Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ćao svima, hteo bih da kupim inveter za stan pa bih bio zahvalan za svaki koristan savet.

Ukratko, primarno bi se koristila za grejanje u prelaznom periodu, blago dogrevanje kada je zimi baš hladno i hlađenje leti kada je baš pakleno.

Dakle, ne planiram je da radi po ceo dan, već da "uskoči" kad i koliko zatreba.

Stan je 50kvm (u realnosti, prostor za koji je stvarno potrebna je bliži 35-40kvm), nova zgrada, solidna izolacija i stolarija, centralno grejanje sa kalorimetrima.

Budžet bih rado zadržao negde oko 500E, ali ima prostora za dogovor
:)

Nemam neke preference (niti previše znanja) u pogledu proizvođača, modela i slično.

Tnx unapred.

Razumem te Ddee, ali kad druga polovina nije ljubitelj da joj u prostoriji gde najvise boravi nesto suska. Sto se tice Fujitsu klima inverter ASYG18LFCA - AOYG18LFC njeni parametri su: Kapacitet grejanja: 0.9 - 9.1 kW, nominalno 21500 BTU Energetska klasa: A, SCOP: 3.87 sa cenom od 125.000,00 dinara. Ako je za verovati sve sto pise o tehnickim karakteristikama Fujitsu klima inverter ASYG18KMTA / AOYG18KMTA ima bolji SCOP, a jeftinija je.

Mnogo mi znace podaci koje si dao proleter , ako neko ima bolji predlog oko odabira 18 za grejanje neka ga iznese.

@veliki tesla
Neću da te odgovaram od ideju, niti da ulazim u to "šta gazda kaže" (imam jednog kući pa te razumem), ali pogledaj Daikin klime, za njih kažu da su nečujne, barem u jednu od te 2 sobe. Pa ako se "gazdi" svidi, ubaci i u drugu.

Ćao svima, hteo bih da kupim inveter za stan pa bih bio zahvalan za svaki koristan savet.

Ukratko, primarno bi se koristila za grejanje u prelaznom periodu, blago dogrevanje kada je zimi baš hladno i hlađenje leti kada je baš pakleno.

Stan je 50kvm (u realnosti, prostor za koji je stvarno potrebna je bliži 35-40kvm), nova zgrada, solidna izolacija i stolarija, centralno grejanje sa kalorimetrima.

Nemam neke preference (niti previše znanja) u pogledu proizvođača, modela i slično.

Tnx unapred.
Ako bi se najviše koristila za hlađenje onda možeš da kupiš MIDEA, VIVAX, VOX.

Tnx unapred.
Muse 12ka.

Ako bi se najviše koristila za hlađenje onda možeš da kupiš MIDEA, VIVAX, VOX.
Tnx. Nešto nisam fan tih Vivaxa, Voxova i sličnih, ni kada su drugi proizvodi u pitanju se baš nisu pokazali.

Ako sam dobro shvatio Midea, Gree, Hisense bi ipak trebalo da su malo ozbiljniji igrači. A deluje da imaju neke modele inverter 12-ica koji se cenovno uklapaju pa ako nečije iskustvo može da mi ubrza potragu onda 🤘

Tnx. Nešto nisam fan tih Vivaxa, Voxova i sličnih, ni kada su drugi proizvodi u pitanju se baš nisu pokazali.

Ako sam dobro shvatio Midea, Gree, Hisense bi ipak trebalo da su malo ozbiljniji igrači. A deluje da imaju neke modele inverter 12-ica koji se cenovno uklapaju pa ako nečije iskustvo može da mi ubrza potragu onda 🤘
Zadovoljni su neki sa MIDEA BREEZELES modelom, cena je negde oko 55000rsd.

Šta mu dođe interval maksimalne visine? Izvinjavam se ako je glupo pitanje i ako je već bilo, ali sam totalni laik za ovu temu. Kupio sam pre neki dan inverter klima uređaj i još ga nisam ugradio. Zanima me da li kod ove vrste klima uređaja ima neke veze kako je postavljena spoljna jedinica u odnosu na unutrašnju (koliko znam kod klasičnih klima uređaja je bilo pravilo da se spoljna jedinica postavlja nešto niže u odnosu na unutrašnju). Sada bi mi odgovaralo da bude obrnuto, odnosno da spoljna bude postavljena nešto više u odnosu na unutrašnju pa me zanima da li je to u redu ili ne?

Može višlje spoljna jedinica ali crevo za letnji kondezat mora da bude niže od unutrašnje ili da se koristi pumpa koja skuplja i izbacuje vodu napolje.

Tnx unapred.
Ja sam sa istom namerom uzeo Fujitsu Luca 12 ove godine, malo sam skuplje platio ali do decembra nisam palio grejanje a sada rade radijatori samo u dečijim sobama jer drže zatvorena vrata, s obzirom da je poštena ugradnja sada preko 100 evra, možda skupi još malo pa uzmi malo bolju klimu. Gledaj Fujitsu jer u tom srednjem rangu pruža dosta za uloženo, ima i kapacitet grejanja ali i sposobnost da radi na manjoj frekvenciji kompresora (manje troši struje i uglađenije radi).

