Šta je novo?

Poslednje odgledane serije

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kad vec spominjete te prevode, skoro sam u nekoj seriji, mozda Only Murders in the Building koju trenutno gledam, video ovo... Ne secam se konteksta recenice, ali izgovori jedan od likova "punk", u smislu "you little punk", a prevodilac preveo "punk" u "panker" 😄😄😄

To je i jedan od razloga zasto ne volim da gledam sa domacim prevodom ako je u pitanju serija/film sa engleskog govornog podrucja, ali kad ne gledam sam nesto, onda cesto moram da ubacim srpski prevod. Ponekad cak ubacim engleski titl u seriju sa nekog treceg govornog podrucja, ali ponekad je teze ispratiti, pa se presaltam na domaci prevod.

Landscrapers, odlična.
093CA714-F117-444D-BBDB-A4D19C4B7DEC.jpeg
Kad vec spominjete te prevode, skoro sam u nekoj seriji, mozda Only Murders in the Building koju trenutno gledam, video ovo... Ne secam se konteksta recenice, ali izgovori jedan od likova "punk", u smislu "you little punk", a prevodilac preveo "punk" u "panker" 😄😄😄

To je i jedan od razloga zasto ne volim da gledam sa domacim prevodom ako je u pitanju serija/film sa engleskog govornog podrucja, ali kad ne gledam sam nesto, onda cesto moram da ubacim srpski prevod. Ponekad cak ubacim engleski titl u seriju sa nekog treceg govornog podrucja, ali ponekad je teze ispratiti, pa se presaltam na domaci prevod.
Takvih grešaka imaš koliko hoćeš, mada bitan je kontekst. Teško je prevesti film ili seriju, jer to zahteva mnogo toga: od poznavanja izvornog jezika, maternjeg jezika, širokog opšteg obrazovanja, opšte kulture i informisanosti, gramatike i najvažnije umetničke slobode… da ne nabrajam više. Ja se time godinama bavim iz hobija, zanimljivo mi je jer sam filmofil (posedujem kolekciju od preko 10000 filmova i serija), a daleko sam od dobrog prevodioca. Engleski mi je malte ne ko maternji, pa opet svaki put kada odgledam ono što sam preveo naiđem na gomilu grešaka i titlova koje bih sada drugačije formulisao. Stalno govorim sebi: “nije problem razumeti šta je neko rekao, već je problem to pretočiti u srpski.” U tom grmu leži zec. Zato je jedan Velibor Rajković i njegova supruga Aleksandra Rajković, profesionalni prevodioci (rade prevode za bioskope, televiziju, Dizni i ko zna za koga još, preko 30 godina). Masu puta kada gledam neki film na RTS-u i već posle nekoliko rečenica mogu da prepoznam da li je prevod njihov. BTW Aleksandra je prevodila GoT za HBO. Inače, svakako je uvek bolje gledati film sa našim prevodom, ukoliko je prevod dobar. Što se tiče serija i filmova neengleskog govornog područja, engleski titl nije merodavan, jer ga je već neko preveo u duhu engleskog, a ne našeg, tako da te u potpunosti razumem. Evo sad prevodim francusku seriju, a koristim engleski prevod. To je užas, masu puta ubacim po koju francusku reč u google translate😁 i lepše formulišem rečenicu, pošto mi slika govori jedno, a njihov prevod drugo.
Zato je prevod 50% filma, serije, knjige…😉 Toliko, da ne idemo više u off.

^pratim, skinuto 🎅

Poslednje sto sam odgledao je
Bron aka The Bridge i super je serija (svedsko/danska)
Ozark isto dobra serija.

