Šta je novo?

Aku busilica?

Ovakvu metlicu za miksanje sam koristio, sigurno da ima osetno opterećenja u više smerova zbog dužine šipke.
91197_pb (1).jpeg
 
Koliko se nalepi materijala na spiralu a svuda različita debljina i očas posla je u debalansu pa na to kada se doda dužina. Napisao sam u jednom od predhodnih postova svaki alat je dugotrajan ako se pravilno upotrebljava a ja za kantu lepka ili gleta radije špahtlom umutim iz 2-3x.
 
Prošle godine sam pozajmio ovu kad sam imao 200-300 kg da smutim za neke noseće stubove. Ovaj put sam imao samo jednu kantu, pa mi se nije dalo da jurim namenski mikser. Svakako bih kupio namensku mašinu da radim ovo često.

IMG_20200530_182205.jpg
 
Dewalt set kod mene i ovu amatersku sezonu kućnih radova odradio bez greške. Postavio podove u 5 soba, zamenio 6 vrata sa štokovima, i napravio jedan lagani noseći zid.
Šrafilicu koristio između ostalog za mućenje betona, i bušenje rupa u betonu do 8 mm. Odradila bez ikakvog napora. Multi-testera zlata vredna za detalje i teško dostupna mesta. Odlična kupovina. Prošle godine sam uglavnom koristio ručni cirkular za sečenje greda, sad je ubodna testera bila u centru za sečenje laminata i lajsni.
Dobar alat za lagan i ugodan rad. Ko ima 'rastegljiv' budžet svakako preporuka za kupovinu.

Pogledajte prilog 329115
Pogledajte prilog 329116
Zanimljivo, nisam vidjao kod nas ove zaobljene letve. Obicno ih ameri koriste, zovu ih 2x4.
 
Ja sam u Norveškoj, ovo je 2x3 (48x68 mm). Napravio sam konstrukciju za zid u ostavi da mogu da okačim viseće elemente.

20211213_182808.jpg
 
Sa dewaltom nema greske, doduse malo tezak sa vecom baterijom. Kod nas u proizvodnji 90% je dewalt (imamo jedno 60komada), a koristi se za sve. Zavrtanje, busenje drveta, ploca, kompakta i kerola pa sve do busenja sa krunskim fi60. Odlican alat.

E sad, 10% je festol (odlicna glava od 90 stepeni). Ne znam dal neko koristi festol, al skroz druga priča. Po meni klasa iznad dewalta. Mada festol je vise orjentisan ka drvnoj industriji. Domino keksarica ima je posebna priča.

Dok sa druge strane, za kucnu upotrebu parkside je odlican, svasta nesto sam zavrsio sa parkside srafilicom.
 
Ja sam dobio u setu 3 komada 5 Ah baterija, zaboravim kad sam ih napunio, stvarno dugo traju. Ali ovo moje je sve hobi rad, da radim svaki dan verovatno bih uzeo par 1,5 ili 2 Ah da manje zamaram ruke.
 
Pozdrav, nije Aku bušilica ali da ne otvaram posebnu temu, u pitanju je acu brusilica za uglavnom kućne potrebe, reč je o Black+Decker 18V BCG720M1, razmišljam da je kupim, znam da B&D nije ono iz 80-ih, ali se nadam da je bolja od Womaxa, Villagera .... Pa ako je neko imao iskustvo sa njom, molim ga za savet.
Dobija se valjda,, pored brusilice,, i 1 baterija 18V od 4Ah, brzi punjač,, ključ i ovaj torbak...


Momci, sve najbolje u novoj godini
 

Prilozi

  • black-decker-aku-ugaona-brusilica-18v-4-0ah-bcg720m1~1261815.jpg
    black-decker-aku-ugaona-brusilica-18v-4-0ah-bcg720m1~1261815.jpg
    39.1 KB · Pregleda: 15
Zavisi šta ćeš da bušiš.
Za ozbiljne betone nije.
Za većinu ostalih stvari jeste.
 
To ti je udarna bušilica i ako ti treba za beton i sa bušenjem rupe fi8 ćete se mučiti i ti i bušilica. Predvidjene su za drvo, metal, cigla i blok.
 

Valja li ovo za 9100din koliko ispadne kada se unese kod za popust? 🤔

Od sledeće nedelje je Parkside ekvivalent 2700-800din. Nemoj me držati za reč, videh usput na baneru.

Imao sam nedavno iskustvo sa Parkside udarnom, akumulatorskom impact šrafilicom sa 1/2" prihvatom i 400Nm. Inače imam Einhell aku bušilicu-šrafilicu sa brushless motorom koja je 60Nm i znam koliko je jaka - bušio sam rupe fi100 u zemlji za stubove sa njom (Univerzalac izvini :)). Nisam probao iskreno, ali verujem da nema šanse da je mogu šakom držati. Pa mi je tih 400Nm koliko je ovaj impact Parkside delovalo kao fantastika. Kada je uhvatim rukom, bez problema je držim zakočenu, a moment podešen na maksimum, 400Nm.

