Šta se dešava sa kartom? Kako se manifestuje problem?Probao na drugom slotu, probao samo nju...bez promene.
Mnogo novca za te kartice.Pozdrav drustvo, nov sam ovde, i potrebna mi je pomoc. Zeleo bih da uzmem jedan rig za kopanje Eteriuma (dok moze da se kopa, pa bih kasnije prebacio na drugu valutu ukoliko bude isplativa). Zanima me sledece, koliko bi me kostalo sa sastavim sam Rig od novih grafika, tipa 6-7 grafickih kartica, isplati li se da uzmem polovan, nasao sam 7xsaphiru nitro+ SE Rx580 8gb za nekih 4300e, koja baca oko 32 33 hr-ta. Koje bi mi grafike preporucili da sam sastavljam, koliko bi me kostala ostala potrebna oprema, napajanja i ostalo... Svaki savet je dobrodosao. Napomena: struju ne placam tako da je to dodatni plus.
Bice opet ista situacija, jer dosta ljudi kupi graficke dok je bull, kad krene bear i kad kopanje postane neisplativo prodavace ih ispod cijene samo da im ne stoje neuposlene, jer bear period moze da potraje kao sto je bio i prosli. Skoro 2 godine kopanje je bilo neisplativo, ko ima taj luksuz da mu grafike od par hiljada eura stoje u kuci i skupljaju prasinu nece ih prodavati po niskim cijenama, ali racunajmo da je par hiljada eura kod nas veliki novac i da je dosta ljudi pozajmilo da bi usli u citavu pricu, oni ce biti primorani da prodaju...Вероватно ће бити пад цена, али не верујем да ће бити као прошлог пута. Јер, сви који су продавали RX 580 за по 150 евра су схватили касније да су се зa**бали, не верујем да ће опет да направе исту грешку. Да су сачекали, ем би им поново било исплативо копање, ем би сада могли да те исте картице продају за по 350+ евра.
Кад се само сетим да сам Sapphire RX 580 8GB плаћао 12 ~ 14.000 динара. И још ме сви гледали к'о лудака,
купујем картице на велико а крипто је ''пропао'' и ''само што се не врати на нулу''.
Kopam ja.. sa svojim starim kompom i i5 procesorom iz 2014te god 😂 Isplativost -zanemarljiva.. al aj ko ga je** ionako se grejem na struju tako da je svakako isplativije grejati se na gpu i cpu rudare koji pored grejanja mi donesu bar nesto novca...Da li neko ovde kopa Raptoreum? Koji hardver koristite, iskustva?
Ja imam r9 3950x. Gledam da li da ga uposlim da ne stoji.Kopam ja.. sa svojim starim kompom i i5 procesorom iz 2014te god 😂 Isplativost -zanemarljiva.. al aj ko ga je** ionako se grejem na struju tako da je svakako isplativije grejati se na gpu i cpu rudare koji pored grejanja mi donesu bar nesto novca...
Salu na stranu mislim da su raptoreum i monero primamljivi coini za nekoga ko zeli da kupi nov racunar ili da upgradeuje stari komp i da pritom ima mogucnost da rudarenjem povrati bar neki deo novca ulozen u novi racunar ili cak sto vise ako kripto trziste bude "dobro" uz malo srece moze vrlo lako da se desi da sa cpu rudarenjem odplatis ceo komp..
Ja sam pre dve nedelje malo dublje usao u to neko razmisljanje i odlucio sam krenuti tom putanjom.. porucio ryzen 9 5900x ,ozbiljniju maticnu msi b550 ,2x8gb neki obican kingston na 3200mhz , noctua hladnjak nh-d15 i neki mid range kingston m.2 disk...napajanje , kuciste i storage diskove vec imam od starog kompa.. cpu je stigao , ostali delovi ce za par dana pa se bacam na sklapanje..
Ja sam svestan da se ovoliko ulaganje nece isplatiti brzo ali meni nov komp svakako treba... Ako moze da kopa i da isplati sebe kroz par godina super , nek se uspe isplatiti samo pola od ulozenog,opet dobro imam nov dobar komp u pola cene.. Za mene je to win/win situacija... ovo nije sprint nego maraton....
Prednosti ovog rudarenja su ocigledne
1. Procesori su mnogo trajniji od grafickih.. uz dobro hladjenje mogu da traju 7-8? 10 ili vise godina?
2. Kada nebude vise ETH rudarenja milijarde grafickih ce preci na druge coine i profitabilnost ce znacajno opasti. Ovo nece ni malo poremetiti cpu rudarenje.
3. Sve vise se pojavljuju coini za rudarenje procesorom.. mozes da nabodes neki dobar projekat i da medju prvima pocnes rudariti.. iskopas u pocetku na desetine hiljada novcica pa kad cena skoci preko noci se obogatis (isto se desilo sa raptoreumom pre mesec dana).
Zasto da ne... Struje ne trosi mnogo a moze da kapne nesto para svaki mesec.. ili jos bolje ako volis da se igras sa rizikom.. kopas na gomilu pa cekas neki spajk cene...Ja imam r9 3950x. Gledam da li da ga uposlim da ne stoji.
Oko 45 rtm dnevno, u dolarima po danasnjoj ceni izadje 1.8 dolara.Kakav je 5950x na mesecnom nivou 😁
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari