Šta je novo?

Raspberry Pi - ideje, rešenja, problemi i sve ostalo...

Gomila procitanih tekstova za vikend i vise nisam pametan. Ideja je sledeca, Roseberry pi 4, 8gb verzija. Na njega bi skidao torrente i share na uredjaje u kući, radio sync sa telefona i racunara, verovatno home asistent u jednom trenutku. E sad, sta mi je ovde pametnije, Roseberry pi OS, ili OMV? Problem mi je sto tv nece da pušta neke nove formate pa sam mislio da ga iskoristim i kao player za iste. Saveti, iskusta sta i kako? Za OMV nisam nasao konkretan podatak da moze da se koristi kao klasican player (hdmi u tv i play).

Mislim da previše očekuješ od RPi. On može da posluži kao NAS, ali smatram da ćeš ipak morati da kupiš i poseban uređaj za plejer, poput Mi Box S.

Ne traži on mnogo više od onoga što sam pisao pre šest godina u prvoj poruci ove teme. RPi4 je daleko jači od dvojke na svim poljima.

Išao bih sa raspberry pi os da sad pravim tako nešto.

apsolutno je dovoljan rpi za to sto treba.
Kod mene na rpi4 2gb:
kodi
webmin
adguard home
samba (preko usb nakaceno 3.0 kuciste sa 3tb hdd)
qbit torrent
vpn
ddns
rclone
hyperion

sve je to na raspbian desktop, mada sam iskljucio desktop i butuje se u CLI. Kodi radi odlicno, ne perfektno, ali odlicno. nemam problem sa pustanjem fajlova, to mi je najbitnije i sve tece savrseno glatko. Do duse, ja sam na FHD.
qbit podesen da automatski povlaci torrente iz odredjenog foldera tako da je dovoljno da download torrent u folder i sve se samo zavrsi. Cak ne moram ni da brisem torrente jer je podeseno da se sami delete nakon odredjenog vremena ili seed ratio.
OMV nudi isto ovo samo u malo prijatnijem paketu sa olaksanim preuzimanjem i podesvanjem. Sa druge strane, nije moguce koristiti kodi i jos neke stvari na OMV (barem ne out of the box). Dovoljno je tutorijala za svaki segment gore pomenutih servisa, tako da nije tesko to odraditi iz raspbiana.
Jedino bih mogao da preporucim OSMC kao alternativu jer je to isto debian pa nudi identicne mogucnosti kao raspbian, samo sto je kodi bolje podesen. Na zalost, OSMC jos uvek nema RPI4 podrsku jer guraju svoj uredjaj.

Edit: zapravo, od avgusta i OSMC podrzava rpi4 tako da bi to bio ok pocetak. To je minimalni os prvenstveno za kodi. Sve ostalo se dodaje naknadno.

Dobro je što si napisao memoriju, nema potrebe za 8GB verzijom.

Kakav problem imaš sa Kodi?

A ja zapeo vijati 8gb model. Onda cu bar od 4gb uzeti.

Dobro je što si napisao memoriju, nema potrebe za 8GB verzijom.

Kakav problem imaš sa Kodi?
nije problem, ali zbog nove arhitekture, jos uvek se javljaju bagovi. Tipa, novi kernel update i ne mogu da pustim 10bit video. Nasao resenje da se vrati stari kernel. Onda sredili pa opet vratili problem i tako u krug. Sada sam na pola puta, nekada pustim fajl i kodi kresuje pa pustim opet i sve bude normalno. Prilikom skrolovanja kroz menije i po fajlovima, vidi se screen tear. Nebitna stavka, ali postoji. Sve je glatko i brzo, nije los user experience, ali vidim da se cepa.
Plus, svaki novi kodi uvede svoj problem, te ne moze da pristupi shareovanom folderu, pa ne vidi ovo ili ono... Sitnice i resivo i to brzo, ali ja kao korisnik ne zelim da se gnjavim sa time. Zato i preporucujem OSMC, oni pustaju samo stabilne update. Ima i kod njih bagova, ali znaju sta rade i nece preci na novu verziju kodija pre nego sto bude spremna.

OK je uzeti 4gb, ja sam morao da prosirim virtuelnu memoriju iako sam sada na 22% prave. skoci to odmah kada prebacujem fajlove,verovatno i buffer prilikom video playback.
Jedino sto mogu da kazem kao pravu manu za rpi je neogucnost stream servisa. Ima nekih netflix adonova i prime video, ali to je sve nesto budzeno i uglavnom predvidjeno za pirateriju. Eon kada bih imao na rpi, to bi mi bio hit totalni.

Da li na onaj gornji spisak moze da se doda i backup vise racunara kroz neki program. Pitam jer se slabo razumem oko svega pa prikupljam informacije.

Da li na onaj gornji spisak moze da se doda i backup vise racunara kroz neki program. Pitam jer se slabo razumem oko svega pa prikupljam informacije.
Kod mene to funkcionise na samim racunarima. Licno koristim easeus todo backup, mada i ostali tipa acronis rade isti posao.
Imam mesecni i nedeljne backupe, samo je kao lokacija backupa navedena network lokacija, odnosno mrezni disk. Potpuno isto bi radilo i da imam drugu vrstu nas uredjaja.
Ne verujem da ima neki program koji bi sa rpi povlacio backup jer ne moze imati pristup sistemskim fajlovima.
RPI4 konacno ima gigabit ethernet pa je backup zapravo brz. na rpi 3 je to trajalo par sati, mada je i tamo radilo

Mislim da je nepotrebno, a koliko košta može maltene neki intel nuc da se kupi.

Gde to ima NUC za 73€ (ili "još malo" preko toga) ? Još i sa (8GB) RAM...

Bilo je jedno vreme u iponu za oko 100€ ali naravno bez memorije.

Kod mene to funkcionise na samim racunarima. Licno koristim easeus todo backup, mada i ostali tipa acronis rade isti posao.
Imam mesecni i nedeljne backupe, samo je kao lokacija backupa navedena network lokacija, odnosno mrezni disk. Potpuno isto bi radilo i da imam drugu vrstu nas uredjaja.
Ne verujem da ima neki program koji bi sa rpi povlacio backup jer ne moze imati pristup sistemskim fajlovima.
RPI4 konacno ima gigabit ethernet pa je backup zapravo brz. na rpi 3 je to trajalo par sati, mada je i tamo radilo

A kako raditi backup RPia (i šta ustvari treba da se backupuje). Na sherovani samba drive na drugoj mašini.

rsync mi ne radi (tj ja ne umem nešto da namestim).

Našao sam i neki raspbian backup koji sve završi, napravi image root i boot particije, ali posle backupa ostavi neke servise pogašene (može da se reši rebootom), ali je veći problem što kada taj image vratim na drugu SD karticu RPi se ne uspeva da se podigne.

raspbian ima svoj backup,ne znam da li mislimo na isti (ovo je negde u accessories pa image copier ili tako nekako). On zapravo samo klonira karticu na zivo. Potrebna je dodatna kartica i usb citac.
Alternatvina je windows kloniranje kartice u img format. mislim da win32diskimager to radi. fora je sto win program klonira celu karticu sa sve praznim prostorom tako da backup zauzima 32gb npr iako je 28gb slobodno.

Stigao HAT HiFiBerry Digi2 Pro. Još samo da se podesi 😐IMG_20211117_155614.jpg

Gde ste uzimali Roseberry pi? Gledam malinu i kp, nigde vise nema četvorke sa 8giga rama.

Ja na GalagoMarket :D Ali 4GB verziju. 8GB ni tamo trenutno nema na stanju.

raspbian ima svoj backup,ne znam da li mislimo na isti (ovo je negde u accessories pa image copier ili tako nekako). On zapravo samo klonira karticu na zivo. Potrebna je dodatna kartica i usb citac.
Alternatvina je windows kloniranje kartice u img format. mislim da win32diskimager to radi. fora je sto win program klonira celu karticu sa sve praznim prostorom tako da backup zauzima 32gb npr iako je 28gb slobodno.
Na RPI je SSD on 512GB (relativno prazan).

Znam za SD Card Copier ali za to mi treba još jedna karica koja bi ili uvek bila u uređaju ili bih morao da je ubacujem kad hoću da pravim backup.
Znam i kako da napravim image ako zaustavim RPi pa SSD prikačim na Windows mašinu.

Međutim oba postupka traže da se setim da pravim backup što će ga najčešće odlagati, a ne bih nepotrebno da zaustavljam RPI.
I dalje tražim rešenje za full + increment backup sa kog može da se radi restore u radno stanje RPI.

Sa ovog sajta sam naručio HiFiBerry.

Međutim oba postupka traže da se setim da pravim backup što će ga najčešće odlagati, a ne bih nepotrebno da zaustavljam RPI.
I dalje tražim rešenje za full + increment backup sa kog može da se radi restore u radno stanje RPI.
Jedno pitanjce, cemu toliko redovan backup?
Barem za ono sto smo pomenuli od servisa, to se jednom podesi i nastavlja da radi. RPi ima svoja azuriranja, kao i ti servisi, tipa kodi, ali ne vidim sta je to sto mora da bude uvek sveze.
Mogao bih da se vratim na backup od pre godinu dana, pustim 3 apdejta i na istom sam.
Mozda neki media library ako je nekome stalo do toga unutar kodija. Meni kodi sluzi samo za video player.

1C0AC603-0E29-4A0D-AD03-4C7BE2837A81.png
Gde ste uzimali Roseberry pi? Gledam malinu i kp, nigde vise nema četvorke sa 8giga rama.
Ima kod nas na KP ja se raspitivao al je 15000 sto je suluda cifra za klot bez adaptera.
Btw ja bi sad vijao noviju verziju cpu sa C0 steping jer je tamo brzi cpu za 300mhz.

Pa kad naši deru bezobrazno sa cenama oduvek :D Za pare koji su tražili u Srbiji u prvih 6 meseci od početka prodaje RPI 4 za beše 2GB RPI4 (možda čak i 1GB model) + sečeno zvanično plastično kućište od RPI3 + 2 tupava "bakarna" heatsink-a i no-name napajanje ja sam kupio u Sloveniji 4GB model + zvanično napajanje + zvanični HDMI kabl + sa ThePiHut naručio i poslat iz UK za Sloveniju FLIRC case. I brat doneo 2 nedelje kasnije kad je dolazio u Srbiju za Božić.

Btw ja bi sad vijao noviju verziju cpu sa C0 steping jer je tamo brzi cpu za 300mhz.

Daaa, ali veći clock nije vezan za CO steping nego za reviziju board-a ;)

Gde se to moze videti/procitati jer ja ne nalazim na njihovom sajtu ili sam smotan :)
Koliko vidim taj brzi cpu je na

Raspberry Pi 400 unit​

Kod:
https://www.raspberrypi.com/news/bullseye-bonus-1-8ghz-raspberry-pi-4/

https://www.raspberrypi.com/news/bullseye-bonus-1-8ghz-raspberry-pi-4/#comment-1565837

Ali daaa, SoC sa C0 steping jeste na Pi 400... ali i na novijim produkcijama / revizijama RPi 4 modela takođe. Ali taj automatski boost je vezan za board reviziju i za taj dodat power supply switch.

gde je najpovoljnije uzimati raspberry i kucista sad? vidim da je na kupujemprodajem drasticno opala ponuda

mozda aliexpress za dodatke koji su ispod 50 evra?

malo sam istrazivao, zavisi za koju namenu ali pitanje da li se raspberry uopste isplati, 100 evra za 8gb model, 50 evra kuciste sa m2, 10 evra napajanje, 30 evra ssd, ukupno 190, dok za 170 evra ima mini pc sa celeronom n5000 iz 2021 koji iz 6w izvlaci 4000 passmark, ima 2 ddr4 slota

Gde ima za 100e od 8gb da uzmem odma. Kod nas su po 19000 na KP od 8gb

8gb je overkill za vecinu namena. meni 2gb radi posao i vise nego dobro i to na micro sd.
Sa druge strane, apsolutno se slazem za isplativost. model 4 je drasticno poskupeo u odnosu na 3B+, izbor napajanja je vazan i kuciste sa hladjenjem postaje bitnije nego do sada.
3b+ sa bilo kojim ispravljacem za mobilni i kucistem od 1.5$ rade posao.
Sa nekim mixroitx se dobijaju sata slotovi, vise usb, dodatne ekspanzije... dok je rpi na tom nivou vrlo ogranicen. Konektovanje hdd zahteva jos jedan adapter(ili bolje resenje hdd case), sto je mene kostalo oko 2500 rsd.
Fora sa rpi je sto moze imati razne namene i jedan ce sluziti za mnogo razlicitih projekata. Ko zna sta zeli, moze da nadje trajnu alternativu.

@Apple 14.000 redovna cena u domacim maloprodajama. Nema ih sad na stanju nigde jer je nestasica. farnell sledecu turu ima tek u julu, a sada se skupljaju porudzbine za decembar 2022.

Nazad
Vrh Dno