War of the Worlds (2019-)

Ovu seriju sam preskočio kada se pojavila, a dao sam joj šansu nakon što sam, ni sam ne znam kako, odgledao svih deset epizoda Appleove Invasion za koju bih rekao da je najgora serija i najveće razočarenje ove godine, posebno imajući u vidu silne milione koji su se slili u nju.
Pošto mi je ostao gorak ukus nezadovoljstva gledanjem serije apokaliptičnog karaktera zahvaljujući pomenutoj Invasion, mogu reči da je ova sasvim fino, zapravo više nego očekivano nadomestila to nezadovoljstvo, i da je greška bila što sam je preskakao do sada.
Ono šta ima zajedničko sa Invasion jeste slow burning dinamika, dakle nema onog intezivnog sveopšteg apokaliptičnog haosa kao u recimo u filmu sa Tomom Kruzom, fokusirana je na likove, priču uvodi kroz njihovu perspektivu, ali to čini dramski dosta kvalitetno, svakako kvalitetnije i zanimljivije naspram Invasion. Ko je gledao Falling Skies mislim da će mu se ova serija dopasti još više.
Gabriel Byrne je odličan u seriji, izdiže glumački seriju taman toliko da se ne može reći da predvodi prosečnu postavu, glumci i likovi su bolji nego što bi se moglo pretpostaviti.

Dve sezone od po 8 epizoda lako odgledah, 3. sezona sledi u narednoj godini. Rekao bih da ocena na IMDb nije baš realna, jer neki kritičari je spuštaju ispod proseka dok oni pozitivni dojme seriju sa priličnim hvalospevima, sredina je najređa, otuda verovatno takva prelomna ocena. Poverovao sam ovim pozitivnije naklonjenim i rekao bih da ljubiteljima ovog žanra serija jeste za preporuku.

The Handmaid's Tale
Nahvališe na sav glas pa sam počeo nedavno.
S01 izgurao sam, ali drugu sam više premotao nego što sam gledao i ništa nisam propustio.
Dalje neću.
Generalno te distopije su mi uvek bile interesantne, kasting dobar gluma takođe, ali nešto mi ozbiljno škripu i nedostaje u seriji.
Znam da je po knjigama i nemam pojma šta je u njima ali koliko god da sam guglao, priča mi je vrlo nedorečena za neke bitne delove radnje i preterana.

Znam da je USA simbol liberalnog i "demokratije" i da je zato odabrana za ovu horor budućnost, ali meni su Brazil i 1984 realniji od ovoga. A to je ozbiljan minus.

Odmah da naglasim da nisam čitao knjige. To planiram ove godine...
Serija Veštac je sjajna. Uživao sam, pogotovo u drugoj sezoni. Zaista sam uživao!
Nekako me vraća u ono rano detinjstvo kad sam gledao Konana. 😊
Zaista velika preporuka za Vešca mada ju je većina već odgledala.

Baš je antipatična

Grdniju sa svojih 40 i kusur ne videh!

@nes.nbgd
Dotična me kao i druga sezona prosto naterala da je batalim, bez obzira što mi je prva sezona iako sa dozom mučnine ipak bila top. Ali teško ću se navratiti na seriju jer su već sa drugom krenuli u mrcvarenje tako da je lakše bilo prekunuti je.

Dajte nešto slično kao F is For Family? Baš mi je dobro legla, odlični likovi, odličan voice acting, davajte nešto slično! 😀

Dajte nešto slično kao F is For Family? Baš mi je dobro legla, odlični likovi, odličan voice acting, davajte nešto slično! 😀

Ja ih obožavam

f089664b-1a87-433b-86a5-24e7da5a246a

Cobra Kai sezona 4, nije lose, meni je bila zanimljiva sezona, sprzena za dan ipo, cekamo petu.

Uživanje u drugoj sezoni The Witchera. Zaista jako retko da druga sezona bude bolja od prve. Iskreno i prva je skroz okej (ruku na srce, ne znam koliko serija prati knjige) ali druga je značajno bolja i kvalitetnija.
Ono što je najlepše to je da me je gledanje ove serije vratilo u rano detinjstvo i odrastanje uz Konana. 🙂 Preporučujem seriju.
Svakako Sapkovski ide na spisak ove godine.
Trenutno čitam Čuvar Grada (moram pauzu od Točka, jednostavno moram jer me šesti deo ubio osim kraja koji ga je donekle izvadio) pa se vraćam Točku. Lep nedeljni dan svima. Živeli!

Pogledah prvih 5 epizoda Necista krv. Meni odlicna. Dobra prica,dobar zaplet,dobra gluma... samo ne znam gde se izgubi jedan lik,al kontam da ce se vratiti u drugoj polovini serijala. Za sad 8/10 i PREPORUKA!!!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno