi bilo da svi imamo IPv6, i da kroz njega direktno komuniciramo.

U svim primerima koje sam imao, dolazni p2p saobracaj iza CGNAT-a je funkcionisao bez problema i ogranicenja, sem specificnih ogranicenja vezanih za konkretne torente. Odlazni saobracaj je pritom bio nepostojeci iza CGNAT-a. Nisam morao da seed-ujem, te nije ni bilo vazno.
Nisam sam se dugo zadrzao iza CGNAT-a.
@poglavicas

Проблем није до овог, већ што се масовно користе коаксијални каблови, тј. рекламира се оптика, а по Србији највише коаксијале. И узима се људима новац на продаји магле, на пример - почне утакмица, сви крену да гледају - и људи зову call centar и систем не може да издржи оптерећење да се много људи накачи у истом тренутку. Коаксијала, Србија, шта да се ради.
Да ли ће Теленор да буде озбиљнији по овом питању - не верујем. Негде ће постављати коаксијалу, негде оптику. Коаксијала ради добро док се не прикључи много корисника. А неки делови Београда (да их не помињемо) не раде добро ни код једног провајдера, просто шкрипи ко год да постави кабловски интернет.
Да би могли да ти помогну. На пример да даљински приступе и рестартују твој модем. То није исто као када ти рестартујеш модем. Да је туђ модем, не би био у њиховом систему. Зато је потребан њихов модем.

Poslednja izmena:
Nece Telenor da nudi koaksialni kabl, aman samo koriste mts infrastrukturu. Gde moze mts optika tu mogu i oni.
Nemaju svoju izgradjenu opticku mrezu vec vrse zakup od mtsa.

Oвако, не причам напамет, упознат сам добро са тим како раде овдашњи провајдери. Нпр. Супернова и МТС је једна фирма. Ако Теленор користи њихову инфраструктуру, у појединим деловима Србије људи беже од МТС-а као ђаво од крста, јер им је техничка подршка за кабловску очајна.
Па не знам како сад Теленор то мисли да побољша. Са бољом техничком подршком, а лошијом инфраструктуром, тј. коаксијалом ?
Поента је да је коаксијални кабл јефтинији и да се зато масовно уграђује по Србији.
Али тај коаксиајлни кабл функционише мало другачије него оптички. А у огласима увек стоји оптика, е сад да ли је у питању Нови Београд (нпр вероватно је оптика) или Мала моштаница или неко село (сигурно коаксијала као и многа друга места).

Видећеш кад крене киша и снег. Ниједан провајдер неће да каже истину да уграђује коаксијалу већ обећава неке сега мега брзине, а брзина преко wifi ионако није гарантована код 100% провајдера у Србији.
Дакле људи треба да се прикључе преко кабла да би имали брзину коју плаћају а то неће свако да ради.

Zamisli vec cirka 3 godine mi pada i kisa i sneg i opticki mi radi kao pre 3 godine.
De jos neki kec iz rukava izbaci neki novogodisnji ako moze.

Па нисам ништа теби лично рекао, не видим зашто се налазиш прозваним.
То што се коаксијала масовно уграђује, то је већ неко друго питање, ти си се спасао, не знам како ће остали.

Па нисам ништа теби лично рекао, не видим зашто се налазиш прозваним.
То што се коаксијала масовно уграђује, то је већ неко друго питање, ти си се спасао, не знам како ће остали.
Ulazak na tržište fiksnih usluga za domaćinstva smo odlučili da bude isključivo putem optičke mreže. Brzina interneta na Hipernet paketima dostiže do 1Gbps, a odnos brzina za download i upload je 2:1 na svim paketima, uz nisku latenciju.
Iskljucivo koriste optiku od mts.

Ако користе Мтс, то није тачно, користе и коаксијалне каблове.
Мтс користи коаксијалу и оптику.
Alo breeee koriste samo OK ne ulaze u druge tehnologije koje mts koristi.
Jel tebi dobro ili?

Задњих 10 година ни један провајдер није признао да користи коаксијалне каблове. Сви користе само оптичке каблове, по речима продаваца.
Па откуд онда ти каблови, ко их је поставио ако је свуда само оптика ?
Ти верујеш да Мтс користи само оптику ? Веруј и даље, шта да ти кажем.

Ја бих проверио са ким се дружим да се тако изражавам као ти.
Познајем доста људи који ради као техничка подршка у једном call centru, па веруј ти или не, нико неће да призна да коаксијални каблови постоје, а неко их користи.
Па ти веруј да се не користе или како већ хоћеш.

Nece Telenor da nudi koaksialni kabl, aman samo koriste mts infrastrukturu. Gde moze mts optika tu mogu i oni.
Nemaju svoju izgradjenu opticku mrezu vec vrse zakup od mtsa.
Kod mene na primer, ima optika MTSa u zgradi ( centar KG) a meni na upit o dostupnosti kaze : nema uslova. Komsija ispod mene trosi MTS optiku...

To je zato što nemaš sprovedeno u stanu optiku, čista glupost taj njihov sajt.

Ја бих проверио са ким се дружим да се тако изражавам као ти.
Познајем доста људи који ради као техничка подршка у једном call centru, па веруј ти или не, нико неће да призна да коаксијални каблови постоје, а неко их користи.
Па ти веруј да се не користе или како већ хоћеш.
Ne vredi druze, moracu na proste cinioce da ti rastavim kad nisi u stanju da razumes ono sto ti pokusavam objasniti.
Naravno da mts ima i druge vidove i tehnologije pristupa internetu, parica, koax, i optika ne znam sta pokusavas da kazes to nikad niko nije sporio to si ti sam u svojoj glavi uvrteo da je to neko rekao.
Ja kazem da Telenor samo koristi mtsovu optiku i to nudi svojim korisnicima ako pricamo sta nudi Telenor u hipernetu.
Kakav crni koax.
Ne znam sa kim se ti druzis ali znam da oni sa kojima se ja druzim su 99% porodicni, normalni visokoobrazovani(kao i moja malenkost) ljudi koji razumeju kad im se nesto kaze iako nisu svi u ovoj materiji ima i hirurga, advokata itd.
Brat mi je radio u podrsci jednog operatera davno i kakve sad to ima veze sa bilo cim?
Nego da ne idem dalje, prosto je sad vec i tragicno sta pises, slozicu se sa tobom da su svi na koax i da ja ne znam sta imam kod sebe za pristup zadnje 3 god i da ne znam da sam pre toga imao vDSL2, pre toga aDSL itd.
Pozdrav

Не знам ја шта ти читаш, нисам ни рекао да оптике нема већ да се користи и једно и друго. Имам проверене информације, а ти како ти воља.
То што провајдери нису чули и не рекламирају коаксијалу, ја сам сигуран и знам 100% на основу супервизора који раде тамо да то није истина, јер коаксијале има. То што они сервирају муштеријама нешто друго, то је сад питање за себе.

Nazad
Vrh Dno