Šta je novo?

Veš mašine

Jesmo, tj momci koji su je i doneli su je namestili.
I iznivelisali smo je kako treba u svim coskovima.

Jesmo, tj momci koji su je i doneli su je namestili.

Ipak proveri da li su uklonjeni osigurači (ako znaš o čemu govorim)?!?

Otvori vrata mašine, i prodrmaj bubanj rukom. Ne da ga vrtiš, već da ga ljuljaš. Treba da se ljulja kao da visi na federima.
Ako ne može nego je krut i čvrst u kućištu mašine, osigurači nisu uklonjeni. Neke mašine imaju i skrivene te nosače.

Ako je to sve ok a ona i dalje tako lupa, reklamiraj što pre.

I ajde please da se ne pravi hype da samo Miele valja a sve ostalo je trash. Evo da podsetim na jedan svoj raniji post.

90% svih uređaja što pokupovaše ljudi oko mene radi korektno. Čak i Beko, VOX, FOX, Adler, Tesla... Otac je pre 6-7 godina kupio Candy mašinu srednje klase, i ona radi. Malo je bučniji motor na centrifugi, i to je jedina zamerka. Lično imam Gorenja, Bosh-a, Elektrolux-a, LG-ja i Samsunga od razne tehnike u dva stana, sve radi sasvom korektno. Ne širite hype da bez par k€ nema opremanja kuće aparatima. Ne pravimo iHype ili "samo Mercedes valja" priču od svake bogovetne tehničke teme.

Uvek će se naći neko ko je imao problem sa nekim uređajem. I taj će da kuka.
Kome uređaji rade dobro, taj gleda svoja posla. Zato se lako stekne utisak da je sve trash. Ali realnost je daleko od toga.

I ajde please da se ne pravi hype da samo Miele valja a sve ostalo je trash. Evo da podsetim na jedan svoj raniji post.

90% svih uređaja što pokupovaše ljudi oko mene radi korektno. Čak i Beko, VOX, FOX, Adler, Tesla... Otac je pre 6-7 godina kupio Candy mašinu srednje klase, i ona radi. Malo je bučniji motor na centrifugi, i to je jedina zamerka. Lično imam Gorenja, Bosh-a, Elektrolux-a, LG-ja i Samsunga od razne tehnike u dva stana, sve radi sasvom korektno. Ne širite hype da bez par k€ nema opremanja kuće aparatima. Ne pravimo iHype ili "samo Mercedes valja" priču od svake bogovetne tehničke teme.

Uvek će se naći neko ko je imao problem sa nekim uređajem. I taj će da kuka.
Kome uređaji rade dobro, taj gleda svoja posla. Zato se lako stekne utisak da je sve trash. Ali realnost je daleko od toga.

Da to i ja rekoh. Posto mi masina ne treba mnogo trenutno uzeo sam bukvalno najjeftiniji Beko i skroz sam zadovoljan. Prljav ves opere i bude cist :D meni samo to i treba... ne perem mnogo, ne opterecejum se ako se nesto od vesa pocepa malo ranije ponekad (nisam zapazio da se desava ovo, ali eto mozda...). Ne opterecujem se ni da odrzavam masinu tj nikada nista oko kamenca nisam radio, ili ciscenje filtera i sl. Nije na pohvalu ali me ne zanima.. Za koju godinu ako bude trebalo cu da je zamenim. Dali su bese i 5 god garancije..dovoljno mi da izgura to jer sam je platio smesno :) Posto me ovo ne zanima mnogo, masina iskljucivo robuje meni a ja njoj ni malo.. cim bude zezala ide na djubre ako izadje iz garancije i to je to...

To sto ovo odgovara meni u mom slucaju, naravno ne znaci da ce odgovarati nekom ko pere 2 masine svaki dan i sl... Da se ogradim

Realno, većina današnje tehnike je trash, projektovano da ne crkne u garanciji i to je to. Štedi se na svakom koraku, pa je gomila bitnih delova od plastike (kazani za veš mašine, tacne mašina za sudove i sl.). Iako sam već pisao, da ponovim šta je meni bitno - kapacitet, brzina centrifuge, velika vrata i bubanj, kontrola vibracija. Pa nek' traje dok traje.

kakav je bosch servis, da li neko ima iskustvo, da li imaju delove na stanju ili poručuju, u kom roku dolaze, da li su korektni?

na primer, beko nema delove i kada se pozove servis za dva dana dođu da ustanove kvar i tada poruče deo/delove (gumu, bravicu i sl.) i tada se čeka još oko nedelju dana.