Trebalo je odvrnuti glavčinu točka na prikolici, matica 32, pa još namazana sigurnosnim lepkom. Nema šta nisam probao... Imam neki ruski tenkovski komplet gedora, napravio polugu od 2 metra i skakao po njoj, nije vredelo, na kraju slomim rusku ručku.
Elem, tu sam video šta znači namenski alat, pa makar i najjeftiniji. Ovo čudo štekće u mestu 10-tak sekundi i na kraju popusti matica...
 
Te udarne šrafilice su stvarno otkriće. Ja sam prošle godine potrošio par stotina 6x90 šrafova za drvo, osim što je daleko jača i lakše šrafi, ne zamara ruke uopšte. Ogromna razlika u odnosu na klasičnu šrafilicu.
Inače fi8 rupe za beton pomenute iznad sam bušio sa tom standardnom šrafilicom bez ikakve muke. I to sa nekim jeftinim burgijama.
 
bušio sam rupe fi100 u zemlji za stubove sa njom (Univerzalac izvini :)).
Ako se izvinjenje odnosi na korišćenje fi uvažava se. :ROFLMAO:
Mrzelo me da jurim po tastaturi Ø a i da ne zbunjuje ljude.
@mitar1982 sa udarnim bušilicama rupe u betonu budu "razlokane" pa kad ubaciš tipl a on ne zna gde će pre pa udri po gipsu da može tipl da drži.
 
Beton sam sa običnom bušio, ne udarnom, ako je bilo nejasno gore. Imam obe u setu.
 
Da nije to možda bio neki estrih što si bušio. Beton se buši udarcem vrha burgije a obrtaji služe samo za izvlačenje prašine.
@dlalic ali na kraju posta si ubacio najbitniju stvar
Elem, tu sam video šta znači namenski alat, pa makar i najjeftiniji
 

1640788214637.png
Ovo je šrafilica.

Za moje pojmove ono što sam bušio je beton. Ima neku čekić funkciju, i kao što sam napisao išlo kao podmazano. Probušio prvo 4-ke, pa posle 8-ce.
Evo i šrafova.
1640788149868.png
1640788203560.png
 
Beton sam sa običnom bušio, ne udarnom, ako je bilo nejasno gore. Imam obe u setu.
Da ne kopiram i ono "ima neku čekić funkciju" a pošto ne znam norveški šta je prevod za slagdriller iz naziva uredjaja na linku koji si okačio. Ti alati su predvidjeni za bušenje u opeci (cigla, blok) sa tom nekom čekić funkcijom što je sigurno i napisano u specifikaciji. Bogomi dobro si pritiskao kada si bušio beton.
 
Slagdriller je udarna busilica u bukvalnom prevodu. Kao što sam napisao, izbušio sam par rupa bez problema. Da mi je trebalo nešto bolje kupio bih i SDS.
 
Zbog preciznosti, lakše mi tako bilo nego odmah 8ice da bušim. Više vremena mi ode sad na forumu da se 'pravdam' šta sam radio nego što sam potrošio na fiksiranje letve u beton. Al' ajd sad ima vremena na pretek, dok ne krene nova sezona kućnih radova...
 
 
pi bre, za 60 funti bi ovo i kod nas išlo ko alva :D
to što buši u videu gore i nije neki betonm ali kao što valjda svi znaju, može da posluži ovako kako si ti radio ali to prosto nije alat za bušenje betona :)
 
Naravno da nije, nego nisam hteo da kupujem SDS bušilicu zbog par rupa od 8 mm i 20-ak rupa od 4 mm. Zato sam i napomenuo da je alat za moje amaterske potrebe odradio super posao.
 
Ma to jeste super alat ali i ovaj beton je realno smešan, za svaku stariju zgradu kod nas sa AB zidovima, mislim da je druga priča.

Kod nas ovakav DW mislim da je najskuplji alat u svojoj kategoriji, nisam skoro pratio cene ali duplo je skuplji od neke SDS kompaktne mašine :)
 
Skup je Dewalt, posebno kad se kupuju pojedinačne alatke. Ja sam uzeo set za 800 evra, pomenuo sam kad je otvorena tema.


Sad je plan da dokupljujem alatke po potrebi. Npr. ovo je jedan od sledećih favorita, za skidanje štokova, grubo sečenje i sl. Trenutno imam neku bzvz što sam dobio na poklon, ali i ona je odradila posao kad sam skidao štokove na donjem spratu.

Osim poda, ostatak kuće je drvena konstrukcija, pa nisam imao puno potrebe za kvalitetnom bušilicom za beton.
 
Nazad
Vrh Dno