Šta je novo?

Prečistač vazduha

@PPC

Na žalost, sve osim saveta za ekološko pušenje su laži pa čak je i to preuveličano jer ovdašnje zagadnjenje akumulirano pravi veću štetu zdravlju i životima, najviše dečijim.

Niko nije ovde lud da ne vidi situaciju, da nije putovao po Italiji / Austriji i da nema mapu Evrope sa listom senzora na telefonu, listu koju cele godine svaki dan pogledam iz razloga što sve elektrane i strane fabrike u Srbiji rade u maksimumu kapaciteta uz minimum poštovanja (tj bez ikakvog poštovanja) propisa i tudjih života.

Ne postoji laž koju možeš da najbezobraznije i bezobriznije da izrekneš a da bilo ko ko prati situaciju odmah ne prepozna tu laž.

Ne bih te više zadržavao.

@CTR99

Ako je upucivanje na European Environment Agency https://www.eea.europa.eu/ validated data za 2019. godinu demagogija evo ja se izvinjavam i tebi i tvojim aplikacijama na telefonu.

Xiaomi 3H sa 3 prebaci na 240 bez ikakvog otvaranja prozora. Šta mi mu je?
Filter na 22%.
Verovatno je on gotov tj prljav?

Cigara, przenje hrane?

Malopre prošao kroz Zemun, aplikacija mi pokazala ovo...
Zemun.jpg

Xiaomi se lako puni, fino radi.
Imam i jedan Gorenje, stariji model, ima veći protok od Xiaomi i ima dobar štoš sa plastičnim usmerivačem pare, ali da bi ga napunio, skidaš ceo rezervoar, pa kaplje voda, posle pun rezervoar vraćaš na bazu, opet mokro. Ima neke besmislene filtere, koji se troše. Hoće i da klokoće.

Uzmi šaomi 😁
Hvala na brzom odgovoru brate.
Da li možeš da mi kažeš koji tačno model? Fazon ima milion različitih. Planiram da to držim dan i noć stalno upaljeno i eventualno da dodam malo soli za neko mimikovanje morske klime.

• Funny
Reagovanja: PPC
Xiaomi je bio jedan jedini model u prodavnici u Ušću. Ne znam oznaku. Ja sam koristio demineralizovanu vodu. Uglavnom je išlo oko 1 kantica od 5 litara dnevno. Nekoliko dana sam potrošio po 2. Zavisi od intentizteta grejanja. Imam nekoliko senzora u kući, pa sam na osnovu toga dozirao.
Za razliku od temperature, vlažnost vazduha se prilično brzo izjednači u većem jednozapreminskom prostoru.

Peglanje u blizini, sa parom?

I meni se desilo da jednom skoči do 150 bez baš ikakvog razloga.

Pa ako ako nema ni jedan jasan razlog za izenandni skok, i ako se ne nastavi, nema razloga za brigu.

Ne verujem da zaprljanost filtera može uticati na to. Ako je baš prašnjav eventualno ga usisaj spolja.

Jel postoji 2 u 1, preciscavac + osvezivac? Gledam po netu prodaju se odvojeno

Pokusavam da nadjem ali mi nesto ne ide, postoji li preciscivas za velike prostorije, recimo nekih 150m2

Peglanje u blizini, sa parom?

I meni se desilo da jednom skoči do 150 bez baš ikakvog razloga.

Pa ako ako nema ni jedan jasan razlog za izenandni skok, i ako se ne nastavi, nema razloga za brigu.

Ne verujem da zaprljanost filtera može uticati na to. Ako je baš prašnjav eventualno ga usisaj spolja.
Nije u pitanju zaprljanost filtera vec senzora sto je realna stvar. Senzor svakako mora da se ocisti kad tad ili ce poceti da brljavi. Senzori koji su u tim kucnim preciscivacima su generalno vrlo neprecizni i po proizvodjackoj specifikaciji imaju gresku +-10% pa do cak 40%. U pitanju su Plantower senzori.

Jel postoji 2 u 1, preciscavac + osvezivac? Gledam po netu prodaju se odvojeno

Pokusavam da nadjem ali mi nesto ne ide, postoji li preciscivas za velike prostorije, recimo nekih 150m2
U sustini ne jer bi taj uredjaj trebao da ima ventilator ko helikopter da bi vukao vazduh sa 150m2. Uzmes vise manjih i to je to.

Poslednja izmena:
... ***. Ako mislis da su nekako iste termoelektrane i toplane sada veci zagadjivaci nego pre 10-20-30 godina onda ne znam sta bih ti rekao. Mislis da je neka vlast pre ove ulagala u ekologiju a sad ovi bas nece? Jedno te isto....
Razlika je što se sada koristi daleko nekvalitetniji ugalj. Uglavnom sve odlazi na mokri lignit koji je zabranjen za korišćenje u tu svrhu u normalnijim zemljama. Smederevo je samo bonus.

