Možeš naravno da se žališ. ali bojim se da od toga neće biti baš nikakvog efekta. Nemaju nikavu obavezu prema tebi u tom smislu, a zašto bi radili ono što ne moraju. Pri tome su plate u PTT prilično male za radnike, a relativno dobre u administraciji, tako da onaj u administraciji nema uopšte motiv da "talasa" i još da nekom istragom provocira one što rade u "pogonu".
Ono što je zanimljivo da sam i ja imao identičan slučaj (i pisao o tome ovde pre par nedelja) - preko 20 pošiljki (sve vrednosti manje od $2) koje su krenule iz Kine uglavnom početkom septembra (a iz Latvije navodno krenule što krajem septembra. što početkom oktobra) nisu mi još stigle. Iz tog perioda mi je u stvari svega nekoliko i stiglo. Ali takođe mi nije stiglo i par pošiljki preko Malezije sa sličnim datumima, na osnovu čega zaključujem da je verovatnije da je neki problem bio kod nas, a ne u Latviji.
E sad, kakav bi to problem mogao biti, nemam pojma. U mojoj lokalnoj pošti mi se kunu da nemaju veze sa tim, i nekako im verujem.
Sad još kad vidim i tvoj slučaj, zaključujem da je neko ili krenuo da krade na veliko, pa zaustavljen u nekom trenutku (moguće ali ne i baš najverovatnije), ili je bila neka havarija o kojoj neće da pričaju pa je deo pošiljki uništen, ili su negde napravili zastoj pa ga gurnuli sa strane i nastavili dalje...
Što se dispute-a tiče, nemoj ni slučajno da zatvaraš pa otvaraš...Na kraju će ti isteći rok za dispute a ti ćeš zaboraviti da otvoriš opet. Neki put je i već istekao, pa kad jednom zatvoriš ne možeš više da ga otvoriš. Čekaj do poslednjeg mogućeg trenutka, ponudi prodavcu da produžuje rok dokle god hoće (u principu trebalo bi da može do nekih 120 dana maksimalno + još 15 dana kad sistem "potvrdi prijem" tj. istekne protection time) i onda otvoriš dispute, lepo se izviniš i kažeš žao mi je, ali ovu pošiljku nisam primio... i to je to.
"Mali" problem mogao bi biti ako si baš nov korisnik pa nemaš istoriju potvrđenih prijema ranijih pošiljki, onda bi sistem mogao da te klasifikuje kao prevaranta u pokušaju, čitao sam svojevremeno neke takve priče na ruskim forumima.