90% svih uređaja što pokupovaše ljudi oko mene radi korektno.
Misterija rešena, ti si talija.;)
Miele pomenuh ne zbog cene već što je to proizvod u koji prste nisu umešali "znate već koji". Bar mislim da još nisu. Zamislite da uzmete nju ili Bosch i na deklaraciji stoji da je proizvođač iz Nemačke a zemlja porekla PRC. Nije svejedno. Prave oni brzo i povoljno a kad će i da li će kvalitetno, ko zna.
Što duža garancija i dostupnost rezervnih delova su meni najbitniji, ali i šta raditi sa jeftinom mašinom kad treba npr. menjati ležajeve a bubanj u jednodelnoj plastici koja teško da može posle sečenja da se spoji? Da se menja ceo bubanj ili da se baci mašina? Često jeftino zna izići skuplje.

masina iskljucivo robuje meni a ja njoj ni malo.. cim bude zezala ide na djubre
Eh... Taj surovi kapitalizam.

Ako će Miaile od 800 evra da traji 20 godina toliko će minimum i tri gorenje mašine i opet smo na isto, i ispada i da nje baš toliko pamentana kupovima miaile mašine.

mislim da je kompletna zabluda da ako je nesto napravljeno u kini da ne valja, a ako je napravljeno u nemackoj da valja. sve ima svoju cenu, a kinezi umeju da ga naprave duplo bolje od nemca ako hoce. vec neko vreme su ispred celog sveta za bilo sta i to je cinjenica.

Ako Kinezi naprave nešto jako kvalitetno, duplo bolje od Nemaca, budi siguran da će to biti čisto njihov proizvod, njihov brend. Ovako ne verujem da bi to bio slučaj da prave npr. Bosch mašine kao što prave Gorenje. Uostalom, mnogi se ne bi usudili da uzmu mašinu ako znaju da su je sklepali u Kini i da su stavljeni jeftini delovi. Ako mi trgovac iz bloka jednom reče da sat koji sam kupio neće raditi bez kineske baterije, tom analogijom onda ni mašine neće raditi bez kineskih kablova, utikača i utičnica :giggle:. To bi bio veseo prizor.
Ozbiljno, nemam ja predrasuda prema njima. Sami su stvorili takvu sliku o sebi zatrpavajući svet kojekakvim đubretom. Kad promene svoju poslovnu politiku promeniću svoje mišljenje. Bilo bi to zanimljivo poređenje mašina: Miele vs Xiaomi.:giggle:

Realno, većina današnje tehnike je trash, projektovano da ne crkne u garanciji i to je to.
Tako je, a kad se desi da nešto crkne u garanciji, neretko se ubaciju i falični delovi samo da to izdrži do garancije, zavlače kupci dugotrajnim čekanjem ne bi li odustali i kupili nov uređaj i sl. A onda se kupac iznervira i kupi neki drugi brend, ne znajući da je često i taj drugi u vlasništvu iste firme, da se sklapa u istoj fabrici sa istim krš delovima.
Jedino ako se desi da crkne relativno brzo nakon kupovine, odmah se menja za novu jer cela mašina košta manje i od radnih sati servisera.

Najmanji je problem na svakih par godina menjati belu tehniku, računar, tv, telefone i sl. A onda se svi pitamo zašto se davimo u otpadu.
Nekog velikog izbora nažalost i nemamo, jer se često ne naplaćuje kvalitet, već brend, a cilj je da se što više krša napravi i proda. Stvari su tako postavljene da se kompanijama manje isplati da naprave kvalitetan proizvod koji će trajati duže vreme. Proizvod koji je krš, a pritom fino izreklamiran, svakako će doneti mnogo više novca i veći obrt. Proizvodi se konstruišu tako da ako se nešto pokvari da se praktično ne može popraviti i time se kupac tera na novu kupovinu. Npr. zavareni fiberglas kazani nisu kvalitetnija opcija kao što proizvođači navode, već po njih sigurnija da će kupac relativno brzo kupiti novi proizvod.
Regulative idu u sličnom smeru; ekološke takse se plaćaju po 1kg proizvoda, pa onda dođemo do toga da se favorizuje najgori krš, bez obzira što je deo tog krša neisplativo reciklirati i onda završava kao otpad (npr. fiberglas kazani iz mašina). Tako da ko kupi npr. Miele mašinu, biće kažnjen i večim ekološkim taksama jer je mašina teža i pravljena većim delom od metala koji se lako reciklira. Biće kažnjen jer će proizvesti i do 4-5 puta manje otpada nego da kupuje nešto drugo...
Naravno, otpad nikad ne završava u bogatim, zelenim, visoko odgovornim državama Zapadne Evrope, već ga oni fino uvale zemljama koje nazivaju trećim svetom, isto kao što im uvaljuju i npr. elise od vetrenjača kada im istekne životni vek i prestanu da proizvode tu čistu, zelenu struju... Možda na kraju misle da zemlje tog "trećeg svega" postoje na nekoj trećoj planeti, da ne žive svi na jednoj istoj...

Bilo bi to zanimljivo poređenje mašina: Miele vs Xiaomi.
Neće imati šta da se poredi, niti im je to cilj.

Poslednja izmena:
Ako Kinezi naprave nešto jako kvalitetno, duplo bolje od Nemaca, budi siguran da će to biti čisto njihov proizvod, njihov brend. Ovako ne verujem da bi to bio slučaj da prave npr. Bosch mašine kao što prave Gorenje. Uostalom, mnogi se ne bi usudili da uzmu mašinu ako znaju da su je sklepali u Kini i da su stavljeni jeftini delovi. Ako mi trgovac iz bloka jednom reče da sat koji sam kupio neće raditi bez kineske baterije, tom analogijom onda ni mašine neće raditi bez kineskih kablova, utikača i utičnica :giggle:. To bi bio veseo prizor.
Ozbiljno, nemam ja predrasuda prema njima. Sami su stvorili takvu sliku o sebi zatrpavajući svet kojekakvim đubretom. Kad promene svoju poslovnu politiku promeniću svoje mišljenje. Bilo bi to zanimljivo poređenje mašina: Miele vs Xiaomi.:giggle:

nece nikad biti ista klasa. Miele ce ici na srednji-visi nivo..a Xiaomi ce imati srednje ili srednje-nizi segment i tu ce biti sjajan verovatno. Kao sto i sada je uglavnom za skoro sve jako dobar u svojim klasama :)

ps. ja nisam sugovi kapitalizam kako ti rece, nego bas pre opusteni socijalizam :D uzivaj gde mozes. KAd ne radi a bilo je jeftino menjaj.. Sigurno da neko miele ne bi odmah bacio nego popravio:).. A to je i da ne vodim racuna mnogo o beloj tehnici jer me ne zanima :)

Miele mašina za 680 evrica i bog da vas vidi.

Ja čekam da mi se sredi kupatilo, pa ako uspem da skockam pranje i sušenje odvojeno super, ako ne uzeću njihovu WTD 160 i da se ne mlatim više.

Uvek bilo i bice bolje najjaci model u srednjem segmentu nego entry model u najjacem.
Jer cesto ako ne i uvek taj entry model iz najjaceg je obogaljen maksimalno kupis onu tablicu brenda koja se klati na vetru.

A toliko jadno izgledaju da ova moja beko 7636 izgleda kao svemirski brod

Ja licno bi ovo kupio samo ako bi se opasno lozio da imam ovog brenda masinu
Toliko mi jadno izgleda sa ovim malim otvorom i ovim vratancima pa cak i Vestel masine izgledaju mnogo bolje ...

Poslednja izmena od urednika:
Ja sam poprilično siguran da je Miele bela tehnika sam vrh kvaliteta koji može da se nađe kod nas (a verovatno i šire), ali pošto im je najjeftiniji model kombinovane mašine za pranje i sušenje 180 hiljada dinara to se jednostavno neće dogoditi. :)

Ok mi je rezon da se da 70ak hiljada za LG umesto 40ak za Beko ako su jednostavno bolje u svim aspektima, ali za 180 stvarno ne vidim opravdanje osim ako nekome novac uopšte nije faktor pri odlučivanju...

Ja bi recimo kupio LG jer ima motor direktno na bubunju DD i bas nude nesto sto niko drugi nema
A sto se tice kvaliteta da verovatno jeste ali da li pere bolje? To je vec neko totalno drugo poglavlje
Licno opet kazem i da nisu pare problem sigurno ne bi kupio Miele jer ovo je strasno kako su ruzne i nista od nekih dodatnih funkcija basic totalno
Ovako nesto vec bi gledao

Čuj ružna mašina 😂😂

Inače otvor mi je bitan, jer ću stavljati svaki dan medveda od 3 metra da se opere.

