Šta je novo?

Aku busilica?

Znam da nije AKU, ali da li je ovo okej?

Hocu da kacim neka ogledala i slike po stanu a posto zivim u blokovima i sve je od betona (ne moze da se ukuca ekser na primer) treba mi nesto cime to da odradim.
Obzirom da mi treba retko kad ne bih ni da dajem neke velike pare a iskreno mnogo me smara da jurim i pozajmljujem
E a to što se nekad zvalo hilti, danas ima i podnazive za to što tebi treba, npr. tiplarica je jedna od tih :D sve te elektropneumatske bušilice snage do 3J i što kompaktnijeg gabarita će ti raditi posao.
Vibracione prosto preskoči, nisu za beton star nekoliko decenija.
3J nema svaka, to je dosta optimistično očekivanje, zapravo retko imaju i obično su te što koriste gipsari za tiplovanje profila udarnim tiplama tu negde oko 2J što je sasvim dovoljno.

ovako nešto je najbolji odnos cene i kvaliteta čini mi se

ovo ti je najjeftinije koje će da radi to što tebi treba

u mom setu je ova najbolja, ali samo zato što imam drugi 18V alat i mogu reći da odlično buši i 16mm u beton, kraće tiplove tipa 8-10cm

Poslednja izmena:
Opet moram reći da poslušaš NShappy-a. Ta što si linkovao opet nije SDS. Ja sam uzeo baš ovu što je on linkovao. Bila je pre malo više od mesec dana.

Pored ove, ako ti se ne žuri, prati katalog i ponude ima još jedan jači pneumatski čekić navodno od 5J. Meni je inicijalno plan bio da uzmem njega, jer je jači, a svega 400din skuplji, međutim nije bio skoro.

Ne treba uzimati prevelike i prejake, samo za bušenje rupa za kačenje kućnih dekoracija. Ako nešto treba štemati ili bušiti fi16 i više, onda da. Ali ako povremeno bušimo manje rupe, i najmanja je ok...
A velika je prednost manjeg i lakšeg alata.

Naravno, meni je cilj bio da ne moram da dajem pare na štemalicu posebno, plus što bi jako retko bila korišćena, a zauzima prostor.

Evo za nekog ko nece profi da busi ovo ce zavrsiti svaki poso za kucnu upotrebu.

vilager

Ni obicna sds burgija nema sta da trazi kada se naleti na deblju armaturu.Samo ce skliznuti ako ima mesta.Ako nema zaglavi se.

Za deblju armaturu jedino burgije koje su namenjene za to. Ovako nesto hilti 4 pera

Kome treba za velike rupe oni uzimaju alat sa sds max prihvatom.

Da, SDS burgije svakako treba uzimati deklarisane za armirani beton. Ima ih od svih poizvođača.
Neka lakše, neka teže, ali svaka prođe kroz armaturu ako je deklarisana za armirani beton.

@miksan iz iskustva se slažem sa svime što si napisao, samo ne bih taj Vilager savetovao. Glomazan je i pretežak za sitne kućne radove. Presešće nekome. :)

Ovaj Bosch koji je predložen na vrhu strne

ovo ti je najjeftinije koje će da radi to što tebi treba

je malo skuplji (1.000 diranar po cenovnicima koje ste linkovali) ali upola lakši po specifikacijama. Viladžer je 4Kg a Bosch 2Kg

Da potpuno si u pravu.I laksi i kvalitetniji od vilagera.Jeste da je vilger jaci ali samo na papiru, ko zna da li je u praksi tako.

Imam i crne one manje, imam i tu pabs 20 l. Najbolja za hoby je ona sto ima rucku zelena. Ona moze i za sitno a moze i za nesto zahtevnije. Neke imam i za rezervu neraspakovane. A imamo i bosch 24v stare , makite neke, de valt al slabe baterije pa uglavnom hvataju prasinu :)
Mrzelo me da slikam sve od acu sto imam.
Taj zaključak sam i ja skontao. Uzeo sam ovu šrsfilicu od 20v, zelenu za 5k jer mi je baš nešto hitno, ali i sitno trebala a nisam hteo vaditi Bosch PBH3000 koji je preglomazan... I baš sam zadovoljan kako Parkside radi. Kontam kakav set bi bio dobar i kontao sam baš tu sa crvenom ručkom koja može poslužiti i za beton, onu 4u1 šrafilicu sa testerom, renovatorom itd i onaj pneumatski od 400nm za menjanje točkova. Imam i IXO ali sam kontao i neku Parkside šrafilicu ako naletim a da mi se svidi :D

Uh, kako da upoređujete lidl parkside i bilo koji normalan alat pa to je najveći bafer to više nigde ne prolazi, pa to je kao da umesto na more odete do najbliže bare voda je mokra to je to isto
Respekt za sve komentare ali ako vam treba bilo koji alat pravac u najblizu specijalizovanu prodavnicu
Ili ako neko baš voli na internetu ima par dobrij sajtova pa birajte do mile volje https://www.shopperalati.rs/proizvodi/elektricni-alati/busilice
Ukoliko ne znate šta kupiti pitajte u prodavnici u najvećem broju slučajeva dobićete korektnu preporuku

Parkside je za kućnu uporebu. Nije za profesionalce. Odnos cena/kvalitet je baš kako treba.

Uh, kako da upoređujete lidl parkside i bilo koji normalan alat pa to je najveći bafer to više nigde ne prolazi, pa to je kao da umesto na more odete do najbliže bare voda je mokra to je to isto
Respekt za sve komentare ali ako vam treba bilo koji alat pravac u najblizu specijalizovanu prodavnicu
Ili ako neko baš voli na internetu ima par dobrij sajtova pa birajte do mile volje https://www.shopperalati.rs/proizvodi/elektricni-alati/busilice
Ukoliko ne znate šta kupiti pitajte u prodavnici u najvećem broju slučajeva dobićete korektnu preporuku

Prvi i jedini post na foumu, pa odmah ovako?!? Da ne radiš za shopperalate?

Ti Womax, Ferm, Raider pa i Einhell, Villager i slični (shopperalati ih uje pun) ne proizvode alat, već kao i Lidl, od kineskih mass production OEM proizvođača poruče par hiljada primeraka određenog el. alata, kastomizovano dizajnih za njih, te to valjaju pod svojim imenom. Poručuju svi u istim fabrikama pod istim uslovima, kako već uspeju da ispregovaraju. Obzirom na masovnost i brzinu prodaje, moguće je čak da Lidl dobija i bolje uslove od nekih drugih vlasnika brendiranih nalepnica.

Sve to je sličnog ranga cena i kvaliteta, i sasvim je dovoljno za kućnu amatersku upotrebu.

Viša klasa, Bosh, Makita, Hitachi, jeste već neka druga priča. I oni tu i tamo rade kod kineskih OEM-a, ali često imaju svoj dizajn i svoja tehnička rešenja što može da se desi da ih čini boljim i naravno skupljim.

Einhell proizvodi svoje alate. Cak Einhell proizvodi alat za Parkside brand.

Trgovac može da ti kaže samo ono što možeš i sam da pročitaš u opisu, ozbiljniji proizvodjači imaju svoje demonstratore koji upućuju u nijanse. Alat se kupuje u zavisnosti od potreba, vrste posla, i tada znaš približno koje karakteristike bi trebao imati a ko kupuje da bi se učio da radi što jeftinije to je bezbolnije. U mnogim firmama se profi električni alati rashoduju posle godinu dana korišćenja bez obzira da li je u kvaru ili ne. Bez obzira da li je alat "profi" ili ""amaterski" dugotrajan je uz pravilno korišćenje i po meni je bolje 2xParkside za 1/2 para u odnosu na jedan renomirani ako ništa drugo bar imaš rezervu ako dodje do nekog kvara.

Plus ce svaki prodavac da ti gura ono cega ima viska, ono sto se ne prodaje, ono sto mu je receno ili ono od cega ima najveci bonus.

Sve ste lepo objasnili. Trgovac ti neće reći da mu je roba loša te da ideš kod nekog drugog. Pokušaće da ti proda ono što ima.
Na tebi je koliko si para spreman da daš i šta ti zaista treba - koliko sati rada godišnje imaš nameru da koristiš neku alatku.
Ako je u pitanju deset - dvadeset sati zaista se ne isplati bacati pare na profi alat.
Ja imam jednu malu šrafilicu koja radi na 3,7v i koju sam dobio na nekoj pumpi za 1 dinar jer sam prikupio poene sipajući gorivo. Možete misliti koja je to klasa alata kad se poklanja. Grdne stvari sam da njom odšrafio i zašrafio i evo već peta godina ona još radi. Nema snagu da zašrafi šraf u punom drvetu ali u ivericu može a to mi i treba.

Da li neko zna koja je to jedinica koja se koristi za obeležavanje udarne snage i označava se sa "J"?
Džul sigurno nije.

Jul sigurno nije pošto je decembar. :D
Džul ili ti njutn metar kod udarnih bušilica, J=Nm

Hvala😁
Ja Džul uvek povezujem sa Ws otud i nedoumica.

Dewalt set kod mene i ovu amatersku sezonu kućnih radova odradio bez greške. Postavio podove u 5 soba, zamenio 6 vrata sa štokovima, i napravio jedan lagani noseći zid.
Šrafilicu koristio između ostalog za mućenje betona, i bušenje rupa u betonu do 8 mm. Odradila bez ikakvog napora. Multi-testera zlata vredna za detalje i teško dostupna mesta. Odlična kupovina. Prošle godine sam uglavnom koristio ručni cirkular za sečenje greda, sad je ubodna testera bila u centru za sečenje laminata i lajsni.
Dobar alat za lagan i ugodan rad. Ko ima 'rastegljiv' budžet svakako preporuka za kupovinu.

20211213_172333.jpg
20211211_123013.jpg

Šrafilica nije za mikser, stradaju ležajevi, jeste da odradi posao ko ništa ali brzo se načne ležaj.

Sto bi srafilici stradao lezaj?
ona bez problema okrece polako velikom snagom.

Ovde sam imao samo jednu kantu betona, prošle godine kad sam mutio više sam pozajmio namenski mikser. Nisam primetio da ima ikakvo posebno opterećenje ovde, ne znam što bi stradalo bilo šta. Moraću još da proverim, ne bih da oštetim alat bez potrebe...

Mikser baca dosta i radijalne sile su velike a ta alatka je predvidjena za aksijalno opterećenje i ugradjeni su adekvatni ležajevi,

Vrh Dno