Pri tome raubovanje utiče da termoelektrane gube efikasnost i da zagađuju više.

EU sastanči zbog zagađenja koje širimo na njihove granice. Samo da mi se pravimo ludi na na to.

I svako ko je stariji od tri decenije se seća vazduha koji se nekada udisao. I tad se dešavalo da padne smog usred atmosferskog pritiska, ali to bi potrajalo dan, dva. Sad traje po celu zimu, osim tih par dana kada Košava bude iznad svog proseka.

Sve ostalo je zlonamerno botovanje za zlo koje nas je snašlo.

Nije u pitanju zaprljanost filtera vec senzora sto je realna stvar. Senzor svakako mora da se ocisti kad tad ili ce poceti da brljavi. Senzori koji su u tim kucnim preciscivacima su generalno vrlo neprecizni i po proizvodjackoj specifikaciji imaju gresku +-10% pa do cak 40%. U pitanju su Plantower senzori.

U sustini ne jer bi taj uredjaj trebao da ima ventilator ko helikopter da bi vukao vazduh sa 150m2. Uzmes vise manjih i to je to.
Jel oni stvarno gledaju na površinu kao meru umesto na zapreminu?!

Vidisina plafona u tom slučaju pravi razliku nebo-zemlja.

• Funny
Reagovanja: PPC
Potrošio mi se filter koji je došao uz Xiaomi Air purifier 3H.
Koje ste filtere kupovali nakon inicijalnih? Da li je sve manje više isto koji kupim ili...?

Svi najviše preporučuju sivi kao najbolji ( kao što si dobio uz prečišćivač).

Potrošio mi se filter koji je došao uz Xiaomi Air purifier 3H.
Koje ste filtere kupovali nakon inicijalnih? Da li je sve manje više isto koji kupim ili...?
Potrošio se stvarno ili uređaj pišti da se potrošio? Ako je ovo drugo, a i dalje filtrira vazduh bez problema, savetujem ti da mu udariš jedan ignore :D

Haha, hvala na savetu. Na Ignore-u je već neko vreme :) koristim ga već dve godine, ne konstantno, ali verujem da je manje više to njegov kraj. Čitam o razlikama, ljubičasti, zeleni, sivi i.... Naravno da bih kupio najbolji koji mogu. Tokom zime imam običaj da ga ne gasim, na Auto modu je. Dete mi se igra po ceo dan u njegovoj blizini i nemam problem da kupim najbolji filter koji mogu.

Ako ga koristiš duže vreme onda menjaj. Ja sam pre par dana zamenio filter koji se koristi non-stop preko godinu dana, primetio sam da ne može više da filtrira kako treba, smanjio se protok vazduha dosta.

Uzmi sivi, koliko se sećam on je jedini pravi HEPA filter. Ima ga često na "akcijama" za 3000-3500din, baci pogled na sajtove za upoređivanje cena.

Nije mi cena problem koliko poređenje samih filtera. Nalazim različite komparacije. Koja je oznaka tvog "sivog"?

Ne znam, već par puta sam uzeo sivi, nisam obraćao pažnju na oznaku. Pre toga sam koristio plavi (koji je došao sa uređajem) i ljubičasti. Gde pišu oznake, na samom filteru?

Zar ove moderne klime ne rade i preciscavanje vazduha? Ova moja 12 god. stara Panasonic klima ima AirQuality indikator na sebi koji ponarandzasti kada se luftira soba :D

U sustini ne. Mozda taj Panasonic ima senzor ali da bi preciscavao mora imati izmenjiv/periv filter ili jonizator. Vrlo je moguce da poseduje jonizator pa da to racuna u "preciscavanje". Naravno onaj standardni filter preko rebara klime ne moze se smatrati za preciscivac vazduha.

Ja ga poručih pa nek je kakav god za 13k dok sam u Bg-u, u Dubai-u koristim Dyson sa Hepa filterom, tamo isto ume da bude dosta zagađeno i jako težak vazduh u par meseci tokom godine...al ovde mi se čini da je vazduh baš baš težak za disanje ponekad, i dosta suv.
Izvinjavam se što vadim post iz naftalina, ali mi ga je search izbacio kao jedini a da neko ima iskustva sa Dyson-om. Dakle, planiram da ga kupim pa me zanima ima li iko još bilo kakvih iskustava sa prečišćivačima ove marke?

ljudi, imam preko A1 na rate povoljno Xiaomi Mi Air Purifier 3C, a ja sam na cerak vinogradima, i ne bi trebao da je mnogo prljav vazduh, sem sto ima alergena.... ako moze neko da mi sumira zasto je 3c gori od Pro-a? i ima li smisla da dodajem novac za Pro? imam veliki stan, ali bih purifier premestao iz sobe u sobu....

Pa de ces da premestas svaki cas, uzmi bolje dva 3C i stavi u dve sobe nego jedan da nosas tamo vamo...

Bolja su ti dva manja od jednog veceg

Vrh Dno