Not.

Ja čekam da mi se sredi kupatilo, pa ako uspem da skockam pranje i sušenje odvojeno super, ako ne uzeću njihovu WTD 160 i da se ne mlatim više.
Dosta retko čujem da neko kupi njihovu kombinovanu :)
Merkao sam i ja tako nešto, ali sam ipak uspeo da nađem mesto za odvojene. Doduše, ne u istoj prostoriji...

Inače otvor mi je bitan, jer ću stavljati svaki dan medveda od 3 metra da se opere.
Čist otvor je oko 30cm, kao i na svakoj drugoj, bez obzira na nešto manji okvir oko vrata, zbog čega možda deluje malo manje.
Model WCA030 ima plastični kazan. Kod ostalih modela od 99k+ je od inoxa i ti modeli povremeno budu na akcijama za oko 85k.

Poslednja izmena:
OK, počinje tema da liči na iTeme, pa ajde sada da se malo uspori bla.bla. na tu temu, da ne krene ka obesmisljavanju.

Čuj ružna mašina 😂😂

Not.
Kazem uvek sto ljudi sto cudi zato govorim u svoje ime i hvala bogu pa ne pravi svi modele kao oni : D
Sem toga volim novotarije i smart home stvari a ovo sto oni prodaju je kvalitetan lim

Ja na to gledam kao i bolje

Mečka 124, nego Tesla.

Što manje elektrike to bolje.

meni nije jasno kako niko ne moze da napravi kvalitetnu kombinovanu masinu, pa jel to toliki bauk sve mu njegovo? KOLIKO me smara da vadim ves iz jedne i prebacim u drugu, pa ja to ne mogu da opisem. retko da ima nesto sto me vise mrzi od toga.

Može AEG, pomenuta je već negde u diskusiji, ima toplotnu pumpu kojoj se i lako priđe za čišćenje, ali košta preko 1500 evra, a i nisam siguran da li može kod nas da se nađe (verovatno bi mogla da se poruči pa da se čeka preko uvoznika).

e svaka im cast, 150 hiljada evra treba za nju da traze ako su jedini na svetu.

Bas smoriste sa miele masinama...

90% ljudi kupuju najjeftiniju masinu i onda kukaju kako ne valjaju i traju koliko i garancija, a sa druge strane velicaju miele :rolleyes:

Ima izmedju tih krajnosti modela koliko hocete.

masina za ves je stvar koja se jako puno trosi prilikom rada i opet se iole kvalitetnija masina nece kvariti dokle god joj mehanika ne bude toliko trosna da se mora zameniti.

Obicno to bude lezaj bubnja, i proizvodjaci uglavnom idu na to da se zameni ceo bubanj, a to je onda 90% nova masina.
Sumnjam da je na novim miele masinama reseno drugacije osim zamenom bubnja.

Isto je rešenje kao i ranije. Kazan i bubanj se mogu razdvojiti da se zameni ležaj. Mada nije poenta u tome, već da mašina odradi svoj vek bez tih zamena. Ono, da je zameniš jer je ostarela :)

Pre 3,4 dana, Indesitova masina sa gornjim punjenjem je pocela da pokazuje ozbiljne i visestruke znake crkavanja.
Za 17,5 godina rada, pokvarila se jednom. :)

Поздрав свима. Већ сам писала пре неки дан да имам месец дана стару Candy машину и да се омекшивач уопште не осети на опраном вешу. Покушала сам да је паузирам након првог цеђења, да проверим да ли можда омекшивач отиче раније, али ми није дозволила. А нисам желела да окренем круг на off, јер сам се бојала да ће програм после кренути изнова. Муж је ишао до радње, саставили су рекламацију, али радник је био потпуно искрен и рекао мужу да се не надамо пуно. Могуће је да ће доћи из сервиса, видети да машина ради, да омекшивач у суштини повуче и то је то. А ако не нађу никакав квар, дужна сам да платим њихов долазак. Зар поред гаранције?! Па не зовем их да ћаскам с њима. Имам ли икаква права, буде ли такав сценарио? Искрено, не треба ми машина поред које ми веш неће лепо мирисати. Могла сам купити неку јефтинију и све би било ок. Овако сам баш разочарана.

Nazad
Vrh Dno