Vi me ispravite ako gresim ali do 120.000,00 - 125.000,00 nemogu da nadjem bolju klimu za grejanje?

Kucaj u pretragu te dve klime i informisi se ,3 puta meri jednom seci.

Uzeo sam Hisense klimu, majstori su je ugradili, ali evo danas da je upalim jsko slabo greje, ne izlazi topao vazduh nego mlak, vise na toplo nego hladno, ali nije to to.
Sta moze biti? Zvacu ih opet da dodju

Kad stavim na maximum sve, isto mlako, nista se ne menja toplota vazduha dal je na 16 ili 30 stepeni isto je

Pa morala bi da izduvava bar 50C, a to bi osetio...
Kao neko ko je imao problema sa novougradjenom klimom, a simptomi su bili slicni, moram da ti kazem da vratis majstore nazad. Verovatno je pobegao gas...
Naravno, postoji mogucnost da i neka sonda brlja, ali u svakom slucaju je stvar za reklamaciju...
Svaka klima mora da greje dobro, bar na ovim temperaturama. Kako pada temperatura, pada i kapacitet, ali to nije ovaj slucaj. Ti si je tek upalio i mora da greje KO GROM!

Zvacu ih. A jel nema veze sto je klima 9000btu, 20m2 grejem? Valjda opet mora toplo da duva

Ma nije bitno kolika je, mora da duva toplo... Ti, kao korisnik, moras da vidis da se ona "trudi",a da li ce da zagreje prostor, to je drugo pitanje.
Da nije ukljucena neka "štedljiva" opcija na daljinskom?

Nije ukljuceno nista sto stedi.
Majstori kazu to je normalno zato sto mlako duva posto je napolju hladno i da kako ide hladnije, da ce biti jos gore zatos sto sam kupio 9000btu a ne 12000btu za 20m2.
U pitanju je

Nije ukljuceno nista sto stedi.
Majstori kazu to je normalno zato sto mlako duva posto je napolju hladno i da kako ide hladnije, da ce biti jos gore zatos sto sam kupio 9000btu a ne 12000btu za 20m2.
U pitanju je
Da je u pitanju neka druga 9ka, fujitsu ili gree, njihov nominalni kapacitet ide od 500 do 4200-4300W, a ovaj hisense model koji si uzeo ide od 1000 do 3000W, naravno zavisi kada moze da da maksimum, na kojoj temperaturi, i sa kojom potrosnjom, a i kakav je prostor, izolovan ili ne, to jest koliki su gubici toplote. Pre bih rekao da je blize realna snaga izmedju 1500 i 2000W. Majstori jesu u pravu jer ti ocigledno nedostaje snage za grejanje tih 20m2.

Tu pricu o boljem grejanju kad padne temperatura sam i ja cuo, ali je jos nisam iskusio..., Evo ispitujem par meseci ovu moju Teslu i do sad je iskustvo potpuno drugacije.
Kad sam je prebacio na grejanje bilo je +5 napolju (na izduvu je bilo 36-46). Sta god zadao na daljinskom, nikad nije prelazila 46 (ali po samo njoj znanom pravilu je menjala temperaturu).
Par majstora sam pitao i svi su mi rekli da je to normalno!?
Nazalost, majstor koji mi je ugradio je umro, pa sam morao sam da se snalazim oko resenja. Da ne duzim, bilo je tragova curenja na spojevima i kad sam sanirao i ponovo napunio, izduv je skocio na 51-52C. Kad je suncano, izduv ide do 55C (ovo je maksimum koji sam do sad zabelezio).
Oko -1C ulazi u defrost na 45-60min, traje 5 minuta i ponovo u startu duva 51-52, da bi do sledeceg defrosta pala temperatura na 41 i onda opet u defrost.
Ja je forsiram, pa zato ne ide u modulaciju i verovatno brze zaledi...
Tesla spada u najnizi nivo kvaliteta i to se oseca pri padu temperature, tako da bi tvoja svakako na ovoj temperaturi morala da duva više od 50 (evo moja sad duva 52-54).

Da je u pitanju neka druga 9ka, fujitsu ili gree, njihov nominalni kapacitet ide od 500 do 4200-4300W, a ovaj hisense model koji si uzeo ide od 1000 do 3000W, naravno zavisi kada moze da da maksimum, na kojoj temperaturi, i sa kojom potrosnjom, a i kakav je prostor, izolovan ili ne, to jest koliki su gubici toplote. Pre bih rekao da je blize realna snaga izmedju 1500 i 2000W. Majstori jesu u pravu jer ti ocigledno nedostaje snage za grejanje tih 20m2.
Dobro, ali bas da duva mlako to mi je nelogicno.
Trebao barem topao vazduh da izlazi, kad stavim ruku ispod klime, mlako je, kad se odaljim vise duva hladno nego mlako. Konsultovacu drugog majstora da dodje da proveri sta treba sve.

Mora da duva toplo, ta klima nije ok i zovi te sto je postavili da provere.

Nije to dobro, nemoj da te zavaravaju. Ako ti je dostupna spoljna jedinica, pogledaj spojeve da li imaju zeleni oksid ili su masni? A mozda nije ni dobro vakumirana....

Nazad
Vrh Dno